Dolazi zima - zimske gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- drndalo
#1176 Re: Dolazi zima - zimske gume
Razlicite fabrike to namjerno prave da ne pasu medjusobno... Najcesce... Izuzeci postoje, ali obicno unutar jedne grupacije, ili interesne sfere... Tipa VW/AUdi/Skoda/Seat... Nekad je razlika u "samo" 1 mm, ali dovoljno da ne moze da se "nabije" bez tokarenja sredine, ili da imas "viska" prostora... Elem, zaboravi, skuplja pita neg' tepsija...
Po otpadima vala imas svega, nedavno mi je drug uzeo set 4 kom. alu-felgi 16" sa 2 godine starim Yokohamama za 300 KM... Auto totalirano, ali prodaje dijelove i sklopove... Pogledaj na pik-u, ili tako nekom oglasniku, bude svega...
Po otpadima vala imas svega, nedavno mi je drug uzeo set 4 kom. alu-felgi 16" sa 2 godine starim Yokohamama za 300 KM... Auto totalirano, ali prodaje dijelove i sklopove... Pogledaj na pik-u, ili tako nekom oglasniku, bude svega...
-
preludezalude
#1177 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ja imao Nokian gume na alfi. Dosle prilicno istrosene, ali su drzale krivine nevjerovatno. Gume su za svaku pohvalu, ali nisu jeftine kao sto ti mislis. Mislim da su medju top 5 proizvodjaca. Mogu se naci u Bijeljini i Doboju.AleSa wrote:Moj prijedlog za zimske gume su gume firme NOKIAN!
-Ja ne znam koliko je nasa raja upoznata i poznaje NOKIAN gume, pa cu samo par rijeci:
Ove gume proizvodi istoimena finska kompanija Nokian koja se bavi samo proizvodnjom zimskih guma koje odgovaraju vremenskim uslovima voznje u Skandinaviji (snijeg, kisa, led...)
Buduci da je nasa klima dosta slicna (bar ovaj hladni dio), a zastupljnost ovih guma na nasim sigurno nesto slabija buduci da nasa raja vjeruje samo u Continental, Dunlop, Michellin i sl
. vjerujem da se kod nas mogu uzeti i za puno manje para nego gume spomenutih proizvodjaca.
Finci su toliko razvili i usavrsili ove gume da su postali sigurno vodeci proizvodjaci zimskih guma.. i ja ih imam na svom autu, zadovoljan sam i rado vam ih preporucujem...
gledajte i uzivajte
http://www.youtube.com/watch?v=wdCj7o1E_14
-
direstraits0078
#1178 Re: Dolazi zima - zimske gume
Proizvode i ljetnje gume. Kao sto neko vec napisa, spadaju u kvalitetnije marke guma, prema tome se formira i cijena.AleSa wrote:Moj prijedlog za zimske gume su gume firme NOKIAN!
-Ja ne znam koliko je nasa raja upoznata i poznaje NOKIAN gume, pa cu samo par rijeci:
Ove gume proizvodi istoimena finska kompanija Nokian koja se bavi samo proizvodnjom zimskih guma koje odgovaraju vremenskim uslovima voznje u Skandinaviji (snijeg, kisa, led...)
-
motorola01
#1179 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ima li neko link bilo koje firme koja prodaje gume, a da imaju cijene svih guma u ponudi?!
edit: evo nasao sam nesto...gume.ba
edit: evo nasao sam nesto...gume.ba
- mayab
#1180 Re: Dolazi zima - zimske gume
Evo, mjesec do obaveze zimskih guma, pa napisite gdje ima kakvih akcija, ja vidjeh jedino kod Makbela, za sada, neke ponude snizenja!!?
- Doda37
#1181 Re: Dolazi zima - zimske gume
Kod nas u Hercegovini blam im reklamirati zimske gume kad je vani +30mayab wrote:Evo, mjesec do obaveze zimskih guma, pa napisite gdje ima kakvih akcija, ja vidjeh jedino kod Makbela, za sada, neke ponude snizenja!!?
-
tatoo
#1182 Re: Dolazi zima - zimske gume
vjerovatno je vec receno ali za svaki slucaj i samo cu spomenuti gume koje sam imao na autu...znaci IMO
Conti - vrhunska, bez obzira na uvjete, snijeg, kisa ...
2. mjesto - Uniroyal (ne znam tacno koji tip ali po bljuzgi i kisi izvanredna)
Na poslu Toyota Auris neki je genije, Bog mu zdravlja dao, stavio Michelin...mnogi se nece sloziti ali od te firme bjezim kao od vraga na osnovu jako losa 2 iskustva ima 10ak godina.
