Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
SinjaD

#1176 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by SinjaD »

Strpljiva wrote:Udomila sam skoro dvoje mačića. Jedno od njih kaki samo na jednom mjestu u sobi, neće u pijesak :?
Ma koja te to curica zeza!?
Ne kontam šta joj je. Kod mene su najnormalnije išle u pjesak sve tri. Je li tako cijelo vrijeme?
Kao što ti skyfox reče dobro očisti to mjesto da ukloniš potpuno miris. Bilo bi dobro kad bi je skontala kad ide da kaki da je istog momenta ubaciš u pjesak. Ili ako zatekneš "sadržaj" na podu da ga prebaciš u pjesak i nju staviš pored - možda tako shvati da to treba obaviti tu.
A gdje piški?

P.S.Baš me sad sramota - kao da ih nisam odgojila kako treba :D :-D
Strpljiva

#1177 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Strpljiva »

SinjaD wrote:
Strpljiva wrote:Udomila sam skoro dvoje mačića. Jedno od njih kaki samo na jednom mjestu u sobi, neće u pijesak :?
Ma koja te to curica zeza!?
Ne kontam šta joj je. Kod mene su najnormalnije išle u pjesak sve tri. Je li tako cijelo vrijeme?
Kao što ti skyfox reče dobro očisti to mjesto da ukloniš potpuno miris. Bilo bi dobro kad bi je skontala kad ide da kaki da je istog momenta ubaciš u pjesak. Ili ako zatekneš "sadržaj" na podu da ga prebaciš u pjesak i nju staviš pored - možda tako shvati da to treba obaviti tu.
A gdje piški?

P.S.Baš me sad sramota - kao da ih nisam odgojila kako treba :D :-D
Čupkica :(

Lili je uredna, ali ova je izbirljiva ocigledno. Pokusat cu sve sto ste predlozili, pa vidim sta joj pase.

Jos me i rodica zeza, kako su mi neuredne mace :roll:
LaCici

#1178 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by LaCici »

Mozda hoce odvojen wc. Mozda joj smeta kakica od druge mace pa nece. :-D
VenomousV

#1179 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by VenomousV »

LaCici wrote:Mozda hoce odvojen wc. Mozda joj smeta kakica od druge mace pa nece. :-D
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
sarajlija_ba

#1180 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by sarajlija_ba »

Očisti to mjesto da nema mirisa a govance prenesi i ostavi u kutiju s pjeskom.
SinjaD

#1181 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by SinjaD »

Strpljiva wrote: Čupkica :(

Lili je uredna, ali ova je izbirljiva ocigledno. Pokusat cu sve sto ste predlozili, pa vidim sta joj pase.

:(
Ne reče mi gdje piški?
Strpljiva

#1182 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Strpljiva »

SinjaD wrote:
Strpljiva wrote: Čupkica :(

:(
Ne reče mi gdje piški?
Iza kreveta. Ali jutros nisam ništa našla :) Mada, još ne mislim da sam dobila bitku, čekam dan-dva.
SinjaD

#1183 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by SinjaD »

Strpljiva wrote: Iza kreveta. Ali jutros nisam ništa našla :) Mada, još ne mislim da sam dobila bitku, čekam dan-dva.
E svašta! Ne mogu da vjerujem. Kod mene sve tri išle u isti pjesak i to silom prilika nasut u baš mali lavor.
Evo Simba sad (odmah od one večeri kad su joj otišle seke) ide u Lakijev wc.
Kod mene je bio onaj krupni pjesak pa možda joj je sad neobično ako je kod tebe sitni.
Tranquilizer

#1184 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Tranquilizer »

sarajlija_ba wrote:
Očisti to mjesto da nema mirisa a govance prenesi i ostavi u kutiju s pjeskom.

Isto tako naparfemiši to mjesto nekim jakim mirisom, dezodoransom ili nekim etericnim uljem da je zbuniš....jer ako ga nanjuši opet ce tu da se rastereti :lol:
VenomousV

#1185 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by VenomousV »

samo da se pohvalim da mi se i druga maca omacila :D
3 komada malih bebacha :D
VenomousV

#1186 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by VenomousV »

ispravka - 5 komada :shock:

mislim da ce me mama na vjesanje poslat' :-)
Tranquilizer

#1187 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Tranquilizer »

VenomousV wrote:ispravka - 5 komada :shock:

Pa jel to porod u toku pa ih ne stigneš izbrojati :lol: ...hajde stavi slike nekad, ja bih možda udomio jednog :D
VenomousV

#1188 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by VenomousV »

Tranquilizer wrote:
VenomousV wrote:ispravka - 5 komada :shock:

Pa jel to porod u toku pa ih ne stigneš izbrojati :lol: ...hajde stavi slike nekad, ja bih možda udomio jednog :D
ima jedna tura od dva macica kojima je sad mjesec dana, stavila sam negdje slike - ona tema za udomljavanje maca :D

a ovo je druga tura od druge mace... nisam uspjela vidjeti koliko ih je od nje (mame mace)...

