Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ovo u vezi decentralizacije bi se moglo pokazati kao vrlo poucno stivo za mene koji evo nekoliko decenija zivim u EU ... ali jos uvijek nisam utiska da se pod izrazom decentralizacija (na ovdasnjem jeziku: "decentralisering" )...podrazumjeva ono isto sto se na bosanskom jeziku obicno veze uz znacenje tog pojma.
Drzava (centralna vlast) ...ima u ovoj zemlji, clanici EU, apsolutnu kontrolu nad: vojskom, policijom, zdravstvom, obrazovanjem ... i jos ponekim sitnicama....recimo prodajom alkoholnih pica, drumskim i zeljeznickim transportom ... i jos stocim.
U usporedbi s tim ...modelom...Bosnu i Hercegovinu bi trebalo upravo suprotno...opsezno centralizovati..ako se zeli doci do iole usporedive situacije. Sad, ili se termin centralizacija meni i ovdje prisutnom predstavniku nase stranke ne podudara ni priblizno? Ili ce biti da se ne slazemo po pitanju ...sta je drzavi Bosni i Hercegovini ...u ovome momentu potrebnije....Centralizacija ovih stavki koje sam gore nabrojao...ili Decentralizacija sistema mjesnih samodoprinosa (izvinjavam se ako vam se ovaj izraz ucini zastarjelim ...eto vi to mozete zvati porezima ...ako vam ljepse zvuci)?
Stari wrote:Ovo u vezi decentralizacije bi se moglo pokazati kao vrlo poucno stivo za mene koji evo nekoliko decenija zivim u EU ... ali jos uvijek nisam utiska da se pod izrazom decentralizacija (na ovdasnjem jeziku: "decentralisering" )...podrazumjeva ono isto sto se na bosanskom jeziku obicno veze uz znacenje tog pojma.
Drzava (centralna vlast) ...ima u ovoj zemlji, clanici EU, apsolutnu kontrolu nad: vojskom, policijom, zdravstvom, obrazovanjem ... i jos ponekim sitnicama....recimo prodajom alkoholnih pica, drumskim i zeljeznickim transportom ... i jos stocim.
U usporedbi s tim ...modelom...Bosnu i Hercegovinu bi trebalo upravo suprotno...opsezno centralizovati..ako se zeli doci do iole usporedive situacije. Sad, ili se termin centralizacija meni i ovdje prisutnom predstavniku nase stranke ne podudara ni priblizno? Ili ce biti da se ne slazemo po pitanju ...sta je drzavi Bosni i Hercegovini ...u ovome momentu potrebnije....Centralizacija ovih stavki koje sam gore nabrojao...ili Decentralizacija sistema mjesnih samodoprinosa (izvinjavam se ako vam se ovaj izraz ucini zastarjelim ...eto vi to mozete zvati porezima ...ako vam ljepse zvuci)?
U USA, grad (town & city - razlicito) - ima ih naravno malih od cca 1000 ljudi pa do metropola, ali vecinom su recimo 20,000 - 100,000.
Grad ubire taxe od bisnisa i ljudi vidom taxi na nekretnine (najveci izvor); pruza gradske usluge ukljucujuci, policiju, skole, neke komunalije, parkove, odvoz smeca, dozvole itd... sve varira zavisno od grada. Za skole se dobiva doping od drzave... kao i plan/program te ocjene performansi.
Policija postoji i na state nivou, a na federalnom je FBI (kao i vojska)...
Pedja, jeli ta decentralizacija lici na nesto ovako?...
Jeste. Sto vise lokalno, sto direktnija veza izmedju budzeta i korisnika.
Sve nadleznosti koje je neophodno prenijeti na drzavni nivo kako bi BiH usla u EU moraju biti preneseni u najbrzem roku.
(To je, recimo, jedna od nasih uslova za stvaranje treceg bloka u RS-u).
Jeste. Sto vise lokalno, sto direktnija veza izmedju budzeta i korisnika.
Sve nadleznosti koje je neophodno prenijeti na drzavni nivo kako bi BiH usla u EU moraju biti preneseni u najbrzem roku.
