BiH proizvodi (domaće je najbolje)
Moderator: anex
-
StupskaBitanga
#1176 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?
Drug taj swity ti je made in croatia proizvodi za veegafruit dona tako nekako
-
nikimostar
#1177 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?
Ja ne znam samo kako neki smatraju da je Olimpija domaca,kad je u vlasnistvu Coca-cole,jel domaca samo zbog toga sto se ovdje puni
Ili Megle kajmak,bas je megle domace,onda je i Dukat domaci jer ima pogon u nasoj zemlji,a ne izvinjavam se mi smo ocito alergicni samo na Janu i ostale proizvode koje dolaze iz susjedne nam zemlje,a na ove NJemacke i cifutske kompanije nismo

Ili Megle kajmak,bas je megle domace,onda je i Dukat domaci jer ima pogon u nasoj zemlji,a ne izvinjavam se mi smo ocito alergicni samo na Janu i ostale proizvode koje dolaze iz susjedne nam zemlje,a na ove NJemacke i cifutske kompanije nismo
- drndalo
#1178 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?
Izvini, ali sve sto se radi ovdje, pa bio gazda crnac, ili jevrej, ili srbin ili hrvat (sve namjerno malim slovima) je domace... Zasto ? Zato sto neki domaci radnici dobijaju platu odatle... Porez se placa tu vise nego kada je uvoz u pitanju... Nisam imao jednom raspravu sa "dusebriznicima" koji dokazuju da Kiseljak nije domaci jer ga je kupio Todoric... I dalje je u Kiseljaku, i dalje ljudi rade, dakle domace je... Jana je uvozna voda, za razliku od kamare voda koje imamo ovdje... Cija je Cockta ? Meni domaca...
I Dukat je domaci za stvari koje proizvodi ovdje, za one koje uvozi nije... Sta mislis zasto su napravili nesto ovdje ? Zato sto nece da gube CEFTA trziste, na kojem mogu jos nesto prodati, za razliku od EU< gdje kada udju, postaju samo jos jedan mali proizvodjac, u odnosu na velike firme konkurente...
I Dukat je domaci za stvari koje proizvodi ovdje, za one koje uvozi nije... Sta mislis zasto su napravili nesto ovdje ? Zato sto nece da gube CEFTA trziste, na kojem mogu jos nesto prodati, za razliku od EU< gdje kada udju, postaju samo jos jedan mali proizvodjac, u odnosu na velike firme konkurente...
-
silver testelone
#1179 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?
ko treso kavez?nikimostar wrote:Ja ne znam samo kako neki smatraju da je Olimpija domaca,kad je u vlasnistvu Coca-cole,jel domaca samo zbog toga sto se ovdje puni![]()
Ili Megle kajmak,bas je megle domace,onda je i Dukat domaci jer ima pogon u nasoj zemlji,a ne izvinjavam se mi smo ocito alergicni samo na Janu i ostale proizvode koje dolaze iz susjedne nam zemlje,a na ove NJemacke i cifutske kompanije nismo![]()
pa dukat npr. ima svoje pogone u našoj zemlji, naši ljudi su zaposleni tu, naši ljudi dobijaju platu i šta hoćeš?
domaće proizvode inače biram samo ako ne postoji strani kvalitetniji, jeftiniji, povoljniji na neki način, logično.
-
nikimostar
#1180 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?
Pa nasi ljudi rade i za Dukat u Sarajevu,i za Vindiju i za Konzum,sve su to nasi ljudi koji posteno rade i zive od toga.Nigdje nije idealno,ali kad mi neko kaze da je megle domace,ospem se,uvoze nam mlijeko iz poljske i prodaju muda pod bubrege
- drndalo
#1181 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?
A Dukat sam svoje mlijeko muze ?
Elem, Radnici "samo" distributera jesu placeni, ali kada firma ima i mljekaru za proizvodnju, pored distribucije, onda zaposljava vise nasih ljudi... Ne silujem da domace na svoju stetu, ali kada mogu izabrati nesto relativno kvalitetno (Coca Cola ili Cockta svakako nisu kvalitetni proizvodi ali se kupuju), onda cesce kupim Cocktu, jer em je "domaca"(ili mije "domacija"), em mi bolji ukus ima...
