Snajperisti u Sarajevu..
- Dozer
#1176 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ti bas puk'o...
Pa nije cilj bilo da se osvaja nista sto bi ograd stvarno otvorilo prema vani. Pa kome bi se onda prosipali supljikati? Na osnovu cega bi se onda mogla traziti pomoc u stotinama miliona DEM za "napaceni narod"? Kako bi se onda mogla iole kvalitetnija humanitarna prodavati po pijacama i na tome se zgrtati milioni? Pustite to, ba...
Svasta se moglo, da se htjelo. Zrtve - pa jebi ga, rat je. U svakom slucaju, da se vec krajem '93 ili pocetkom '94, dok je bilo koliko toliko MTS-a, krenulo u proboje po tim linijama, u Sarajevu na kraju ne bi bilo preko 10.000 mrtvih.
Pa nije cilj bilo da se osvaja nista sto bi ograd stvarno otvorilo prema vani. Pa kome bi se onda prosipali supljikati? Na osnovu cega bi se onda mogla traziti pomoc u stotinama miliona DEM za "napaceni narod"? Kako bi se onda mogla iole kvalitetnija humanitarna prodavati po pijacama i na tome se zgrtati milioni? Pustite to, ba...
Svasta se moglo, da se htjelo. Zrtve - pa jebi ga, rat je. U svakom slucaju, da se vec krajem '93 ili pocetkom '94, dok je bilo koliko toliko MTS-a, krenulo u proboje po tim linijama, u Sarajevu na kraju ne bi bilo preko 10.000 mrtvih.
Last edited by Dozer on 23/10/2012 14:01, edited 1 time in total.
-
tako to
#1177 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Slučajno naletih sinoć na ovaj dokumentarac – kraj je skroz potresan i povezan sa ovom temom.
- Dozer
#1178 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ih...dobro su prosli...mog'o im je oko izbit'...
-
Cloud-Xz
#1179 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Jel pogino onaj decko na kraju ili ?!tako to wrote:Slučajno naletih sinoć na ovaj dokumentarac – kraj je skroz potresan i povezan sa ovom temom.![]()
- Nick Name
#1180 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Suljo, Čičo....Suljo se i dalje da viditi po gradu a ovog drugog nigdje nema.
- karanana
#1181 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ni meni nije jasno odakle pogodise dvojicu u hrasnom sa kraja ovog filma. Bas sam danas tuda prolazio. Ovo je iza "malog bosmala" medju onim zutim neboderima. Malog bosmala nije bilo ali je bila zgrada gdje je kanzona koja blokira vrh hrasnog brda. Doduse ima lijevo od te zgrade pogled na hrasno brdo, ali cak nisam ni znao da su imali pogled na ovaj dio. Mislio sam da su ljevlje na brdu prema stadionu i iznad pekare as a da smo desno odatle mi drzali vise pri vrhu.
- Dozer
#1182 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Koliko ja znam - tako i jeste bilo...
- karanana
#1183 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Pa onda je bas cudno da su na onom mjestu pogodjeni. Posebno kad znas gdje je mjesto i kako je zaklonjeno. I oni na videu nemaju pojma odakle puca.
-
riko-ga
#1184 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Cetnici su bili do Miliklaske na brdu.Tacnije do izlaza Miliklanske u bivsu Ozrensku.I imali su opticku vidljivost na ovo mjesto.Bujrum ko zeli da se uvjeri neka dodje gore.karanana wrote:Ni meni nije jasno odakle pogodise dvojicu u hrasnom sa kraja ovog filma. Bas sam danas tuda prolazio. Ovo je iza "malog bosmala" medju onim zutim neboderima. Malog bosmala nije bilo ali je bila zgrada gdje je kanzona koja blokira vrh hrasnog brda. Doduse ima lijevo od te zgrade pogled na hrasno brdo, ali cak nisam ni znao da su imali pogled na ovaj dio. Mislio sam da su ljevlje na brdu prema stadionu i iznad pekare as a da smo desno odatle mi drzali vise pri vrhu.

