Vlada Kantona Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
ultima_palabra

#1176 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by ultima_palabra »

madner wrote:
ultima_palabra wrote:Pa GRAS je kantonalno preduzeće, moraš aktivno upravljati njime, preuzeti odgovornost, napraviti plan za otpuštanje/revitalizaciju/cijene itd... Samo preduzeće je toliko u žabokrečini da oni sami nikad neće ništa uraditi. Ili je ovo ona Musićeva taktika "pustimo ih da se sami poubijaju" :-)
Upravo to aktivno upravljanje je dovelo do toga da Grasovce zaboli kurac koliki im je minus. Jer neko ce aktivno upravljati i prebaciti razliku.

Pusti ih da se snadju protiv konkurencije, kanton treba samo da zanima da gradjani imaju prevoz.
Nije to bilo aktivno upravljanje, baš suprotno... GRAS je pravio dubioze, Kanton je samo plaćao račune na kraju godine ili kad zagusti.

Znači, napravi neki plan... otpuštaj, prodaj za marku, pošalji u stečaj, zapali remizu benzinom... ali preuzmi odgovornost, ne možeš se pretvarati da problem ne postoji :oops:
nosara

#1177 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by nosara »

JThomas wrote:
madner wrote:
JThomas wrote:ja u svoje ime moram reći da sam mislio da je vlast bolja od opozicije i da će tako imati priliku da više urade. sad baš i nisam siguran. doduše, priliku i dalje imaju, samo je očigledno da neće...
Pogledaj budzet kantona sada i 2007. Posto niko nema muda da odpusti visak, nece ni imati para da naprave nesto znacajno.
k'o što sam rekao, narod je takav da bi onaj ko bi otpustio višak izgubio sljedećih sto izbora, ako ne i živote. to je začarani krug i tu iskreno ne krivim SDP.
Pretjerujes... Koliko je tog viska u odnosu na broj nezaposlenih, koji ne glasaju jer su u kurcu zbog situacije u koju se i ovaj visak uklapa... To su mistifikacije... Nego, nema se kad mijenjat sistem za "pravu raju"... Lakse se ugradit... :-)
madner

#1178 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by madner »

Pa dao sam ti plan, napravi LOTove i uvedi konkurenciju. Nema nista jace od toga da Grasu bude interes da radi kako treba.
JThomas

#1179 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by JThomas »

nosara wrote:tpustio višak izgubio sljedećih sto izbora, ako ne i živote. to je začarani krug i tu iskreno ne krivim SDP.
Pretjerujes... Koliko je tog viska u odnosu na broj nezaposlenih, koji ne glasaju jer su u kurcu zbog situacije u koju se i ovaj visak uklapa... To su mistifikacije... Nego, nema se kad mijenjat sistem za "pravu raju"... Lakse se ugradit... :-)[/quote]

ja iskreno ne mislim da pretjerujem. budžetlije su najvjernije glasačko tijelo, a kad još na to dodaš i one koji oni hrane...mrka kapa.
dzeno123

#1180 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by dzeno123 »

JThomas wrote:
nosara wrote:tpustio višak izgubio sljedećih sto izbora, ako ne i živote. to je začarani krug i tu iskreno ne krivim SDP.
Pretjerujes... Koliko je tog viska u odnosu na broj nezaposlenih, koji ne glasaju jer su u kurcu zbog situacije u koju se i ovaj visak uklapa... To su mistifikacije... Nego, nema se kad mijenjat sistem za "pravu raju"... Lakse se ugradit... :-)
ja iskreno ne mislim da pretjerujem. budžetlije su najvjernije glasačko tijelo, a kad još na to dodaš i one koji oni hrane...mrka kapa.[/quote]

Pa onda tim bolje po SDP jer su ih tu minderasi pozaposljavali, vjerovatno uzimali i cifre od 5 do 10k. Otpusteni radnici nece kriviti SDP vec ce kriviti onoga ko ih je tu uvalio i uzo im jos pride para a ljudi dobili noge sa posla.
nosara

#1181 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by nosara »

JThomas wrote:
ja iskreno ne mislim da pretjerujem. budžetlije su najvjernije glasačko tijelo, a kad još na to dodaš i one koji oni hrane...mrka kapa.
Pa ne mislim sve pootpustat... Ima nacina da se to amortizuje... Prije svega svest plate u realne okvire, trazit mjesecni finansijski izvjestaj, snimit potrebe i onda rezat gdje je neophodno...
Last edited by nosara on 21/09/2011 10:16, edited 1 time in total.
ultima_palabra

#1182 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by ultima_palabra »

madner wrote:Pa dao sam ti plan, napravi LOTove i uvedi konkurenciju. Nema nista jace od toga da Grasu bude interes da radi kako treba.
Ne možeš pustiti konkurenciju na ovakav obogaljen GRAS. Opet ćeš imati "uzeše nam poso" kao onda sa Centrotransom :D Ako ćeš već imati dešavanje naroda, onda je bolje otpustiti tih pet stoja viška.
nosara

