Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
Hannaaaa

#1176 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Hannaaaa »

Ja svoju blentu izvodim svaki dan,pa čak i po ovom snijegu. Ona je Bosanski tornjak,i navikla je na ovu klimu,te uživa u valjanju po ovom snijegu. U avliji imam dva metra snijega,i tamo se uvlači :) Toliko voli ovu klimu. Nikad do sada nisam imala manju pasminu,uvijek sam imala velike pse,poput Bosanskog tornjaka,škotskog ovčara :) I cijeli život sam sa psima većeg rasta. A za manje pse,znam da im raja oblače neke jaknice,pa ih izvode :D :thumbup:
alica.k

#1177 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by alica.k »

saga wrote:Svoju sam dosad plašila sa: "idemo se kupat", a sada sa "idemo šetat" :D
Kako izvodite svoje ljubimce, hoće li u snijeg ovaj? Moja blenta nema šanse... opekne se kad tek počne snijeg da pada, pa se vrati kao grudva snijega kući... i onda se 2-3 sata čistimo... dok se ne otopi :-D Sada jok,, zađe malo tamo gdje joj je snijeg do stomaka, dalje ne ide.
ja svojima to saperem vodom kad kuci dodjemo. jedan voli snijeg a drugi ne voli pa nikako da se Zdogovore kad idemo vani...
saga

#1178 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by saga »

Hjo kako saprat... kad joj se za dlaku zalijepe grudve snijega... ko kad je dlakast pas :-D Sad pici samo utabanim stazama, pa kad hoće da šta obavi, zađe malo u snijeg i onda trči odmah nazad kući :-D
A juče smo drugiarica i ja, od svih dobrinjskih lutalica jedva našle njih petero... dobili su tople hrane... danas ćemo baciti još jedan krug...
pakica_

#1179 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

saga wrote: A juče smo drugiarica i ja, od svih dobrinjskih lutalica jedva našle njih petero... dobili su tople hrane... danas ćemo baciti još jedan krug...
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

i ja sam par djirova po mahali obisla da kojeg nahranim.. manje ih je nego inace.. nadam se samo da su se negdje sakrili, a ne da im je sta bilo, ne daj mi Boze
Adilla7

#1180 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Adilla7 »

Zdravo,
postavila bih pitanje vezano za izbor psa. Vec duze vrijeme zarucnik i ja planiramo uzeti cuku (vec godinu i pol), dugo, znam, ali prije svega zeljeli smo da budemo sigurni da cemo imati vremena i sredstava da se posvetimo psu.Ja sam cak procitala tonu knjiga o psima i cak sam se preobrazovala u tom ,makar teoretskom, aspektu.I sad je vrjeme doslo. "Problem" je sto bi za nas obadvoje to bio prvi kucni ljubimac, pa sam ja malo nesigurna oko izbora u koji su usli:doberman, haski i samojed. Sve poprilicno veliki psi. Da bi ste znali uvjete, ja trenutno zivim sama u stanu od 70 m kvadratnih i imam zastakljeni balkon koji bih citav pretvorila u kucicu za cuku. Imam fleksibilno rando vrijeme, cak dosta radim od kuce i cuko ne bi ostajao sam dugo. Zivim blizu parka i joggiram redovno tako da mi setnja i igranje nece biti problem. Ali malo me je strah te kombinacije cuko-stan. Kad pitam prijatelji i poznanike koji imaju pse u stanu uvijek dobijam kontradiktorne odgovore.Eh sada, zanima me sta ljudi koji drze pse u stanu mogu reci o tome? I sta vlasnici ovih pasmina mi mogu reci da li bi to bio dobar okolis za njih i koliko treninga i dresure im je potrebno? Ne zelim da patim psa u okolisu koji mu ne odgovara. Unaprijed sam zahvalna za svaki odgovor.
Lijep pozdrav
globosa

#1181 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by globosa »

Imaš ćitavu temu o tome na
Pas u kući - da ili ne?

