ZOBS
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Bakir1
#1176 Re: ZOBS
ma hajde reci mi, pretvorio sam se u uho.
koliki je vanjski dug hrvatske?
kakvo je vrijeme u splitu sad?
-
RahatHurmašica
#1177 Re: ZOBS
a šta za ono što se ne atestira? dakle propadnu mi kočinice koje je majstor friško popravljao? po tebi niko nebi odgovarao? to ni u zemlji dembeliji nema.Bakir1 wrote:prema pravilniku o certificiranju i zobsu za preinake koje se zovu atest odgovara osoba koja potpise isti.
- Bakir1
#1178 Re: ZOBS
rekoh ti, pravilnik o certificiranju, sta podljeze istom, i zobs, o tome valjda pricamo ovdje, i za to se naplacuje atest, pa cemo dalje.
-
RahatHurmašica
#1179 Re: ZOBS
koji si ti lik. zaboli me za vanjski dug, važno mi je koliko mjesečno naplatim. nadam se da ti je ovo razumljivo.Bakir1 wrote:ma hajde reci mi, pretvorio sam se u uho.
evo da se ti nebi puno zahmetio
http://www.klix.ba/biznis/eurozona/pros ... /131022064
dakle, skoro pa duplo veća, ustvari i jeste duplo veća jer kod nas administracija nabija prosjek.
fakat koliko moraš biti bezobrazan pa braniti sadašnje cijene?
-
RahatHurmašica
#1180 Re: ZOBS
rekoh ti da je to pljačka i da to smeće od pravilnika treba doraditi u interesu građana a ne drumskih razbojnika.Bakir1 wrote:rekoh ti, pravilnik o certificiranju, sta podljeze istom, i zobs, o tome valjda pricamo ovdje, i za to se naplacuje atest, pa cemo dalje.
- Bakir1
#1181 Re: ZOBS
fakat koliko ti moras biti dosadan da nemas uopste pojma o cemu pricas?
plate duplo vece ali zato i atest duplo skuplji, kao i tehnicki, kao i registracija, kao i sve ostalo.
to smece od pravilnika, ti slobodno zavrsi doktorat na masinskom fakultetu pa napisi novi
plate duplo vece ali zato i atest duplo skuplji, kao i tehnicki, kao i registracija, kao i sve ostalo.
to smece od pravilnika, ti slobodno zavrsi doktorat na masinskom fakultetu pa napisi novi
-
RahatHurmašica
#1182 Re: ZOBS
ako neko u hrvatskoj skoči u bunar hoćeš li i ti za njim?Bakir1 wrote:fakat koliko ti moras biti dosadan da nemas uopste pojma o cemu pricas?
ne treba mi doktorat da rastjeram razbojnike. pljačka po zakonu. ni branković ti nije ravan.
- Bakir1
#1183 Re: ZOBS
pa ti se sicas nekim informacijama koje nisu uopste bitne za ovu pricu, pucas na socijalu jer hoces da stavis dnevna svjetla na svoj auto, sto ih stavljas jesu li neophodna? narasti ce ti cuna od njih? ili?
dalje certificiranje od cega je krenula prica je nesto sto je uvijek bilo i uvijek ce biti, prije se zvao atest, kostao je 210 KM, nije bilo legalnog za plin.
ti smatras da ovo sve ne treba? suvislo? pljacka po zakonu?
vidis rok za javne konsultacije je bio 15 dana, za izmjene ovog zakona, nije jos prosao, napises pismo fino ministarstvu, stavis 18 zakona i jos 30 pravilnika pred sebe i sve u skladu sa zakonom, dokumentovano trazis da se izmjeni.
posto je BiH mora prihvatiti smjernice u EU po pitanju ovoga i svega ostalog onda ides prema EU, naravno sve u skladu sa onim sto pise.
do tada, to sto kevces pljacka, lopovi, kriminal, ima smisla koliko i trenutna vremenska prognoza za split
dalje certificiranje od cega je krenula prica je nesto sto je uvijek bilo i uvijek ce biti, prije se zvao atest, kostao je 210 KM, nije bilo legalnog za plin.
ti smatras da ovo sve ne treba? suvislo? pljacka po zakonu?
vidis rok za javne konsultacije je bio 15 dana, za izmjene ovog zakona, nije jos prosao, napises pismo fino ministarstvu, stavis 18 zakona i jos 30 pravilnika pred sebe i sve u skladu sa zakonom, dokumentovano trazis da se izmjeni.
posto je BiH mora prihvatiti smjernice u EU po pitanju ovoga i svega ostalog onda ides prema EU, naravno sve u skladu sa onim sto pise.
do tada, to sto kevces pljacka, lopovi, kriminal, ima smisla koliko i trenutna vremenska prognoza za split
- drug_profi
#1184 Re: ZOBS
Bolan Bakire sve je to nama jasno, samo nam nije jasno zasto ti tvrdis da to toliko treba da kosta.
