Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
dinooh

#1176 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by dinooh »

Muhamed Đakmić wrote:Iskreno, ima na ekonomiji smaranja, laže ko kaže da nema, ali ne vidim razlog da ekonomiju upiše neko koga ne zanimaju principi ponude i potražnje, formiranje budžeta, devizno tržište i slično :D
Ima smaranja ali to sve zavisi od osobe, sta te vise zanima. Ako npr imas predmete sa menadzmenta i organizacije a tebe interesuje finansijski menadzment ili marketing, bit ce smaranje
pOZz

#1177 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by pOZz »

dinooh wrote:Pricekaj dok dodes do Makra pa budes ucio iz onih prezentacija. Duplo vise ces uciti a duplo manje znati :D.
Uzas kako onaj zanimljiv predmet ne dovedu u red sa nekom normalnom knjigom.
Mutivoda

#1178 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Mutivoda »

pOZz wrote: Uzas kako onaj zanimljiv predmet ne dovedu u red sa nekom normalnom knjigom.
:lol: Azra i njene prezentacije :D
Melanholik

#1179 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Melanholik »

još uvijek nije obezbijedila normalnu knjigu? ccc.
Muhamed Đakmić

#1180 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Muhamed Đakmić »

Ma po meni je generalno pogrešan koncept sa razvodnjavanjem predmeta. Nije potrebno izučavati i uvod u ekonomiju i makroekonomiju i monetarne i javne finansije kroz tri uzastopna semestra bez da se igdje uđe dublje u materiju. Naravno, svako uči za sebe i sam bira koliko će znati, ali kad bi se to kako sve u jedan predmet smjestilo, koji bi se izučavao tokom cijele godine, bilo bi bolje. Ovako haman da je sve ponavljanje već naučenog.
fixer

#1181 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by fixer »

Muhamed Đakmić wrote:Ma po meni je generalno pogrešan koncept sa razvodnjavanjem predmeta. Nije potrebno izučavati i uvod u ekonomiju i makroekonomiju i monetarne i javne finansije kroz tri uzastopna semestra bez da se igdje uđe dublje u materiju. Naravno, svako uči za sebe i sam bira koliko će znati, ali kad bi se to kako sve u jedan predmet smjestilo, koji bi se izučavao tokom cijele godine, bilo bi bolje. Ovako haman da je sve ponavljanje već naučenog.
Za takvo nesto moras imati bolje profesore. Neki i ne znaju vise od osnova.
mašinerija

#1182 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by mašinerija »

ma joj mene zanima ovaj predmet ali me pravo demoralise kada imam 300 stranica da spremim za ispit i bas me zanima da li je ispit kao ispit tezak. to jeste da li se recimo tesko sjetiti nekih stvari koje sam ucio u prvih sto stranica i da li prof. Fikret postavlja neka preteska pitanja
Melanholik

#1183 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Melanholik »

nisu preteška.

to je ono što je i smiješno, što je ispit, iako je predmet osnova, jako lagan. baš budu neke osnovne stvari na ispitu, barem je tako bilo u vrijeme kad sam ja polagala.

sjećam se da je meni bilo pitanje objašnjenja i slikovitog prikaza recesije i da sam se baš obradovala. :)

dakle, prvo naučiti najosnovnije, ono što profesor priča i naglašava na predavanjima. one osnovne zakone i procese u Ekonomiji, ono što i sami možete ocijeniti kao osnovno!

a ja vam garantujem da ako iskreno i detaljno uđete u predmet i materiju da bez problema možete dobiti desetku.
Melanholik

#1184 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Melanholik »

Milloni wrote:Ne znam ko je sad ass.na makro meni je bio Efendic sr. i bio je odlican, samo je trebalo u onaj azrin "divno dizajnirani" bukvar upisivati sta on prica, ii garantovano polozen ispit.
:thumbup:

čini mi se da sam čula da je Efendić postao profesor. nisam sigurna, ali bilo bi mi drago.
dinooh

#1185 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by dinooh »

Melanholik wrote:
Milloni wrote:Ne znam ko je sad ass.na makro meni je bio Efendic sr. i bio je odlican, samo je trebalo u onaj azrin "divno dizajnirani" bukvar upisivati sta on prica, ii garantovano polozen ispit.
:thumbup:

čini mi se da sam čula da je Efendić postao profesor. nisam sigurna, ali bilo bi mi drago.
je mu brat ali ne znam je li i on. Ali je dobar kad objasnjava grafikone, kad krene sa crtanjem :D
mašinerija

#1186 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by mašinerija »

Melanholik wrote:nisu preteška.

to je ono što je i smiješno, što je ispit, iako je predmet osnova, jako lagan. baš budu neke osnovne stvari na ispitu, barem je tako bilo u vrijeme kad sam ja polagala.