P.S. Čitaj samo ono pod DA ;-)
Karen

#1182 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Karen »

Od svih pasmina, jedino dobermana bih preopručila, haskiju i samojedu su ovdje pretopla ljeta. Za ostalo ne znam, nisam imala te pasmine, a ako želite velike pse, veliki šnaucer je divan pas za stan, ne linja se i nema miris, izuzetno pametni (imam malog pa toliko znam) :)

U principu, najviše je do tebe, dosljednost u odgoju i imaš dobrog psa, bez obzira na pasminu.
pakica_

#1183 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

Adila7, haski i samojed nisu psi za nase prostore, zbog toga sto je njima straso vruce ljeti.. i sto vise ljudi to pocne shvatati, nadam se da ce ih sve manje biti po nasim vrucinama, zbog njih.. i tuga me obuzme kad vidim kako gazda ponosno seta svoju krznenu lopticu u julu, a cuko se vuce iza njega, nije mu do zivota :(
u biti, sve tri vrste koje si nabrojala su tvrdoglave do Boga, sto se na haskiju i na samojedu nikad ne bi reklo, jer su oni tako simpa, divni, krasni, a doberi tako straaaasni, veliki i zubati, pa se od njih to i ocekuje :D
e pa, ja imam dobermana u sobi od 15ak kvadrata, ali njemu nista ne fali :D redovno istrcavanje, i on moze i na metru, samo da je s gazdom :D i oni su psi jednog gazde, tako da se dogovori sa zarucnikom ko ce mu bit Bog i batina, a ko ce ga mazit :D
i oni su tvrdoglavi straaaaasno, ali cvrsta ruka (ne u smislu gruhanja preko ledja, nego stav i ruzenje navakat) ce doberu brzo staviti do znanja koje je njegovo mjesto u coporu.. prebrzo uce i brzo im dosadi ponavljanje jedne te iste komande, pa ti samo okrenu ono svoje sareno dupence i rade ono sto je njima cejf :D u tom momentu ti daje do znanja da mu treba odmor od sjedi, sjedi, sjedi, sjedi, sjedi, pa im onda treba malo popustiti, ali i dalje korigovat ukoliko umjesto sjedi, sjedi, sjedi ode grickat namjestaj :D namjestaj nece grist ukoliko mu se na vrijeme nabave igrackice za zubice, tako da vas ni to ne brine :D
i meni je moj dober prvi pas, tako da to ne igra neku veliku ulogu :D nekon mjesec dana ces vec znati sta i kako :D on nije bio sa mnom od steneceg doba, uzela sam ga odraslog, ali opet znam dosta toga o odgoju tih ljepotana, pa ukoliko nesto treba, tu sam :D
jedino sta bih preporucila je da mozda razmislite o zenki, jer su one dosta privrzenije, maznije i ne morate kasnije razmisljat o tome gdje je izvest i hocel' se pobit s kakvim muzjakom, k'o sto ja moram pazit sa svojim mudonjicom hehehe :D postoje i alfa-zenke, ali opet manja je vjerovatnoca da ce neki pas kao sto je npr moj nju zaskociti, nego sto bi muzijaka..
eto, to je nesto koliko sam mogla kratko, a tu sam ukoliko zatreba nesto oko ove pasmine ;)
i jos jednom molim i tebe i vjerenika da ne uzimate polarne rase, cisto zbog temperatura ljeti.. ali opet, u niciji izbor se ne smijem petljat, pa ovo samo iznosim kao svoje misljenje, konacna odluka je na vama :D
sretno!! :D

ps. jos da dodam da se doberi, uprkos kratkoj dlaki, linjaju, tako da usisivac ima vise posla nego inace, ali nemaju nikakav miris (dok se ne uvaljaju u mokru travu, snijeg i to, ali i to pjena za suho pranje brzinski ukine :D )
etovidis

#1184 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by etovidis »