(To je, recimo, jedna od nasih uslova za stvaranje treceg bloka u RS-u).
p.k.
... znaci fundamentalna razlika u fundiranju federalne vlade i gradske je u izvoru prihoda... Taxe na prihod idu drzavi a takze na nekretnine gradu?
Jeli to znaci da planirate uvoditi godisnje taxe na nekretnine (stan, kuca, garaza), ili godisnje taxe na vozila, te na luksuz?
'zapadni nacin' ovo zadnje je veliki izvor prihoda
WASHINGTON: Rano ujutro i to je još uvijek tamno u SAD-u kapital..
Nuklearna sigurnost summita započela vrlo dobro sinoć s raznim raspravama i večere.
Kapisla je bio je među onima koji su već govorio na otvaranju večere da bude jasno o našim prioritetima.
BiH je jasno pionir u području nuklearne sigurnosti faktora, ali vidimo naš rad i naše napore ovdje kao dio našeg rada za buduće beznuklearnih svijetu.
To uključuje puno aranžmana osigurati sve oblike koji se cijepa materijala koji zaista postoje u različitim dijelovima svijeta. Od američke strane je mnogo govoriti o opasnosti od nuklearnog terorizma mogu biti posljedica da elemente toga bude izgubljen.
Prije večere smo imali vremena s kratkom sastanku s Hillary Clinton.
To je bio uglavnom djelovati na stanje u Afganistanu i važnost da smo sada ulaže sve više i više naših resursa na razne vrste obuke i pomoći sami Afganistanci, uključujući u polju računalne sigurnosti.
Ali, mi također govorio kratko o mreži rastuće slobode i sigurnosti i potrebu da se zajedno učiniti više na tom području.
Sada svitanja novog dana prije, a tada će biti vremena da ide na Washington kongresni centar za nuklearnu sigurnost Summit svečana sjednica tijekom dana.
Nadam se da stanovnici Washingtona i dalje će vidjeti s određenim toleranciju opsežne sigurnosne mjere za rješavanje ne manje od 47 izaslanstava na najvišoj razini apsolutno je u gradu.
Naa stranka nece ici u koaliciju niti sa jednom od nacionalnih stranaka i stranaka koje su sada na vlasti. Ja vjerujem da sadasnja opozicija moze dobiti izbore i uvesti BiH u EU 2014.
p.k.
Shvatam ja vas optimizam, ali sanse za ovakav razvoj dogadjaja su skoro nikakve (govorim o drzavnom nivou).
A imao bih ja jos pitanja, ali bojim se da su previse konkretna, pa je mozda bolje da sacekamo kongres.
Predlazem da ucinite ono sto stvarno mozete uciniti a to je glasati za one stranke i ljude koji o popisu imaju isti ili slican stav kao onaj koji sam vam iznio. Ako te stranke pobjede onda cemo imati popis stanovnistva i bice uradjen na nacin koji sam vam objasnio. Ako budete glasali za one koje insistiraju na popisu po nacioalnom, vjerskom i jezickom kriteriju i a osnovu toga hoce zastupljenost u vlasti popisa na citavoj teritoriji BiH nece biti.
Vi me stalno pitate sta cemo uraditi u slucaju da smo u vlasti i da naidjemo na neslaganja sa nasim priicpima ili programom. ...
Ako imamo vecinu izglasacemo, ako nemamo glasacemo protiv. Dakle radicemo ono sto politicke stranke treba da rade.
