samo upamti, bitan je kvalitet a ne kvantitet. mos ti ispisat 20 strana a nista reci. za taj esej dovoljan je stupac i po, i to je sve (to ti ga izadje na otprilike 190 rijeci - sto je neki minimum za esej). bitno je da to lijepo i ispravno napises, i drzi se teme.insolite wrote:Hvala vam puno.. Ja stvarno ne znam kako cu moci taj esej za 45 min -.- Nek nam je Bog svima na pomoci hehe.. Hvala jos jednom
Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
- alica.k
#1176 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
- insolite
#1177 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
alica.k wrote:samo upamti, bitan je kvalitet a ne kvantitet. mos ti ispisat 20 strana a nista reci. za taj esej dovoljan je stupac i po, i to je sve (to ti ga izadje na otprilike 190 rijeci - sto je neki minimum za esej). bitno je da to lijepo i ispravno napises, i drzi se teme.insolite wrote:Hvala vam puno.. Ja stvarno ne znam kako cu moci taj esej za 45 min -.- Nek nam je Bog svima na pomoci hehe.. Hvala jos jednom
Ja se nadam da ce to ispasti dobro.. Ali fazon je inspiracija u tom trenutku pored sve treme i komesanja i nekog straha.. I u to malo treba znati napisati dobar rad.. Nadam se da ce na kraju sve ispasti oke
-
bosanka91
#1178 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
dante i psi hvala na informaciji
bas sam to htjela da preskocim 
-
tonystonem
#1179 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Samo da pitam, ako nije mrsko nekome da mi odgovori: moramo li pisati koncept za esej?
-
mRva_4
#1180 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
almina_mima_kunic wrote:irmaahmetovic wrote:koliko nas ima ove godine na germanistici??????
koliko hočeš ....![]()
![]()
- medeja
#1181 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
sunshine_AK wrote:Je li to 100 % ?medeja wrote:Što da ne?Možeš upisati šta god hoćeš.
Jeste.
Ti već sada možeš izabrati dva različita odsjeka da upišeš, ali to nije pravilo. Mnogi studenti upišu još jedan odsjek kada dođu npr. do 4. godine (master studij). Informacija je provjerena jer sam to već pitala sekretara Odsjeka za književnosti naroda Bosne i Hercegovine.
- medeja
#1182 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
tonystonem wrote:Samo da pitam, ako nije mrsko nekome da mi odgovori: moramo li pisati koncept za esej?
Možeš ako želiš, ali niko te ne tjera.
- medeja
#1183 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
M_agic wrote:sunshine_AK wrote:ej, ljudi, pls nek mi neko odgovori, ko zna, ovo mi je fakat bitno.![]()
mogu li ove godine upisati normalno (redovno) anglistiku, a sljedece takodjer redovno nesto drugo, npr francuski, uz anglistiku? i da onda tako budem druga godina anglistike, a prva francuskog?![]()
![]()
![]()
hvala ko god odgovori.
Koliko sam ja upoznata, ne moze.
Ja vec studiram na jednom drugom fakultetu, i ove godine sam odlučila da upišem romanistiku na filozofskom, ali moram vanredno. Ne znam da li je ista stvar u okviru jednog fakulteta, ali tete iz studentske mi rekoše da profesori ne bi bili dužni da tolerišu bilo kakve izostanke...
Ti ne možeš zato što studiraš na drugom fakultetu, ali u okviru Filozfskog fakulteta, 100% se moše upisati više odsjeka.
-
almina_mima_kunic
#1184 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
mRva_4 wrote:almina_mima_kunic wrote:irmaahmetovic wrote:koliko nas ima ove godine na germanistici??????
koliko hočeš ....![]()
![]()
)) hihi ima nas mnogo...almina draga
evo bit će pravopisa pa da te odmah ispravim piše se "hoĆeš"
hihi
tek tako usput :***** Sretno vam/nam :*
hehe .. hvala što si me ispravila
-
tonystonem
#1185 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Thnx.medeja wrote:tonystonem wrote:Samo da pitam, ako nije mrsko nekome da mi odgovori: moramo li pisati koncept za esej?
