Ola komšija! Ja se ovom prilikom prijavljujem za onaj žbunasti cherry što rađa ko blesav. Od februara droolim za njim. Mi smo ti imali isti problem kao i većina - kasno se ore, freza, padne kiša, zemlja beton, onda krampaj, macolaj i sl. Onda smo prije dvije godine kupili motokultivator ali pravi pravcati sa plugom i frezom a ima i prikoljic. Koštao je ohohoooo i to druga ruka (nije puno prešao) ali ga zato vozamo tamo-vamo i pazimo ko malo dijete.flag wrote:Ma nisam ni otisao Oti, malo sam u frci s vremenom, imao sam i nekih radova, novu ogradu sam radio, ali hvala ti drugOticon wrote:Vratio se Flag...jupi![]()
ja sam U kantonu Sarajevo...pa ako tvoja gospoja ima viška rasada Zelene zebre i žutog paradajiza pravo bi me usrećila jer meni nije uspijo rasad ove godine.
Je li taj mali kultivator na benzin? Ja sam gledala u Merkuru ali su najjeftiniji oko 650 KM
Evo sada sam zvao zenu da je pitam za visak rasada... dobijas par komada, javno obecavamSamo da znas ovaj zuti je http://www.semenarna.si/podrobnosti-art ... asculentum
Saljem ti pp gdje da se nadjemo, ako ti sutra ponesem rasad - sada sam na poslu.
Jeste, benzinski je. Ma ovo je kineska igracka, ali obzirom kako se krade kod nas, izbor je na sto jeftinijem.
Bášča
Moderator: anex
-
safran
#1176 Re: Bášča
-
huxley
#1177 Re: Bášča
Meni opet rekoše na par mjesta da rupice (ili plava linija duž crijeva gdje su i rupice na ovom mom) idu dole, sad ne znam ko je u pravu.Rupice idu gore, znači ne okreću se prema zemlji.
I meni ima logike da su rupice gore jer je manja vjerovatnoća začepljenja prilikom sasušivanja zemlje (i formiranja pokorice), ali me ubjediše (punac ponajviše, koji to koristi godinama) da idu dole.
Kod mene je u funkciji već par dana sa rupicama dole i ide dobro.
Ima li ko iskustva sa sortom paradajza BAGERA ILI BAGIRA, tako mi reče lik da se zove ovaj koji sam ja posadio.
-
safran
#1178 Re: Bášča
Ako rodi prijavljujem ..... Nego ptice mi svake godine očopaju grašak sram ih bilo - baš se pitam hoće li bob.Oticon wrote:Ako rodi bob...eto me kod tebe u gostesafran...vrtlar mi je ipak malo predaleko
![]()
I stvarno šta bi sa tvojim komšijom Flag-om? Mora da sadi pa ne stiže da nam pošalje haber
-
Oticon
#1179 Re: Bášča
Armine...rupice idu dole na zemlju.["armin_jocker"]Moze li mi samo neko reci jel ona crijeva za navodnjavanje, rupice idu prema zemlji ili kontra, da nesto ne zeznem?? Rupice na jednoj, a linija cijelom duzimom crijeva na drugoj strani, kako okrenuti? hvala
-
pemanapemani
#1180 Re: Bášča
Do sad sam bio na dva predavanja baš u vezi navodnjavanja kap po kap i predavači su uvijek isticali da dobro obratimo pažnju da rupice idu gore. Kod mene su upravo tako (rupice ka gore) i postavljene i nisam imao nikakvih problema.
-
Oticon
#1181 Re: Bášča
I ja sam imala isti problem sa graškom prošle godine...zato sam ove godine za svaki slučaj kupila mrežu za voće da prekrijem tu lijehu graška.Ako rodi prijavljujem ..... Nego ptice mi svake godine očopaju grašak sram ih bilo - baš se pitam hoće li bob.