Danas sam kupio hranu za pse, 'hrskavi briketi s govedinom' i pokusao nahraniti pse lutalice. Niti jedan od otprilike pet kojima sam prisao ih nije htio. Zna li neko u cemu je stvar?
Pasiflora

#1185 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Pasiflora »

etovidis wrote:Danas sam kupio hranu za pse, 'hrskavi briketi s govedinom' i pokusao nahraniti pse lutalice. Niti jedan od otprilike pet kojima sam prisao ih nije htio. Zna li neko u cemu je stvar?
Pojma namam koja je to hrana, ali ima dosta ljudi koji hrane pse po kvartovima pa je moguce da si naisao bas nakon sto ih je neko nahranio. Nosi po jednu malu kesicu sa sobom, sigurna sam da ces vec sutra naci nekog koji ce u slast to pojesti. :thumbup:
Janjicar

#1186 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Janjicar »

Hannaaaa wrote:Ja svoju blentu izvodim svaki dan,pa čak i po ovom snijegu. Ona je Bosanski tornjak,i navikla je na ovu klimu,te uživa u valjanju po ovom snijegu. U avliji imam dva metra snijega,i tamo se uvlači :) Toliko voli ovu klimu. Nikad do sada nisam imala manju pasminu,uvijek sam imala velike pse,poput Bosanskog tornjaka,škotskog ovčara :) I cijeli život sam sa psima većeg rasta. A za manje pse,znam da im raja oblače neke jaknice,pa ih izvode :D :thumbup:
Evo kako ja to radim sa svojim haskijem, Blu, koji je 4 mjeseca star :D
interesantno je da gotovo pa ne pije vode (redovno mijenjam kada se smrzne i sve ali ne zeli je ) :) vec samo jede snijeg :)

verdi

#1187 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by verdi »

etovidis wrote:Danas sam kupio hranu za pse, 'hrskavi briketi s govedinom' i pokusao nahraniti pse lutalice. Niti jedan od otprilike pet kojima sam prisao ih nije htio. Zna li neko u cemu je stvar?

ova situacija mi je poznata. neki psi na ulici jednostavno nisu navikli da jedu krekere. njima je to nesto cudno. ali, ima ih puno koji vec znaju da je to nesto jestivo i rado ce ih pojesti.
zengi

#1188 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by zengi »

Izgleda da jedu samo pravu govedinu. :D

Mozda ih niko nikad nije hranio tom hranom pa ne kontaju sta je.

U svakom slucaju, jako fino od tebe sto si to uradio.

@Adila7, ja ti nebih preporucio niti jednu od tih vrsta.

Haski je čoporski radni pas koji nije bas neki ljubimac i ima obicaj da se ispali i ode nebu pod oblake kad god mu se ćefne pa ga onda valja traziti, strahovati da ga gdje u tom ćejfu ne udari auto ili neki dobri bošnjo pomisli da je vuk u sred ferhadije i umlati ga lopatom. Vidis kako to kod nas ide.
Takodje, to su psi koji ne laju nego zavijajuuuuuuuuuu pa ti komsiluk nebi bio sretan.

Ostalo ti je Pakica rekla i o haskiju i samojedu.
Znaci, ja nebih.

Doberman je ok ali ja ipak mislim da nije dobar kao prvi pas iz vise razloga.