Možeš ako želiš, ali niko te ne tjera.
-
Knuffica
#1186 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Je li imao iko test informisanosti ?
Sjećate li se otprilike pitanja ? Ja stvarno ne mogu ni da pretpostavim šta može biti
Prpa me uhvatila zbog toga , ima ljudi olože sve , a to padnu

Sjećate li se otprilike pitanja ? Ja stvarno ne mogu ni da pretpostavim šta može biti
Prpa me uhvatila zbog toga , ima ljudi olože sve , a to padnu
- DanteX
#1187 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Imao sam ja za psihologiju, pitanja su jednostavna.Knuffica wrote:Je li imao iko test informisanosti ?
Sjećate li se otprilike pitanja ? Ja stvarno ne mogu ni da pretpostavim šta može biti![]()
![]()
![]()
Prpa me uhvatila zbog toga , ima ljudi olože sve , a to padnu![]()
![]()
![]()
Budu pitanja iz politike, sporta, informatike, umjetnosti (muzika, film, književnost), mitologija (grčka, rimska i sl.) i iz aktuelnih stvari.
Pitanja su ti kao da učestvuješ na kvizu "Tko želi biti milijunaš?", osim što nemaš džokera
Jednostavna su uglavnom, sve šta te pitaju na tom testu si 100% čula.
-
Knuffica
#1188 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
DanteX wrote:Imao sam ja za psihologiju, pitanja su jednostavna.Knuffica wrote:Je li imao iko test informisanosti ?
Sjećate li se otprilike pitanja ? Ja stvarno ne mogu ni da pretpostavim šta može biti![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Budu pitanja iz politike, sporta, informatike, umjetnosti (muzika, film, književnost), mitologija (grčka, rimska i sl.) i iz aktuelnih stvari.
Pitanja su ti kao da učestvuješ na kvizu "Tko želi biti milijunaš?", osim što nemaš džokera![]()
Okey
- DanteX
#1189 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Knuffica wrote:DanteX wrote:Imao sam ja za psihologiju, pitanja su jednostavna.Knuffica wrote:Je li imao iko test informisanosti ?
![]()
![]()
![]()
![]()
Pitanja su ti kao da učestvuješ na kvizu "Tko želi biti milijunaš?", osim što nemaš džokera![]()
Okeyobratiću pažnju na ove što se naveo
Hvala ti lijepaaaaaaaaaa
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Ma ništa
Ako imaš još pitanja slobodno pitaj, šta god te interesuje oko prijemnog pitaj, naravno ako je za psihologiju
Treba li ti test za bosanski? Nije isti, ali je sličan.
-
EleanorRigby
#1190 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Sutra idem predati dokumente za konkurs, može li mi neko napisati broj računa na koji se uplaćuje 40 KM za polaganje prijemnog ispita? 
Zanima me i esej. Smije li se "filozofirati", upoređivati, navoditi neke primjere... Ili se moraš striktno držati teme?
Unaprijed hvala
Zanima me i esej. Smije li se "filozofirati", upoređivati, navoditi neke primjere... Ili se moraš striktno držati teme?
Unaprijed hvala
- Privatna poruka
- Location: Papci, sjetite se tu je nekad bila Olimpijada prije tebe i tvog stada!
#1191 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Odes u Volksbank u Uniticovim neboderima trazis uplatnicu za polaganje prijemnog za Filozofski fakultet i tamo imas broj racuna vec upisan, ostaje ti samo da upises svoje ime.EleanorRigby wrote:Sutra idem predati dokumente za konkurs, može li mi neko napisati broj računa na koji se uplaćuje 40 KM za polaganje prijemnog ispita?