#1183 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by nosara »

ultima_palabra wrote:
madner wrote:Pa dao sam ti plan, napravi LOTove i uvedi konkurenciju. Nema nista jace od toga da Grasu bude interes da radi kako treba.
Ne možeš pustiti konkurenciju na ovakav obogaljen GRAS. Opet ćeš imati "uzeše nam poso" kao onda sa Centrotransom :D Ako ćeš već imati dešavanje naroda, onda je bolje otpustiti tih pet stoja viška.
gras treba prodat... Vlasniku nametnut obavezu da ostane u djelatnosti, a ostalo ce uredit konkurencija... novi gras ce imat dovoljno vremena da se uljudi dok konkurencija udje u igru...
ultima_palabra

#1184 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by ultima_palabra »

nosara wrote:
ultima_palabra wrote:
gras treba prodat... Vlasniku nametnut obavezu da ostane u djelatnosti, a ostalo ce uredit konkurencija... novi gras ce imat dovoljno vremena da se uljudi dok konkurencija udje u igru...
Gdje ćeš nać toliku budalu? :-D
zonbirile

#1185 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by zonbirile »

na Pešetru :D
nosara

#1186 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by nosara »

ultima_palabra wrote:
nosara wrote: gras treba prodat... Vlasniku nametnut obavezu da ostane u djelatnosti, a ostalo ce uredit konkurencija... novi gras ce imat dovoljno vremena da se uljudi dok konkurencija udje u igru...
Kupio bi ih Centrotrans istog dana...
madner

#1187 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by madner »

nosara wrote:
JThomas wrote:
Pa ne mislim sve pootpustat... Ima nacina da se to amortizuje... Prije svega svest plate u realne okvire, trazit mjesecni finansijski izvjestaj, snimit potrebe i onda rezat gdje je neophodno...
Ma ne barkat se sa platama. Ako mogu napraviti sistem da ce imat 3000 KM svako, a da budu jeftiniji od konkurencije samo naprijed.
zonbirile

#1188 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by zonbirile »

nosara wrote:
ultima_palabra wrote:
nosara wrote: gras treba prodat... Vlasniku nametnut obavezu da ostane u djelatnosti, a ostalo ce uredit konkurencija... novi gras ce imat dovoljno vremena da se uljudi dok konkurencija udje u igru...
-----------------------
ja i šta bi bilo.Pa Centrotrans je tigar od papira,manje im plate od grasovih, šta bi to oni uradili.
nosara

#1189 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by nosara »

zonbirile wrote:
nosara wrote:
ultima_palabra wrote: Gdje ćeš nać toliku budalu? :-D
-----------------------
ja i šta bi bilo.Pa Centrotrans je tigar od papira,manje im plate od grasovih, šta bi to oni uradili.
Cuj to...? :D
zonbirile

#1190 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by zonbirile »

radila mi rodica,katastrofa
nosara

#1191 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by nosara »

madner wrote:
nosara wrote:
JThomas wrote:
Ma ne barkat se sa platama. Ako mogu napraviti sistem da ce imat 3000 KM svako, a da budu jeftiniji od konkurencije samo naprijed.
Ne mislim na gras...
nosara

#1192 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by nosara »

zonbirile wrote:radila mi rodica,katastrofa
Pa to je to... Srezes plate i sami odlaze... :D
zonbirile

#1193 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by zonbirile »

mislim da je priča o Grasu,a ne naprđivanje-Centrotrans nije dovoljno jak,ostali pogotovu.najlakše je reći privatizuj,pa privatizovali su i imaš zorno stanje pred očima.da opet probaju?
madner

#1194 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by madner »

Prosjecna plata ti ne nista ne kaze o snazi firme. Ako Centrotrans ima dobitak, a pri tome nema grantove i donacije onda je to jaca firma od Grasa.
nosara

#1195 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by nosara »

zonbirile wrote:mislim da je priča o Grasu,a ne naprđivanje-Centrotrans nije dovoljno jak,ostali pogotovu.najlakše je reći privatizuj,pa privatizovali su i imaš zorno stanje pred očima.da opet probaju?
Pa moze se privatizovat ovako i onako... Ima nacina da se privatizuje i sacuva, ako se hoce...
al_akhisari