Ja bih ti preporucio da uzmes nesto sa ulice, ima nevjerovatno dobrih i lijepih pasa po ulicama.
Nemoj se osvrtati na to jeli rasni ili nije te dali ima pedigre ili ne, jer to stvarno nema veze.
Čitav svoj zivot sam proveo INTENZIVNO se druzeci sa psima i evo uzeo sam tri komada sa ulice. Dva su mjesanci a jedna je cista šarplaninka.
Evo reciomo ova crna zenka sa bijelim stomakom sto pri kraju vidao lize ovu drugu malu zenku. Ja garantujem da boljeg psa od nje neces naci pa da ima pedigre kao japanski car Hirohito. To je cudo jedno! I pametna i poslusna i dobra i dobar cuvar i konta sve... i kad su njenu naj bolju drugaricu dusmani otrovali ona mi je pomogla da othranimo njene štence koji su ostali bez majke kad su imali samo pet dana. Sve ih je jadna lizala i cistila i pazila kao da su njeni.
Fino od tebe sto si toliko procitala i sto pokusavas da napravis informisanu odluku.
Sretno u trazenju i vjeruj mi, kad nabavis psa i kad se malo zavolite bit ce ti zao sto nisi nabavila psa prije.
http://youtu.be/Ql_W0clgNg4
Adilla7

#1189 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Adilla7 »

Hvala vam puno na odgovorima i savjetima! Odustali smo od haskija i samojeda, i zbog vasih savjeta, a i zbog toga sto smo slucajno naisli na stene dobermana u koje smo se zaljubili na prvi pogled :D Trebali bi danas otici po njega :D
@pakica_ Hvala puno na savjetima, sigurna sam da ce mi svaki pomoci, kao i novi usisivac :D Samo sam htjela pitati, da li bih mohla poslati pp, ako nekad ne budem znala kako postupiti?

@zengi :-D pogledala sam snimak. Sjenka izgleda kao divan i izuzetno pametan pas. U stvari sve cuke na snimku izgledaju kao prave maze, ne mogu da shvatim da bi neko uopste zelio otrovati jednog od njih, a ne stvarno uciniti takvo nesto. Mada nazalost citajuci clanke na ovom forumu zadnjih dana vidim da ima ljudi kojima ce gore stvari pasti na pamet. Ako mogu da pitam sta se dogodilo sa stencima?

Jos jednom hvala puno na odgovorima :D
pakica_

#1190 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

Adilla7 wrote: @pakica_ Hvala puno na savjetima, sigurna sam da ce mi svaki pomoci, kao i novi usisivac :D Samo sam htjela pitati, da li bih mohla poslati pp, ako nekad ne budem znala kako postupiti?
jooooj mali dober hihi :D musko, zensko? kol'ko mu ima?? joooooooj hihihi :oops: kako su oni blesavi kad su mali, šou :D mislim, karakterno su svi blesavi kad su stenad, al' doberi IZGLEDAJU blesavo, na onim dugackim tanusnim nogicama haha :D
i sto se tice PPa, slobodno, kad god, za sta god, ako gdje zapne, tu sam hehe :D pa ako ste u sa, kad se otkopamo iz ovog kijameta, da ih spojimo da se malo druuuze hihi :D
Adilla7

#1191 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Adilla7 »

jooooj mali dober hihi musko, zensko? kol'ko mu ima?? joooooooj hihihi kako su oni blesavi kad su mali, šou mislim, karakterno su svi blesavi kad su stenad, al' doberi IZGLEDAJU blesavo, na onim dugackim tanusnim nogicama haha
i sto se tice PPa, slobodno, kad god, za sta god, ako gdje zapne, tu sam hehe pa ako ste u sa, kad se otkopamo iz ovog kijameta, da ih spojimo da se malo druuuze hihi
Ovaj baksuz sto mi je sad u krilu? :-D Muzjak malo oko 2 mjeseca star, maza ogromna :D Cim su mi ga dali u ruke, prvo me je oblizao po rukama, pa lice i onda se ususkao na rame i odatle se nije mrdnuo hladno sat vremena :-D Blesav je totalno, vec je skontao da moze da se klize po parketu, hahaahha da ga vidis samo kako se vrti. Cak smo bili u setnji, ususkala sam ga u svoje salove, pa u nosiljku(pravo mu se svidja moj miris, kreveticu nije htio da pridje dok nisam ubacila sal u njega, tek onda se ugnjezdio, halalila sam vec 3 pashmine) jer zaboga nece da jede pedigree pa smo morali po drugu klopu. Ja sam na vilsonovom i cim dobije finalnu vakcinu i ovaj snijeg se rascisti sretno prihvatamo poziv za igru :D
luna09