Elem, Radnici "samo" distributera jesu placeni, ali kada firma ima i mljekaru za proizvodnju, pored distribucije, onda zaposljava vise nasih ljudi... Ne silujem da domace na svoju stetu, ali kada mogu izabrati nesto relativno kvalitetno (Coca Cola ili Cockta svakako nisu kvalitetni proizvodi ali se kupuju), onda cesce kupim Cocktu, jer em je "domaca"(ili mije "domacija"), em mi bolji ukus ima...
-
nikimostar
#1182 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?
Cinjenica je da mi imamo jako malo kvalitetnih proizvoda nazalost,a o ambalazama proizvoda necu da pricam 
- drndalo
#1183 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?
-
mekaba
#1184 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?
Nego ima li sta od nashe robe u CRO?????? Tanko bogami tanko.Ko bajagi nije dobar kvalitet 
- wall3
#1185 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?
Koliko samo serete o Bajrinoj pašteti. Probao 2 zalogaja i dobio nagon za povraćanjem. Postoje ljudi koji dolaze u naš region samo da kupe argete i polija, a vi jebo slovence truju nas itd itd. Kad se napravi pašteta slična argeti po ukusu i kvaliteti slobodno šaljite slovence u vukojebine odakle su došli. 
-
kox
#1186 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?
E da hoce doci horde tih gastro turista koji kamionima jedu Poli i Argetu. Mislim, obzirom da se Poli pravi u Brezi a Argeta u Hadžićimawall3 wrote:Koliko samo serete o Bajrinoj pašteti. Probao 2 zalogaja i dobio nagon za povraćanjem. Postoje ljudi koji dolaze u naš region samo da kupe argete i polija, a vi jebo slovence truju nas itd itd. Kad se napravi pašteta slična argeti po ukusu i kvaliteti slobodno šaljite slovence u vukojebine odakle su došli.
- karanana
#1187 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?
za chips ne znam, ali koliko sam upucen u vegafruit, otkako su ga selimovici kupili haman pa su ga i dokrajcili i tamo slabo sta radi. e kako su nasli racunicu da ga prave/pune u hrvatskoj to ne znam.
- karanana
#1188 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?
vrlo je moguce da je firmu kupila neka firma iz srbije i da su onda ostavili samo ime i brand a samu proizvodnju povukli u srbiju. cudno za specijalne odnose dviju srpskih drzava, ali vlasnika zaboli za to.Lud i ponosan wrote:Kupujem ovaj cips redovno, vec dosta dugo, a evo sada vidim uvoz iz Srbije, proizvedeno u Beogradu... Da sam znao, ne bi ni uzeo, ali je to do sada bio jedan od boljih BH brendova.karanana wrote:za chips ne znam, ali koliko sam upucen u vegafruit, otkako su ga selimovici kupili haman pa su ga i dokrajcili i tamo slabo sta radi. e kako su nasli racunicu da ga prave/pune u hrvatskoj to ne znam.
recimo, mislim da se isto desilo i sa chipsom koji se pravio u zavidovicima, chipsy ja mislim da se zvao. pravo dobar bio, ali doso kelly ja mislim, kupio ih i tako ustvari kupovinom unistio jedan dio konkurencije, a ne znam da li ista i prave. njima se kupovina isplatila samo uzimanjem tog dijela trzista.
-
kox
#1189 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?
Vegafruit ne proizvodi sokove, ajvar i neke druge proizvode već skoro dvije godine. Možda proizvode kisele krastavce, paprike i sl. ( a možda ni to). Zvanican razlog za smanjenje proizvodnje bio je da nisu mogli dobiti neku dozvolu za otpadne vode u opstini Doboj Istok, ili tako nešto.
Marbo je čini mi se uvijek imao pogone i u Srbiji i u BiH, da li su ovi u Laktašima još uvijek aktivni nisam siguran...
