Kakvi smo sa Akvaristikom

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
uradi sam

#1176 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

Bekir_SA wrote:imam crnog kanta, lijepis ga peglom, prozovi me da ti donesem kad budes htjeo ;)
heheh upravo odradio samoljepljivom tapetom crnom hvala drug..... :-D
Bekir_SA

#1177 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

uradi sam wrote:Dobar pravo jos samo da si ga u kontru postavio lijevo izlaz vode iz filtera a desno difuzer, tako da ti ravnomjerno raznosi mjehurice voda po cijelom akvariju ili nabaci powerhead iznad...sve u svemu ja koliko vidim ovo je ok stanje kod tebe ...fino je sve krenulo svaka cast Bekire...jesi Kupio EX1200 sta bi..
ps..Samo si brate perfekcinista svaka cast...nema sve pod konac..tako i treba dosta je bosansko hercegovackog fuseraja...samo ko svabo ili nikako..poz...
hvala hvala, difuzor je postavljen tako da zbog kolovrtnje vode baloncici iz difuzora dolaze do pipe i onda ih raznosi po citavom aqv, difuzor je predobar, mozda na snimku nije nesto, stanje je trenutno OK napao sam ga svim sredstvima i iz dana u dan napreduje samo da se ne urekne... :skoljka:
uradi sam

#1178 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

ma sve si sad ustimao od do nema sta finese se mogu radit...imas sada vremena za slagat akvarij u glavnom tehnika je
vrhunska...nemas gubljenja vremena na neke nepotrebne imprvizacije...i redovna zamjena vode jednom sedmicno 30% Ako je PPS-Pro ili El isti dzavo... to pazi..bar cu ja gledati tako da radim, da vidim bas kako sta sa algama ide... sad se ne mogu ninasta sumnjat da kazem nemam co2 pa to je razlog ili makro mirko elementi i itd... sad jedino svjetlo i Co2 ustimavat i redaj bilje to ti je sva obaveza...
Friesian

#1179 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Friesian »

pozz svima.. imam jedno onako, bezveze pitanje.. cisto radoznalost.. imam skalare i maloprije sam primjetio da je jedan promjenio boju a drugi je u fazi mjenjanja.. radi se o tome da su to oni bijeli sa zutom glavom.. uglavnom, jedan je sad boje karamele dok je drugi poceo da mjenja boju na odredjenim mjestima.. znaci nije u pitanju neko patolosko stanje, nema povrsinskih promjena vec je samo promjenjen pigment.. da li je to pitanje spolne dozrelosti ili slicno?
Bekir_SA

#1180 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

Friesian wrote:pozz svima.. imam jedno onako, bezveze pitanje.. cisto radoznalost.. imam skalare i maloprije sam primjetio da je jedan promjenio boju a drugi je u fazi mjenjanja.. radi se o tome da su to oni bijeli sa zutom glavom.. uglavnom, jedan je sad boje karamele dok je drugi poceo da mjenja boju na odredjenim mjestima.. znaci nije u pitanju neko patolosko stanje, nema povrsinskih promjena vec je samo promjenjen pigment.. da li je to pitanje spolne dozrelosti ili slicno?
u prirodi je vrijeme kiša trenutno, to je najpogodnije vrijeme za mrijest skalara, mozda su sazrili koliko dugo ih imas, dali su par ili???
a opet to ne mora znaciti negdje sam procitao da nekad ribice mijenjaju boju u zavisnosti od raspolozenja, isto tako od promjene tipa hrane...
uradi sam

#1181 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

oko skalara se bas nikada nisam nesto zadavao,tako da ti pametan odgovor nebih znao reci...jedino sto me interesuje su Altumi...ali to nekad dok se steknu uslovi sada..tetra majka... :thumbup:
exorcist

#1182 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by exorcist »

Pozzzz svima evo i mene samo da javnem ukoliko neznate da je od 26-28 u skenderiji izložba leti riba pliva ptica pa eto ko voli nek izvoli a zna tu izletit svašta ponešta jeftino.
Friesian

#1183 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Friesian »

nisu ni mjesec dana kod mene ali nisu mali.. poveci su.. uglavnom pored klasicne hrane s vremena na vrijeme dobiju i onu proteinsku tako da bas lijepo izgledaju, nisu mrsavi.. svasta moze biti, ali me bas zainteresovalo..

@exorcist - hvala puno na obavjesti.. ja obavezno..
rumit

#1184 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by rumit »

[quote="Bekir_SA"]Sta samo ovo Moke samo ja i ti aktivni izgleda... Ostali???

Pridruzit cu vam se i ja, ako Bog da.
Ovo ti je odlicno. Fino si sredio. Lysimachiu bi mogao malo zbiti pa da grm napravis.
Ovaj difuzor extra izgleda. Dobro je sto je od silikona. Sa onim staklom moras pipkat da ga ne polomis.