Umjesto da kazes jeste ljudi deranje je ali je po zakonu i smjernicama EU i tu se nista ne moze, ti branis taj cjenovnik koji je realno pljacka, kao i cijena tehnickog pregleda. Ja bih rado platio onih 60 maraka da mi neko pretrese auto. Jbg. to je sat dobrog majstora, a taj majstor radi na trzistu i nije mu bogomdano da ce svaki dan 8-12 sati imati posla.
Isti taj atest. Meni je za atest plina, omladinac potrosio 15 minuta slikajuci ugradjene djelove i onda jos tamo neki cato to izmuhuro i to je 175 KM?
Da ti kazem da ekstra dobar majstor radi vazdan za te pare, a onako slabiji i tri dana. Sta ima u tih 175 maraka da je trosak?
To je obicna pljacka.
I ti je branis.
Umjesto da kazes jeste ljudi deranje je ali je po zakonu i smjernicama EU i tu se nista ne moze, ti branis taj cjenovnik koji je realno pljacka, kao i cijena tehnickog pregleda. Ja bih rado platio onih 60 maraka da mi neko pretrese auto. Jbg. to je sat dobrog majstora, a taj majstor radi na trzistu i nije mu bogomdano da ce svaki dan 8-12 sati imati posla.
Isti taj atest. Meni je za atest plina, omladinac potrosio 15 minuta slikajuci ugradjene djelove i onda jos tamo neki cato to izmuhuro i to je 175 KM?
Da ti kazem da ekstra dobar majstor radi vazdan za te pare, a onako slabiji i tri dana. Sta ima u tih 175 maraka da je trosak?
To je obicna pljacka.
I ti je branis.
- Bakir1
#1185 Re: ZOBS
cjenovno uskladjeno sa onim sto ima u okruzenju.
eto dosta vise na ovu temu od mene, ne bih vise, ja branim sve haman.
ne vidim pobunu oko cijene goriva i marzi i nameta na isto

eto dosta vise na ovu temu od mene, ne bih vise, ja branim sve haman.
ne vidim pobunu oko cijene goriva i marzi i nameta na isto
- drug_profi
#1186 Re: ZOBS
Ma ok. Drzava i tu pljacka, ali neise. Da se nadje neko da brani to, mi bi ga napadali.
Pa bujrum ...
Pa bujrum ...
- Bakir1
#1187 Re: ZOBS
zamjena teza, nisam rekao da branim, kontekst neki postova je upucivao na to, mozda i jest malo veca nego sto bi trebala biti ali u skladu je sa zemljama u okruzenju
ali nije ni bitno uopste, bezveze se natezemo, to ce nesto promjeniti u zivotima svih nas ali pravo.
sem toga svako ima izbor, biti u skladu sa onim sto pise u zakonu, pa makar to bilo i nakaradno, ili zivjeti van zakona, propisa i pravila.
ja se hocu u prvu kategoriju, dokle cu moci, vidjeti cemo
ali nije ni bitno uopste, bezveze se natezemo, to ce nesto promjeniti u zivotima svih nas ali pravo.
sem toga svako ima izbor, biti u skladu sa onim sto pise u zakonu, pa makar to bilo i nakaradno, ili zivjeti van zakona, propisa i pravila.
ja se hocu u prvu kategoriju, dokle cu moci, vidjeti cemo
-
mrsamras
#1188 Re: ZOBS
Bakir1 wrote: to smece od pravilnika, ti slobodno zavrsi doktorat na masinskom fakultetu pa napisi novi
- Droog
#1189 Re: ZOBS
Imam jedno pitanje...nadam se da sam "pogodio" temu.
Situacija je slijedeca:
Oduzeta mi je vozacka na mjesec dana (predao 26.02.2014 vozacku u cips) i trebao bih krajem mjeseca da je preuzmem.
(Razlog:prolazak kroz crveno...
Kriv-nema sta. Mada da me hebes ja to crveno nisam vidio, vracao se sa posla umoran - nikakav...ko zna sta mi se motalo po glavi)
To se desilo prosle godine. Kaznu sam platio prije proslogodisnje registracije, ali je njima trebalo skoro godinu dana da mi posalju papir na vrata
)
Elem...
Sada dobijam razlicite informacije oko preuzimanja vozacke iz cipsa.
Jedni mi govore da moram sve kazne koje imam u toku ove god. da platim, u suprotnom mi teta iz cips-a nece vratiti vozacku.
Drugi govore da su vozacke vracane i bez placanja tih kazni.
