Sarajevska zicara?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Kad ce radovi na zicari poceti?

2011
14
5%
2012
18
6%
2013
8
3%
2014
6
2%
2015
46
16%
nikad
197
68%

Total votes: 289

vješalica

#1176 Re: Sarajevska zicara?

Post by vješalica »

muha_sa wrote:treba zaposlit jedno 20-ak komunalaca koji ce hodat trasom žicare i kupit otpatke cipsOva, grisinija i nakih papira poslije pojedenih sendvica koji ce naši vrli putnici bacat kroz prozor u toku vožnje

eto šaMse za nezaposlene
treba poslati djelatnike komunalne policije koji primaju sa TO 1200KM.za glupiranje po gradu da se konacno uhvate posla i svako frljakanje smeca da odvale po dzepu pocev od 'gospodja i gospode' do mladjahnih razularenih nevaspitanih im potomaka ;)
trebaju snositi konsekvence svog imbecilog ponasanja a ne da neko (kao da je duzan sluziti njihovom bezobrazluku) u nedogled ciste a oni nek u nedogled bacakaju na svakom cosku
smradovi peksinski
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#1177 Re: Sarajevska zicara?

Post by mali_milojica »

bitanga_sa_otesa wrote:
TESLA_EDISON wrote:
Ma samo kazem da sve bi sve drzavne firme trebalo pod jedan konzorcij i da se svi riješe međusobnih dugova. Ovako jedna drugu ruše a nikakve koristi od toga. Ovo za privilegije je druga tema, samo sam usput spomenu
pogresno,firme se ruse prastanjem dugova...
Tako su i propale firme prije rata. Tacnije cijeli sistem. Jer su oni koji su zarađivali pokrivali gubitke gubitasa.
Thorgerson

#1178 Re: Sarajevska zicara?

Post by Thorgerson »

@TESLA_EDISON

Lijepo, lijepo...ajmo ionako uhljebljene i nesposobne ljude nagraditi jos besplatnom strujom i uslugama. Pa je li Telecom kriv sto ih je jedan Telemach pokorio za 3-4 godine. Pa ja bih se ubio da imam monopol i da dodje neka firma i tako me satare. To je kriv samo Telecom i niko vise. Drzali nas zatvorene toliko godina, jebote donedavno mi limit bio 9 giga download. Naravno da sam odmah presao na telemach cim su dosli ponudili pet puta vecu brzinu i negranicen download. Nisam razmisljao sekunde. Malo potom i telecom odjednom nudi slicno. E kurko, kasno su se sjetili.

I upravo te drzavne firme su najveci potrosaci struje.

Telecom, GRAS, Aluminij, zeljeznice itd itd... I upravo te firme imaju najvise viska radne snage.

Hoce li onda telecom nenaplacivati usluge telefonije svim javnim firmama?
Hoce li onda GRAS besplatno prevoziti sve radnike javnih firmi?
Hoce li zeljeznice onda besplatno prevoziti kargo i ljude za javna preduzeca?
Hoce li vodovod besplatno isporucivati vodu?

Sta je sa nama obicnim smrtnicima koji nismo dio javnih firmi?

Procitaj opet sta si napisao, pa sam vidi koliko nema smisla to sto govoris. :run:
pecpec

#1179 Re: Sarajevska zicara?

Post by pecpec »

Pa on kao radnik telekoma nije cudo sto ima ovakvo misljenje.
MAN-lion's coach

#1180 Re: Sarajevska zicara?

Post by MAN-lion's coach »

muha_sa wrote:treba zaposlit jedno 20-ak komunalaca koji ce hodat trasom žicare i kupit otpatke cipsOva, grisinija i nakih papira poslije pojedenih sendvica koji ce naši vrli putnici bacat kroz prozor u toku vožnje

eto šaMse za nezaposlene
Image
shake69

#1181 Re: Sarajevska zicara?

Post by shake69 »

:thumbup: Odlicno, nikad nisam vidio original teksta s pocetka rada zicare.
Cuj putnici pucali prvih dana iz vazdusne puske na prolaznike iz gondola! :lol: :lol:
Dope_Man

#1182 Re: Sarajevska zicara?