Evo crvena linija je njihovi polozaji.Crveni krug je njihov rov zadnji na brdu.Plava linija i u nastavku zelena je bivsa ulica Ozrenska (radi orjentacije ulica je isla po brdu od Vraca do iznad Svrakina) a ova druga zelena je ulica Miliklanska.Incident se dogodio otprilike kako sam ja skontao na ovome mjestu zaokruzeno crvenom bojom.
- zli_hordas
#1185 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Joj kad se sjetim ovih frizura sa šiškama ko kod Sulje odmah se vratim unazad.
-
riko-ga
#1186 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Hm nazalost ne znam tacne nazive ti toponima al tu je mislim od 94 god bio stacioniran UPROFOR.Sarajmen wrote:@riko-ga, je li ovaj krug crvenom bojom (VRS) označava položaj tzv ''kota'' , ispod nje je tzv ''bakina kuća'' i ''kapurani''...?
-
rajvosagrad
#1187 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Izvinjavam se na off.
Treba mi podatak o bitkama u Sarajevu iz 1993.godine.Radim na projektu nekom.Ako neko zna koje su to bitke bile '93 u Sarajevu molio bih da mi napise.
Treba mi podatak o bitkama u Sarajevu iz 1993.godine.Radim na projektu nekom.Ako neko zna koje su to bitke bile '93 u Sarajevu molio bih da mi napise.
- karanana
#1188 Re: Snajperisti u Sarajevu..
najveca te godine je srpska ofanziva na igman i bjelasnicu.
azici i stup - februar i mart
zuc - juli i decembar
trebevic-1caco - oktobar
zuc - juli i decembar
trebevic-1caco - oktobar
-
rajvosagrad
#1189 Re: Snajperisti u Sarajevu..
hvala punokaranana wrote:najveca te godine je srpska ofanziva na igman i bjelasnicu.
zuc - juli i decembar
trebevic-1caco - oktobar
- nOrMaLaC
#1190 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Jedno pitanje: Koji su odredi VRS-a djelovali "po" Sarajevu? Jel Sarajevsko-romanijski ili neki drugi?
I drugo pitanje: Što se tiče dragovoljaca na strani VRS-a da li su oni aktivno učestvovali u pucnjevi po Sarajevu
iz Sarajevskih prigradskih naselja?
I drugo pitanje: Što se tiče dragovoljaca na strani VRS-a da li su oni aktivno učestvovali u pucnjevi po Sarajevu
iz Sarajevskih prigradskih naselja?
- Dozer
#1191 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Odgovor na oba pitanj je - da.
- Omerta13
#1192 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Samo da se zahvalim svima koji cu na bilo koji nacin ucestovali u odbrani ovog grada i nase drzave. Zelim i da se zahvalim svima koji i dan danas pripricavaju te ratne price nama koji smo bili tu al premladi da mozemo znati nesto vise iz vlastitog iskustva, jako je bitno da i novije generacije znaju sta se desavalo te da to prenose dalje. U jednu ruku sam siguran da nas vise nikad nece ufatiti nespremne a u drugu ruku me strah samo ovih nasih pogancera koji su se prodali jer citajuci ovu temu sam stvorio sliku da smo najvise sami sebi dohakali. Kao nacija koja je kroz historiju mnogo propatila moramo uciniti mnogo vise da osvjestimo omladinu jer ce kad tad ovo sve opet puci i da ce djecaci morati uzeti puske u ruke. Situacija nije ni malo bajna ako uzmemo u obzir da punimo dvorane kad gostuje brena, ceca, lukas i sta ja znam ko vise.