-
armin_jocker
#1182 Re: Bášča
Ja kupio cesmice i crijeva u agrikomu i covjek mi nezna reci kako se postavljaju, tj okrecupemanapemani wrote:Do sad sam bio na dva predavanja baš u vezi navodnjavanja kap po kap i predavači su uvijek isticali da dobro obratimo pažnju da rupice idu gore. Kod mene su upravo tako (rupice ka gore) i postavljene i nisam imao nikakvih problema.
Sto se tice basce, ja sam frezao za 1 maj, nisam ja, jedan ciko, ali toliko je losa zemlja, mokra, i nije se prosula da sam morao ponovno sitniti za lijehe luka, posijao juce 6 Kg crvenog luka, manje bijelog, i oko 40 Kg krompira, jos malo salate, graska, ogradio bascu ponovno, jer sam bio razgradio kako bi se sto bolje isfrezalo, ali ...
-
Oticon
#1183 Re: Bášča
Čovjek se uči dok je živ...meni prošle godine u Poljoopremi gdje sam i kupila sistem rekli rupice na zemlju...i tako čitavu godinu zaljevala...ništa nije falilo. Valja mi ove godine naopako okrenuti crijeva da vidim je li bolje ako su rupice gore.Ja kupio cesmice i crijeva u agrikomu i covjek mi nezna reci kako se postavljaju, tj okrecu, koga god nazovem, nezna, na kraju kad sam i vodje vidio da neki kazu gore, neki dole, nazvah covjeka od kojeg uzimam presadu, a on ima 5-6 plastenika sa navodnjavanjem, i on kaze da rupice idu gore, a ne u zemlju...
- chengaba
#1184 Re: Bášča
pemanapemani wrote:
@chengaba - moglo bi se reći.
Vidim poznate mi fotke sa pika. Dobar rasad svakako!
-
huxley
#1185 Re: Bášča
Da pitam i ovdje: da li je neko naručivao sjeme putem interneta.
Ja inače naručujem masu stvari sa interneta, ali ne znam kakav bi bio tretman ovoga pri ulasku u zemlju. Vidim da komšije naručuju bez problema.
Ja inače naručujem masu stvari sa interneta, ali ne znam kakav bi bio tretman ovoga pri ulasku u zemlju. Vidim da komšije naručuju bez problema.
-
safran
#1186 Re: Bášča
Ja naručila sa tomatofest.com i stiglo mi nakon mjesec dana u običnoj maloj koverti - 9 kesica sjemena paradajza ali u kesici svega po 30-ak sjemenki.
-
Oticon
#1187 Re: Bášča
Samo da se javno zahvalim Flag. Od njega sam dobila paradjiz zelenu zebru i žuti šeri. Hvala Flag na rasadu i ugodnom razgovoru. 
- Mu'min
#1188 Re: Bášča
Bojim se da je vrtlar isto u pravu kada ti predlaže da ti kupiš koju sadnicu.drekalica28 wrote:Ma to sve stoji u dnevnoj sobi na podu.Mu'min wrote:drekalica
ja bi reko da ti previše griješ.
koliko stupnjeva ima u prostoru gdje su tokom dana i koliko noći, onako od oka?
koliko sati svjetlosti na dan imaju?![]()
To je najsvjetlija prostorija u stanu.![]()
Koliko bi stepeni moglo tu biti?Nemma blage veze...morala bih stvarno nagađat.
Svijetlosti...pa cijeli dan, to je sunčana strana. Od jutra pa dok sunce ne krene zaći.
Ove tvoje su se OPET istegle i rješenje bi bilo ponovno pikiranje, drugo sto trebaš pošto svjetlosti imaš više nego dovoljno jeste da staviš na isto sunčano ali hladnije mjesto. To jednostavno divlja.
- Mu'min
#1189 Re: Bášča
Dobre komšije te iskorištavanje prostora.Oticon wrote:Je li zbog toga što su dobri susjedi ili proizvoljni izbor...da znam da li da stavljam bosiljak između paradajiza?bosiljak kroz paradajz
-
flag
#1190 Re: Bášča
Oticon wrote:Samo da se javno zahvalim Flag. Od njega sam dobila paradjiz zelenu zebru i žuti šeri. Hvala Flag na rasadu i ugodnom razgovoru.
