McDonald's u Sarajevu???

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
fatality

#1176 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by fatality »

seln wrote:
fatality wrote:
seln wrote: Ama, mozes je traziti ako hoces i da ti direktno sipaju u u sta...ne koristi.
Prvo, to nije kola, vac se on the face of the place mijesa prasak sa soda-vodom.
Drugo, rezultat je takav da se njime mozes samo oprati tush (mislim, ako neko to prakticira).
:lol: :lol: nije kola jer se "on the place " mijesa prasak sa vodom , mislim naravno da je bolja ona kola koja se napravi negdje daleko , pa stoji nekoliko godina, pa se vozika do odredista ,ali eto cisto reda radi da pitam strucnjaka za "pravu" kolu , nemoj se samo previse umarati da ne pregoris , sta ti mislis od cega i kako se pravi ta "prava" kola

i kao jedna pomoc , to sto stoji godinama nije tajna u proizvodnji kole :P
Imas li ti neki problem ili cemu ovaj podsmijeh?
Ako vec hoces diskutirato, objasni mi:
a) kako moze kola stojati nekoliko godina kad je na svakom pakovanju naveden datum punjenja.
b) ne znam od cega se pravi ta kola, recept je jos uvijek strogo cuvana tajna. Znas li ti?
c) aroganciju sacuvaj za po kuci.
Je li to bilo to ili se zavrsilo na ovom pokusaju duhovitosti?
a) nije mi se jednom desilo da kupim kolu godinu dana poslije nekog evropskog ili svijetskog prvenstva a na istoj ima ambalazaa od tog nekog prvenstva
b) ne znam sastojke prave kole , to i nije bitno , ali kada je popijes , mozes zakljucit da je soda sa nekim sirupom , hocu reci zdravom ljudskom razumu bi to trebalo manje vise bit jasno , ili si mislio da nam mali zeleni ljudi donose taj carobni napitak
c) necu vise nikad biti arogantan ciko , izvinjavam se
sad zasad sam zavrsio sa duhovitoscu ,ali sta cu kada me tvoji komentari inspirisu :D

@ karanana , i meni je kola u MCD takodjer dosta bolja od one flasirane , i to dosta bolja
fatality

#1177 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by fatality »

seln wrote:
karanana wrote:
seln wrote:
postujem i to, znaci svako ima svoj ukus i naci ce se musterija i za mcdonalds i za cevape i za pite. nece nagib morati prodati svoju Q7icu jer mu je mcdonalds postao konkurencija.
Otprilike, to sam sve vrijeme i govorio. Neka dodje, ko voli neka ide.Da je zdravo-nije, je li ukusno - stvar ukusa...
no, neki dobiju napad kad im se dirne u ovaj fetis i posumnja u ukus, zdravstvene ucinke i humanizam MD kao firme.
opet spominjes stvari a da se prije toga ne raspitas
http://rmhc.org/who-we-are/our-history/
seln

#1178 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by seln »

fatality wrote:
a) kako moze kola stojati nekoliko godina kad je na svakom pakovanju naveden datum punjenja.
b) ne znam od cega se pravi ta kola, recept je jos uvijek strogo cuvana tajna. Znas li ti?
Je li to bilo to ili se zavrsilo na ovom pokusaju duhovitosti?[/quote]

a) nije mi se jednom desilo da kupim kolu godinu dana poslije nekog evropskog ili svijetskog prvenstva a na istoj ima ambalazaa od tog nekog prvenstva - sto apsolutno ne znaci da je stara, vec da je preostalo ambalaze koja se jos uvijek upotrebljava. jesi se sjetio da pogledas na datum punjenja?
b) ne znam sastojke prave kole , to i nije bitno , ali kada je popijes , mozes zakljucit da je soda sa nekim sirupom , hocu reci zdravom ljudskom razumu bi to trebalo manje vise bit jasno , ili si mislio da nam mali zeleni ljudi donose taj carobni napitak-dakle, mogu pretzpostaviti da je kola u MD od necega drugog, a ne od sirupa i sode. i to bi zdravom razumu trebalo biti jasno. za aroganciju sam ti vec rekao.
c) necu vise nikad biti arogantan ciko , izvinjavam se-uzalud, ne uspijeva ti
sad zasad sam zavrsio sa duhovitoscu ,ali sta cu kada me tvoji komentari inspirisu :D-nije to inspiracija, vec nedostatak znanja prikriven zajedljivoscu