Zar kazne ne vaze do registracije, odnosno da ih do registracije ne moras placati (posto mi je to praksa
)??
Situacija je slijedeca:
Oduzeta mi je vozacka na mjesec dana (predao 26.02.2014 vozacku u cips) i trebao bih krajem mjeseca da je preuzmem.
(Razlog:prolazak kroz crveno...
To se desilo prosle godine. Kaznu sam platio prije proslogodisnje registracije, ali je njima trebalo skoro godinu dana da mi posalju papir na vrata
Elem...
Jedni mi govore da moram sve kazne koje imam u toku ove god. da platim, u suprotnom mi teta iz cips-a nece vratiti vozacku.
Zar kazne ne vaze do registracije, odnosno da ih do registracije ne moras placati (posto mi je to praksa
-
kakavdanakneiskustvu
#1190 Re: ZOBS
Droog wrote:Imam jedno pitanje...nadam se da sam "pogodio" temu.
Situacija je slijedeca:
(Razlog:prolazak kroz crveno...Kriv-nema sta. Mada da me hebes ja to crveno nisam vidio, vracao se sa posla umoran - nikakav...ko zna sta mi se motalo po glavi)
To se desilo prosle godine. Kaznu sam platio prije proslogodisnje registracije, ali je njima trebalo skoro godinu dana da mi posalju papir na vrata)
Elem...
Zar kazne ne vaze do registracije, odnosno da ih do registracije ne moras placati (posto mi je to praksa)??
kazne moraš platiti ako hoćeš podići vozačku dozvolu,prijaviti se na tender,registrovati vozilo
-
kakavdanakneiskustvu
#1192 Re: ZOBS
goran16v wrote:Odnosno do prve pravne radnje...
- Optimist
#1193 Re: ZOBS
Vozila koja su prešla više od 300.000 km ubuduće dva puta godišnje na tehnički pregled?!
Vozila koja su prešla više od 300.000 kilometara ubuduće bi mogla svakih šest mjeseci da budu podvrgnuta tehničkom pregledu.
Predviđeno je to Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, a stručnjaci smatraju da će, ako ova izmjena bude usvojena, ona povoljno uticati na sigurnost na saobraćajnicama.
Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, ocjenjuje da je riječ o korisnoj izmjeni jer usljed veće pređene kilometraže dođe i do zamora i habanja dijelova automobila poput elemenata za kočenje.
“Iz tog razloga opravdano je da vozilo dva puta godišnje bude pregledano. Na kraju krajeva, u interesu svakog vlasnika starijeg vozila trebalo bi da bude da provjeri da li je ono ispravno jer u njemu vozi sebe i svoju porodicu”, ocjenjuje Radović.
Ipak, on kaže da ova izmjena, ako bude usvojena, sigurno neće obradovati vozače starijih četvorotočkaša.
http://www.aktuelni.com/magazin/vozila- ... -4932.html
Bakire, koliko ima istine u ovome?
Vozila koja su prešla više od 300.000 kilometara ubuduće bi mogla svakih šest mjeseci da budu podvrgnuta tehničkom pregledu.
Predviđeno je to Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, a stručnjaci smatraju da će, ako ova izmjena bude usvojena, ona povoljno uticati na sigurnost na saobraćajnicama.
Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, ocjenjuje da je riječ o korisnoj izmjeni jer usljed veće pređene kilometraže dođe i do zamora i habanja dijelova automobila poput elemenata za kočenje.
“Iz tog razloga opravdano je da vozilo dva puta godišnje bude pregledano. Na kraju krajeva, u interesu svakog vlasnika starijeg vozila trebalo bi da bude da provjeri da li je ono ispravno jer u njemu vozi sebe i svoju porodicu”, ocjenjuje Radović.
Ipak, on kaže da ova izmjena, ako bude usvojena, sigurno neće obradovati vozače starijih četvorotočkaša.
http://www.aktuelni.com/magazin/vozila- ... -4932.html
Bakire, koliko ima istine u ovome?
- Bakir1
#1194 Re: ZOBS
sta te cudi, nasi se zakoni pisu u skladu sa zakonima iz okruzenja tacnije srbija i hrvatska, takva odredba je uvijek postojala za teretna vozila i autobuse gdje kilometri nesto znace i ne mogu se tako lako manipulisati.
Ovako kilometrima ce se manipulisati strasno, i ima masa auta koja imaju 5 znamenki na km satu.
Bolje bi bilo da su predlozili preventivni pregled 2x godisnje za vozila starija od 20 godina i koji ne bi kostao punu cijenu nego 20% od iste cime bi se doslo do tog efekta preventive.