Moram primjetiti da pored toga što mene ignorišeš,to jest ne odgovaraš na moja pitanja još jednu stvar stalno ponavljaš, a to je tvrdnja da su za sadašnje stanje u državi krive stranke koje vladaju već 18-19 godina. E ja se sa tobom u tome slažem(jedino u tome) ali ti kažeš da se vi u svom programu bazirate na dejtonsko uređenje BIH????? .Pa mi nije jasno kako to da vam odgovara ovako uređena država i na osnovu takvog uređenja i vi formirate i organizujete Vašu Stranku a u isto vrijeme drvlje i kamenje na dosadašnje vlastodržce i politikante. Pa zar može da valja nešto, i da vam to odgovara, a u isto vrijeme oni koji su to tako nakaradno napravili da ne valjaju? Pitanje....ZAŠTO ULAZITE U POLITIKU AKO VAM ODGOVARA DEJTONSKO UREĐENJE BIH jer u vašem statutu jasno piše da vi prihvatate ovako uređenu državu?? Po mom skromnom mišljenju svi oni koji bi u FOTELJE,ĐIPOVE I DOBRO PLAĆENE POLOŽAJE a da ne mijenjaju sistem su POLITIKANTSKE HULJE KOJIMA JE STALO SAMO DO NOVCA. Onaj ko bi htio u politiku prije svega bi trebao da se zalaže za promjenu ovog pokvarenog,pohlepnog i licemjernog sistema.. Ako hoćeš,znaš ili možeš odgovori. JOŠ JEDNOM, ŠTO ĆE TE U VLAST AKO NEĆETE DA MIJENJATE NAKARADNI SISTEM
Mi imamo izradjen cjelovit program reforme zdravstvene zastite i ja sam mislim negdje na ovom forumu postavio jedan upitnik koji nudi odgovore na vasa pitanja, ali evo da ponovim ukratko...
Pitanje koje se tice obicnog covjeka, nadam se odgovoru: Sta mislite uraditi po pitanju zdravstva?
Hocemo li se za svoj novac moci lijeciti gdje zelimo...,
Da. Moci cete da birate doktora kao sto birate automehanicara.
da li ce se i dalje kapati u dzep doktorima za operacije,...
Korupcija je dvostrano krivicno djelo u kojem ucestvuju onaj koji daje i onaj koji prima.
Zdravstveni radnici osudjeni za primanje mita ce izgubiti licencu za rad u BiH.
(Za drzavne sluzbenike koji primaju mito bice povecane kazne)
kako kontate natjerati sestre i doktore da rade svoj posao, a ne da ispijaju kafe po cijele dane i da pacijenti cekaju na preglede po pola godine i duze?
U upravnim odborima institucija kao sto su bolnice i druge ustanove koje rade s klijentima moraju sjediti i predstavnici korisnika. Oni ce imati pravo odlucivati o svim pitanjima poslovanja i prakse tih institucija.
(Isto je i za socijalno osiguranje)
p.k.
Zahvaljujem. Dosta sazet i konkretan odgovor.
Ovo za korupciju se slazem, s tim sto u BiH pacijenti mogu da biraju smrt ili platiti. Ne govorim o svim doktorima, naravno. Neki ne zele ni poklon da prime na cisto privatnoj osnovi (doduse, ni automehanicarima se ne nose pokloni).
Dobro, vjerujem da sam ispravno shvatio poruku i namjeru koja se nalazi u onome sto vi podrazumjevate pod decentralizacijom. O nekoj centralizaciji odredjenih stvari koje su vec decentralizovane (usudio bih se reci dezintegrisane) za sad nisam primjetio, ispravite me ako mislite da grijesim, da ima iole ozbiljnijeg govora.
Izvinjavam se ako je ovo pitanje bilo potegnuto ranije...promaklo mi je u tom slucaju...bilo kako bilo, evo ja cu ga postaviti ...pa ako je bilo odgovoreno ranije - samo tako i recite.
Kakvi su vasi pogledi na to kako bi se drzava Bosna i Hercegovina trebala odnositi spram iseljenika - dijaspore?