Post by Dope_Man »

Thorgerson wrote: Druga stvar, "nepristupacnost" za stanovnike Novog Grada, Ilidze, pa i Novog Sarajeva. Dakle, ovo su najmnogoljudnije opstine i oni ce morati prvo automobilom doci do zicare. Parkinga ima, snadje se raja. Ali evo ja prvi kad skontam, pa sigurno necu redovno dolaziti na zicaru placati parking po 2 KM po h. Nek je karta 5 KM, parking jedno 3h ti je 6 KM. Za troje to je 21 KM. Neko s Dobrinje ili Alipasinog preko Lukavice dolazi sa litar benzina na Trebevic i ne mora platiti parking. Znaci ostaje mu 18.5 KM. :D .
Ma realno sva raja zapadno od Grbavice svakako bi upalila auto do grada, a pogotovo Stup, Dobrinja i sve dalje prema Ilidzi. Za te, osim ako nemaju auto, se nikako ne isplati doci autom, traziti i platiti parking, kad je usput otici autom na sam Trebevic. Ja prvi cu doci jednom kad prodje ovaj prvi val i to cisto da vidim to ''cudo'', a dalje nastaviti autom kao i do sad jer mi nikako nije usteda dolaziti u centar i traziti parking, pa placati kartu i cekati u redu za voznju (kojeg ce vjerovatno biti prvih mjeseci) kad mogu samo potrositi litar vise i doci autom gdje zelim.

Naravno, da zivim u centru to bi bila druga prica i tad bi mi zicara bila prva opcija.
Thorgerson

#1183 Re: Sarajevska zicara?

Post by Thorgerson »

Dope_Man wrote:
Thorgerson wrote: Druga stvar, "nepristupacnost" za stanovnike Novog Grada, Ilidze, pa i Novog Sarajeva. Dakle, ovo su najmnogoljudnije opstine i oni ce morati prvo automobilom doci do zicare. Parkinga ima, snadje se raja. Ali evo ja prvi kad skontam, pa sigurno necu redovno dolaziti na zicaru placati parking po 2 KM po h. Nek je karta 5 KM, parking jedno 3h ti je 6 KM. Za troje to je 21 KM. Neko s Dobrinje ili Alipasinog preko Lukavice dolazi sa litar benzina na Trebevic i ne mora platiti parking. Znaci ostaje mu 18.5 KM. :D .
Ma realno sva raja zapadno od Grbavice svakako bi upalila auto do grada, a pogotovo Stup, Dobrinja i sve dalje prema Ilidzi. Za te, osim ako nemaju auto, se nikako ne isplati doci autom, traziti i platiti parking, kad je usput otici autom na sam Trebevic. Ja prvi cu doci jednom kad prodje ovaj prvi val i to cisto da vidim to ''cudo'', a dalje nastaviti autom kao i do sad jer mi nikako nije usteda dolaziti u centar i traziti parking, pa placati kartu i cekati u redu za voznju (kojeg ce vjerovatno biti prvih mjeseci) kad mogu samo potrositi litar vise i doci autom gdje zelim.

Naravno, da zivim u centru to bi bila druga prica i tad bi mi zicara bila prva opcija.
Pa meni sutobom ako je spica 11-12h treba vise vremena da dodjem do carsije, nadjem parking, i onda odem do zicare - nego sto mi treba da odem na Trebevic sa autom. I sigurno cu vise i goriva potrositi, vise para itd.

Naravno da cu i ja otici vozati se zicarom da ocejfim i to. Ali da cu sada biti redovan, ne znam. I meni ce za odlazak na Trebevic primarna opcija biti automobil. treba biti iskren. A ne daj mi cijenu od 4-5 KM da ja odem 2-3 puta i sta smo dobili. Za 4-5 godina ce nastat belaj, nece bit para za odrzavanje, za ovo...

