Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Rimad

#1176 Re: Cijene stanova All about

Post by Rimad »

kamen spoticanja wrote:dakle i mene zanima ista stvar...zelim da provjerim vlasnistvo nad stanom koji zelim kupiti...na koji nacin to mogu onaviti najsigurnije...ljudi pominju zk izvadak...mozda je malo smijesno ali sta je zk izvadak,gdje ga mogu izvaditi,i daa li ga ja uopce mogu izvaditi ili to moze napraviti samo vlasnik stana? totalno mi je napoznata ta materija a ovih dana ako Bog da imam namjeru u kupovinu :D
i koliko znam notar nije najsigurnija varijanta jer je vec bilo slucajeva gdje su se ljudi opekli a notar sve zvanicno ovjerio :?
i ako nije problem,za forumase koji rade u bankama...kakvi su uvjeti dobivanja kredita samo na osnovu hipoteke...dakle bez ziranata?
hvala unaprijed
Par stranica unatrag imaš neke postove, pa pogledaj.
Vezano za kredit. Koliko znam, jedino u Sparkasse (bivša ABS) možeš dobiti kredit sa hipotekom, ali ako je procijenjena vrijednost nekretnine (nemoj samo pitati šta je nekretnina :razz: ) dva puta veća od kredita.
Još jedna mogućnost za kredit bez žiranata je, ako kupuješ novogradnju, da prodavač nekretnine ima ugovor sa bankom.
Edin H.

#1177 Re: Cijene stanova All about

Post by Edin H. »

kriticarka_nikova wrote:Zanima me jesu li se smanjile i cijene stanova u Zenici, ustvari zna li neko kolika je tamo cijena jednog kvadrata?
Vidi sa nikom bingov buraz. Prica se da je on dobar sa bingom, cijena ce biti prava sitnica :oops:
xyz101

#1178 Re: Cijene stanova All about

Post by xyz101 »

realno je ocekivati da stanovi u svakom b-h gradu solidno pojeftine, osim u centru sarajeva.

razlog je ocigledan.

strani faktor.
ambasade, drzavnici, politicka i ekonomska elita.
Topla voda

#1179 Re: Cijene stanova All about

Post by Topla voda »

kako je krenulo,jos ce i komi kupit stan :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1180 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

ja čekam da kvadar :mrgreen: bude 1000

od lukavice do pofalića
Alfons Kauders

#1181 Re: Cijene stanova All about

Post by Alfons Kauders »

komi wrote:ja čekam da kvadar :mrgreen: bude 1000

od lukavice do pofalića
1000 cega? :D
jazzer

#1182 Re: Cijene stanova All about

Post by jazzer »

kamen spoticanja wrote:dakle i mene zanima ista stvar...zelim da provjerim vlasnistvo nad stanom koji zelim kupiti...na koji nacin to mogu onaviti najsigurnije...ljudi pominju zk izvadak...mozda je malo smijesno ali sta je zk izvadak,gdje ga mogu izvaditi,i daa li ga ja uopce mogu izvaditi ili to moze napraviti samo vlasnik stana? totalno mi je napoznata ta materija a ovih dana ako Bog da imam namjeru u kupovinu :D
i koliko znam notar nije najsigurnija varijanta jer je vec bilo slucajeva gdje su se ljudi opekli a notar sve zvanicno ovjerio :?
i ako nije problem,za forumase koji rade u bankama...kakvi su uvjeti dobivanja kredita samo na osnovu hipoteke...dakle bez ziranata?
hvala unaprijed
Evo ti uslova iz Intese, ovdje ti je odnos hipoteke i kredita 1,5:1.