#1192 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by luna09 »

@zengi :-D pogledala sam snimak. Sjenka izgleda kao divan i izuzetno pametan pas. U stvari sve cuke na snimku izgledaju kao prave maze, ne mogu da shvatim da bi neko uopste zelio otrovati jednog od njih, a ne stvarno uciniti takvo nesto. Mada nazalost citajuci clanke na ovom forumu zadnjih dana vidim da ima ljudi kojima ce gore stvari pasti na pamet. Ako mogu da pitam sta se dogodilo sa stencima?

Ne mogu a da ne kažem ništa za Sjenku.Ljudi ta ženka je princeza, zbilja prava princeza.Toliko smirenosti toliko elegancije nema većina vlasničkih pasa. Trenutno je u čoporu koji hranim ispred moje zgrade. Njih je 5 svi dragi na svoj način.Muto je naš dobri džin,prvi put ga se boje drugi put hrane iz ruke.Frki je najmlađi i najvragolastiji prava beba.Čupka njegova mama sva nježna..plašljiva.Vučko je buntovni tinejdžer, kofrči se dok muto ne kaže ko je glavni.Al naša Sjenka je začin svima.Frki je bio jesenas bolestan i ona je cijelo vrijeme ležala uz njega.Jeli ga čuvala ili grijala ili mazila ne znam ali bila je tu.kad prilazi čini to lagano, nikad se ne otima za hranu...ma nema dalje princeza.
song

#1193 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by song »

molim forumase za savjet,trebao sam vakcinisati psa protiv bjesnila ovaj mjesec.snijeg nas je "zatrpao".dali je problem da ga vakcinisem za 15-20dana,(ako se stanje popravi).inace ga vakcinisem redovno vec 3 god.i uvijek isti mjesec i datum.hvala unaprijed.
pakica_

#1194 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

song wrote:molim forumase za savjet,trebao sam vakcinisati psa protiv bjesnila ovaj mjesec.snijeg nas je "zatrpao".dali je problem da ga vakcinisem za 15-20dana,(ako se stanje popravi).inace ga vakcinisem redovno vec 3 god.i uvijek isti mjesec i datum.hvala unaprijed.
nije ti to nikakav problem, samo eto gledaj da to obavis kad se stanje popravi da si miran zbog njega i to je to :D ne boj se nista hehe :D
song

#1195 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by song »

pakica_ wrote:
song wrote:molim forumase za savjet,trebao sam vakcinisati psa protiv bjesnila ovaj mjesec.snijeg nas je "zatrpao".dali je problem da ga vakcinisem za 15-20dana,(ako se stanje popravi).inace ga vakcinisem redovno vec 3 god.i uvijek isti mjesec i datum.hvala unaprijed.
nije ti to nikakav problem, samo eto gledaj da to obavis kad se stanje popravi da si miran zbog njega i to je to :D ne boj se nista hehe :D
e hvala puno,sad mi lakse,pozz. :razz:
zengi

#1196 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by zengi »

Adilla7 wrote:Hvala vam puno na odgovorima i savjetima! Odustali smo od haskija i samojeda, i zbog vasih savjeta, a i zbog toga sto smo slucajno naisli na stene dobermana u koje smo se zaljubili na prvi pogled :D Trebali bi danas otici po njega :D
@pakica_ Hvala puno na savjetima, sigurna sam da ce mi svaki pomoci, kao i novi usisivac :D Samo sam htjela pitati, da li bih mohla poslati pp, ako nekad ne budem znala kako postupiti?

Jos jednom hvala puno na odgovorima :D
Evo ovoliki su bili kad sam ih nasao.
Iako sam i njih i njihovu majku izmjestio daleko u [umu gdje nema nikoga, katilima nije bilo mrsko da odu i tamo da je otruju pred kucicima zajedno sa jos jednim totalno bezopasnim cukom.