Zato i kazem, zeznuto je ovo oko cijene. Ako odredis cijenu da je prilagodis gradjanima, pitanje je koliko ce dugo ti gradjani koristiti zicaru i koliko ce im biti zanimljiva. A s druge strane postavio si nisku cijenu za turiste koji ce je svakako koristiti. Jer nema gore dovoljno sadrzaja da digne prosjecnog gradjanina i odvede ga gore. Suma, setalista i to je to. To omladini nije zanimljivo. Kada se napravi Vidikovac, onda ce biti druga prica.

Mislim ako oni izracunaju da je cijena od npr. 5 KM dovoljna da podmiri sve obaveze - super. Meni je to odlicna cijena.
Dope_Man

#1184 Re: Sarajevska zicara?

Post by Dope_Man »

Onako realno, cijena 5 KM je predobra za gradjane. E sad, da li bi ta cijena mogla odrzavati.. nesto mi tesko zamisliti da bi dugorocno, ali nisam strucan pa ne mogu praviti neku pametnu procjenu troskova. Sto se mene tice i 10 bi mi bilo OK tu jednu obaveznu voznju koju cu odraditi i ovo ostalo u vrh glave jedanput godisnje kad dodje neko sa strane pa ih odvedem. Ali eto, ostaje ta kategorija gradzana u centru grada koji ce mozda koristiti cesce.. nezz, zahebano je stvarno tu formirati pametnu cijenu da se sve pokrije i da su svi sretni.
pecpec

#1185 Re: Sarajevska zicara?

Post by pecpec »

Pa ako je prije bilo 4-5 maraka ne vidim razlog da sad bude vise.Jedino ako nas lopovi opet ne budu htjeli pravit ovcama pa pricati kako su to realne cijene i u drugim gradovima gdje su plate duplo vece.npr. :D
muha_sa

#1186 Re: Sarajevska zicara?

Post by muha_sa »

shake69 wrote::thumbup: Odlicno, nikad nisam vidio original teksta s pocetka rada zicare.
Cuj putnici pucali prvih dana iz vazdusne puske na prolaznike iz gondola! :lol: :lol:
http://www.arhivsa.ba/wordpress/?tag=zicara

na podu ovih kabina je bio otvor sa poklopcem--poklopac se u dva poteza dizo i svašta se radilo :-) :-)

Image
Max Bunker

#1187 Re: Sarajevska zicara?

Post by Max Bunker »

Gondola Pale-Jahorina je 5 KM.
insomnia78

#1188 Re: Sarajevska zicara?

Post by insomnia78 »

shake69 wrote::thumbup: Odlicno, nikad nisam vidio original teksta s pocetka rada zicare.
Nemoguce. Mora da je u pitanju IB ili Sandzak
muha_sa

#1189 Re: Sarajevska zicara?

Post by muha_sa »

insomnia78 wrote:
Ne pocinji Tite ti rahmetli
shake69

#1190 Re: Sarajevska zicara?

Post by shake69 »

muha_sa wrote:

na podu ovih kabina je bio otvor sa poklopcem--poklopac se u dva poteza dizo i svašta se radilo :-) :-)

Image
Bio sam djecak tada i da me ubijes ne mogu se sjetiti tog poklopca a nisam se vozio 1-2 puta nego puno vise. Sjecam se da smo oko sredine trase cesto gledali kako je ona tacka niska i kad bi zaglavili da bi nekako mogli iskociti jer mislim da je bilo oko 4-5 m do zemlje. Tog poklopca nije bilo u prici.
Ne kontam kako ce nesto tako biti jednostavno za otvoriti, kako pricas, pa da ljudi propanu. Nemoguce!! :?
DaysleepeR

#1191 Re: Sarajevska zicara?

Post by DaysleepeR »

pa nisu ove kabine bile do rata.

na prvim je možda bio otvor na podu, na ovim predratnim, vjerovatno ne

Image
branimir stulic

#1192 Re: Sarajevska zicara?

