Hajmo malo o religijama..

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
andrija2007

#1176 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by andrija2007 »

Zasto onda nisu dosla ta poboljsanja, rjesenja problema, mir i sreca, nama u Bosnu nakon rata, s obzirom da se sada religija
moze praktikovati slobodnije u odnosu na prijeratni period?[/quote]

Hajde ti procitaj ponovo tekst pa onda postavi pitanje, jeli to nama poslije rata dosao Poslanik savs ? SubhanaAllah.
I bez ponovnog citanja teksta, nazalost, Poslanik nije ponovo dosao, kao ni jedan drugi do sada.
Da li to znaci da je religija (bilo koja ) nemocna da pomogne u rjesavanju ljudskih i drustvenih problema bez prisustva Poslanika?
Last edited by andrija2007 on 24/07/2009 15:31, edited 1 time in total.
Valbon_1

#1177 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Valbon_1 »

andrija2007 wrote:
beautyfool wrote:Toplo preporucujem da se posjeti sajam koji je u medresi preko puta Begove dzamije, uglavnom je o Poslaniku savs i zivotu u Islamu. Interesantan sajam, ja sam bila prije par dana, nisam vidjela do kad traje ali nadam se da je jos uvijek tu.
Ima tamo odjel, slavni nemuslimani o Poslaniku savs, i jedan od tekstova je i ovaj:

George Bernard Shaw, the British playwright, declared: “The world is in dire need of a man with the mind of Muhammad; religious people in the Middle Ages, due to their ignorance and prejudice, had pictured him in a very dark way as they used to consider him the enemy of Christianity. But after looking into the story of this man I found it to be an amazing and a miraculous one, and I came to the conclusion that he was never an enemy of Christianity, and must be called instead the saviour of humanity. In my opinion, if he was to be given control over the world today, he would solve our problems and secure the peace and happiness which the world is longing for.” ;-)

Selam alejkum
Zasto onda nisu dosla ta poboljsanja, rjesenja problema, mir i sreca, nama u Bosnu nakon rata, s obzirom da se sada religija
moze praktikovati slobodnije u odnosu na prijeratni period?
de de... kakvog li pitanja :roll:
Ajt pokusaj uporediti samog sebe i tvoje djelo (ili tvojih sugradjana, a ako hoces i mojih) sa zivotom i djelom, ne Muhameda a.s. nego nekog obicnog muslimana koji je ziveo poslije njegovog preseljenja sa ovog zivota, pa verujem da ces naci odgovor ;-)
beautyfool

#1178 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by beautyfool »

Valbon ti je dao odgovor.
Allah neće promijeniti stanje jednog naroda sve dok taj narod ne promijeni sebe. (El Jusuf; 111.)
andrija2007

#1179 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by andrija2007 »

moze praktikovati slobodnije u odnosu na prijeratni period?[/quote]

de de... kakvog li pitanja :roll:
Ajt pokusaj uporediti samog sebe i tvoje djelo (ili tvojih sugradjana, a ako hoces i mojih) sa zivotom i djelom, ne Muhameda a.s. nego nekog obicnog muslimana koji je ziveo poslije njegovog preseljenja sa ovog zivota, pa verujem da ces naci odgovor ;-)[/quote]
Ne razumijem sta zelis da kazes, s kojim ili kakvim obicnim muslimanom treba da uporedim sebe, pojasni malo.
andrija2007

#1180 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by andrija2007 »

beautyfool wrote:Valbon ti je dao odgovor.
Allah neće promijeniti stanje jednog naroda sve dok taj narod ne promijeni sebe. (El Jusuf; 111.)
OK, onda cemu sluzi religija narodu koji nece da promijeni samog sebe, je li neka forma zamozavarivanja?
andrija2007

#1181 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by andrija2007 »

Postoji li igdje ta zemlja, navedi ime zemlje ako znas, u kojoj je narod promijenio sebe pa je onda i Allah promijenio
stanje tog naroda?
beautyfool

#1182 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by beautyfool »

andrija2007 wrote:
OK, onda cemu sluzi religija narodu koji nece da promijeni samog sebe, je li neka forma zamozavarivanja?
Cemu sluzi religija narodu koji nece da promijeni samog sebe ?
Otkud ja znam cemu sluzi, mozda za prepucavanje koje se jako cesto desava na ovom forumu.
andrija2007

#1183 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by andrija2007 »

OK, a sad pokusaj da odgovoris na moje drugo pitanje.
Valbon_1

#1184 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Valbon_1 »

andrija2007 wrote:
Postoji li igdje ta zemlja, navedi ime zemlje ako znas, u kojoj je narod promijenio sebe pa je onda i Allah promijenio
stanje tog naroda?
Republika Kosova ;-)
andrija2007

#1185 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by andrija2007 »

beautyfool wrote:
andrija2007 wrote:
Cemu sluzi religija narodu koji nece da promijeni samog sebe ?
Otkud ja znam cemu sluzi, mozda za prepucavanje koje se jako cesto desava na ovom forumu.
Oprosti, ako si ti vjernik/ca a ne znas cemu sluzi religija, zar to nije donekle kontradiktorno?
andrija2007