Unaprijed hvala
Sto se eseja tice, drzi se teme oslanjajuci se na primjere. Potrudi se da tvoj esej ne bude puko navodjenje primjera mozda je najbolje da svoje primjere parafraziras odnosno nekako ih uklopis u svoj stil pisanja. Drugim rijecima, sve sto ces filozofirati a djelo je nekoga drugog, sve primjere koje ces navoditi a djelo je nekoga drugog jednostavno prepricaj.
-
tonystonem
#1192 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
1401010000418297 VOLKSBANK BHEleanorRigby wrote:Sutra idem predati dokumente za konkurs, može li mi neko napisati broj računa na koji se uplaćuje 40 KM za polaganje prijemnog ispita?
Unaprijed hvala
Sto se tice eseja... Pozeljno je ne "lutati" previse. Ali, opet, zavisi od teme. Ma, najpametnije: malo ovoga, malo onoga i eto eseja!
-
Knuffica
#1193 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Okey
obratiću pažnju na ove što se naveo
Hvala ti lijepaaaaaaaaaa
[/quote]
Ma ništa
Ako imaš još pitanja slobodno pitaj, šta god te interesuje oko prijemnog pitaj, naravno ako je za psihologiju
Treba li ti test za bosanski? Nije isti, ali je sličan.[/quote]
aaaaaa , trebaa ! Pa da vidim otprilike kako će to biti , pošalješ mii ?

Ma ništa
Treba li ti test za bosanski? Nije isti, ali je sličan.[/quote]
aaaaaa , trebaa ! Pa da vidim otprilike kako će to biti , pošalješ mii ?
-
Aylana
#1194 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Cao! zna li iko ima li na Filozofskom fakultetu knjizara, gdje se mogu kupovati knjige iz razlicitih predmeta. Ako ima, koje je radno vrjeme i gdje se tacno nalazi? 
-
1939
#1195 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
ee raja jel na prijemnom za historiju bude samo esej iz bosanskog i opce znanje iz historije (kakava su pitanja odprilike kojeg tipa ??? ) ja sam cuo da pravopisa na prijemu nece biti ...???zikshe wrote:volume wrote:a pored prijemnog sta se jos ubraja u bodove na odsjeku historija konkretno
za historiju ti se boduje iz srednje skole Historija ili Filozofija, a za Hist. umjetnosti boduje se Likovna kultura ili Hist. umjetnosti, zavisi sta si imao u srednjoj skoli, onda ti se boduje BHS jezik i strani jezik...
-
Ambrozija
#1196 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Pravopisni test iz Bosankog jezika bude na svakon odsjeku i to je prvo sto se radi, test nije tezak, tu je uglavnom veliko i malo slovo, zarez, tacka i slicno. Opci test na Historiji Umjetnosti je sve samo ne tezak, a vjerujem da je slican i na Historiji. Nama su bila pitanja uglavnom iz umjetnosti ali nadju se i pitanja i opce historije, filma, muzicke kulture, ponekad cak i politike, cisto da vide koliko si informiran o odredjenim stvarima. Recimo pitanje;: Koje godine je izgradjena Vijecnica? - jako dobro pitanje ali budu i ona pitanja tipa: Ko je reditelj filma Gori Vatra? - sto je po meni pomalo apsurdno ali dobro, taj su test ipak osmisljavali profesionalci
Nije nista strasno. Mi smo iza Bosanskoh i testa opceg znanja imali i esej na jednu od tri teme, mozda je i na Historiji slicno...ne znam...
Na testu opce informisanosti iz Pedagogije, bila su ovakva pitanja:
1. sta je logika
2.ko ima vise kostiju bebe ili odrasli
3.prepeetum mobile je
4.gdje ima najvise pingvina
4.koji kontinent je najveci
5.najpoznatija formula u fizici
6.sta su hromosomi
7.sta je zigot
8. sta znaci maturacija
9.prvi bosanski kralj je bio
10.ko je napisao hasanaginicu
11.estrogen je
12.geni su
13. Sta je DNK
14. Sta je RNK
To su samo neka kojih se sjecam, bilo ih je oko 40-50.