sjećam se da je meni bilo pitanje objašnjenja i slikovitog prikaza recesije i da sam se baš obradovala. :)

dakle, prvo naučiti najosnovnije, ono što profesor priča i naglašava na predavanjima. one osnovne zakone i procese u Ekonomiji, ono što i sami možete ocijeniti kao osnovno!

a ja vam garantujem da ako iskreno i detaljno uđete u predmet i materiju da bez problema možete dobiti desetku.
bas ti hvala dade mi motiv da nastavim sa ucenjem a i brzo se ovo uci kad se ima dovoljno koncentracije.
ocaj

#1187 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by ocaj »

Moze li mi neko objasniti kako se koristi elektronska biblioteka?
Tamo na onoj njihovoj stranici nadjem knjigu koja me zanima i trazi mi user name i password,ukucam,no medjutim kaze mi da ne mogu vidjeti tu knjigu..
Jel se moram nesto dodatno prijaviti u biblioteci ili??
Hvala unaprijed. :)
dinooh

#1188 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by dinooh »

ocaj wrote:Moze li mi neko objasniti kako se koristi elektronska biblioteka?
Tamo na onoj njihovoj stranici nadjem knjigu koja me zanima i trazi mi user name i password,ukucam,no medjutim kaze mi da ne mogu vidjeti tu knjigu..
Trebas otici ja mislim u biblioteku i ispunit neki papiric pa ce ti onda u MIT centru odobriti pristup.
ocaj

#1189 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by ocaj »

dinooh wrote:
Trebas otici ja mislim u biblioteku i ispunit neki papiric pa ce ti onda u MIT centru odobriti pristup.
Ok,hvala.I predpostavila sam da je to u pitanju. :)
dinooh

#1190 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by dinooh »

ocaj wrote:
dinooh wrote:
Ok,hvala.I predpostavila sam da je to u pitanju. :)
Ja prvu godinu platio 90Km a nisam se ni prijavio bio u biblioteci. Tek u drugoj godini otisao u biblioteku da odradim to :D
ocaj

#1191 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by ocaj »

dinooh wrote:
ocaj wrote:
Ja prvu godinu platio 90Km a nisam se ni prijavio bio u biblioteci. Tek u drugoj godini otisao u biblioteku da odradim to :D
Ista sam ti takva! :roll:
sonrisa

#1192 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by sonrisa »

Iskustva u vezi s predmetom Poslovna statistika? Unaprijed hvala! :)
Muhamed Đakmić

#1193 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Muhamed Đakmić »

sonrisa wrote:Iskustva u vezi s predmetom Poslovna statistika? Unaprijed hvala! :)
Je l' to statistika u ekonomiji i menadžmentu ustvari? :D
sonrisa

#1194 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by sonrisa »

Muhamed Đakmić wrote:
sonrisa wrote:Iskustva u vezi s predmetom Poslovna statistika? Unaprijed hvala! :)
Je l' to statistika u ekonomiji i menadžmentu ustvari? :D
Pa valjda je to. Ne znam tačno naziv predmeta..ili ima više vrsta?
mistek

#1195 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by mistek »

Nije isto to dvoje. Poslovna statistika je haman duplo manje obimna od statistike u EiM. Uglavnom, sve ono što je iole teže u statistici u EiM, u poslovnoj je izbačeno.
Melanholik

#1196 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Melanholik »

osam, na ljetnoj školi. :pipi: kod Rabije, Eminu nisam podnosila. :|
sonrisa

#1197 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by sonrisa »

mistek wrote:Nije isto to dvoje. Poslovna statistika je haman duplo manje obimna od statistike u EiM. Uglavnom, sve ono što je iole teže u statistici u EiM, u poslovnoj je izbačeno.
U kojem semestru se sluša jedna, a u kojem druga?
sonrisa

#1198 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by sonrisa »

Melanholik wrote:
osam, na ljetnoj školi. :pipi: kod Rabije, Eminu nisam podnosila. :|
Konkretno, mislim na način na koji se približe stvari iz statistike ma koliko teške bile, komunikaciju između profesora i studenta, vježbe itd. :))
Mutivoda

#1199 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Mutivoda »

sonrisa wrote:
U kojem semestru se sluša jedna, a u kojem druga?
Statistiku u EiM slušaš na prvoj godini, u drugom semestru (odsjek ekonomija ili menadžment), a ukoliko si na Visokoj poslovnoj školi (odsjek Poslovni menadžment) onda imaš Poslovnu statistiku, isto tako u 2. semestru 1. godine :D
Mislim da je tako. :roll: :D
zilla_

#1200 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by zilla_ »

Zanima me ako neko zna dal će mi ovi na ekonomiji priznat npr. matematiku i statistiku koje sam položio na saobraćajnom fakultetu ukoliko bi upisao ekonomiju po sistemu učenja na daljinu?
Post Reply