- Bunardžija
#1191 Re: Bášča
Obicno osjetimo neku nelagodu kada vidimo ili pomislimo na uholažu. Izmišljotina je da one ulaze u naše uši (zapravo: u anitckim vremenima su se uholeže sušile i mljele u prah koji se koristio kao lijek za bolesti uha).
Uholeže su zapravo od koristi svakom ko se bavi organskim (bio) vocarstvom. Ukoliko im se napravi "gnijezdo" na nekoj vocki, uholeže svaku noc krenu u lov na stetocine koje jedu listove i plodove.
Spomenuto gnijezdo moze biti saksija koja se ispuni slamom i prekrije mrezom. Saksija, sa otvorom prema dolje, se zakaci na vocku nasolnjena na stablo. Ubrzo uholeze nasele takva gnijezda:

P.S. tema je za 10.
Uholeže su zapravo od koristi svakom ko se bavi organskim (bio) vocarstvom. Ukoliko im se napravi "gnijezdo" na nekoj vocki, uholeže svaku noc krenu u lov na stetocine koje jedu listove i plodove.
Spomenuto gnijezdo moze biti saksija koja se ispuni slamom i prekrije mrezom. Saksija, sa otvorom prema dolje, se zakaci na vocku nasolnjena na stablo. Ubrzo uholeze nasele takva gnijezda:

P.S. tema je za 10.
-
drekalica28
#1192 Re: Bášča
Obojci puuuuno hvala na savjetima.Mu'min wrote:Bojim se da je vrtlar isto u pravu kada ti predlaže da ti kupiš koju sadnicu.drekalica28 wrote:Ma to sve stoji u dnevnoj sobi na podu.Mu'min wrote:drekalica
ja bi reko da ti previše griješ.
koliko stupnjeva ima u prostoru gdje su tokom dana i koliko noći, onako od oka?
koliko sati svjetlosti na dan imaju?![]()
To je najsvjetlija prostorija u stanu.![]()
Koliko bi stepeni moglo tu biti?Nemma blage veze...morala bih stvarno nagađat.
Svijetlosti...pa cijeli dan, to je sunčana strana. Od jutra pa dok sunce ne krene zaći.
Ove tvoje su se OPET istegle i rješenje bi bilo ponovno pikiranje, drugo sto trebaš pošto svjetlosti imaš više nego dovoljno jeste da staviš na isto sunčano ali hladnije mjesto. To jednostavno divlja.
Već sam napravila novi razmještaj. Par biljčica se "normalno" razvija, ima više listova.
A šta sam zapravo pogrešno napravila?
Gdje je najbolje onda držat tako posađene sjemenke i tek razvijene biljčice?
- vrtlar
#1193 Re: Bášča
Obojci puuuuno hvala na savjetima.drekalica28 wrote:quote="Mu'min"]drekalica
.
Već sam napravila novi razmještaj. Par biljčica se "normalno" razvija, ima više listova.
A šta sam zapravo pogrešno napravila?
Gdje je najbolje onda držat tako posađene sjemenke i tek razvijene biljčice?[/quote]
Moje misljenje je da si imala manje svjetlosti odnosno imala si ali je biljkama bila daleko.Ako su bili na podu.I kao sto rece Mumin ima li i previse toplote.Sljedece godine stavi rasad blizu prozora ali u istom nivou sa prozorom i svaki dan okreci rasad.I sigurno ti je radijator pored prozora njega iskljuci bar za taj period dok pravis rasad.Drugi sistem ti je na balkonu a to ce ti Mumin ili neko drugi objasniti ko gaji rasad na balkonu.
-
flag
#1194 Re: Bášča
Mumine, ja danas bio na buvljaku, kupio malu kosu - kosačica mi nemože kositi oko ograde. I vidio tvoju bakrenu tavulju - kaže da je cijeni 150 KM,i da će u sezoni biti 250. Teška je k'o tuč, puno je bolja od one koju sam prvi put vidio, ta nije bila bakrena.