Koristio jos Fuldu, solidna i nekakve Kleber koje ne bih ponovo.
Cujem, mada licno ne znam, da su BFG dobre, ima ih par kolega.
Conti - vrhunska, bez obzira na uvjete, snijeg, kisa ...
2. mjesto - Uniroyal (ne znam tacno koji tip ali po bljuzgi i kisi izvanredna)
Na poslu Toyota Auris neki je genije, Bog mu zdravlja dao, stavio Michelin...mnogi se nece sloziti ali od te firme bjezim kao od vraga na osnovu jako losa 2 iskustva ima 10ak godina.
Koristio jos Fuldu, solidna i nekakve Kleber koje ne bih ponovo.
Cujem, mada licno ne znam, da su BFG dobre, ima ih par kolega.
-
citroen xm
#1183 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ja sam čuo da "Mišelin enerdži sejver" treba izbjegavati jer se po kiši izuzetno loše pokazala. To mi je potvrdilo mnogo ljudi. Vidi je li na toj Tojoti taj tip gume.
-
tatoo
#1184 Re: Dolazi zima - zimske gume
Moze biti ali generalno ne smekam Michelin. Imam strah od gume koja uvijek izgleda kao (haman) nova, bez obzira na broj predjenih kilometara i stil voznje. Na moje nececitroen xm wrote:Ja sam čuo da "Mišelin enerdži sejver" treba izbjegavati jer se po kiši izuzetno loše pokazala. To mi je potvrdilo mnogo ljudi. Vidi je li na toj Tojoti taj tip gume.
-
530i
#1185 Re: Dolazi zima - zimske gume
Da li je problem napisati Michelin energy saver? Uostalom, to je ljetna gumacitroen xm wrote:Ja sam čuo da "Mišelin enerdži sejver" treba izbjegavati jer se po kiši izuzetno loše pokazala. To mi je potvrdilo mnogo ljudi. Vidi je li na toj Tojoti taj tip gume.
- basicm
#1186 Re: Dolazi zima - zimske gume
I ja bi ih izbjegavao kad bi ovo na njima pisalo530i wrote:Da li je problem napisati Michelin energy saver? Uostalom, to je ljetna gumacitroen xm wrote:Ja sam čuo da "Mišelin enerdži sejver" treba izbjegavati jer se po kiši izuzetno loše pokazala. To mi je potvrdilo mnogo ljudi. Vidi je li na toj Tojoti taj tip gume.
-
preludezalude
#1187 Re: Dolazi zima - zimske gume
Sjeti se prosle zime....Doda37 wrote:Kod nas u Hercegovini blam im reklamirati zimske gume kad je vani +30mayab wrote:Evo, mjesec do obaveze zimskih guma, pa napisite gdje ima kakvih akcija, ja vidjeh jedino kod Makbela, za sada, neke ponude snizenja!!?
- Udri Miću po-
#1188 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ko ima para za Nokian neka ih uzme.Guma za svaku pohvalu.Ovdje gdje ja zivim,dozvoljene su i ekserice.
Wredestain isto vrhunska guma.
Za one sa plićim džepom preporučio bih Debica ili Sportiva.
Auto koje sam koristio u BiH prosle zime,na njemu su bile protektirane Phenix i to u dimenziji 225.Ja sam ostao pozitivno iznenadjen kako se guma pokazala na snijegu i mokrom.Sve preporuke za istu
Wredestain isto vrhunska guma.
Za one sa plićim džepom preporučio bih Debica ili Sportiva.
Auto koje sam koristio u BiH prosle zime,na njemu su bile protektirane Phenix i to u dimenziji 225.Ja sam ostao pozitivno iznenadjen kako se guma pokazala na snijegu i mokrom.Sve preporuke za istu
-
samsung456
#1189 Re: Dolazi zima - zimske gume
Koje preporucujete zimske gume 17-ke, da nisu preskupe, i da napomenem zadnja vuca je u pitanju 
Hvala.
Hvala.
- Udri Miću po-
#1190 Re: Dolazi zima - zimske gume
Zar nije isplatnije da uzmes felge i gume npr 15-ke neko gume 17-ke? Mislim ako vozilo dozvoljava 15-ke ili 16-ke a pogotovo sto je zadnja vuca
-
samsung456
#1191 Re: Dolazi zima - zimske gume
nazalost 17-ke su najmanje.Udri Miću po- wrote:Zar nije isplatnije da uzmes felge i gume npr 15-ke neko gume 17-ke? Mislim ako vozilo dozvoljava 15-ke ili 16-ke a pogotovo sto je zadnja vuca
- Udri Miću po-
#1192 Re: Dolazi zima - zimske gume
Koristio sam zimus 17-ke u dimenziji 225/45 ,protektirane Phenix. 120KM/kom.Ali iskljucivo sam ih koristio po snijegu i bio sam prezadovoljan.