#1196 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by al_akhisari »

suncica24 wrote:opet ti u krug sa istom pricom
"a sam ubijedjen da ce sdp ponuditi dobra rjesenja. svakako bolja od sda, jer oni nikada nisu imali nikoga za kojeg mozes reci i ovaj je stvarno doba, nema veze sto je iz sda."
ovo jednostavno ne pije vode.
a) zato sto je sda partner sdp. realno, niko sdp nije tjerao ni da ide u vlast, a niti da, kad je vec odluceno tako, da ide u vlast sa sda, tako da to sto je kadrovska politika sda odron, ni po cemu nije opravdanje za kadrovsku ili bilo kakvu politiku sdp-a
b) zato sto kad brod tone, tonu i kormilar i mornar i onaj sto cisti krompir u kuhinji. ako ce sdp potonuti zato sto je sda vuce ka losoj politici, koci njihovu inicijativu i narusava ugled... to se jednom rjecju zove djecija igra. u koju pametna i odrasla politcka partija ne ulazi ukoliko ne zna kako se postaviti prema igracu s kojim se igra.
ima 14 KJP i KJKP bilo je 3 clana to je 42 clana skupstine puta po recimo neka je 1000 naknada, a manja je sigurno to je mjesecno 42000 x 12 mjeseci = 504.000 KM i razlika na poveceanju od dva covjeka je 28 x 1.000 x 12 = 336.000 KM a naknada je siugurno manja ali evo neka je 1000
ovo nisu male pare. i ne mogu se predstaviti kao male.
uporedi npr sa nekim stavkama kantonalnog budzeta, ili budzeta grada sarajeva (kome je mogao biti prebacen ovaj novac), pa ces dobiti sliku i kojoj se cifri radi.
uostalom, u trenutku kada se putovanje delegacije vlade fbih autobusom, umjesto licnim vozilima, predstavlja kao pomak u ustedi sredstava (a radi se o 5000KM po obilasku... 10 kantona x 5000KM... znatno manja sredstva od ovih za UO), ovo se cini ne malim, nego pristojnim sredstvima koja se daju ustediti.
uostalom, ne vidim koji je problem u tome da se poveca br. clanova UO, a smanje primanja istih. tim bi tvoja teza o poboljsanju nadgledanja rada preduzeca mogla i piti vode, dok bi se ustedjeli sredstva koja su potrebna.
e sad recimo firma ima 300 viska zaposlenih po stranackorodjackoj vezi koji nista ne rade neka je za njih plata sa davanjima za poreze 2000 x300 = 600.000 KM mjesecno za 12 mjeseci je to 7.200.000 KM
ovo ti je racunica na samo 300 viska u jednoj firmi, a ima ih sigurno vise. evo jos jedan primjer kazu da Samo u domovima zdravlja i na KCUS ima oko 1200 viska. a ovo nije komunalni sektor.
e sad zamisli koja je to cifra na 14 komunalnih preduzeca, koliko se trosi na plate neradnika, pa koliko se ukrade po raznim osnovama. pa javna tajna je da svaki bivsi direktor grasa je postao milioner u firmi koja iz godine u godinu pravi ogromne gubitke koji sada iznosi cca oko 80 miliona.
upravo u ovome je caka.
problem nefunkcionisanja javnih preduzeca nije problem upravnih odbora. mislim, djelomicno jeste, ali nije tacka od koje treba poceti.
polazna tacka je sasvim suprotna. radi se o promjeni POLITIKA rada javnih preduzeca.
i umjesto da krene od te tacke, vlada krece cim?
pa zar nije vlada na vrhu piramide upravljanja? zar vlada nije ta koja usvaja izvjestaje, planove, politike?
i zar ne bi to trebala biti pocetna tacka odnosa vlade prema preduzecima kojima je fakticki na celu?
jer, ovako se radi o pustom zacepljavanju rupe (koje itekako kosta), dok voda curi na sve strane...
dok jednom vise brod ne potone...
...vjerujem da je suncica :thumbup: mnogo toga ispravnog kazala; bojim se da se podobro zagazilo na tlo demagogije, a nigdje konkretnih poteza, konstruktivne kritike, samokritike ( ako ovo vise uopce postoji :sad: )
zonbirile

#1197 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by zonbirile »

madner wrote:Prosjecna plata ti ne nista ne kaze o snazi firme. Ako Centrotrans ima dobitak, a pri tome nema grantove i donacije onda je to jaca firma od Grasa.
-----------------------------
u principu da,ali ukupni obrt firme je ispod 20 miliona,koliko dobije gras od grade,gdje ju tu Centrotrans,kao novi prevoznik.
madner

#1198 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by madner »

To mi samo kaze da iz budzeta ide previse love za GRAS.
zonbirile

#1199 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by zonbirile »

Centrotrans je čedo poslijeratne privatizacije i ne postoji privredni subjekt koji bi uskočio mjesto Grasa na čisto komercijalnim osnovama.Može po koja linija,komplet ne.
madner

#1200 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by madner »

Pa zato se prodaju linije po LOTovima. Hoces liniju koja je profitabilna, moze ali zato moras voziti i na Mahmutovac toliko puta dnevno.
Post Reply