-
armin_jocker
#1195 Re: Bášča
Da li mogu posaditi crveni luk izmedju paradajza u plasteniku, imam mnogo neiskoristenog prostora, pa me zanima sta je dobar susjed paradajzu, i da mu nece puno smetati, naravno, taj luk zelim posaditi samo za salatu, koristiti ga kao mladi luk ..
-
armin_jocker
#1196 Re: Bášča
Molim vas da mi neko odgovori da li se prvi cvijet koji se nalazi na samom sredistu stabljike paprike(zute) otkida kako bi se stablo razvijalo, tako sam cuo, i da li je to pinciranje? pokusavam naci odgovor, ali slabo ko zna,a nisam isao do onog cike kod kojeg kupujem presadu, moracu, da mi objasni to
-
safran
#1197 Re: Bášča
Armine evo šta sam ja našla
http://www.uppgp.ba/paprika_radovi.htm
Ovaj forum - mnogo, mnoooooogo dobar - pročešljaj ga i naći ćeš sve što te zanima
http://www.pijanitvor.com/showthread.ph ... z1uMeC3onB
a usput sam saznala i za pinciranje boba koji mu olakšava problem biljnih uši
http://www.biljnocarstvo.com/t107-bob
Eto, korisno utrošena pauza.
http://www.uppgp.ba/paprika_radovi.htm
Ovaj forum - mnogo, mnoooooogo dobar - pročešljaj ga i naći ćeš sve što te zanima
http://www.pijanitvor.com/showthread.ph ... z1uMeC3onB
a usput sam saznala i za pinciranje boba koji mu olakšava problem biljnih uši
http://www.biljnocarstvo.com/t107-bob
Eto, korisno utrošena pauza.
- Mu'min
#1198 Re: Bášča
drekalica28 wrote:Obojci puuuuno hvala na savjetima.![]()
Sadnica treba što više svjetlosti kako bi se razvijala ali temperatura ne smije biti previsoka.drekalica28 wrote:A šta sam zapravo pogrešno napravila?![]()
Gdje je najbolje onda držat tako posađene sjemenke i tek razvijene biljčice?
Ako nema svjetlosti, sadnice se istežu u smijeru svjetlosti i fataju koliko mogu.
Sadnice se slabo razvijaju.
Ako nema temperature, sadnica zaostaje isto u rasti, poplavi, teže se isušuje i zemlja nakon zalijevanja.
Znači kombinacija je što više svjetlosti (al ne one diretkne kraj samog prozora, da sve skupa sunce sprži) i malo niža temperatura od one na kojoj počinje divljati.
U biti sadnica se kod nižih temperatura fokusira na rast trenutne višine.
- Mu'min
#1199 Re: Bášča
Arminearmin_jocker wrote:Da li mogu posaditi crveni luk izmedju paradajza u plasteniku, imam mnogo neiskoristenog prostora, pa me zanima sta je dobar susjed paradajzu, i da mu nece puno smetati, naravno, taj luk zelim posaditi samo za salatu, koristiti ga kao mladi luk ..
ja koliko znam luk i paradajz su dobre komšija, mada ja lično između sadnica paradajza sijem niski grah i bosiljak a more i peršun kao i kadificu (zaštita za sam paradajz).
- Mu'min
#1200 Re: Bášča
Ko ti reče da trgaš cvat?armin_jocker wrote:Molim vas da mi neko odgovori da li se prvi cvijet koji se nalazi na samom sredistu stabljike paprike(zute) otkida kako bi se stablo razvijalo, tako sam cuo, i da li je to pinciranje? pokusavam naci odgovor, ali slabo ko zna,a nisam isao do onog cike kod kojeg kupujem presadu, moracu, da mi objasni to
Nije to pinciranje, pinciranje je trganje "tićeva" tj. novih grana.
Pravilo je da ko prvog rasta paprike ostaviš 2 grane (rogove) i onda vodiš po 1 granu naprijed.
A cvat ostavljaš gdje god se pojavi. Cvat je plod.