Zna li ko kakva je situacija sa filterima. Moram novi staviti. Ima li kod nas sta sem Tetre i JBL?
Kontao sam uzeti JBL, ali moram jos probirkati.
Bekir_SA

#1185 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

Ajde koju sliku zadnji put su bile :-)
uradi sam

#1186 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

evo koja mog malog experimentalnog :-D

Image

Image
Bekir_SA

#1187 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

Deder jednu ono izravno sprijeda :thumbup:

Image
Bekir_SA

#1188 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

evo jos jedna s nogu :)

Image

:run:
gefufna

#1189 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by gefufna »

Da li neko može da uslika detalj uvođenja crijeva za CO2 u ljustvice, to je na dnu ljestvica gdje CO2 izlazi iz cijevčice. Naime nabavio sam ljestvice ali bez crijeva pa me to interesuje? Hvala. Možda Moke?
Bekir_SA

#1190 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

Image

google.ba majkara :)

:run:
rumit

#1191 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by rumit »

gefufna wrote:Da li neko može da uslika detalj uvođenja crijeva za CO2 u ljustvice, to je na dnu ljestvica gdje CO2 izlazi iz cijevčice. Naime nabavio sam ljestvice ali bez crijeva pa me to interesuje? Hvala. Možda Moke?
Ne bi trebao biti problem, samo gledaj da cijev odrezes pod uglom od 45 stepeni.
gefufna

#1192 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by gefufna »

Hvala, dosad sam bio primitivac, pa CO2 otapao sa zračnim kamenom koji je bio smješten ispod usissa u filter. Dakle CO2 je išao kroz filter, ali sam na forumima pročitao da to i nije baš pametna ideja za populaciju bakterija u filteru jer se nakuplja u filteru. Valjda će biti bolje sada sa ovim ljestvama.
uradi sam

#1193 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

ma nista merdevine su kao na slici nutrafinove...otapanje ti je otprilike 65/70% za manje akvarije ce ove ljestve biti ok.
znaci treba ti ova plasticna cjevcica-zavrsetak koji se fiksira na kraj crijeva i on uvodi mjehurice na ljestve, to je sva politika stim kada ih budes prao nikavim krpama spuzvama itd.. trljat potopi u varkinu saperi i to je to jer sam ja svoje zajebo izgrebao sam ih spuzvicom, pa me sad zezaju mjehurici ne teku lijepo nego zapinju po stepenicama..ali sredit cu ja to ... ;-)
gefufna

#1194 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by gefufna »

Ma za sada je tako 65L akvarij i mislim da će biti ok. Za tu ltražu mi se ne isplati uzimati onaj sistem sa CO2 bocom, možda kad nabavim veći akvarij, vidim da se moke pravo napatio dok je sve uhavizo.
Druga stvar koja me je konstantno mučila a nisam skonto do neki dan jeste smeđkasta prevlaka po podlozi i biljkama, sve sam mislio da je to dijatoma jer se javlja kod povišenog nivoa silikata i kod novih akvarijuma( mada je ovaj star godinu). Na kraju je ispalo haman da je to od panjeva koji su bojili vodu. Iste sam izvadio i odkuhaoo 2x uz međufazno kvalitetno ribanje četkom. Sada ne vidim promjene na vodi i podlozi a peti dan je, ranije bi se već počelo stvarati. Panjeve sam uzeo u radnji za ljubimce i meni se čini da su mangroovi. Da li se i vama nekada ovo dešavalo?
Bekir_SA

#1195 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

Meni se desilo da sam povadio sve panjeve i nikad vise ih nebi vratio u aqv da mi neko placa, po meni najveci izvor prljavstine u aqv... svoje sam izvadio da ih izribam ali vec su godinu u aqv i cini mi se da su u fazi raspadanja, koliko god da ribam toliko izlazi prljavstinja iz njega... stavio sam samo dva mala komadica cisto da ima nesto od celuloze u aqv...
teatanic

#1196 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by teatanic »

Pozdrav svima!
Zanima me da li se u Sarajevu mogu nabaviti proizvodi od Easy lifea - Fluid filter medium i Profito?
uradi sam

#1197 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

to gefufna....drug bez panjeva nema postavke da valja to da ti bude jasno..jedino Iwagumi..to sto rade panjevi to nema veze izaci ce kad tad u glavnom, to i nesmeta nicemu.
uradi sam

#1198 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

teatanic wrote:Pozdrav svima!
Zanima me da li se u Sarajevu mogu nabaviti proizvodi od Easy lifea - Fluid filter medium i Profito?
ima Easylife...http://bop.ba/shoppingcart/categories/Pet-shop/ provjereno dolazi na adresu za 24 sata..placas pouzecem ide preko PTT-a :thumbup:
teatanic

#1199 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by teatanic »

@uradi sam
Hvala puno za info!
uradi sam

#1200 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

teatanic wrote:@uradi sam
Hvala puno za info!
no frx. :thumbup:
Post Reply