@ karanana , i meni je kola u MCD takodjer dosta bolja od one flasirane , i to dosta bolja[/quote]
Dori

#1179 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by Dori »

karanana wrote:
pa ako ti smeta slobodno trziste i ekonomija i konkurencija ne znam sta radis u ovoj zemlji. ima jos par zemalja gdje se moze kupit samo jedna vrsta cokolade, jedna vrsta mlijeka, jedna vrsta jestivog ulja......
ako je tebi zdrava konkurencija negativna stvar onda ti sigurno ne smeta cevabdzijski monopol i njihovo dizanje cijena koje ce se mozda uvodjenjem ovakve konkurencije malo i primiriti.
Ma bravo!!! :thumbup: :thumbup: :thumbup:
seln

#1180 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by seln »

fatality wrote:
seln wrote: no, neki dobiju napad kad im se dirne u ovaj fetis i posumnja u ukus, zdravstvene ucinke i humanizam MD kao firme.
http://rmhc.org/who-we-are/our-history/[/quote]
Ma nije valjda?
Poslije ovog, svaka diskusija je suvisna.
Neko ko istice humanizam tih derikoza (izrabljivanje radnika, nepostene metode konkurencije, razni poreski skandali, iskoristavanje lokalnog stanovnistva...niz beskrajan) i to potkrepljuje samohvalom od samog MD...argument boli glava.
seln

#1181 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by seln »

karanana wrote:
seln wrote: Ovo je cisto "dobijeno na mostu, izgubljeno na cupriji". Ta nova radna mjesta ce se otvoriti naustrb konkurencije koja ce propasti. Sarajevo je, kao i vecina nasih gradova, dobro pokriveno ugostiteljskom ponudom.
Svaki novi igrac na trzistu ce samo izazvati prelazni rok kod radnika, koji ce umjesto u cevapari raditi u MD.
pa ako ti smeta slobodno trziste i ekonomija i konkurencija ne znam sta radis u ovoj zemlji. ima jos par zemalja gdje se moze kupit samo jedna vrsta cokolade, jedna vrsta mlijeka, jedna vrsta jestivog ulja......
ako je tebi zdrava konkurencija negativna stvar onda ti sigurno ne smeta cevabdzijski monopol i njihovo dizanje cijena koje ce se mozda uvodjenjem ovakve konkurencije malo i primiriti.
Sorry, nisam vidio komentar.
karanana, jesi li ti meni dobro? onako, sve u redu?
gdje sam ja u mom postu spomenuo da mi smeta konkurencija? gdje sam hvalio monopol?
Ne podmeci, ziv bio.
fatality

#1182 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by fatality »

seln wrote:
fatality wrote:
Je li to bilo to ili se zavrsilo na ovom pokusaju duhovitosti?
a) nije mi se jednom desilo da kupim kolu godinu dana poslije nekog evropskog ili svijetskog prvenstva a na istoj ima ambalazaa od tog nekog prvenstva - sto apsolutno ne znaci da je stara, vec da je preostalo ambalaze koja se jos uvijek upotrebljava. jesi se sjetio da pogledas na datum punjenja?
nista dok ne slikam i ne postavim , ovako mozemo do sutra , ali ces dobit sliku sa datumom
b) ne znam sastojke prave kole , to i nije bitno , ali kada je popijes , mozes zakljucit da je soda sa nekim sirupom , hocu reci zdravom ljudskom razumu bi to trebalo manje vise bit jasno , ili si mislio da nam mali zeleni ljudi donose taj carobni napitak-dakle, mogu pretzpostaviti da je kola u MD od necega drugog, a ne od sirupa i sode. i to bi zdravom razumu trebalo biti jasno. za aroganciju sam ti vec rekao.
nemoj mi se sad izvlaciti, rekao si da kola u MCD nije prava jer se pravi na licu mjesta , znaci glavni razlog ti je bio taj sto se ne pravi u pravoj tvornici od kole nego kod njih , a zar mislis da bi coca cola stavila svoje ime na neki proizvod iza kojeg ne stoje 100%
a druga stvar kola u MCD se pravi od sirupa i sode , jer mi je prijatelj radio tamo i pokazao mi gdje se na onim masinama (kad sam sebi tocis) moze podesiti da ti izlazi vise sirupa nego sto je predvidjeno

