Prirodno matematicki fakultet

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Josko Domorocki

#1176 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Josko Domorocki »

Elokventni wrote:ne zelim da me neko pogresno protumaci, ali kako sam cuo pijani su otisli da se kupaju, tako da odgovornost pada prije svega na njih same, a ne na udruzenje

isto tako ne kazem da neko svaljuje krivicu na njih ali eto da ne bude takvih

nadam se da ce ga pronaci zivog i da mu ovo bude lekcija zivota

uzas
2004 godine (sjecam se dobro) dan prije svecanog otvaranja mosta, islo nas nekoliko onako malo do Mostara.,i sad kaze mi jaran ,nakon sto smo sisli do Neretve,bas na tom mjestu ispod mosta..Hajde da bar pokvasimo noge., on prvi ja za njim,oklizno se tik uz samu ivicu ,ja ga uhvatim onako po refleksu za ramena i kazem gdje mu gdje si pozurio,koliko se lik sjebo ., nije mogao na noge sledecih 20 min. Neretva zelena ko tabla, brzina i dubina je velika..
Trno sam se i ja bas bio,to su sekunde nema razmisljanja, znaci samo refleks,poslije sam polako prisao i vidim sve slojevi mahovine po kamenu a oni su jos vlazni,ko se je jednom bar oklizno negdje na rijeci na mahovini zna o cemu govorim.. Mahovina nista prirodnije a klizavije posle leda.. :cry:
Kinaski

#1177 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Kinaski »

Elokventni wrote:ne zelim da me neko pogresno protumaci, ali kako sam cuo pijani su otisli da se kupaju, tako da odgovornost pada prije svega na njih same, a ne na udruzenje

isto tako ne kazem da neko svaljuje krivicu na njih ali eto da ne bude takvih

nadam se da ce ga pronaci zivog i da mu ovo bude lekcija zivota

uzas
Word
skuhlo

#1178 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by skuhlo »

Sjeb. Ne znam ga dobro ali činio mi se kao pravo fin momak. :(
Redemption

#1179 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Redemption »

Ima li ovdje neki student geografije koji bi bio voljan da mi kaze sta me otprilike očekuje na prijemnom ispitu ? Bila bih vam jako zahvalna :-)
neo7

#1180 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by neo7 »

heheh, bas neki dan gledam svoj prijemni od prije 3 godine :) Javi se na pvt i objasnim ti sve...

Inace, evo ti grupa na fejsu pa i tamo mozes upitati: http://www.facebook.com/groups/193550967345133/
Jed1217

#1181 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Jed1217 »

Evo i ja sam na raspolaganju za sva pitanja :)
Nina0001

#1182 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Nina0001 »

_________
Last edited by Nina0001 on 27/05/2012 21:38, edited 2 times in total.
casanova123

#1183 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by casanova123 »

ako vec neces da programiras kao inforamticarka ili sta vec onda upisi pmf i zavrsi za nastavnicu... ali odmah kreni traziti stelu jer je tesko upasti u skolu sada :D
Nina0001

#1184 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Nina0001 »

casanova123 wrote:ako vec neces da programiras kao inforamticarka ili sta vec onda upisi pmf i zavrsi za nastavnicu... ali odmah kreni traziti stelu jer je tesko upasti u skolu sada :D
Kao sto sam prethodno navela, zadnja opcija bi mi bila ta. Sto se tice zaposlenja u skoli,pouzdano znam da i nije tako tesko upasti,pogotovo kao profesor matematike ili informatike. No,nije to ono sto sam zeljela saznati,zeljela sam vise informacija,ali u svakom slucaju,hvala ti. :)
numizmatic

#1185 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by numizmatic »

Nina0001 wrote:Prvobitno sam razmisljala o ETF-u,medjutim, kako ima puno fizike, a i kako je oznacen kao 'muski fakultet', odbio me.
ETF-ovka sam i možete me raspoznati po rozom digitronu. :D
Samo htjedoh reći da su i muški i ženski jednako zastupljeni, barem kod nas na prvoj godini... Ako ti matematika ide, bujrum kod nas :D
Nina0001

