nevenka wrote:Zdravo svima,
Trebao bi mi savjet, nemam nekog velikog iskustva sa mačkama.
Naime, mačka se okotila u napuštenoj kući koja graniči sa mojom baštom. Počela je mačiće, dva mačića, dovoditi kod mene. Pitoma je i čim sam je počela hraniti prihvatila me je. Mačići su naravno plašljivi.
Sve troje izgledaju solidno, ali mogli bi nabaciti koji gram.
Prvo me interesuje čime da ih hranim, da njima bude dovoljno i dobro, a da nije preskupo. Čula sam da im se ne bi trebalo davati slatko mlijeko, da li je to tačno i da li im je ok davati kiselo.
Ako neko ima savjeta kako mačiće pripitomiti

i naravno svaki savjet kako da njima troma život učinim ljepšim i zdravijim je dobro došao

Nemoj davati slatko mlijeko. To je mit iz crtanih filmova

Za kiselo će neko reči "da" neko "ne" ali u biti kiselo mlijeko mački ništa ne znači. Stavi ti njima zdjelicu sa svježom vodom neka im je dostupna stalno.
Ako ti nije zahmet kupi u nekoj vet. stanici tabletu protiv unutrašnjih parazita (cca 2KM) i po 1 četvrtinu daj mačićima, a preostalu polovinu možeš dati mami. Ako budeš to htjela raditi javi se da ti savjetujemo kako najlakše da daš tablete.
Dalje , što se tiče brige o zdravlju, tu je nanošenje sredstva protiv vanjskih parazita.
Pa vakcinacija.
Pa sterilizacija.
To su sve stvari koje iziskuju novačana sredstva, odlaske veterinaru..Ne znam kakve su tvoje namjere glede mačića. Ali ako si se odlučila da im pružiš sklonište i svakodnevno hranu i vodu i to je sasvim OK i bolje nego što bi imale da nema tebe

Ako te zanimaju sve ove gore pomenute stvari kaži pa da ti pišemo šta i kako i koliko.
Bilo bi dobro kad bi im mogla kupovati i suhu i vlažnu hranu. Što se tiče vlažne hrane - jeftinu hranu, a kažu bolju od Wiskasa, Friskasa i inih, možeš kupovati u DM prodavnicama i to je hrana Daine Bestes. Imaš posebno za mačiće i velike mace. Kutijica od 100g košta 0,90 KM.
Što se tiče suhe hrane nisam sigurna koja je povoljna i dobra (koristim Royalovu suhu hranu koja je malo skuplja).
Nemoj ima davati ostatke svoje hrane u kojoj ima luka, gljiva, puno začina... Imaj na umu da su mace mesožderi i ne mogu živjeti od sira, mrkve i sl . stvari.
zasad mi ovo pade na pamet da napišem. Pitaj slobodno ako nešto nije jasno ili potpuno!