Ginekologija - sve o tome
Moderator: anex
-
nera18
#1176 Re: Ginekologija i vagine....
djevojke koje imaju problema sa hormonima pravac apoteka, caj od nevena i ...ž 
- jaca-maca
#1177 Re: Ginekologija i vagine....
...ž???nera18 wrote:djevojke koje imaju problema sa hormonima pravac apoteka, caj od nevena i ...ž
-
nera18
#1178 Re: Ginekologija i vagine....
zalijemo uz cajku od nevenajaca-maca wrote:...ž???nera18 wrote:djevojke koje imaju problema sa hormonima pravac apoteka, caj od nevena i ...ž
-
doggy
#1179 Re: Ginekologija i vagine....
dan prije nego sto cu dobiti, nakon sexa tj orgazma imam strasne bolove u maternici
bolovi budu toliko nepodnosljivi da moram uzeti tabletu
da li se ikom to desava i da li je to normalno?
- Bellydancesuperstar
#1180 Re: Ginekologija i vagine....
znam osjetiti, ali ništa neizdrživo. neki dan je bilo jače, pa sam prilegla, ali nisam se puno tim zamarala.doggy wrote:dan prije nego sto cu dobiti, nakon sexa tj orgazma imam strasne bolove u maternici
-
kolobok
#1181 Re: Re:
Ne znam za rak grlića maternice, ali znam da pilule djeluju i na način da mijenjaju uvjete u maternici za prihvat oplođene stanice, tako da ako dođe do začeća (što je moguće i uz pilule) zametak propada zahvaljujući pilulama. Malo ljudi koji koriste pilule, spiralu ili slična sredstva razmišlja o tome. Nažalost.tonioko wrote:anti bebi pilule 100 dovode do raka grlića
- Bellydancesuperstar
#1182 Re: Ginekologija i vagine....
Da, pilule su abortivno sredstvo.
A imaju i štetnih utjecaja na tijelo kao i svaki lijek.
A imaju i štetnih utjecaja na tijelo kao i svaki lijek.
- male_okice
#1183 Re: Re:
Antibebi pilule NE DOVODE DO RAKA GRLICA MATERICA ONE GA CAK SRJECAVAJU! nemoj siriti dezinformacije!kolobok wrote:Ne znam za rak grlića maternice, ali znam da pilule djeluju i na način da mijenjaju uvjete u maternici za prihvat oplođene stanice, tako da ako dođe do začeća (što je moguće i uz pilule) zametak propada zahvaljujući pilulama. Malo ljudi koji koriste pilule, spiralu ili slična sredstva razmišlja o tome. Nažalost.tonioko wrote:anti bebi pilule 100 dovode do raka grlića
Dugotrajnim posmatranjem utvrđeno je da korištenje pilule:
do četiri godine smanjuje rizik nastanka raka jajnika za 30%. Rak jajnika je najzloćudnija bolest ženskog spolnog sistema. Pad rizika za nastanak raka jajnika zabilježen je već nakon 6 mjeseci korištenja pilule.
upotreba od pet i više godina smanjuje rizik nastanka raka jajnika za 70–80%
rizik nastanka raka endometrija (sluznice) maternice smanjen je za 40% nakon dvogodišnjeg uzimanja i za 60% nakon četiri godine uzimanja.
Novije studije dokazale su protektivni učinak pilule za rizik nastanka karcinoma debelog crijeva. Nakon 8 godina korištenja pilule dokazana je zašita od 40%. izvor: http://kontracepcija.ba/pilula.php?suba ... om=&ucat=4&
- ladyada
#1184 Re: Re:
procitaj strane koje ne podrzavaju farmaceutske firme , nego neovisni ljudi, u svemu ima zrno istine ......male_okice wrote:Antibebi pilule NE DOVODE DO RAKA GRLICA MATERICA ONE GA CAK SRJECAVAJU! nemoj siriti dezinformacije!kolobok wrote:Ne znam za rak grlića maternice, ali znam da pilule djeluju i na način da mijenjaju uvjete u maternici za prihvat oplođene stanice, tako da ako dođe do začeća (što je moguće i uz pilule) zametak propada zahvaljujući pilulama. Malo ljudi koji koriste pilule, spiralu ili slična sredstva razmišlja o tome. Nažalost.tonioko wrote:anti bebi pilule 100 dovode do raka grlića
do četiri godine smanjuje rizik nastanka raka jajnika za 30%. Rak jajnika je najzloćudnija bolest ženskog spolnog sistema. Pad rizika za nastanak raka jajnika zabilježen je već nakon 6 mjeseci korištenja pilule.
rizik nastanka raka endometrija (sluznice) maternice smanjen je za 40% nakon dvogodišnjeg uzimanja i za 60% nakon četiri godine uzimanja.
