Internet kupovina iz inostranstva

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
poznanik

#1176 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by poznanik »

marketleader wrote:...ovaj gore drug hoce reci da se kod nas u praksi to ne primjenjuje kao sto je napisano u zakonu. Ima dosta propusta na carini, tako da oni mozda i ne ocarine svaku robu kojoj prelazi vrijednost 50KM, vec to rade "ofrlje"...
Ništa se ne radi "ofrlje", već carinik ima pravo procijeniti koja roba treba proći carinski postupak, a koja ne, a sve prema prethodno komisijski utvrđenom razdvajanju pošiljki.

za lakše razumijevanje koje robe - pošiljke se carine, koje ne, postavljam:

- spisak roba koje u uvozu ne podliježu carinskom pregledu:

a) dopisnice i pisma koja sadrže samo lične poruke,
b) brajeva pisma,
c) štampani materijal koji ne podliježe uvoznim dažbinama i
d) *sve druge pošiljke poslane pismima ili poštanskim paketima,

- spisak roba koje ne podliježu plaćanju uvoznih dažbina i za koje ne postoji obaveza dopremanja carini:

a) dokumenta koja se besplatno šalju javnim službama u BiH i Entitetima,
b) publikacije stranih vlada i publikacije zvaničnih međunarodnih organa namijenjene za besplatnu raspodjelu,
c) glasački listići za izbore u organizaciji organa u trećim zemljama,
d) predmeti koji se kao dokazi ili u slične svrhe podnose sudovima ili drugim zvaničnim institucijama u BiH i Entitetima,
e) primjerci potpisa i cirkularna pisma koja se dostavljaju kao dio uobičajene razmjene informacija između javnih službi ili bankarskih institucija,
f) službeni štampani materijali koje prima Centralna banka u BiH i agencije za bankarstvo u Entitetima,
g) izvještaji, izjave, note, prospekti, obrasci zahtjeva i ostala dokumenta sačinjena od strane preduzetništva ustanovljenih u trećoj zemlji i dostavljena vlasnicima ili upisnicima vrijednosnih papira koje izdaju ta preduzetništva,
h) snimljeni materijali (bušene kartice, tonski zapisi, mikro filmovi, itd.) za prijenos informacija koje se besplatno šalju određenom primaocu, u mjeri u kojoj uvoz bez plaćanja dažbine ne dovodi do zloupotrebe ili većih poremećaja konkurencije,
i) spisi, arhive, štampani obrasci i druga dokumenta koja se koriste na međunarodnim sastancima, konferencijama ili kongresima, te izvještaji o takvim skupovima,
j) planovi, tehnički crteži, tlocrti, opisi i druga slična dokumenta uvezena u cilju dobijanja ili ispunjavanja narudžbi u trećim zemljama ili sudjelovanja na takmičenju koje se održava na carinskom području BiH,
k) dokumenta koja se koriste prilikom ispitivanja koja institucije iz trećih zemalja obavljaju u carinskom području BiH,
l) štampani obrasci koji se koriste kao zvanična dokumenta u međunarodnom prometu vozila ili roba prema međunarodnim konvencijama,
m) štampani obrasci, naljepnice, karte i slična dokumenta koje prijevozna ili hotelijerska preduzetništva u trećoj zemlji dostavljaju putničkim agencijama u carinskom području BiH,
n) korišteni štampani obrasci i karte, otpremnice, konosmani, tovarni listovi i druga komercijalna ili kancelarijska dokumenta,
o) zvanični štampani obrasci iz treće zemlje ili od međunarodnih organa i štampani materijali koji su u skladu s međunarodnim standardima, a koje udruženja trećih zemalja dostavljaju za raspodjelu odgovarajućim udruženjima smještenim u carinskom području BiH,
p) fotografije, slajdovi i stereotipne podloge za fotografije, bilo s tekstom ili bez teksta, koje se dostavljaju novinskim agencijama ili izdavačima novina ili časopisa.

- robe koje podliježu oslobađanju od plaćanja carine:

U skladu sa članom 176. stav 6. Zakona o carinskoj politici BiH, oslobođeni su od plaćanja carine, državljani BiH i strani državljani za predmete neznatne vrijednosti (roba nekomercijalnog karaktera) koje prime iz inostranstva u pismima i poštanskim paketima u vrijednosti do 50,00 KM (pošiljke* iz stava (1) tačka d) ovog člana), isključujući alkoholne proizvode, parfeme i toaletne vode, duhan i duhanske prerađevine.
Uobičajeno primanje paketa, u smislu navedenog oslobađanja, podrazumijeva primanje paketa iz inostranstva jednom u toku nedjelje.
Poštanske pošiljke koje ispunjavaju uvjete za navedeno oslobađanje od plaćanja carine, oslobođene su i od plaćanja PDV u skladu sa Zakonom o porezu na dodanu vrijednost.
poznanik