nahebala sam samo tako :-)
VenomousV

#1189 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by VenomousV »

jedno mace je uginulo...
mama se ponasa nezainteresovano i lezi sa ona dva macet od mjesec dana... pretpostavljam da je to zbog toga sto osjeti miris onog uginulog malca...

ja bih htjela macice da prebacim u novu kutiju da mama moze biti sa njima a znam da ih ne smijem dirati 15 dana, postoji li neki nacin da to izvedem??
amiria

#1190 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by amiria »

VenomousV wrote:jedno mace je uginulo...
mama se ponasa nezainteresovano i lezi sa ona dva macet od mjesec dana... pretpostavljam da je to zbog toga sto osjeti miris onog uginulog malca...

ja bih htjela macice da prebacim u novu kutiju da mama moze biti sa njima a znam da ih ne smijem dirati 15 dana, postoji li neki nacin da to izvedem??

Nasa Stara kada se okotila ja i sestra smo macice isti dan prebacile u kutiju. Stara se kotila kod nas na krevetu :-) tako da smo ih sve tri zajedno docekale i cim ih je ona ocistila dopustila nam je da ih diramo. Macicima je danas sedam dana i odlicno napreduju :D
Felidae

#1191 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Felidae »

pusti je da te prvo onjusi,mada naravno zna tvoj miris,ali da joj bude jasno da ce macici poslije mirisati na tebe, znaci nije u pitanju strana osoba. ne bi trebala praviti probleme, moja bar nije.
SinjaD

#1192 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by SinjaD »

Felidae wrote:

pusti je da te prvo onjusi,mada naravno zna tvoj miris,ali da joj bude jasno da ce macici poslije mirisati na tebe, znaci nije u pitanju strana osoba. ne bi trebala praviti probleme, moja bar nije.
A možeš uzeti neki peškir ili dekicu pa s tim preći/protrljati mamu mačku i tim peškirom uzimati mačiće kad ih budeš prenosila, a ne golm rukama. Onda im možeš taj isti peškir/deku staviti u tu novu kutiju.
LaCici

#1193 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by LaCici »

Kad citam ove postove kako dobijate male macice, bude mi zao sto sam ja svoju macu sterilisala. :(
Ali s druge strane bolje je jer je u stanu, da imam kucu imala bih ih 100. :-D
Bush1do

#1194 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Bush1do »

Nasao sam malu macu, ne stariju od 20 dana. Majka je odbacila pa se brinem o njoj. Jos ne vidi skroz, a naucio sam je da jede sama. Jede sir i pavlaku i pije mlijeko malo razblazeno sa vodom. Jedini problem je sto nece da kaki nikako, a kod mene je vec 4 dana. Jede jako dobro, a primjetio sam da piski redovo. Ako neko ima ideju sta da uradim neka se javi :)

Hvala ;)
SinjaD

#1195 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by SinjaD »

Bush1do wrote:Nasao sam malu macu, ne stariju od 20 dana. Majka je odbacila pa se brinem o njoj. Jos ne vidi skroz, a naucio sam je da jede sama. Jede sir i pavlaku i pije mlijeko malo razblazeno sa vodom. Jedini problem je sto nece da kaki nikako, a kod mene je vec 4 dana. Jede jako dobro, a primjetio sam da piski redovo. Ako neko ima ideju sta da uradim neka se javi :)

Hvala ;)
Zaboravi sir, pavlaku !!!!!!
Mlijeko razblaženo s vodom (mlako) s dodatkom kaškice šećera ili malo meda i žumanceta joj možeš davati jer ona još treba da doji.
Ako si u mogućnosti kupi joj namjensko mlijeko za mačke (najidealnija stvar u tvom slučaju).
Također kupi hranu za mace i to za juniore (sitni komadići ili u vidu paštete da može jesti).
Nakon jela masiraj joj stomačić da potakneš varenje, a samim tim i probavu.
wildflower

#1196 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by wildflower »

Kad masiras stomacic, obavezno stavi na krilo neki peskir, da ne bi bilo nezgodnih situacija kad macetu prorade crijeva :)
Vrlo brzo se moze poceti i navikavanje na pijesak, s tim je pravilo sto prije to bolje, bar po mom iskustvu. Malisa bi lako trebao skontati o cemu se radi. Moj Dio je bio tog uzrasta, i cim sam ga spustila u pijesak poceo je kopati i popiskio se, dusa mala, a jedva stajao na nogicama koliko je bio mali...
Ja sam njemu kupila Bebimil, (za ljudske bebe :-) ) i time ga hranila dok nije malo ojacao. I whiskas junior je jako lako jeo, ali onaj iz konzervice.
Izrastao je u divnog macka, s tim sto je veeelika izjelica uvijek bio.