#1186 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Nina0001 »

numizmatic wrote:
Nina0001 wrote:Prvobitno sam razmisljala o ETF-u,medjutim, kako ima puno fizike, a i kako je oznacen kao 'muski fakultet', odbio me.
ETF-ovka sam i možete me raspoznati po rozom digitronu. :D
Samo htjedoh reći da su i muški i ženski jednako zastupljeni, barem kod nas na prvoj godini... Ako ti matematika ide, bujrum kod nas :D
Hahah,super :D
Pa,kako ti ide? Ja sa kim god sam pricala o ETF govore kao nema ga ko nije obnovio najmanje jednu godinu,prva godina je nenormalno teska,nema se vremena ni za sta,pa ni za ucenje (buduci da si tamo od 8 do 8 :S ) i slicno,pa..sta mi ti velis ? :D
Sto se tice matematike,ona mi bas super ide,a i volim je.Fizika mi je uvijek isla,ali je nikad nisam voljela.Kakva je fizika tamo,jel puno teska?
numizmatic

#1187 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by numizmatic »

Hah, evo pišem ovo dok radim zadaću iz elektroničkih elemenata i sklopova.
Prvo, ima jedna interesantna stvar koju sam primijetila, a to je da je fakultet puno teži nego što si očekivao, ali ni blizu tako težak kao što ponovci govore. :D Sve te stvari su naprosto preuveličane. Čuj od 8 do 8. :roll: (Osim ako si peh pa slušaš kod Aleka matematiku čitav vikend. :D) Vjerovala ili ne, ali zna se desiti i da izađemo, a ako ne učiš kod kuće nema hajra od faksa (čuj nema vremena za učenje :lol:). E sad, nije ovo zbog težine, nego zato što ćeš asistenta odlušati na dva časa tutorijala, sve shvatiti i onda lijepo zaboraviti jer nisi vježbao. Jer, to je sasvim nova materija koja ti se mora sleći da bi znao. Ne možeš doći na ispit a da nisi uradila ni jedan zadatak. Na tutorijalu objasni asistent a ti pišeš, ostalo je tvoje.
Ako si dobra u matematici a još je i voliš, ne bi trebalo da imaš puno problema. Na prvoj godini je sve matematika. :D (osim informatičkih predmeta, heh).
Mene su na upisu toliko isprepadali matematikom da sam zamalo odustala. Na kraju se ispostavilo da mi teže ide fizika za koju važi da je najlakši predmet, od matematike. Fizika važi za lakši predmet jer nije toliko obimna, više je kao neki "sporedni" predmet (nema sporednog predmeta :D) ali eto ja je ne volim. Tako da je to sve individualno.
Spisak predmeta u prvom semestru ti je ovdje, a ovozimski raspored ovdje. Sav materijal za učenje se nalazi online (na ovom prvom linku, samo klikneš naziv predmeta), ništa ti dodatno ne treba. Lično mi nema smisla da čista matematika na PMF-u bude lakša od ove na ETF-u, ali ne znam, nisam bila tamo.
Takođe ima i negdje na ovom forumu vodič za brucoše na ETF-u, dosta korisnih informacija. Eto i sretno :thumbup:
casanova123

#1188 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by casanova123 »

ja znam koliko hoces ljudi koji su zavrsili etf bez ijednog ispita a su pali.. a znam i momka koji ima sve desetke i tu je on na forumu... prepoznat ce se :D
Nina0001

#1189 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Nina0001 »