#1177 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by poznanik »

kojeime wrote:...Ja sam imao jednom problem na carini kada su pousali da kazu da ne modu nesto uvesti jer je po njihovom misljenju to oprema za profesionalni rad, ne za hobi. To sam rijesio sam ali pricajuci sa ljudima o situaciji dobio sam savjet od covjeka koji ima firmu i uvozi svakih 15 dana: Ako vam tako nesto kazu, ne raspravljajte se puno. Samo trazite ime i prezime i recite da ce im se obratiti vas avokat. Ako to ne upali, slobodno im posaljite advokata. Iako postoje neke stvari koje ako zelite da uvezete morate za to imati djelatnost koja se bavi poslom za koju ta stvar treba (recimo bager ne mozete uvesti kao fizicko lice, morate imati registrovanu djelatnost ili firmu za cije poslove vam bager treba), i naravno ne mozete uvoziti lijekove i oruzije bez dozvola ministarstava, sve ostalo imate pravo uvesti.
Do ovog pasusa je nekako simpatično prikazano iskustvo u uvozu, i - dosta tačno, izuzev "opasne robe".
Međutim, ovdje je napisana uputa koja nije ispravna: osobe koje posreduju u svim oblicima carinjenja - špediteri, su i zvanično ovlaštene osobe, certificirane za te poslove, vrlo često i stručni i sve bolji i bolji poznavaoci pravila i propisa u procedurama. Naravno da i među njima ima i nedovoljno stručnih, ali oni svoje neznanje u delikatnim situacijama kompeziraju znanjem i iskustvom starijih, tako da u opisanom savjetu o angažmanu advokata možete samo izgubiti, posebno u ovom "hobi-profesionalnom" primjeru.

Već prije ovdje sam pisao o pravu na uvoz robe u nekomercijalne svrhe za fizička lica: dozvoljen je ako vrijednost robe ne prelazi 3.000 KM i ako se ne kosi s drugim odredbama i ograničenjima.
Ina_

#1178 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Ina_ »

Kada porucujemo obucu, placa li se neki pozer bez obzira na vrijednost narudzbe?
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#1179 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Entropio »

Hocu da narucim dres nekog od velikih evropskih timova (Barca, Milan, United)... ima li igdje drugo osim na Kitbagu?
Chivas1

#1180 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Chivas1 »

pa ebay :D hong kong zakon :D u pola cijene haman ko orginal :oops: mislim svi oni znakovi klinci su isti kao na orginalu..model..samo je kvalitet nesto slabiji ..a bolje dat 40 KM za sorc i dres nego oko 100 KM za dres
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#1181 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Entropio »

Chivas1 wrote:pa ebay :D hong kong zakon :D u pola cijene haman ko orginal :oops: mislim svi oni znakovi klinci su isti kao na orginalu..model..samo je kvalitet nesto slabiji ..a bolje dat 40 KM za sorc i dres nego oko 100 KM za dres
Imam jedan takav dres i ne želim više nijedan. Sranje nad sranjima. :lol: A imam i dres s Kitbaga, i odličnog je kvaliteta (jer je original). Al' volio bih vidjeli ako ima jos nekih stranica kao Kitbag... sa spotskom opremom i brzom dostavom.
Chivas1

#1182 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Chivas1 »

Ma Hong-Kong je zakon nismo u Engleskoj da furamo orginale ha ya :D
kone

#1183 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by kone »

Zna li neko kakvu stranicu gdje ima sirok izbor patika???Ja bih najradje sa nike. com porucio,ali ne moze,pa eto ako ko ima kakvu finu stranicu neka ostavi link :)..
marketleader

#1184 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by marketleader »

kone wrote:Zna li neko kakvu stranicu gdje ima sirok izbor patika???Ja bih najradje sa nike. com porucio,ali ne moze,pa eto ako ko ima kakvu finu stranicu neka ostavi link :)..
http://www.schuh.co.uk/
kone

#1185 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by kone »

Izvini prijatelju,nemoj se naci uvrijedjenim :) ali ja hocu patike u pravom smislu te rijeci.Necu ove salabajzerske patike :D .Hocu nike airmax i tako to :-D ,a ne starke i ove cipela patika...
marketleader

#1186 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by marketleader »

kone wrote:Izvini prijatelju,nemoj se naci uvrijedjenim :) ali ja hocu patike u pravom smislu te rijeci.Necu ove salabajzerske patike :D .Hocu nike airmax i tako to :-D ,a ne starke i ove cipela patika...
hahahhaha cuj salabajzerske. Nemoj se ti meni naci uvrjedjenim,ali to sto hoces su snobovske, ono da se prica po mahali,kupio onaj xx,NIKE AIRMAX patike, platio hrpu love, sad sto one izgledaju za tuki nije bitno. :D
kone