Post by branimir stulic »

Bio je poklopac... pokriven zelenim linoleumom. A na stropu je bila neka kutija sa uzetom. Eh sad... Sumnjam da se s tim uzetom moglo sici bezbjedno, ali je vjerovatno to uze sluzilo da se pomocu njega podigne pravo uze i... .ma sta ja znam. Znam da smo jednom gore isli kada je jedan od nasih jarana otvorio taj poklopac na podu. Svi smo kolektivno umrli od straha.
Akibh

#1193 Re: Sarajevska zicara?

Post by Akibh »

DaysleepeR wrote:pa nisu ove kabine bile do rata.

na prvim je možda bio otvor na podu, na ovim predratnim, vjerovatno ne

Image
Bio je otvor na podu fakat i to bas na ovim predratnim. Skine se poklopac i rupa, bez ikakve zastite. Vandali su kupili kamenje gore na Trebevicu i kroz tu rupu kamenjali krave i kuce ispod trase... Dosta raje je sjedilo na podu i provlacilo noge kroz tu rupu i tako se vozilo.
Nemam pojma jel iko propo i pogino, nesto se ne sjecam...
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#1194 Re: Sarajevska zicara?

Post by bitanga_sa_otesa »

u ovim novijim je bio poklopac na podu u onim muhinim se nisam vozio :lol: :lol:
muha_sa

#1195 Re: Sarajevska zicara?

Post by muha_sa »

shake69 wrote:
muha_sa wrote:

Image
Bio sam djecak tada i da me ubijes ne mogu se sjetiti tog poklopca a nisam se vozio 1-2 puta nego puno vise. Sjecam se da smo oko sredine trase cesto gledali kako je ona tacka niska i kad bi zaglavili da bi nekako mogli iskociti jer mislim da je bilo oko 4-5 m do zemlje. Tog poklopca nije bilo u prici.
Ne kontam kako ce nesto tako biti jednostavno za otvoriti, kako pricas, pa da ljudi propanu. Nemoguce!! :?
:lol:

nema propadanja :-) na jednoj strani poklopca baglame(normalno) na drugoj strani dvije zakacke koje se okrenu u jednu stranu i poklopac digneš ko s poslom :D rijec je o ovim sivim kabinama :-D

na ovim novijim se poklopac nije tako lako mogo podic

Image

eto--još nešto iz nostalgije :D
muha_sa

#1196 Re: Sarajevska zicara?

Post by muha_sa »

bitanga_sa_otesa wrote:u ovim novijim je bio poklopac na podu u onim muhinim se nisam vozio :lol: :lol:

nisam vidio tvoj post :lol:

žicara mi bila pred nosom--više sam se u žicari vozo neg u traJvanu :lol:
muha_sa

#1197 Re: Sarajevska zicara?

Post by muha_sa »

nisam vidio ni ove gore postove i odgovore :lol: vidjeh notifikaciju--kliknuH na nju i odgovorih na post shake69

ko pravi padobranac :lol:
insomnia78

#1198 Re: Sarajevska zicara?

Post by insomnia78 »

muha_sa wrote:
insomnia78 wrote:
:D
Sto, super clanak. Pgtv glede “dosli divlji i otjerali pitome” price
Kad čojk stade nabrajati štetu počinjenu samo prvog dana :lol: :lol: :lol:
I još jedna zanimljivost “čehoslovački stručnjaci”
insomnia78

#1199 Re: Sarajevska zicara?

Post by insomnia78 »

Da se ne lazemo ovi danasnji su zlatni
Image
muha_sa

#1200 Re: Sarajevska zicara?

Post by muha_sa »

insomnia78 wrote:
muha_sa wrote:
insomnia78 wrote: Nemoguce. Mora da je u pitanju IB ili Sandzak
:D
Sto, super clanak. Pgtv glede “dosli divlji i otjerali pitome” price
Kad čojk stade nabrajati štetu počinjenu samo prvog dana :lol: :lol: :lol:
I još jedna zanimljivost “čehoslovački stručnjaci”
krenut ce prepucavanje došle i domaci :-) :-) niko putnicima nije licnu na polaznoj uzimo
Post Reply