Ima smaranja ali to sve zavisi od osobe, sta te vise zanima. Ako npr imas predmete sa menadzmenta i organizacije a tebe interesuje finansijski menadzment ili marketing, bit ce smaranjeMuhamed Đakmić wrote:Iskreno, ima na ekonomiji smaranja, laže ko kaže da nema, ali ne vidim razlog da ekonomiju upiše neko koga ne zanimaju principi ponude i potražnje, formiranje budžeta, devizno tržište i slično
Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
- dinooh
#1176 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
-
pOZz
#1177 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Uzas kako onaj zanimljiv predmet ne dovedu u red sa nekom normalnom knjigom.dinooh wrote:Pricekaj dok dodes do Makra pa budes ucio iz onih prezentacija. Duplo vise ces uciti a duplo manje znati.
-
Mutivoda
#1178 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
pOZz wrote: Uzas kako onaj zanimljiv predmet ne dovedu u red sa nekom normalnom knjigom.
- Melanholik
#1179 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
još uvijek nije obezbijedila normalnu knjigu? ccc.
- Muhamed Đakmić
#1180 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Ma po meni je generalno pogrešan koncept sa razvodnjavanjem predmeta. Nije potrebno izučavati i uvod u ekonomiju i makroekonomiju i monetarne i javne finansije kroz tri uzastopna semestra bez da se igdje uđe dublje u materiju. Naravno, svako uči za sebe i sam bira koliko će znati, ali kad bi se to kako sve u jedan predmet smjestilo, koji bi se izučavao tokom cijele godine, bilo bi bolje. Ovako haman da je sve ponavljanje već naučenog.
-
fixer
#1181 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Za takvo nesto moras imati bolje profesore. Neki i ne znaju vise od osnova.Muhamed Đakmić wrote:Ma po meni je generalno pogrešan koncept sa razvodnjavanjem predmeta. Nije potrebno izučavati i uvod u ekonomiju i makroekonomiju i monetarne i javne finansije kroz tri uzastopna semestra bez da se igdje uđe dublje u materiju. Naravno, svako uči za sebe i sam bira koliko će znati, ali kad bi se to kako sve u jedan predmet smjestilo, koji bi se izučavao tokom cijele godine, bilo bi bolje. Ovako haman da je sve ponavljanje već naučenog.
-
mašinerija
#1182 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
ma joj mene zanima ovaj predmet ali me pravo demoralise kada imam 300 stranica da spremim za ispit i bas me zanima da li je ispit kao ispit tezak. to jeste da li se recimo tesko sjetiti nekih stvari koje sam ucio u prvih sto stranica i da li prof. Fikret postavlja neka preteska pitanja
- Melanholik
#1183 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
nisu preteška.
to je ono što je i smiješno, što je ispit, iako je predmet osnova, jako lagan. baš budu neke osnovne stvari na ispitu, barem je tako bilo u vrijeme kad sam ja polagala.
sjećam se da je meni bilo pitanje objašnjenja i slikovitog prikaza recesije i da sam se baš obradovala.
dakle, prvo naučiti najosnovnije, ono što profesor priča i naglašava na predavanjima. one osnovne zakone i procese u Ekonomiji, ono što i sami možete ocijeniti kao osnovno!
a ja vam garantujem da ako iskreno i detaljno uđete u predmet i materiju da bez problema možete dobiti desetku.
to je ono što je i smiješno, što je ispit, iako je predmet osnova, jako lagan. baš budu neke osnovne stvari na ispitu, barem je tako bilo u vrijeme kad sam ja polagala.
sjećam se da je meni bilo pitanje objašnjenja i slikovitog prikaza recesije i da sam se baš obradovala.
dakle, prvo naučiti najosnovnije, ono što profesor priča i naglašava na predavanjima. one osnovne zakone i procese u Ekonomiji, ono što i sami možete ocijeniti kao osnovno!
a ja vam garantujem da ako iskreno i detaljno uđete u predmet i materiju da bez problema možete dobiti desetku.
- Melanholik
#1184 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Milloni wrote:Ne znam ko je sad ass.na makro meni je bio Efendic sr. i bio je odlican, samo je trebalo u onaj azrin "divno dizajnirani" bukvar upisivati sta on prica, ii garantovano polozen ispit.
čini mi se da sam čula da je Efendić postao profesor. nisam sigurna, ali bilo bi mi drago.
- dinooh
#1185 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
je mu brat ali ne znam je li i on. Ali je dobar kad objasnjava grafikone, kad krene sa crtanjemMelanholik wrote:Milloni wrote:Ne znam ko je sad ass.na makro meni je bio Efendic sr. i bio je odlican, samo je trebalo u onaj azrin "divno dizajnirani" bukvar upisivati sta on prica, ii garantovano polozen ispit.![]()
čini mi se da sam čula da je Efendić postao profesor. nisam sigurna, ali bilo bi mi drago.