Moram primjetiti da pored toga što mene ignorišeš,to jest ne odgovaraš na moja pitanja još jednu stvar stalno ponavljaš, a to je tvrdnja da su za sadašnje stanje u državi krive stranke koje vladaju već 18-19 godina. E ja se sa tobom u tome slažem(jedino u tome) ali ti kažeš da se vi u svom programu bazirate na dejtonsko uređenje BIH????? .Pa mi nije jasno kako to da vam odgovara ovako uređena država i na osnovu takvog uređenja i vi formirate i organizujete Vašu Stranku a u isto vrijeme drvlje i kamenje na dosadašnje vlastodržce i politikante. Pa zar može da valja nešto, i da vam to odgovara, a u isto vrijeme oni koji su to tako nakaradno napravili da ne valjaju? Pitanje....ZAŠTO ULAZITE U POLITIKU AKO VAM ODGOVARA DEJTONSKO UREĐENJE BIH jer u vašem statutu jasno piše da vi prihvatate ovako uređenu državu?? Po mom skromnom mišljenju svi oni koji bi u FOTELJE,ĐIPOVE I DOBRO PLAĆENE POLOŽAJE a da ne mijenjaju sistem su POLITIKANTSKE HULJE KOJIMA JE STALO SAMO DO NOVCA. Onaj ko bi htio u politiku prije svega bi trebao da se zalaže za promjenu ovog pokvarenog,pohlepnog i licemjernog sistema.. Ako hoćeš,znaš ili možeš odgovori. JOŠ JEDNOM, ŠTO ĆE TE U VLAST AKO NEĆETE DA MIJENJATE NAKARADNI SISTEM
Dejtonski sistem se ne moze mijenjati bez podrske sva tri naroda u BiH.
Sta treba covjek da ti nacrta da bi ti to shvatio?
Pokusacu odgovorit ukratko.
Jedan od nasih priroriteta je da simplificiramo admnistrativne postupke vezane za povratak nasih gradjana koji zive i rade u inostranstvu kako bi ih onda mogli pozvati (Bukvalno oglasima u straim medijima) da se vrate u zemlju i da nam pomognu da je izgradimo u modernu evropsku drzavu. (Prosao sam licno sadasnju proceduru povratka i nikom je ne bih mogao, bez ustezanja, preporuciti. Ponizavajuce, glupo, nepotrebno). Nostrifikacija diploma, priznavanje znanja koja su stekli na svojim radnim mjestima, nacin prebacibvanja stvari, oslobadjanje od carine, vadjenje novih BiH dokumenata, informacije o poslovima, o cijenama nekretnina....dakle sve.
Ja to znam i slažem se sa tobom ali mislim da se i ti slažeš sa mnom da ovi svi u politiku ulaze samo radi love a sve ostalo je šuplja....Nikome od njih nije do promjena jer u ovakvoj državi mogu da lažu, kradu i pljačkaju a sve po zakonu...Pa što bi onda nešto mijenjali kad je ovo raj na zemlji za ublehe,politikante i pohlepnike...ZAR NE
Ja to znam i slažem se sa tobom ali mislim da se i ti slažeš sa mnom da ovi svi u politiku ulaze samo radi love a sve ostalo je šuplja....Nikome od njih nije do promjena jer u ovakvoj državi mogu da lažu, kradu i pljačkaju a sve po zakonu...Pa što bi onda nešto mijenjali kad je ovo raj na zemlji za ublehe,politikante i pohlepnike...ZAR NE
Ali TI si taj koji te politicare zaposljava, ti im dajes (ili ne dajes) glas, ti im dajes platu, oni rade za TEBE.
Po toj tvojoj logici, i tim politicarima o kojim govoris je stalo da ostanu na svojim radnim mjestima i nakon sljedecih izbora, a ostace tako sto TI za njih glasas (ili ne glasas uopste). Onda fino izadjes pa glasas za neke druge. Ako i oni ne valjaju, onda na sljedecim izborima glasas za neke trece. Ako i oni ne valjaju , opet imaju novi izbori. Oni nisu bogom dani, imaju zakonom predvidjen rok trajanja. TI si taj koji odlucujes o njihovom zaposlenju, a ne oni sami. Oni moraju dobiti tvoj glas da bi ponovo sjeli u fotelje, dakle njima je u interesu da rade za tebe. Zbog toga i postoji sistem izbora, to ti je svrha demokracije. Ako si misljenja da su 'svi isti', to je zato sto na vlasti jestu non stop uvijek isti. Njima odgovara da ti mislis da su svi isti, jer onda oni ostaju na vlasti, tako sto ces ti ostati kod kuce ili glasati za njih. Uvijek ce biti neko ko ce glasati, uvijek ce biti neko ko ce njima dati glas. SHVATI da je sudbina zemlje u TVOJIM rukama, a ako ti ne zelis toga da se prihvatis, za tebe ce to uraditi neko drugi, onih 50 i kusur posto koji izadju na izbore. Kada dodje dan izbora, neki ljudi idu na glasacka mjesta, a neki ostanu kuci podsmjehujuci se. U tom trenutku apsolutno je nebitna cinjenica za koga glasaju, ko je na vlasti do tada, hoce li se ista promjeniti. Jedino je bitno to da taj dan politicarima djelimo poslove. Jedino je bitno to da oni koji glasaju odlucuju o sudbini svih. Sta mislis ko tu ispada pametniji?