c) necu vise nikad biti arogantan ciko , izvinjavam se-uzalud, ne uspijeva ti al se trudim
sad zasad sam zavrsio sa duhovitoscu ,ali sta cu kada me tvoji komentari inspirisu :D-nije to inspiracija, vec nedostatak znanja prikriven zajedljivoscu
pa ne moze ovdje niko sa tobom u korak , ti tako nacitan i pun informacija , imaj razumijevanja za nas koji ne znamo
@ karanana , i meni je kola u MCD takodjer dosta bolja od one flasirane , i to dosta bolja
karanana

#1183 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by karanana »

seln wrote:
karanana wrote:
seln wrote: Ovo je cisto "dobijeno na mostu, izgubljeno na cupriji". Ta nova radna mjesta ce se otvoriti naustrb konkurencije koja ce propasti. Sarajevo je, kao i vecina nasih gradova, dobro pokriveno ugostiteljskom ponudom.
Svaki novi igrac na trzistu ce samo izazvati prelazni rok kod radnika, koji ce umjesto u cevapari raditi u MD.
gdje sam ja u mom postu spomenuo da mi smeta konkurencija? gdje sam hvalio monopol?
Ne podmeci, ziv bio.
evo boldiro sam ti dio tvoje recenice gdje si izrazio zabrinutost za konkurenciju koju ce mcdonalds donijeti cevabdzijama. konkurencija ako nije u stanju da se prilagodi, naravno da ce propasti, ali to je njihova krivica. ovo su ti osnove kapitalizma odnosno ekonomije slobodnog trzista.

a prilagodjavanje znaci smanjenje cijene i marzi na cevapima sa 50% na 15-20%, koja ce nas onda motivisati da idemo na cevape. i odlicno za nas.
seln

#1184 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by seln »

fatality wrote:
nista dok ne slikam i ne postavim , ovako mozemo do sutra , ali ces dobit sliku sa datumom
nemoj mi se sad izvlaciti, rekao si da kola u MCD nije prava jer se pravi na licu mjesta , znaci glavni razlog ti je bio taj sto se ne pravi u pravoj tvornici od kole nego kod njih , a zar mislis da bi coca cola stavila svoje ime na neki proizvod iza kojeg ne stoje 100%
a druga stvar kola u MCD se pravi od sirupa i sode , jer mi je prijatelj radio tamo i pokazao mi gdje se na onim masinama (kad sam sebi tocis) moze podesiti da ti izlazi vise sirupa nego sto je predvidjeno

c) necu vise nikad biti arogantan ciko , izvinjavam se-uzalud, ne uspijeva ti al se trudim
pa ne moze ovdje niko sa tobom u korak , ti tako nacitan i pun informacija , imaj razumijevanja za nas koji ne znamo
a)kad dobijem sliku i dokaz da je kupljeno izvan BiH (jer u BiH je sve moguce), vjerovacu
b) a ti nemoj izmisljati, nigdje nisam rekao da ta kola nije "prava" (sta god to znacilo) vec da se pravi na licu mjesta i da je previse rijetka.
c) pohvalno
d) za tebe nemam razumijevanja, toliko zajedljivosti mi nije objasnjivo.
fatality

#1185 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by fatality »

seln wrote:
fatality wrote:
seln wrote: no, neki dobiju napad kad im se dirne u ovaj fetis i posumnja u ukus, zdravstvene ucinke i humanizam MD kao firme.
http://rmhc.org/who-we-are/our-history/
Ma nije valjda?
Poslije ovog, svaka diskusija je suvisna.
Neko ko istice humanizam tih derikoza (izrabljivanje radnika, nepostene metode konkurencije, razni poreski skandali, iskoristavanje lokalnog stanovnistva...niz beskrajan) i to potkrepljuje samohvalom od samog MD...argument boli glava.[/quote]

to da su im plate male je tacno , ali opet kao sto te niko ne tjera da tamo jedes , isto tako ne moras tamo ni raditi ako ne zelis ,
ali te plate opet ne odredjuje Ronald McDonald nego onaj cija je ta filijala , tj. taj neko ko je to otvorio
seln