#1186 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by andrija2007 »

Valbon_1 wrote:
andrija2007 wrote:
stanje tog naroda?
Republika Kosova ;-)
Jastaradi, ;-)
andrija2007

#1187 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by andrija2007 »

Ubilo se od ljepote, srece, mira i napretka na Kosovu. Nema veze, bice bolje!
Valbon_1

#1188 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Valbon_1 »

Jastaradi, ;-)
Da me prostis a? ;-)
andrija2007

#1189 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by andrija2007 »

Ajmo jos koju zemlju, hrabro, nije valjda samo Kosovo obecana zemlja, navalite s odgovorima!
Valbon_1

#1190 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Valbon_1 »

andrija2007 wrote:Ubilo se od ljepote, srece, mira i napretka na Kosovu. Nema veze, bice bolje!
Vec je bolje...veruj mi ;-)
beautyfool

#1191 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by beautyfool »

andrija2007 wrote:
stanje tog naroda?
Ocit primjer ti je Bosna u toku rata, kad je narod poceo da bude zajedno, da si pomazu medjusobno, da idu u borbe nadajuci se da ce im Uzviseni Bog pomoci tad im je i dragi Bog pomogao a ocit primjer ti je i stanje sada, kad su se ljudi udalji medjusobno, od svoje porodice, familije i Boga onda nista ni ne funkcionise kako treba.
andrija2007

#1192 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by andrija2007 »

Valbon_1 wrote:
andrija2007 wrote:Ubilo se od ljepote, srece, mira i napretka na Kosovu. Nema veze, bice bolje!
Ko da gledam, ;-)
beautyfool

#1193 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by beautyfool »

andrija2007 wrote:
Oprosti, ako si ti vjernik/ca a ne znas cemu sluzi religija, zar to nije donekle kontradiktorno?
Upravo si postavio pitanje cemu sluzi religija narodu KOJI NECE da promijeni samog sebe i ja ti odgovorila ! sta je tu kontradiktorno ?
andrija2007

#1194 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by andrija2007 »

beautyfool wrote:
andrija2007 wrote:
stanje tog naroda?
Ocit primjer ti je Bosna u toku rata, kad je narod poceo da bude zajedno, da si pomazu medjusobno, da idu u borbe nadajuci se da ce im Uzviseni Bog pomoci tad im je i dragi Bog pomogao a ocit primjer ti je i stanje sada, kad su se ljudi udalji medjusobno, od svoje porodice, familije i Boga onda nista ni ne funkcionise kako treba.
To bi znacilo da nije vjera koja ujedinjuje ljude vec belaj?
andrija2007

#1195 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by andrija2007 »

beautyfool wrote:
andrija2007 wrote:
Upravo si postavio pitanje cemu sluzi religija narodu KOJI NECE da promijeni samog sebe i ja ti odgovorila ! sta je tu kontradiktorno ?
Kontradiktorno je to da ti kao vjernik izjavljujes da ne znas cemu sluzi vjera.
Valbon_1

#1196 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Valbon_1 »

andrija2007 wrote:Ajmo jos koju zemlju, hrabro, nije valjda samo Kosovo obecana zemlja, navalite s odgovorima!
Nema vise. Bilo ih je ranije ali tada ti...tako da vise ih nema, barem za sada ;-)
beautyfool

#1197 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by beautyfool »

andrija2007 wrote:
To bi znacilo da nije vjera koja ujedinjuje ljude vec belaj?
Nazalost mi Bosanci smo takvi, nas samo belaj moze ujediniti i samo u belaju se sjetimo Uzvisenog i Njegove milosti prema nama a kad smo rahat Uzviseni nam nije ni napameti, zato nam Uzviseni i salje belaje nebili se opametili !
andrija2007

#1198 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by andrija2007 »

andrija2007 wrote:Ajmo jos koju zemlju, hrabro, nije valjda samo Kosovo obecana zemlja, navalite s odgovorima!
Ajmo vrli poznavaci vjere i geografije, hrabro, nece biti keceva!
Valbon_1

#1199 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Valbon_1 »

andrija2007 wrote:
Valbon_1 wrote:
Ko da gledam, ;-)
Pa sta da ti radim kad ne zelis da gledas ;-)
beautyfool

#1200 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by beautyfool »

andrija2007 wrote:
beautyfool wrote:
andrija2007 wrote:
Kontradiktorno je to da ti kao vjernik izjavljujes da ne znas cemu sluzi vjera.
Vjera sluzi ljudima koji HOCE da se mjenjaju i da mjenjaju sami sebe i da napreduju iz dana u dan u bolje ljude i da pomazu drugima i da vjeruju u Uzvisenog i da mu zahvaljuju.... a cemu je vjera onome koji NECE da se mjenja eh to ne znam, zato sam ti i rekla vjerovatno da bi se prepucavali po forumima i slicno :D
Post Reply