I sa tako malim macicima obavezno je puno igre, i mazenja, da mu se nadomjesti mama, i da nauci stvari koje inace uci u igri sa mamom i bracom.
LaCici

#1197 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by LaCici »

Ako mozes priustiti kupi joj zamjensko mlijeko za mace, tako mala maca ne podnosi obicno mlijeko. I obavezno masiranje stomacica bar 2 puta dnevno. Mora biti na toplom, ja sam svojoj cak i lampu stavila iznad kutije i uperila u nju da je grije. I nemoj pretjerivati sa mazenjem pogotovo zato sto nije jos progledala jer moze pokupiti neku bakteriju sa ruku, tako male mace su vrlo osjetljive na to.
Bush1do

#1198 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Bush1do »

Hvala na savjetima, probacu sve sto ste naveli do sada. Inace nije mi ovo prvo mace koje sam odhranio :D Probao sam sa pijeskom, ali samo ga ignorise. Igramo se po citav dan. Jeste da jos uvijek spava nekih 16-18 sati dnevno, mali je pa se brzo umori. Whiskas sam uzeo jede kao pravi :D
nevenka

#1199 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by nevenka »

Zdravo svima,

Trebao bi mi savjet, nemam nekog velikog iskustva sa mačkama.

Naime, mačka se okotila u napuštenoj kući koja graniči sa mojom baštom. Počela je mačiće, dva mačića, dovoditi kod mene. Pitoma je i čim sam je počela hraniti prihvatila me je. Mačići su naravno plašljivi.

Sve troje izgledaju solidno, ali mogli bi nabaciti koji gram.

Prvo me interesuje čime da ih hranim, da njima bude dovoljno i dobro, a da nije preskupo. Čula sam da im se ne bi trebalo davati slatko mlijeko, da li je to tačno i da li im je ok davati kiselo.

Ako neko ima savjeta kako mačiće pripitomiti :-D i naravno svaki savjet kako da njima troma život učinim ljepšim i zdravijim je dobro došao :-D
SinjaD

#1200 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by SinjaD »

nevenka wrote:Zdravo svima,

Trebao bi mi savjet, nemam nekog velikog iskustva sa mačkama.

Naime, mačka se okotila u napuštenoj kući koja graniči sa mojom baštom. Počela je mačiće, dva mačića, dovoditi kod mene. Pitoma je i čim sam je počela hraniti prihvatila me je. Mačići su naravno plašljivi.

Sve troje izgledaju solidno, ali mogli bi nabaciti koji gram.

Prvo me interesuje čime da ih hranim, da njima bude dovoljno i dobro, a da nije preskupo. Čula sam da im se ne bi trebalo davati slatko mlijeko, da li je to tačno i da li im je ok davati kiselo.

Ako neko ima savjeta kako mačiće pripitomiti :-D i naravno svaki savjet kako da njima troma život učinim ljepšim i zdravijim je dobro došao :-D
Nemoj davati slatko mlijeko. To je mit iz crtanih filmova :-D Za kiselo će neko reči "da" neko "ne" ali u biti kiselo mlijeko mački ništa ne znači. Stavi ti njima zdjelicu sa svježom vodom neka im je dostupna stalno.

Ako ti nije zahmet kupi u nekoj vet. stanici tabletu protiv unutrašnjih parazita (cca 2KM) i po 1 četvrtinu daj mačićima, a preostalu polovinu možeš dati mami. Ako budeš to htjela raditi javi se da ti savjetujemo kako najlakše da daš tablete.
Dalje , što se tiče brige o zdravlju, tu je nanošenje sredstva protiv vanjskih parazita.
Pa vakcinacija.
Pa sterilizacija.
To su sve stvari koje iziskuju novačana sredstva, odlaske veterinaru..Ne znam kakve su tvoje namjere glede mačića. Ali ako si se odlučila da im pružiš sklonište i svakodnevno hranu i vodu i to je sasvim OK i bolje nego što bi imale da nema tebe :) Ako te zanimaju sve ove gore pomenute stvari kaži pa da ti pišemo šta i kako i koliko.

Bilo bi dobro kad bi im mogla kupovati i suhu i vlažnu hranu. Što se tiče vlažne hrane - jeftinu hranu, a kažu bolju od Wiskasa, Friskasa i inih, možeš kupovati u DM prodavnicama i to je hrana Daine Bestes. Imaš posebno za mačiće i velike mace. Kutijica od 100g košta 0,90 KM.
Što se tiče suhe hrane nisam sigurna koja je povoljna i dobra (koristim Royalovu suhu hranu koja je malo skuplja).
Nemoj ima davati ostatke svoje hrane u kojoj ima luka, gljiva, puno začina... Imaj na umu da su mace mesožderi i ne mogu živjeti od sira, mrkve i sl . stvari.

zasad mi ovo pade na pamet da napišem. Pitaj slobodno ako nešto nije jasno ili potpuno!
Post Reply