Marbo je čini mi se uvijek imao pogone i u Srbiji i u BiH, da li su ovi u Laktašima još uvijek aktivni nisam siguran...
- wall3
#1190 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?
Dok sam jeo čips( dakle prije 4-5 godina) Chipsy je bio iz Laktaša, ali sa naznačenim po ovlaštenju Marbo d.o.o Ulica XX, Grad xxx, Srbija. Vjerovatno su se povukli iz proizvodnje u bih i počeli iz sjedišta distribuirati po BalkanuLud i ponosan wrote:Svaki cips koji sam kupio unazad nekoliko mjeseci (mogu reci i godina) je proizveden kod nas. Ne znam sta se sada desava. Mozda je neko drugo pakovanje "made in bih", obraticu paznju ubuduce.kox wrote:Vegafruit ne proizvodi sokove, ajvar i neke druge proizvode već skoro dvije godine. Možda proizvode kisele krastavce, paprike i sl. ( a možda ni to). Zvanican razlog za smanjenje proizvodnje bio je da nisu mogli dobiti neku dozvolu za otpadne vode u opstini Doboj Istok, ili tako nešto.
- drndalo
#1191 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?
Marbo je srbijanska firma, a imali su proizvodnju jedno vrijeme jednog dijela robe u Laktasima... Mislim da je to bila ova Chipsy epizoda...
- karanana
#1192 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?
uh, ja sam reko chipsy da je iz zavidovica a mislio sam na goldy. e njega je ja mislim unistio kelly's.
-
lakazlaja
#1193 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?
Prije nekoliko godina americki PepsiCo je kupio Marbo.
-
KIMBO
- otherside
#1195 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?
uh nesto mi bi muka kad vidjeh paletu ukusa cipsa
-
quarterback
#1196 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?
vegafruit je bio u porodicnom vlasnistvu ljudi koji su radili iskreno na tome da ta fabrika bude sto bolja, prozivodi su bili najbolji sto su mogli biti - znam jer sam radio sa njimaLud i ponosan wrote:zasto vegafruit sok Swity se uvozi iz Hrvatske, koliko znam, proizvodio se i punio u BiH?
medjutim onda se pojavila pivara i ponudila dionicarima novac, mali dionicari gladni para su prodali svoje udjele i porodica koja je upravljala vegafruitom ga je izgubila, od tada pocinje sunovrat vegrafruita koji se pretvara u punionicu obojene aromatizirane vode... ako se sjecate onog starog swity soka on je bio pravljen najrprirodnije sto je moguce i gradjen je kao takav brand, kasnije je kupovinom od strane pivare doslo do promjene filozofije pa je swity sok bio okusa kao da je sok na razmucivanje...
ovo sto kazes da se uvozi iz HR je samo valjda nastavak te politike...
ne radi se o prepucavanju radoncic - selimovici medjutim sticajem prilika manje vise znam sta je bilo sa switijem i iako sam postovalac sarajevske pivare ovo sto su uradili sa vegafruitom im ne ide na cast ni malo
-
Heller
#1197 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?
KO normalan jede čips sa kajmakom i mladim lukom 
- wall3
#1198 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?
Slažem se za sajt, ali nisam znao da prave i čokoladni gold flips. Samo još da riješe kopiranje pakovanja i ukusa flipsa od drugih i bit će ok firma.Lud i ponosan wrote:Sajt je kriminalan. Ja bi im besplatno uradio daleko bolju prezentaciju, kao znak podrske domacih proizvodjaca.![]()
Ali, nisam znao za ovu paletu proizvoda, moracu probati ponesto.
-
StupskaBitanga
#1199 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?
Ne kopiraju ovo je njihov autenticni iugled koji korsti Vocar Brcko za svoj timi flips koji se prodaje u Dp/-Mercatoru a gold jer je Bingov je na crnoj listi
- wall3
#1200 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?
Znam za timi, ali ima i drugihStupskaBitanga wrote:Ne kopiraju ovo je njihov autenticni iugled koji korsti Vocar Brcko za svoj timi flips koji se prodaje u Dp/-Mercatoru a gold jer je Bingov je na crnoj listi