Naime i u njemackoj je tuv vremenski odredjen i za vozila starija od 20 god u kombinaciji sa brojem km vrijedi cak i samo tri mjeseca.
Dobra je stvar sto nova vozila idu samo jednom na redovni u tri godine
Ovako kilometrima ce se manipulisati strasno, i ima masa auta koja imaju 5 znamenki na km satu.
Bolje bi bilo da su predlozili preventivni pregled 2x godisnje za vozila starija od 20 godina i koji ne bi kostao punu cijenu nego 20% od iste cime bi se doslo do tog efekta preventive.
Naime i u njemackoj je tuv vremenski odredjen i za vozila starija od 20 god u kombinaciji sa brojem km vrijedi cak i samo tri mjeseca.
Dobra je stvar sto nova vozila idu samo jednom na redovni u tri godine
- Optimist
#1195 Re: ZOBS
Kao sto rece, tek sad ce auta sa 20+ godina poceti godisnje da prelaze po 10-20 km.
Jos samo da izmijene nakaradni sistem placanja poreza prilikom registracije koji za nova vozila kosta najvise i koji sa staroscu vozila opada. Po meni taj sistem bi se trebao obrnuti, da se za nova vozila, i za vozila do npr 5 godina starosti ne placa nikako, te da onda sa staroscu postepeno i on raste, sve dok vozilo ne napuni 30 ljeta gdje bi se opet oslobadjalo od tog troska zbog kategorije oldtimer. Mislim da bi drzava na taj nacin ubrala puno vise novca u svoje prazne kase nego sto ubire sad. Time bi se koliko-toliko stimulisala kupovina mladjih vozila.
Jos samo da izmijene nakaradni sistem placanja poreza prilikom registracije koji za nova vozila kosta najvise i koji sa staroscu vozila opada. Po meni taj sistem bi se trebao obrnuti, da se za nova vozila, i za vozila do npr 5 godina starosti ne placa nikako, te da onda sa staroscu postepeno i on raste, sve dok vozilo ne napuni 30 ljeta gdje bi se opet oslobadjalo od tog troska zbog kategorije oldtimer. Mislim da bi drzava na taj nacin ubrala puno vise novca u svoje prazne kase nego sto ubire sad. Time bi se koliko-toliko stimulisala kupovina mladjih vozila.
- Bakir1
#1196 Re: ZOBS
biti ce i to ali zamaskirano puno ljepse, ali da ti ne otkrivam sve, to tek treba biti napisano 
- drug_profi
#1197 Re: ZOBS
Kad se sjetim prije rata komplet registracija za stojadina oko 120 DM u dinarima.
E lijepa vremena....
E lijepa vremena....
-
nemezis
#1198 Re: ZOBS
Taj sistem je dobar tamo gdje srednja klasa može kupiti novi auto. Ovdje većina to ne može bez obzira na takvu stimulaciju te bi time bili nagradjeni oni koji imaju najviše. Ali, koga to briga.Optimist wrote:Kao sto rece, tek sad ce auta sa 20+ godina poceti godisnje da prelaze po 10-20 km.![]()
-
mrsamras
#1199 Re: ZOBS
Pa taj sisem se ne uvodi da se stimulise kupovina novog autmobla, nego da se povecava sigurnost u saobracajau.
Evo vec ima poprilican broj km auto puta i povecaje se stalno, zamisli sad jedno auto staro 20 i vise godina kako ce se ponasati na autoputu uz ''redovno'' odrzavanje koje je u Bosni misaona imenica.
Postoji nesto sto se zove zamor materijala gdje lomovi nastoju nakon odredenog broj opterecenja i pri znatno manjem opterecenju od proracunatog.
Drugim rijecima, jedna lezaj se moze okreniti npr milion puta i on je gotov nakon toga a ti jos vozia auto putem 130 a tocak porede tebe prolazi od nekoga auta
Evo vec ima poprilican broj km auto puta i povecaje se stalno, zamisli sad jedno auto staro 20 i vise godina kako ce se ponasati na autoputu uz ''redovno'' odrzavanje koje je u Bosni misaona imenica.
Postoji nesto sto se zove zamor materijala gdje lomovi nastoju nakon odredenog broj opterecenja i pri znatno manjem opterecenju od proracunatog.
Drugim rijecima, jedna lezaj se moze okreniti npr milion puta i on je gotov nakon toga a ti jos vozia auto putem 130 a tocak porede tebe prolazi od nekoga auta
-
nemezis
#1200 Re: ZOBS
Pa ta sigurnost bi se trebala povećati kupovinom novih auta. Ja i kažem da se sigurnost neće povećati jer većina i dalje neće kupiti novi auto samo zbog tog poreza nego će plaćati taj porez koji se neće trošiti tamo gdje treba.