pustopoljina wrote:Quaresma wrote:pustopoljina wrote:
jezero-spahici
puno je krajisnika iz like. lako moguce.
takodjer me interesuje vjera, da li su to bili prije katolici pa su preuzeli islam s vremenom.
ne znam da li ima spahica hrvata danas
u to se ne razumijem, ali generalno: iz like mogu biti i jedni i drugi i treci- pravoslavne su dovodili, a i muslimanima su davali zemlju ili su jednostavno dobijali posao, a mogli su, normalno, biti i katolici. lika je "krajina", kao i krajina...imala je posebnu funkciju...vecina tih koji su iz like, su u krajinu dosli povlacenjem otomana iz like.
za moje kazu da su iz like, a onda ide slavno- a u liku iz anadolije...s obzirom da smo svi hem svijetli, hem puno blizi dva metra, nego metru i pol...sumnjam da je iko moj ikad vidio anadoliju...
svi ovi sto im se iz imena moze izvesti kakav posjed, mogli su biti domoroci koji su preuzeli islam (ali ne nuzno, nekad bi nekoga i poslali da ga se rijese, negdje na kraj svijeta -u krajinu-), svi oni kojima se iz imena moze izvesti neka
redarstvena ili
pare-skupljajuca ili vjerska funkcija mogli su doci iz raznih dijelova carstva, odrzavati law and order.
mozda fakat neko iz spahica, neki did, zna koju vise...
u mene did fizički ko mladić mashallah

a preko 90mu i grabi ka stotoj ako Bog da, samo eto, jbg, ja sam mlad, nisam se toliko zainteresovao oko ovih stvari do prije par godina, a i on dok je bio beba nije imao oca jer je umro kako kaze od neke bezveze bolesti, jer tad nije bilo adekvatnog lijecenja, negdje je ukopan u Bihacu, ali ne zna gdje tacno. to je sve sto zna.
cim prvom prilikom gore se kuci vratim, to cu ga prvo upitati, mozda je ipak sta ostalo u sjecanju, ako ne i neki detalj, ipak stariji u svojim kasnim godinama vise se sjecaju ono sto se u proslosti davno desavalo, nego ovo nedavno.
recimo u mom komsiluku bila jedna starica, did u mene je mislim 1924. godiste, ili 1926, ne zna ni on sam, kaze da je jedan od ta dva datuma, a ta starica bila ziva do prije par godina, i svima nama pricala kako se sjeca sta je bilo kad se did moj rodio, i cak se sjeca sta je nosila od odjece tad. ali nazalost, izgorila je u svojoj staroj kuci, kao i sva kuca, samo je Kur´an ostao, sto je fascinantno