Uglavnom samo mirno, nije nista tesko, ne brinite se oko pronalska mjesta gdje se polaze, sve ce vam objasniti na licu mjesta, a mislim da ce i postaviti na internet ali i na oglasnoj ploci prije prijemnog gdje je sta. Mnogo je lakse nego sto se cini...Znam da vam to u ovom trenutku nista ne znaci, i ja sam umirala od treme, ali sve je proslo iznad mojih ocekivanja...I mozda vam se iz ove perspektive cini da imate malo vremena za testove i eseje, ali imate i vise nego dovoljno, ja sam barem prije vremena zavrsila sve, ali samo polako...Sretno svima i javite kako je bilo!
1. sta je logika
3.prepeetum mobile je
6.sta su hromosomi
7.sta je zigot
8. sta znaci maturacija
11.estrogen je
12.geni su
13. Sta je DNK
14. Sta je RNK
Uglavnom samo mirno, nije nista tesko, ne brinite se oko pronalska mjesta gdje se polaze, sve ce vam objasniti na licu mjesta, a mislim da ce i postaviti na internet ali i na oglasnoj ploci prije prijemnog gdje je sta. Mnogo je lakse nego sto se cini...Znam da vam to u ovom trenutku nista ne znaci, i ja sam umirala od treme, ali sve je proslo iznad mojih ocekivanja...I mozda vam se iz ove perspektive cini da imate malo vremena za testove i eseje, ali imate i vise nego dovoljno, ja sam barem prije vremena zavrsila sve, ali samo polako...Sretno svima i javite kako je bilo!
- Lee Loo
#1197 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Lijepo je čuti tako nešto. Hvala puno
)))
-
selmischka
#1198 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
joj, mozda je ovo pitanje vec postavljeno, ali ga nisam nasla... enivejs
ima li neko da zna koje bi odpriiiilike teme mogle biti na eseju za anglistiku?
hvala
ima li neko da zna koje bi odpriiiilike teme mogle biti na eseju za anglistiku?
hvala
-
1939
#1199 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Ambrozija wrote:Pravopisni test iz Bosankog jezika bude na svakon odsjeku i to je prvo sto se radi, test nije tezak, tu je uglavnom veliko i malo slovo, zarez, tacka i slicno. Opci test na Historiji Umjetnosti je sve samo ne tezak, a vjerujem da je slican i na Historiji. Nama su bila pitanja uglavnom iz umjetnosti ali nadju se i pitanja i opce historije, filma, muzicke kulture, ponekad cak i politike, cisto da vide koliko si informiran o odredjenim stvarima. Recimo pitanje;: Koje godine je izgradjena Vijecnica? - jako dobro pitanje ali budu i ona pitanja tipa: Ko je reditelj filma Gori Vatra? - sto je po meni pomalo apsurdno ali dobro, taj su test ipak osmisljavali profesionalciNije nista strasno. Mi smo iza Bosanskoh i testa opceg znanja imali i esej na jednu od tri teme, mozda je i na Historiji slicno...ne znam...
1. sta je logika
3.prepeetum mobile je
6.sta su hromosomi
7.sta je zigot
8. sta znaci maturacija
11.estrogen je
12.geni su
13. Sta je DNK
14. Sta je RNK
ee hvala ti..al ja sam cuo da pravopisa nema ...aa znas li odprilike koje bi mogle biti teme za historiju cuo sam da su obicno neke iz historije Bosne
- minjonja
#1200 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
samo da provjerim jos jednom:
prijemni iz bosankog je u 9h i traje 45 minuta. u 12:30h je njemacki i traje 90 minuta. jel tako?
prijemni iz bosankog je u 9h i traje 45 minuta. u 12:30h je njemacki i traje 90 minuta. jel tako?