Ne znam,pogledaj sta ti se najvise isplati i jel ti trebaju samo zimi ili i ljeti da ih vozas.Cijena,itd...sve su to bitni faktori
Ne znam,pogledaj sta ti se najvise isplati i jel ti trebaju samo zimi ili i ljeti da ih vozas.Cijena,itd...sve su to bitni faktori
-
samsung456
#1193 Re: Dolazi zima - zimske gume
Pa zbog zadnje vuce uzeo bih samo zimske. A gdje se mogu uzeti Phenix ?Udri Miću po- wrote:Koristio sam zimus 17-ke u dimenziji 225/45 ,protektirane Phenix. 120KM/kom.Ali iskljucivo sam ih koristio po snijegu i bio sam prezadovoljan.
-
frngla
#1194 Re: Dolazi zima - zimske gume
Michelin Energy Saver je tzv. štedljiva guma sa većim postotkom plastike, tako je konstruisana zbog manjeg otpora kotrljanja i dužeg vijeka trajanja, odnosno manje potrošnje goriva... Samim tim gubi svojstva određena na kiši, ali to nije tema današnje emisijecitroen xm wrote:Ja sam čuo da "Mišelin enerdži sejver" treba izbjegavati jer se po kiši izuzetno loše pokazala. To mi je potvrdilo mnogo ljudi. Vidi je li na toj Tojoti taj tip gume.
Nego, trenutno koristim Michelin Alpin kao zimsku i za razliku od ljetnog energy savera ovo je odlična guma, dobra na snijegu i kiši
- Udri Miću po-
#1195 Re: Dolazi zima - zimske gume
samsung456 wrote:Pa zbog zadnje vuce uzeo bih samo zimske. A gdje se mogu uzeti Phenix ?Udri Miću po- wrote:Koristio sam zimus 17-ke u dimenziji 225/45 ,protektirane Phenix. 120KM/kom.Ali iskljucivo sam ih koristio po snijegu i bio sam prezadovoljan.
http://www.phenixgume.com/
eto razgledaj malo,vidi sta i kako
- basicm
#1196 Re: Dolazi zima - zimske gume
Da li neko od vas zna ima li i gdje test guma koje su prosle 1 ili 2 sezone? Sve su one dobre kad su nove, ali koje ce ostati upotrebljive i nakon prve godine?
- Šunj
#1197 Re: Dolazi zima - zimske gume
Pogledaj ADACbasicm wrote:Da li neko od vas zna ima li i gdje test guma koje su prosle 1 ili 2 sezone? Sve su one dobre kad su nove, ali koje ce ostati upotrebljive i nakon prve godine?
Neki dan sam kupio Nokian All Weather Plus 215/55 R16 93H M+S Allwetterreifen. Po testovima su kvalitetne gume, a cetiri godine sam vozio na Continental-u.
-
preludezalude
#1198 Re: Dolazi zima - zimske gume
Pa sto ne kaza koliko si platio?Šunj wrote:Pogledaj ADACbasicm wrote:Da li neko od vas zna ima li i gdje test guma koje su prosle 1 ili 2 sezone? Sve su one dobre kad su nove, ali koje ce ostati upotrebljive i nakon prve godine?
Neki dan sam kupio Nokian All Weather Plus 215/55 R16 93H M+S Allwetterreifen. Po testovima su kvalitetne gume, a cetiri godine sam vozio na Continental-u.
-
emko1234
#1199 Re: Dolazi zima - zimske gume
dunlop 3D wintersport.
jest skuplja guma, al ko se moze protegnut nece zazalit.
jest skuplja guma, al ko se moze protegnut nece zazalit.
- Šunj
#1200 Re: Dolazi zima - zimske gume
120 Eura po gumi sa montazom i balansiranjem u Minhenu.preludezalude wrote:Pa sto ne kaza koliko si platio?Šunj wrote:Pogledaj ADACbasicm wrote:Da li neko od vas zna ima li i gdje test guma koje su prosle 1 ili 2 sezone? Sve su one dobre kad su nove, ali koje ce ostati upotrebljive i nakon prve godine?