Image

A ovo je kad su vec bili malo poodrasli i kad ih je preuzela ova moja dobra drugarica koja ih je poslala na udomljavanje u Njemacku.

Image

Usput budi receno samo da imas pravu sliku gdje zivis i gdje ces ako Bog da odgajati djecu, vaspitaci i roditelji lokalnog obdanista se nisu smirili dok je nisu smakli iako ona nikad nikoga nije napala, samo je imala obicaj da laje na auta. U ostalom, kako moze bit pas od deset kila opasan? Pa ni tigar nije opasan ako ima samo 10 kila.

Sto se Sjenke tice evo i Luna09 ti je napisala kakva je i ko je Sjenka ali bih jos nesto da ti kazm u vezi nje.
Nju je neko izbacio u moj park kad je imala jedno 4/5 mjeseci i naravno jednom se i okotila. Imala je sedam kucica ali posto narod tu baca kucice ona je na kraju brinula o jedno 15 komada i sve ih prihvatila kao svoje. Pa imal ista plemenitije?

Drag mi je da si zadovoljna svojim novim cukicom i naravno ako ti ista treba pitaj u po dana u po noci. Pitaj slobodno jer kod nas ima dosta (ne)urbanih legendi o odgoju pasa koje uopste nisu tacne.... naprotiv.
Posto ti je ovo prvi pas i jos uz to ima samo dva mjeseca treba obratiti paznju na pravilan odgoj i ishranu.
Welcome to the dog club. :thumbup:
Landa

#1197 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Landa »

Adilla7 wrote:
jooooj mali dober hihi musko, zensko? kol'ko mu ima?? joooooooj hihihi kako su oni blesavi kad su mali, šou mislim, karakterno su svi blesavi kad su stenad, al' doberi IZGLEDAJU blesavo, na onim dugackim tanusnim nogicama haha
i sto se tice PPa, slobodno, kad god, za sta god, ako gdje zapne, tu sam hehe pa ako ste u sa, kad se otkopamo iz ovog kijameta, da ih spojimo da se malo druuuze hihi
Ovaj baksuz sto mi je sad u krilu? :-D Muzjak malo oko 2 mjeseca star, maza ogromna :D Cim su mi ga dali u ruke, prvo me je oblizao po rukama, pa lice i onda se ususkao na rame i odatle se nije mrdnuo hladno sat vremena :-D Blesav je totalno, vec je skontao da moze da se klize po parketu, hahaahha da ga vidis samo kako se vrti. Cak smo bili u setnji, ususkala sam ga u svoje salove, pa u nosiljku(pravo mu se svidja moj miris, kreveticu nije htio da pridje dok nisam ubacila sal u njega, tek onda se ugnjezdio, halalila sam vec 3 pashmine) jer zaboga nece da jede pedigree pa smo morali po drugu klopu. Ja sam na vilsonovom i cim dobije finalnu vakcinu i ovaj snijeg se rascisti sretno prihvatamo poziv za igru :D
Adila vidim da ti je to prava maza mala :D . Moras obratiti paznju da ga konsekventno ucis od malena onako kako ces zeljeti da se ponasa kao odrastao. Sad je mali i puno mu se moze tolerisati kao npr da ti skoci u krilo, da skoci na tebe kad te ugleda, vuce na uzici kad setas ali zamisli kako ce to biti naporno kad bude veliki doberman. Tako da bih ti ja preporucila da ga vec ucis sta smije i ne smije iako je to tesko jer su preslatki i tako umiljati :-) :D
pakica_