#1186 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by seln »

karanana wrote:
seln wrote:
karanana wrote: pa ako ti smeta slobodno trziste i ekonomija i konkurencija ne znam sta radis u ovoj zemlji. ima jos par zemalja gdje se moze kupit samo jedna vrsta cokolade, jedna vrsta mlijeka, jedna vrsta jestivog ulja......
Ne podmeci, ziv bio.
evo boldiro sam ti dio tvoje recenice gdje si izrazio zabrinutost za konkurenciju koju ce mcdonalds donijeti cevabdzijama. konkurencija ako nije u stanju da se prilagodi, naravno da ce propasti, ali to je njihova krivica. ovo su ti osnove kapitalizma odnosno ekonomije slobodnog trzista.

a prilagodjavanje znaci smanjenje cijene i marzi na cevapima sa 50% na 15-20%, koja ce nas onda motivisati da idemo na cevape. i odlicno za nas.
Boldirao jesi, ali shvatio nisi.
Da pojasnim: ovdje gdje zivim se otvorio neki objekat, nesto sa salatama, lafo zdravo i tako to. koncept kao kod MD, mladja i slabo skolovana raja, uniforme, folovi, golovi...
uskoro se u blizini otvorio MD. posto ovdje, kao i svuda drugo, ljudi jedu nezdravo, jaran sa salatama je ubrzo skiknuo. broj izgubljenih i broj novootvorenih mjesta je bio u pet deka.
konkurencija podize kvalitet i smanjuje cijenu, to je tacno...ali NE stvara, vec uglavnom unistava radna mjesta. s gledista potrosaca je dobra, s gledista radnika...tja.
zenny

#1187 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by zenny »

ne znam skim se vi narode druzite al' moji poznanici nisu toliko bogati da idu u McDonalds toliko cesto k'o sto su isli na cevape, hamash il' doner.. kakva konkurencija ba sta vam je, vidjet cete vi.. buregdzinice i cevapdzinice ce radit' isto k'o i do sad sto su radile :-)
seln

#1188 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by seln »

fatality wrote: to da su im plate male je tacno , ali opet kao sto te niko ne tjera da tamo jedes , isto tako ne moras tamo ni raditi ako ne zelis ,
ali te plate opet ne odredjuje Ronald McDonald nego onaj cija je ta filijala , tj. taj neko ko je to otvorio
Te plate su u pravilu zakonski dozvoljen minimalac u nekoj drzavi.
tacno je da niko nikoga ne tjera da radi tamo, ali nemojmo onda pricati o humanizmu MD. ta firma je simbol svega americkog, pa tako i pohlepe poslodavaca.
karanana

#1189 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by karanana »

ok, haj nek propadne neki cevabdzija odnosno nek otpusti par radnika. veliki broj tih samostalinih zanatskih radnji iliti SZR-ova ne uplacuje doprinose, zdravstveno, socijalno, penziono.....
Mcdonalds se nece zajebavat sa ovim i uplacivat ce to za svoje radnike, te bivse rostiljdzije u cevabdzinicama. zar to nije dobitak za sve nas? vise para za zdravstvo, za penzije, za plate nasih lidera.

a da ne govorim silnu logistiku koja prati mcdonalds, pare koje mcd potrosi na marketing, vise poslova za nase graficke dizajnere, marketare, medijske agencije, televizijske i radio kuce koje ce prenositi reklame. vise posla za poljoprivrednike, pekare, proizvodjace ambalaze, salaveta......ma bukvalno ti mogu nabrojati stotinu poslova koji ce se kreirati od mcdonaldsa a da uopste nemaju nikakve veze sa radnicima koji rade u mcdonaldsu, nego pricam o popratnim uslugama.
andrija2007

#1190 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by andrija2007 »