-
mašinerija
#1186 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
bas ti hvala dade mi motiv da nastavim sa ucenjem a i brzo se ovo uci kad se ima dovoljno koncentracije.Melanholik wrote:nisu preteška.
-
ocaj
#1187 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Moze li mi neko objasniti kako se koristi elektronska biblioteka?
Tamo na onoj njihovoj stranici nadjem knjigu koja me zanima i trazi mi user name i password,ukucam,no medjutim kaze mi da ne mogu vidjeti tu knjigu..
Jel se moram nesto dodatno prijaviti u biblioteci ili??
Hvala unaprijed.
Tamo na onoj njihovoj stranici nadjem knjigu koja me zanima i trazi mi user name i password,ukucam,no medjutim kaze mi da ne mogu vidjeti tu knjigu..
Hvala unaprijed.
- dinooh
#1188 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Trebas otici ja mislim u biblioteku i ispunit neki papiric pa ce ti onda u MIT centru odobriti pristup.ocaj wrote:Moze li mi neko objasniti kako se koristi elektronska biblioteka?
Hvala unaprijed.
-
ocaj
#1189 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Ok,hvala.I predpostavila sam da je to u pitanju.dinooh wrote:Trebas otici ja mislim u biblioteku i ispunit neki papiric pa ce ti onda u MIT centru odobriti pristup.ocaj wrote:Moze li mi neko objasniti kako se koristi elektronska biblioteka?
Hvala unaprijed.
- dinooh
#1190 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Ja prvu godinu platio 90Km a nisam se ni prijavio bio u biblioteci. Tek u drugoj godini otisao u biblioteku da odradim toocaj wrote:Ok,hvala.I predpostavila sam da je to u pitanju.dinooh wrote:Trebas otici ja mislim u biblioteku i ispunit neki papiric pa ce ti onda u MIT centru odobriti pristup.ocaj wrote:Moze li mi neko objasniti kako se koristi elektronska biblioteka?
Hvala unaprijed.
-
ocaj
#1191 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Ista sam ti takva!dinooh wrote:Ja prvu godinu platio 90Km a nisam se ni prijavio bio u biblioteci. Tek u drugoj godini otisao u biblioteku da odradim toocaj wrote:
-
sonrisa
#1192 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Iskustva u vezi s predmetom Poslovna statistika? Unaprijed hvala! 
- Muhamed Đakmić
#1193 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Je l' to statistika u ekonomiji i menadžmentu ustvari?sonrisa wrote:Iskustva u vezi s predmetom Poslovna statistika? Unaprijed hvala!
-
sonrisa
#1194 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Pa valjda je to. Ne znam tačno naziv predmeta..ili ima više vrsta?Muhamed Đakmić wrote:Je l' to statistika u ekonomiji i menadžmentu ustvari?sonrisa wrote:Iskustva u vezi s predmetom Poslovna statistika? Unaprijed hvala!
-
mistek
#1195 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Nije isto to dvoje. Poslovna statistika je haman duplo manje obimna od statistike u EiM. Uglavnom, sve ono što je iole teže u statistici u EiM, u poslovnoj je izbačeno.
- Melanholik
#1196 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
osam, na ljetnoj školi.sonrisa wrote:Iskustva u vezi s predmetom Poslovna statistika? Unaprijed hvala!
-
sonrisa
#1197 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
U kojem semestru se sluša jedna, a u kojem druga?mistek wrote:Nije isto to dvoje. Poslovna statistika je haman duplo manje obimna od statistike u EiM. Uglavnom, sve ono što je iole teže u statistici u EiM, u poslovnoj je izbačeno.
-
sonrisa
#1198 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Konkretno, mislim na način na koji se približe stvari iz statistike ma koliko teške bile, komunikaciju između profesora i studenta, vježbe itd.Melanholik wrote:osam, na ljetnoj školi.sonrisa wrote:Iskustva u vezi s predmetom Poslovna statistika? Unaprijed hvala!kod Rabije, Eminu nisam podnosila.
-
Mutivoda
#1199 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Statistiku u EiM slušaš na prvoj godini, u drugom semestru (odsjek ekonomija ili menadžment), a ukoliko si na Visokoj poslovnoj školi (odsjek Poslovni menadžment) onda imaš Poslovnu statistiku, isto tako u 2. semestru 1. godinesonrisa wrote:
U kojem semestru se sluša jedna, a u kojem druga?
Mislim da je tako.
-
zilla_
#1200 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Zanima me ako neko zna dal će mi ovi na ekonomiji priznat npr. matematiku i statistiku koje sam položio na saobraćajnom fakultetu ukoliko bi upisao ekonomiju po sistemu učenja na daljinu?