#1198 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

Landa wrote:Sad je mali i puno mu se moze tolerisati kao npr da ti skoci u krilo, da skoci na tebe kad te ugleda, vuce na uzici kad setas ali zamisli kako ce to biti naporno kad bude veliki doberman.
haha moj meni i dalje skace u krilo iako ima blizu 40kg :D ne konta da nije cukica za krila, bem li mu misa :D a redovno me obori s nogu kad udjem u kucu, pa ne zna sta bi od sebe.. hocel' me njuskat, hocel' me polizat, grickat (iskezi zube od dragosti, pa se raja koja je sa mnom obavezno prepadne haha) i vjecito sam izgrebana jer se pentra po meni dok ne kazem: dobro je :D onda sjedne, zabaci usi i ceka dozu mazenja haha :D
a najzesce od svega je njegov onaj patrljak od repica, kad s tim zamlatara na sve strane, a kupiran na prvom prsljenu, pa sega izgleda :lol: :lol:
Landa

#1199 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Landa »

pakica_ wrote:
Landa wrote:Sad je mali i puno mu se moze tolerisati kao npr da ti skoci u krilo, da skoci na tebe kad te ugleda, vuce na uzici kad setas ali zamisli kako ce to biti naporno kad bude veliki doberman.
haha moj meni i dalje skace u krilo iako ima blizu 40kg :D ne konta da nije cukica za krila, bem li mu misa :D a redovno me obori s nogu kad udjem u kucu, pa ne zna sta bi od sebe.. hocel' me njuskat, hocel' me polizat, grickat (iskezi zube od dragosti, pa se raja koja je sa mnom obavezno prepadne haha) i vjecito sam izgrebana jer se pentra po meni dok ne kazem: dobro je :D onda sjedne, zabaci usi i ceka dozu mazenja haha :D
a najzesce od svega je njegov onaj patrljak od repica, kad s tim zamlatara na sve strane, a kupiran na prvom prsljenu, pa sega izgleda :lol: :lol:
hehe...imam i ja jednu takvu budalu kod kuce ali ima oko 14kg pa i nije neki problem ali kad te tolika mrcina zabaci :-) :D
a ova moja ima naviku da uzme prvu papu pa sa njom od dragosti u njusci trci po kuci i oko mene ...a raja misli, vidi sto je pametna, nosi ti pape...a i ja se pravim da je tako, dok ne vide kako je moram ganjati da mi je da :lol:

sto se psi jos uvijek kupiraju?
pakica_

#1200 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

Landa wrote:
hehe...imam i ja jednu takvu budalu kod kuce ali ima oko 14kg pa i nije neki problem ali kad te tolika mrcina zabaci :-) :D
a ova moja ima naviku da uzme prvu papu pa sa njom od dragosti u njusci trci po kuci i oko mene ...a raja misli, vidi sto je pametna, nosi ti pape...a i ja se pravim da je tako, dok ne vide kako je moram ganjati da mi je da :lol:

sto se psi jos uvijek kupiraju?
ja koliko znam, dakle nemojte mi vjerovat, da je tek 2009. donesen zakon o zabrani kupiranja repa i usiju i navodno kad su kupirani ne smiju na izlozbe (mada sam ja vidjela 3 dobera na izlozbi prosle godine, uredno sva tri kupirana).. moj je rodjen 2008. pa se to jos smjelo, a plus ja sam svog uzela sa dvije i po godine, pa bas nisam mogla razmisljat hocu li ili necu da mu rezem uhe hehe :D
mada, koliko sam skontala, nije ni sad zabranjeno- zabranjeno, barem ne kod nas, nego kao ne mogu se izlagat :D haj' znaj :D
po meni je to stvar ukusa.. meni licno dober nije dober kad ima usi i rep :D slatki su i tada, bez daljnjeg, ali nekako mu one usi i kratak rep daju ono nesto njegovo :D a kad su klempavi, onda mi izgledaju k'o neki pticari hehe :D
mozda neki na to gledaju kao na sakacenje i statijaznam, ali jednostavno, doberi su uvijek vidjani sa visoko dignutim usima i bez repa, i tako su dobili onaj neki svoj faktor x :D
i rot s repom mi je smijesan hehe..
Post Reply