numizmatic wrote:Hah, evo pišem ovo dok radim zadaću iz elektroničkih elemenata i sklopova.
Prvo, ima jedna interesantna stvar koju sam primijetila, a to je da je fakultet puno teži nego što si očekivao, ali ni blizu tako težak kao što ponovci govore. :D Sve te stvari su naprosto preuveličane. Čuj od 8 do 8. :roll: (Osim ako si peh pa slušaš kod Aleka matematiku čitav vikend. :D) Vjerovala ili ne, ali zna se desiti i da izađemo, a ako ne učiš kod kuće nema hajra od faksa (čuj nema vremena za učenje :lol:). E sad, nije ovo zbog težine, nego zato što ćeš asistenta odlušati na dva časa tutorijala, sve shvatiti i onda lijepo zaboraviti jer nisi vježbao. Jer, to je sasvim nova materija koja ti se mora sleći da bi znao. Ne možeš doći na ispit a da nisi uradila ni jedan zadatak. Na tutorijalu objasni asistent a ti pišeš, ostalo je tvoje.
Ako si dobra u matematici a još je i voliš, ne bi trebalo da imaš puno problema. Na prvoj godini je sve matematika. :D (osim informatičkih predmeta, heh).
Mene su na upisu toliko isprepadali matematikom da sam zamalo odustala. Na kraju se ispostavilo da mi teže ide fizika za koju važi da je najlakši predmet, od matematike. Fizika važi za lakši predmet jer nije toliko obimna, više je kao neki "sporedni" predmet (nema sporednog predmeta :D) ali eto ja je ne volim. Tako da je to sve individualno.
Spisak predmeta u prvom semestru ti je ovdje, a ovozimski raspored ovdje. Sav materijal za učenje se nalazi online (na ovom prvom linku, samo klikneš naziv predmeta), ništa ti dodatno ne treba. Lično mi nema smisla da čista matematika na PMF-u bude lakša od ove na ETF-u, ali ne znam, nisam bila tamo.
Takođe ima i negdje na ovom forumu vodič za brucoše na ETF-u, dosta korisnih informacija. Eto i sretno :thumbup:

Ovako, sve zvuci bas super :D Hvala ti puno!!
A kako si se ti upisala,redovno sa placanjem ili bez? Gledala sam proslogodisnji prijemni i i nije tako tezak,mada,svakako da treba proci pripremnu nastavu :D i ti si ?
Koliko je tvoje srednjoskolsko znanje bilo sto se tice programiranja?
A to svakako sto se tice ucenja,svaki uspjeh i dolazi od kontinuiranog rada,a to mi ne bi trebalo predstavljati problem.
I??Sad ispade Elektrotehnika i nije toliki bauk kako se prica,huh.. :D
Last edited by Nina0001 on 10/05/2012 21:43, edited 1 time in total.
Nina0001

#1190 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Nina0001 »

casanova123 wrote:ja znam koliko hoces ljudi koji su zavrsili etf bez ijednog ispita a su pali.. a znam i momka koji ima sve desetke i tu je on na forumu... prepoznat ce se :D
Super,super!Cestitke! :D
Izgleda da sam ja samo slusala iskustva ne bas tako dobrih studenata i ljudi koji ne mogu upisati ETF, pa plase druge :D
casanova123

#1191 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by casanova123 »

pa imam i prijatelja koji se sve zali na etf a kad sam ga pitao koliko je polozio ispita u godini dana, rekao je 0!!.. 0 ispita u godini dana? pa kakav je to student? koji dzavo radis godinu dana zivota.. to je propalih godinu dana zivota.. e svasta :D
Nina0001

#1192 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Nina0001 »

Last edited by Nina0001 on 27/05/2012 21:40, edited 1 time in total.
zlaataan

#1193 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by zlaataan »

ETF nije bauk... ako radiš redovno, i što je najvažnije ako razumiješ i voliš šta radiš.
Ne kažem da je lagano isti završiti, ali je moguće. :)

Za neke detalje, ako hoćeš, obrati mi se na pp. :)
numizmatic

#1194 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by numizmatic »