Imal' taj McDonald vizu da dođe u Sarajevo?
seln

#1191 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by seln »

karanana wrote:ok, haj nek propadne neki cevabdzija odnosno nek otpusti par radnika. veliki broj tih samostalinih zanatskih radnji iliti SZR-ova ne uplacuje doprinose, zdravstveno, socijalno, penziono.....
Mcdonalds se nece zajebavat sa ovim i uplacivat ce to za svoje radnike, te bivse rostiljdzije u cevabdzinicama. zar to nije dobitak za sve nas? vise para za zdravstvo, za penzije, za plate nasih lidera.

a da ne govorim silnu logistiku koja prati mcdonalds, pare koje mcd potrosi na marketing, vise poslova za nase graficke dizajnere, marketare, medijske agencije, televizijske i radio kuce koje ce prenositi reklame. vise posla za poljoprivrednike, pekare, proizvodjace ambalaze, salaveta......ma bukvalno ti mogu nabrojati stotinu poslova koji ce se kreirati od mcdonaldsa a da uopste nemaju nikakve veze sa radnicima koji rade u mcdonaldsu, nego pricam o popratnim uslugama.
...isto kao sto su i cevapare trebale sve to.
karanana, oko tih stvari sa zaposljavanjem se necemo sloziti i zato manimo diskusiju.
slazem se da ce to podici kvalitet, jer su se neke cevapdzije osilile preko mjere, kvalitet - nula...pa je dobro da ih neko prodrma.
ali to sam vec spomenuo.
Ateista

#1192 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by Ateista »

Koliko god da je pozitivno sto ce biti novih radnih mjesta, cinjenica je da ce najveci plijen opet otici vlasnicima odnosno u ovom slucaju strancima.
Amazonka27

#1193 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by Amazonka27 »

Vela havle naroda :-? Pa ni jedan domaci gigant nije propao zato sto je dosao konkurent iz europe ili amerike...propali su zbog lopovluka i nesposobnosti onih koji su sjedili na vrhu menadzmenta. Jesu li lokalni granapi propali kako su dosli veliki trzni centri? Nisu...jer prva ja necu zbog kutije cigara zatabanati u trzni centar iako mi je pred nosom.
Jel propadaju privatni butici i standovi na pijaci odkako su se u gradu povecava broj radnji sa markiranom robom? Nesto nisam primjetila da je na otoci manaj guzva...a redovno se iznerviram kada odem u tifani i vidim pod kojim cijenama prodaju smece...(ili jos bolji primjer sam shop galery) al hajde...ko ima para na bacanje nek izvoli...
Neki dan odem sa jaranicom na cevape (cura zivi u americi pa eto izrazila zelju da zvakne cevap) i mi na carsiji kod hodzica i ona naruci jogurt, on donese dva...kako sam posla da mu kazem da je samo ona narucila...iskulira i ode... a onda me bi stid - na poklopcu jogurta nista nije pisalo osim imena (ne sjecam se koje ime)...ni bar-koda, ni datum, ni mjesto proizvodnje...da curi ne pokvarim dan u Sa sa histerisanjem...popih onaj jogurt ...ne znam zasto al pravo me bi stid...
anjusha
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

#1194 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by anjusha »

ociscena. samo polako naprijed!
sarajevsko_pivo

#1195 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by sarajevsko_pivo »

Jedca cekam McD u BiH!

Ovo ce sigurno biti MCD sa navecim prometom, barem u prvoj sedmici :thumbup: :bih:
*miara*

#1196 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by *miara* »

Image

Image

Image

jedva cekam.
A-ZO

#1197 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by A-ZO »

red je da malo zasladimo :)

Image
*miara*

#1198 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by *miara* »

A-ZO wrote:red je da malo zasladimo :)

Image
perverzija.
A-ZO

#1199 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by A-ZO »

a s koje strane Alte ce biti DRIVE THRU :?:

Image
Halleluhwah
Location: Among and above strange people, mit dir Lili Marleen

#1200 Re: McDonald's u Sarajevu???

Post by Halleluhwah »

Mislim da je vrijeme da se tri upitnika u naslovu zamjene tačkom ili jednostavno obrišu, što je pravilnije.
Locked