El-Fatiha za sve nase šehide i poginule sugradjane
El-Fatiha za sve nase šehide i poginule sugradjane
- Nekako s proljeća
- wickerman
#1194 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Mislim da je bilo ili Vrbanja ili Skenderija pred kraj rata. Koliko me sjecanje sluzi bio je UNPROFOR-ov bager okrenut prema Trebevicu. Vozaca ubija snajper i nakon odredjenog vremena dolazi drugi unproforac(meni se cini Francuzi su u pitanju bili) i razbija prednje staklo bagera. Znam da je bilo price kako je razbijao staklo da se ne zna odakle je metak doletio.
Sjeca li se iko toga,da li postoji snimak ili poznaje situaciju koja se desila?
- Tvrtko II Kotromanić
#1195 Re: Snajperisti u Sarajevu..
wickerman wrote:Mislim da je bilo ili Vrbanja ili Skenderija pred kraj rata. Koliko me sjecanje sluzi bio je UNPROFOR-ov bager okrenut prema Trebevicu. Vozaca ubija snajper i nakon odredjenog vremena dolazi drugi unproforac(meni se cini Francuzi su u pitanju bili) i razbija prednje staklo bagera. Znam da je bilo price kako je razbijao staklo da se ne zna odakle je metak doletio.
- wickerman
#1196 Re: Snajperisti u Sarajevu..
To je to.Tvrtko II Kotromanić wrote:wickerman wrote:Mislim da je bilo ili Vrbanja ili Skenderija pred kraj rata. Koliko me sjecanje sluzi bio je UNPROFOR-ov bager okrenut prema Trebevicu. Vozaca ubija snajper i nakon odredjenog vremena dolazi drugi unproforac(meni se cini Francuzi su u pitanju bili) i razbija prednje staklo bagera. Znam da je bilo price kako je razbijao staklo da se ne zna odakle je metak doletio.
- Dozer
#1197 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Usput, za one svjesne okruzenja i stanja:
PETICIJA
PETICIJA
- smurf
#1198 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Dozer wrote:Usput, za one svjesne okruzenja i stanja:
PETICIJA
-
Suljaga
#1199 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Pridruzujem se zahvali svim borcima koji su nas branili, a iz licnih razloga narocito onim sto su bili na Hrasnom brdu i na trgu Pere Kosorica koji je vec sa pocetka agresije dobio novo, pogodnije ime, Trg Heroja (sa slike iznad kroz snajperski pregled zgrade na trgu)Omerta13 wrote:Samo da se zahvalim svima koji cu na bilo koji nacin ucestovali u odbrani ovog grada i nase drzave.
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#1200 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Malo off. Za one koji ne znaju. Trg heroja ili kako se nekad zvao Trg Pere Kosorića je u jednom periodu u ratu bio prvo nazvan Trg Šehida, pa su odustali od toga. Sam trg je naselje 400 x 400 m + zgrade u ulici porodice Ribar te zgrade Palma i Loris. Sve u svemu max 500 m sa 500m. U toku rata je ne trgu sa ovim dodatnim zgradama što je bila zona odgovornosti jedinice sa trga poginulo oko 410 civila(9 živo izgorilo od toga 4 djece ispod 10 godina) i oko 60 boraca. Više od pola ovih žrtava su poginuli od snajpera.Suljaga wrote:Pridruzujem se zahvali svim borcima koji su nas branili, a iz licnih razloga narocito onim sto su bili na Hrasnom brdu i na trgu Pere Kosorica koji je vec sa pocetka agresije dobio novo, pogodnije ime, Trg Heroja (sa slike iznad kroz snajperski pregled zgrade na trgu)Omerta13 wrote:Samo da se zahvalim svima koji cu na bilo koji nacin ucestovali u odbrani ovog grada i nase drzave.
Neki borci su i po više puta ranjeni(i do pet puta) i opet su se vračali na liniju.
Naselje je bilo radničko i vojni stanovi. Po nekim informacijama na linijama prema trgu sa druge strane poginulo je 80 -90 boraca vrs. Uglavnom na početku, u par glupih akcija i kao mete snajperista.