Što se ETF-ovci sjatiše da brane svoj fakultet :D
Nina0001 wrote:Ovako, sve zvuci bas super :D Hvala ti puno!!
A kako si se ti upisala,redovno sa placanjem ili bez? Gledala sam proslogodisnji prijemni i i nije tako tezak,mada,svakako da treba proci pripremnu nastavu :D i ti si ?
Koliko je tvoje srednjoskolsko znanje bilo sto se tice programiranja?
A to svakako sto se tice ucenja,svaki uspjeh i dolazi od kontinuiranog rada,a to mi ne bi trebalo predstavljati problem.
I??Sad ispade Elektrotehnika i nije toliki bauk kako se prica,huh.. :D
Ja sam na budžetu, programiranje nismo uopće učili u srednjoj a položila sam i Osnove računarstva i sad prvu parcijalu iz Tehnika programiranja. Dakle, ne treba ti iskustvo :D, ovdje se uostalom i počinje skroz od početka. Jedino predznanje koje ti dobro dođe je iz matematike, tu te pripremna fino obradi. Poslije na faksu iako sve piše u predavanjima pitanje je koliko ćeš razumjeti onako kad se prvi put sretneš s tim, jer je baš onako matematički žargon :mrgreen: , pa je to na prvi pogled šok (ma i na drugi :D), poslije ti lakše bude učiti iz predavanja nego slušati Huseta :D

Nije toliki bauk, samo nemoj sad da se mi izreklamiramo :D Iako je ova fraza već otrcana, ipak je na kraju sve individualno. Kao što rekoh, meni je na kraju fizika ispala veći bauk od matematike, a fizika lafo najlakša, matematika lafo najteža :roll: Najbitnije je što si rekla da voliš matematiku, jer ako je ne možeš smisliti, razumije se da bi te fakultet brzo isfrustrirao. Sretno!
deedeedee

#1195 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by deedeedee »

Pozdrav svima. Da ne bih otvarala novu temu nadam se da cu ovdje naci nekoga ko moze pomoci. Planiram upisati biologiju, pa bih voljela cuti preporuke za najbolji smijer. Prije svega me interesuje mogucnost zaposljavanja nakon zavrsenog faxa. Licno me najvise zanima biohemija i fiziologija.
Ako ima neko ko mi moze bolje opisati kakve su mogucnosti poslije, koliko je priznata kod nas, gdje se ustvari tacno biohemicari zaposljavaju i opis posla.
neo7

#1196 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by neo7 »

probaj kontaktirati clana http://www.klix.ba/forum/memberlist.php ... e&u=160371

Nema je na forumu zbog promjene sajta, ali mozda ti odgovori na private :)
minjonja

#1197 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by minjonja »

deedeedee wrote:Pozdrav svima. Da ne bih otvarala novu temu nadam se da cu ovdje naci nekoga ko moze pomoci. Planiram upisati biologiju, pa bih voljela cuti preporuke za najbolji smijer. Prije svega me interesuje mogucnost zaposljavanja nakon zavrsenog faxa. Licno me najvise zanima biohemija i fiziologija.
Ako ima neko ko mi moze bolje opisati kakve su mogucnosti poslije, koliko je priznata kod nas, gdje se ustvari tacno biohemicari zaposljavaju i opis posla.
evo mene dezurni biolog :D

sto se tice kako upisati, koji sve smjerovi postoje, sta bude na prijemnom, sta se boduje, to sve imas na prethodnim stranicama, pa o tome necu.
ja sam na biohemiji i fiziologiji i kad pogledam druge smjerove, ja mislim da imam bolju mogucnost zaposljavanja od njih, ne znam jedino za mikrobiologe posto se slabo s njima druzim :D biohemija i fiziologija su predmeti zbog kojih sam i upisala ovaj fakultet i nisam se pokajala. nastavno osoblje je super stvarno, predivni ljudi. u okviru vjezbi smo obilazili neke laboratorije i iznenadila sam se koliko ima biologa zaposlenih. na transfuziologiji ima nas dosta, a i u ostalim laboratorijama. u biti jesmo priznati, samo sto kad ljudima kazes da studiras biologiju kao da si rekla da si metalostrugar, ali nije vazno sta ljudi misle nego kako je zakonski regulisano, a jeste regulisano da mozemo raditi u laboratorijama. na poslu se rade analize uzoraka tjelesnih tecnosti i tkiva, od krvne slike do tipizacije tkiva. tesko je, pogotovo meni sad zbog nekih zdravstvenih problema, ali bih opet upisala isto da mogu. mozda bi jedino vise ucila da imam drugu sansu :D
amraaaaaa

#1198 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by amraaaaaa »