I evo kad smo vec kod izbora i izlaznosti, stvari od krucijalnog znacaja za Nasu stranku, kako oni sami kazu.
@ Pedja,
Zasto NS ne pokrene neku vrstu inicijative koja ce edukovati gradjane o vaznosti izlaska na izbore? Recimo da se to zakonski formulise na nivou drzave u smislu financiranja programa edukacije gradjana, a posebno mladih, o izborima, nacinu izabiranja zakonodavaca i izvrsne vlasti, na svim nivoima. Ako tako nesto vec postoji, onda taj program treba udesetostruciti, uspostaviti neku agenciju ili organizaciju koja ce slati ljude po mjesnim zajednicama , koja ce placati reklamu na tv, radiju, na billboardima, oglasnim plocama, internetu, o svim izborima i detaljima oko istih.
Ako to ne moze, recimo da organizujete inicijativu da sve stranke pred izbore potpisu ovako nesto - da ce se zalagati za reformu zakona o izborima i vaznosti ove gradjanske duznosti.
Vjerujte, mada sam siguran da to znate, to je od neprikosnovene vaznosti i za vas kao stranku, a i za ovu drzavu.
Mislim da sve nove stranke (poput vase) koje zele animirati glasace prave gresku potencijaruci samo sebe, jer ce na to mnogi gledati sa podozrenjem kao samopromociju. Naravno, i to je potrebno, ali mislim da bi MNOGO vise dobili ako bi zajedno sa drugim strankama pokrenuli kampanju opste edukacije o izborima.
Ne bih isao toliko daleko da se gradjani primoravaju da glasaju, ali i to je u nekim demokratskim zemljama sredstvo. (Neki moraju platiti kaznu ako ne glasaju, neki ne dobiju neke poreske olaksice, itd....ima tu milion nacina da se gradjane podstakne da napokon izlaze na glasacka mjesta u nekom normalnom evropskom prosjeku).
Dakle, pitanje, sta vi konkretno radite po tom pitanju i da li postoji mogucnost da ako dobijete mjesta u parlamentima da pokrenete uvodjenje takvog jednog zakona, te da li mozete pokrenuti inicijativu dogovora stranaka pred izbore o podpisivanju jednog ovakvog dokumenta?
Mi cemo poziv na obnovu gradjanskog aktivizma imati kao posebnu deklaraciju na kongresu u subotu.
U nacrtima zakona koje pripremamo i koje cemo predloziti cin glasanja je ne samo pravo nego i obaveza cije neizvrsenje drzava sankcionise.( Razlozi odsustva moraju bit opravdani. Na glasackom listicu mora postojati opcija "Ne zelim da glasam" koju oni koji na taj nacin zele izraziti svoj politicki stav mogu zaokruziti).
Mi cemo poziv na obnovu gradjanskog aktivizma imati kao posebnu deklaraciju na kongresu u subotu.
U nacrtima zakona koje pripremamo i koje cemo predloziti cin glasanja je ne samo pravo nego i obaveza cije neizvrsenje drzava sankcionise.( Razlozi odsustva moraju bit opravdani. Na glasackom listicu mora postojati opcija "Ne zelim da glasam" koju oni koji na taj nacin zele izraziti svoj politicki stav mogu zaokruziti).