http://www.intesasanpaolobanka.ba/INDEX/str.asp?id=188
ružmarin-a

#1183 Re: Cijene stanova All about

Post by ružmarin-a »

hvala unaprijed
ne provaljuj se kukavče :D

story about ZK izvadak :D

taj od koga kupuješ stan, treba da ti da broj katastarske čestice (k.č) i katastarsku opštinu (k.o.)
ako ne znaš, onda otiđi sa google snimkom u Opštinu gdje je lociran stan i oni će na osnovu njihovih mapa da ti kažu broj čestice.
Ako ti odmah kažu broj starog premjera, prošetaš dovde:

http://www.zkk.ba/?jezik=bos

a onda ušetaš ovde:
http://92.36.224.127/LarisLight/

i nađeš fino vlasnički list

Ako ti ne kažu, već da moraš tražiti kopiju katastarskog plana, onda moraš platiti u Katastru za ZK izvadak

kad dođe do čina da moraš ići Notaru, onda trebaš originale za koje ideš:
1. u Katastar
2. u Sud, gdje vadiš na osnovu ovog lista iz katastra vlasnički list (iz Zemljišne knjige)- ZK izvadak

nadam se shvaćeno :)
jazzer

#1184 Re: Cijene stanova All about

Post by jazzer »

@ kamen spoticanja

Odlazis sa prodavcem stana (pripremis ZK izvadak, potvrde da prodavci ne duguju nista po osnovu poreza, kopije licnih karata) kod notara da napravite predugovor. Nakon toga ili prije, svejedno, procjenitelj radi procjenu stana koji kupujes (vrijednost stana mora biti veca 1,5 do 2 puta od vrijednosti kredita koji uzimas, zavisno od banke).
Kompletiras sve dokumente (obrazac za kredit, platne liste, potvrdu da si u stalnom radnom odnosu, mjenice..). Nakon sto ti odobre kredit a prije isplate, upisuje se hipoteka na banku. Ima jos nekih tehnickih stvari ali ugrubo
to bi bilo to.
alica.k

#1185 Re: Cijene stanova All about

Post by alica.k »

jel iko ustvari kupovao stan u zadnje vrijeme da nam kaze kakve su cijene...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1186 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

Alfons Kauders wrote:
komi wrote:ja čekam da kvadar :mrgreen: bude 1000

od lukavice do pofalića
1000 cega? :D

maraka nego čega :mrgreen:
trinit1404

#1187 Re: Cijene stanova All about

Post by trinit1404 »

alica.k wrote:jel iko ustvari kupovao stan u zadnje vrijeme da nam kaze kakve su cijene...
ja kupila stan prije dvije sedmice, kavadrat me dosao 1950 u centru. sve radila preko notara, a notar nece nista uraditi ukoliko vlasnik ne donese sluzbeni zk izvadak na kojem u C kateogriji sud pise da li stan ima ili nema tereta, rjesenje da je platio porez i da je stan u njegovo ime, te potvrde da je platio sve komunalije. jako profesionalno, sve sam zavrsila za dva sata - od ugovora do kljuceva u rukama.

sad, da li ce cijene padati dalje, moguce je. ali u mom slucaju ispostavilo se da a) imam novac u tom momentu, b) treba mi investicija, c) cijene u centru su pale jako puno od prosle godine, d) neizvjesno je da li ce ili nece padati, i e) bolje je ovih dana novce uloziti u takvo nesto nego ih drzati u banci cije kamate su smijesne.
alica.k

#1188 Re: Cijene stanova All about

Post by alica.k »

wow, tak jeftino u centru?
kolike li su cijene na breki, bas me zanima.
kamen spoticanja

#1189 Re: Cijene stanova All about

Post by kamen spoticanja »

ružmarin-a wrote:
hvala unaprijed

taj od koga kupuješ stan, treba da ti da broj katastarske čestice (k.č) i katastarsku opštinu (k.o.)
ako ne znaš, onda otiđi sa google snimkom u Opštinu gdje je lociran stan i oni će na osnovu njihovih mapa da ti kažu broj čestice.

a onda ušetaš ovde:

Ako ti ne kažu, već da moraš tražiti kopiju katastarskog plana, onda moraš platiti u Katastru za ZK izvadak

1. u Katastar
2. u Sud, gdje vadiš na osnovu ovog lista iz katastra vlasnički list (iz Zemljišne knjige)- ZK izvadak