#1187 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by kone »

marketleader wrote:
kone wrote:Izvini prijatelju,nemoj se naci uvrijedjenim :) ali ja hocu patike u pravom smislu te rijeci.Necu ove salabajzerske patike :D .Hocu nike airmax i tako to :-D ,a ne starke i ove cipela patika...
hahahhaha cuj salabajzerske. Nemoj se ti meni naci uvrjedjenim,ali to sto hoces su snobovske, ono da se prica po mahali,kupio onaj xx,NIKE AIRMAX patike, platio hrpu love, sad sto one izgledaju za tuki nije bitno. :D
Boga mi one ne izgledaju za tuki,to je sigurno.A ovih salabajzerskih imam,pa mi ne trebaju te ;-) .Jednostavno hocu da sebi uzmem neke dobre patike..Na vrh necega su mi ove salabajzerske sa tankim dzonovima..Hocu BA nesto posteno da obucem i nista vise..Zar je i to grijeh :-)
Ina_

#1188 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Ina_ »

Decki, na pogresnoj ste temi. :)
T-pain

#1189 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by T-pain »

Pozzz.....
Moze li oprema za racunare preci preko granice ?
Mislio sam uzeti RAM memoriju,a li mi rekose kako telefone uzimaju na granici i nemogu preci, pa mozda i ovo ne bi moglo proci.
Ako neko ima iskustva sa ovakvom kupovinom nek napise kakav dobar odgovor.
Unaprijed Hvala :)
banovan

#1190 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by banovan »

Jel` mi neko moze reci placa li se carina il jos nesto na patike koje kostaju 55 funti,bez dostave :?:
Chivas1

#1191 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Chivas1 »

banovan wrote:Jel` mi neko moze reci placa li se carina il jos nesto na patike koje kostaju 55 funti,bez dostave :?:
Odvoji pare za carinu..a moze se desit vrlo lako da ti i ne naplate :D
kone

#1192 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by kone »

banovan wrote:Jel` mi neko moze reci placa li se carina il jos nesto na patike koje kostaju 55 funti,bez dostave :?:
Moguce je da prodjes i bez carine..Sve zavisi od raspolozenja carinika :) ..
shibonja

#1193 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by shibonja »

Hehe,evo sad gledam na UPS ,prosle su mi djecije cizmice kroz carinu bez carinjenja,haman sto je vjerovatno paketic mali,pa im nije "bo oci" ,cijena 54.99 funtaca sa shippingom, ..danas ocekujem dostavu :)
alica.k

#1194 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by alica.k »

ljudovi, rekla sam da cu javiti kad bude, pa evo, 50% snizenje na asosu...ne znam jel jos uvijek besplatna dostava al prije 2 dana je bila...
sljedece je sigurno 70%
kone

#1195 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by kone »

alica.k wrote:ljudovi, rekla sam da cu javiti kad bude, pa evo, 50% snizenje na asosu...ne znam jel jos uvijek besplatna dostava al prije 2 dana je bila...
sljedece je sigurno 70%
Hvala na obavjestenju :)...Sad sam gledao jakne i kapute i ne znam sta da kazem.Ono je grozno :D ...Ali hajde stoo je grozno,nego sto ej jos uvijek skupo i sa ovim snizenjem od 50%...Ova stranica je preskupa za nas i nase uslove...
alica.k

#1196 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by alica.k »

ne znam, odjeca je kvalitetna, barem meni.
uvjek ima i wholesale-dress.net
paprica29

#1197 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by paprica29 »

shibonja wrote:Hehe,evo sad gledam na UPS ,prosle su mi djecije cizmice kroz carinu bez carinjenja,haman sto je vjerovatno paketic mali,pa im nije "bo oci" ,cijena 54.99 funtaca sa shippingom, ..danas ocekujem dostavu :)
s koje stranice?
Chivas1

#1198 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Chivas1 »

alica.k wrote:ne znam, odjeca je kvalitetna, barem meni.
uvjek ima i wholesale-dress.net
Jesil narucivala sa wholesale ? Koja je cijena dostave do nas ovamo..Ima ovih hlaca jeftinih i trenerki za oko kuce :D pa da narucim stagod
shibonja

#1199 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by shibonja »

paprica29 wrote:
shibonja wrote:Hehe,evo sad gledam na UPS ,prosle su mi djecije cizmice kroz carinu bez carinjenja,haman sto je vjerovatno paketic mali,pa im nije "bo oci" ,cijena 54.99 funtaca sa shippingom, ..danas ocekujem dostavu :)
s koje stranice?
schuh.co.uk :-)
shibonja

#1200 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by shibonja »

alica.k wrote:ljudovi, rekla sam da cu javiti kad bude, pa evo, 50% snizenje na asosu...ne znam jel jos uvijek besplatna dostava al prije 2 dana je bila...
sljedece je sigurno 70%

Iznarucivo sam zeni nekakvih gaca :D
Post Reply