Da se i ja malo upetljam :P
Ja sam biologiju završila 2010 godine, na smjeru za nastavnike.
Mogu reći (jer smatram da sam koliko - toliko kompetentna) da sam ovim smjerom imaš najviše šanse da se zaposliš. I kad islim na zaposlenje, milim na zaposlenje bez štele i bez ikakvih veza. Opet kažem, govorim iz iskustva, jer kad sam se najmanje nadala da ću naći bilo kakav posao, dobila sam ga bez ikakog podmićivanja viših sila.Međutim, ostali smjerovi (bar što se mog iskustva tiče) nisu toliko cijenjeni, iz razloga što više cijene nekoga ko je završio sličan smjer na Medicini ili Visokoj zdravstvenoj.
Mogu reći, da su kolege koje su završile zajedno sa mnom (znači 2010. godine) prilikom upisa da ih odmah čekati posao, ali su se nakon završetka žestoko razočarali. Ne kažem svi. Ima i onih koji su imali nekoga pa rade kao npr. u Zavodu (međutim i na to mjesto upada neko ko nije završio Biohemiju i fiziologiju, nego Ekologiju, pa ti vidi), Mikrobiolozi se nafuravali kao najbolji smjer, a sad svi polažu razliku predmeta za nastavnike.
Ne mislim da je ijedan smjer loš, samo ne volim kada neko nahvali neki smjer, a realnost je sasvim drugačija. Nego, ti upiši Biohemiju i fiziologiju ako imaš zagarantovano zaposlenje (pod tim mislim na ŠTELU, nakojoj se sve danas zasniva). Takav je vakat došao da se više ne upisuje što se voli, nego od čega ćeš kasnije moći živjeti, osnovati porodicu, a ne visiti na birou.
Druid

#1199 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Druid »

deedeedee wrote:Pozdrav svima. Da ne bih otvarala novu temu nadam se da cu ovdje naci nekoga ko moze pomoci. Planiram upisati biologiju, pa bih voljela cuti preporuke za najbolji smijer. Prije svega me interesuje mogucnost zaposljavanja nakon zavrsenog faxa. Licno me najvise zanima biohemija i fiziologija.

Prema nekoj ...ehem....studentskoj statistici :P :
- Biohemija i Fiziologija: Velike šanse zapošljavanja u bilo kojim domovima zdravlja, privatnim klinikama itd. za neke malo jače pozicije naravski potrebna štela ;)
- Mikrobiologija: Također velike šanse za posao, posebno u industriji a konkursi izlaze svakih 6 mjeseci za nove Mikrobiologe;
- Genetika: Jako slabe šanse za posao, makar u BiH;, jedini izlazi su: upasti na INGEB ili ići vani;
- Nastavnički: Pa nije loša situacija, zapravo je dobra XD Sve kolege koje su završile za nastavnike koje znam rade po srednjim ili osnovnim školama;
-Ekologija: Malo guravo jer većina ekologa se traži preko štela, tada ljudi obično zaposle inženjere hemije ili nekoga sa Više Zdravstvene ali opet tražena profesija i moguće naći posao; Konkursi za ekologe izlaze svakih ja mislim godinu dana ;)
Za svaki navedeni smjer je daleko bolje ako si magistar ili imaš master diplomu, lakše naći posao i lakše se upada na upražnjena a i druga čak zauzeta mjesta ;) pozz
minjonja

#1200 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by minjonja »

sta rade neki - upisu bilo koji smjer osim nastavnog, po zavrsetku fakulteta upisu nekoliko predmeta na filozofskom (vjerovatno pedagogija i sl.) i tako na kraju mogu raditi u prosvjeti, a i onaj posao za koji su studirali.
tako da ne znam koliko se isplati upisivati nastavni smjer.

i da napomenem da se smjer moze mijenjati tokom prve dvije godine studija tako da je svejedno koji se smjer navede pri upisu. nije u kamenu uklesano :wink: samo se na kraju druge godine preda molba i uvijek je prihvate. ja sam tako presla sa genetike na biohemiju. vidis sta volis, sta ne volis i izaberes.
Post Reply