:sax: :D
lijepa moja domovina :) i jos ljepsi ljudi u domovini...pogotovo ovako virtualno...na salterima ipak ide malo teze :D :-)
danas malo hodao onaokolo,licno saznao sta znaci zk izvadak :D platio za kopiju katastarskog plana...sutra ce ako Bog da cestica biti poznata :D zavrzlame s notarima mi je objasnio tim pravnika,ekonomista,radnika banaka :D nista ih nisam skontao(lijepa moja medicina :D )ali cu,kazu,sve shvatit na licu mjesta,dakle kad mi pare budu otimali :D
uglavnom mnogo hvala,i tebi i svim ostalima koji su pomogli :) najstebolji :)
a kad ste vec tako nagodni zanima me jos i ovo :D :
dakle zanima me kakva je procedura pretvorbe stambene nekretnine dakle stambenog prostora u poslovnu nekretninu,dakle poslovni prostor?
sta je potrebno,koliko to kosta,od cega sta zavisi,ko je nadlezan,postoje li slucajevi kad je pretvorba nemoguca?
uglavnom svi detalji
hvala hvala
ahuseino

#1190 Re: Cijene stanova All about

Post by ahuseino »

kamen spoticanja wrote:
ružmarin-a wrote:
hvala unaprijed

a onda ušetaš ovde:

1. u Katastar

:sax: :D
lijepa moja domovina :) i jos ljepsi ljudi u domovini...pogotovo ovako virtualno...na salterima ipak ide malo teze :D :-)
danas malo hodao onaokolo,licno saznao sta znaci zk izvadak :D platio za kopiju katastarskog plana...sutra ce ako Bog da cestica biti poznata :D zavrzlame s notarima mi je objasnio tim pravnika,ekonomista,radnika banaka :D nista ih nisam skontao(lijepa moja medicina :D )ali cu,kazu,sve shvatit na licu mjesta,dakle kad mi pare budu otimali :D
uglavnom mnogo hvala,i tebi i svim ostalima koji su pomogli :) najstebolji :)
a kad ste vec tako nagodni zanima me jos i ovo :D :
dakle zanima me kakva je procedura pretvorbe stambene nekretnine dakle stambenog prostora u poslovnu nekretninu,dakle poslovni prostor?
sta je potrebno,koliko to kosta,od cega sta zavisi,ko je nadlezan,postoje li slucajevi kad je pretvorba nemoguca?
uglavnom svi detalji
hvala hvala
Pa jesil' ti u medicini za humane razloge - da ljecis ljude.... ili za biznis razloge - da ljecis ljude... za pare... :D
kamen spoticanja

#1191 Re: Cijene stanova All about

danasnja medicina nema veze s humanoscu...nazalost...pogotovo ovaj moj stomatoloski dio...najtruliji kapitalizam...
:roll:
no humanost je tematika koja nema granice...i puno je prostora...no sikiriki...nismo zaboravili da smo ipak ,prije svega ljudi Boziji robovi ;-) :)
duboka_misao

#1192 Re: Cijene stanova All about

Post by duboka_misao »

@kamen spoticanja moje stovanje :D znaci planiras pretvoriti stan u ord? nikakav problem imas vec sve prikljucke,sanitarije i to na gotovo mislim da dojde inspekcija koja je pri tvojoj opstini na tehnicki pregled i izdaju ti rjesenje o ispunjavanju teh uslova za tu namjenu.
kamen spoticanja

#1193 Re: Cijene stanova All about

duboka_misao wrote:@kamen spoticanja moje stovanje :D znaci planiras pretvoriti stan u ord? nikakav problem imas vec sve prikljucke,sanitarije i to na gotovo mislim da dojde inspekcija koja je pri tvojoj opstini na tehnicki pregled i izdaju ti rjesenje o ispunjavanju teh uslova za tu namjenu.
hvala :)
imas li slucajno informaciju koliko kosta to zadovoljstvo promjene namjene nekretnine? i postoje li neki drugi uslovi?
jer sam cuo da trebaju i neki potpisi ostalih stanara tog stambenog objekta i sl.
eto pa imas besplatno izbjeljivanje zuba u novoj ordinaciji ako Bog da kad bude u funkciji :D
lerdi