Sta ce Nasa stranka uciniti da Bosnjaci opet budu vecinski narod u Foci, Zvorniku, Visegradu i da se u tim gradovima izbrisu imena ulica i skola koja nose cetnicka imena?
p.k.
Ja sam legalist i naravno da ću poštovati sve ono što država odluči.
Isto tako se tih dana mogu i razboljeti, ne biti u zemlji, ili uzeti glasački listić, pa ga popuniti neispravno (ergo, ne ispuniti čak ni ono mjesto koje označava da ne glasam, a usljed nepostojanja računarske kontrole, to se neće moći provjeriti).
No, također treba uzeti u obzir i to da će biti značajan broj onih koji će se organizirano suprotstaviti toj inicijativi: ne dvojim da je jedna savezna država SAD-a, prisiljavala svoje građane na vakcionisanje protiv svinjske gripe, ali to mnoge najbogatije savezne države SAD-a nisu.
Neglasanje je vrhunsko građansko pravo evropske demokracije (koje je primijenio i Gandhi), i koje ova zemlja, uz društveno ignoriranje, na svoju štetu, uopće ne koristi.
p.k.
Ja sam legalist i naravno da ću poštovati sve ono što država odluči.
Isto tako se tih dana mogu i razboljeti, ne biti u zemlji, ili uzeti glasački listić, pa ga popuniti neispravno (ergo, ne ispuniti čak ni ono mjesto koje označava da ne glasam, a usljed nepostojanja računarske kontrole, to se neće moći provjeriti).
No, također treba uzeti u obzir i to da će biti značajan broj onih koji će se organizirano suprotstaviti toj inicijativi: ne dvojim da je jedna savezna država SAD-a, prisiljavala svoje građane na vakcionisanje protiv svinjske gripe, ali to mnoge najbogatije savezne države SAD-a nisu.
Neglasanje je vrhunsko građansko pravo evropske demokracije (koje je primijenio i Gandhi), i koje ova zemlja, uz društveno ignoriranje, na svoju štetu, uopće ne koristi.
... Ma dobro ne mislim da obaveza moze biti ikakva drugo do moralna... Sigurno ne zakonom tjerljiva. Alternativa primoravanju na glasanje, je motivacija populacije... a ako ove danas nema ne znam kad ce je biti.
Ahuseino, moralnost prema kome: prema ostvarenju nečije interne vizije, koja uvijek može barem do 10 % ići preko leđa onih kojima prazne priče ne trebaju: a takvih, na ulici, bez posla, ova je zemlja prepuna.
Mislim da nema razloga strahu: mislim da ovu zemlju u narednih 5 god., čeka izuzetno dobar odziv: između 35 i 50 %.
Za nekih 10 god. doći ćemo na prosjek RH od najviše 30 %.
To nije ni bitno: u razvijem demokracijama 20 % mijenja vlast kada hoće, a ako se procijeni da to nije moguće, ljudi ne gube vrijeme na organiziranje skupih izbora (o trošku BDP-a građanina), nego iziđu ispred svojih domova (što je i najjednostavnije i najbrže) i riješe problem, tako da onih 20 % opet može namah mijenjati vlast.
ritam wrote:Ahuseino, moralnost prema kome: prema ostvarenju nečije interne vizije, koja uvijek može barem do 10 % ići preko leđa onih kojima prazne priče ne trebaju: a takvih, na ulici, bez posla, ova je zemlja prepuna.
Mislim da nema razloga strahu: mislim da ovu zemlju u narednih 5 god., čeka izuzetno dobar odziv: između 35 i 50 %.
Za nekih 10 god. doći ćemo na prosjek RH od najviše 30 %.
To nije ni bitno: u razvijem demokracijama 20 % mijenja vlast kada hoće, a ako se procijeni da to nije moguće, ljudi ne gube vrijeme na organiziranje skupih izbora (o trošku BDP-a građanina), nego iziđu ispred svojih domova (što je i najjednostavnije i najbrže) i riješe problem, tako da onih 20 % opet može namah mijenjati vlast.
U razvijenim zemljama Evrope prosjecan broj biraca je izmedju 70% i 90%.