#1194 Re: Cijene stanova All about

Post by lerdi »

kamen spoticanja wrote:
duboka_misao wrote:@kamen spoticanja moje stovanje :D znaci planiras pretvoriti stan u ord? nikakav problem imas vec sve prikljucke,sanitarije i to na gotovo mislim da dojde inspekcija koja je pri tvojoj opstini na tehnicki pregled i izdaju ti rjesenje o ispunjavanju teh uslova za tu namjenu.
imas li slucajno informaciju koliko kosta to zadovoljstvo promjene namjene nekretnine? i postoje li neki drugi uslovi?
jer sam cuo da trebaju i neki potpisi ostalih stanara tog stambenog objekta i sl.
eto pa imas besplatno izbjeljivanje zuba u novoj ordinaciji ako Bog da kad bude u funkciji :D
Prvo i osnovno je da moraš imati 100%-tnu saglasnost svih stanara. Ja sam oko toga prošle godine nešto pokušavao, ali nisam završio do kraja upravo zbog ovih potpisa. Odeš u opštinu i kažeš im šta hočeš i oni ti kažu šta trebaš predati, tj. dadnu ti formular koji trebaš popuniti i na tom formularu piše šta uz njega treba još predati. Čini mi se ZK izvadak, dokaz o vlasništvu itd. Doduše tako je u opštini Centar, a za druge ne znam.

Što se tiče cijene jedna osoba koja je to isto odradila do kraja rekla mi je da to dođe oko 3 hiljade na kraju. Imaš valjda troškove postupka, inspekcije itd. Helem na kraju oko 3 milje. Nadam se da sam bio od pomoći 8-)
kamen spoticanja

#1195 Re: Cijene stanova All about

lerdi wrote:
kamen spoticanja wrote:
Prvo i osnovno je da moraš imati 100%-tnu saglasnost svih stanara. Ja sam oko toga prošle godine nešto pokušavao, ali nisam završio do kraja upravo zbog ovih potpisa. Odeš u opštinu i kažeš im šta hočeš i oni ti kažu šta trebaš predati, tj. dadnu ti formular koji trebaš popuniti i na tom formularu piše šta uz njega treba još predati. Čini mi se ZK izvadak, dokaz o vlasništvu itd. Doduše tako je u opštini Centar, a za druge ne znam.

Što se tiče cijene jedna osoba koja je to isto odradila do kraja rekla mi je da to dođe oko 3 hiljade na kraju. Imaš valjda troškove postupka, inspekcije itd. Helem na kraju oko 3 milje. Nadam se da sam bio od pomoći 8-)
:sax:
hvala mnogo :)
ružmarin-a

#1196 Re: Cijene stanova All about

Post by ružmarin-a »

kamen spoticanja wrote:
fino mu ti ponudi, ja ionako ne tražim protuuslugu za moje besplatne savjete 8-) :skoljka:
a ako baš budeš navalio, da se ne naljutiš pristaću :lol:
duboka_misao

#1197 Re: Cijene stanova All about

Post by duboka_misao »

ružmarin-a wrote:
kamen spoticanja wrote:
fino mu ti ponudi, ja ionako ne tražim protuuslugu za moje besplatne savjete 8-) :skoljka:
@ruzo imam prijedlog hajmo popola :D tebi izbjeli gornju meni donju vilicu ? :D posteno? :D
ružmarin-a

#1198 Re: Cijene stanova All about

Post by ružmarin-a »

duboka_misao wrote:
@ruzo imam prijedlog hajmo popola :D tebi izbjeli gornju meni donju vilicu ? :D posteno? :D
pošteno @duboka misli,
ali more i po vertikali :D popola

s tim što ovako možemo izabrati oboje desnu ili lijevu stranu :D
ili na štrafte, srazmjernu broju zuba nam u glavi (meni fali 1 imam 31 :-D )
kamen spoticanja

#1199 Re: Cijene stanova All about

ružmarin-a wrote:
kamen spoticanja wrote:
:-) :) :thumbup:
bice obecavam(dakle duzan sam ;-) ) samo malo strpljenja dok ordinacija bude u funkciji...pa ako jos uvijek budes tu na saxu i ako nas mr zoom ne posalje u rudare,dugove cemo vratiti :)
Rimad

#1200 Re: Cijene stanova All about

Post by Rimad »

Da s vratimo na temu, a to je "Cijene stanova", a ne ZK izvadak i kako preurediti stan u ordinaciju.

Čuo sam - nisam se lično uvjerio, da neka firma koja je učestvovala u izgradnji stanova na Stupu (Tibra Pacific), prodaje stan po 1600KM/m2.
Zna li neko šta o ovome ?
Post Reply