Novije studije dokazale su protektivni učinak pilule za rizik nastanka karcinoma debelog crijeva. Nakon 8 godina korištenja pilule dokazana je zašita od 40%. izvor: http://kontracepcija.ba/pilula.php?suba ... om=&ucat=4&
- suncica24
#1185 Re: Ginekologija i vagine....
Od tri meni bliske osobe koje godinama su na pilulama, sve tri imaju teske probleme, dvije sa ciklusom, jedna (dvije) sa neplodnoscu, i sve sa promjenama na grlicu maternice.Antibebi pilule NE DOVODE DO RAKA GRLICA MATERICA ONE GA CAK SRJECAVAJU! nemoj siriti dezinformacije!
Novije studije dokazale su protektivni učinak pilule za rizik nastanka karcinoma debelog crijeva. Nakon 8 godina korištenja pilule dokazana je zašita od 40%. izvor: http://kontracepcija.ba/pilula.php?suba ... m=&ucat=4&
Jedna osoba je 8god uzimala pilule, bez prestanka (preporucljivo je nakon godine napraviti pauzu od 3mj) i nakon prestanka uzimanja 2god nije mogla normalnim putem imati ciklus. Na pregledima je ustanovljeno da nije problem vise u polnim zljezdama, vec u hipofizi koja se "prilagoila" pilulama pa ne salje "signal" tijelu da samostalno proizvodi hormone. U tom periodu su se pocele dogadjati promjene na maternici, konstatiran je HPV virus i pocele su terapije. Nakon dvije godine (znaci, ukupno cetiri godine!) i terapija i terapija, tijelo je vratilo ritam i pocelo samostalno luciti spolne hormone. I HPV virus je... "u normali".
Kod druge osobe, bliskoj prvoj, situacija je skoro ista, s tim da nema HPV virus vec su konstatovane dobrocudne promjene na jajnicima. Nakon dvije godine jos uvijek nema ciklus, te je odlucila da se vrati na pilule (po ljekarovom savjetu?!) i nastavi makar na taj nacin stabilizovati organizam, buduci da su simptomi izostanka ciklusa bili...
Kod trece osobe, koja je izuzetno mlada, ali koja je od nekog ranog spolnog sazrjevanja na pilulama, ustanovljen je HPV virus, dok ona jos uvijek uzima pilule, tako da se ne moze sa sigurnoscu kakvo je stvarno stanje organizma.
Iskreno, i ja sama vjerujem u pilulu kao zenskog prijatelja, s tim da sam veoma oprezna i pravim ceste pauze (postoje i drugi metodi zastite), te pojacavam kontrole.
Jer, pokusajte samo 5-8god uzimati C vitamin i onda ga oduzeti organizmu, da vidite sta ce biti, a ne pilule koje utjecu na mozda najbitniji i najnepoznatiji satni mehanizam covjekovog tijela.
Tako da, ova tvrdnja da su pilule sasvim bezopasne i da ne uzrokuju nista, nije tacna, kao sto nije ni ona da su one glavni uzrocnik raka kod zena. Istina je da se jako malo zna i da se jako puno spekulise.
Ali, da se stoga mora biti izuzetno oprezan, mora.
Nije to igracka. To je nase tijelo koje treba da nam traje jos godinama.
- Bellydancesuperstar
#1186 Re: Ginekologija i vagine....
Ja sam ih uzimala kratko vrijeme i nikad više. Od tada uopće ne uzimam pilule. Nemaju i tako nikakvu korist. Trudnoća se može spriječiti prirodnim metodama, za to nisu potrebne pilule. I nemam nikakvih problema u vezi reproduktivnih organa.
Nemoj piti lijekove (bilo koje) osim ako je baš nužno.
Trudnoću sprečava klasičan kondom, a i metoda praćenja plodnih i neplodnih dana te vađenje prije ejakulacije.
Trudnoću sprečava klasičan kondom, a i metoda praćenja plodnih i neplodnih dana te vađenje prije ejakulacije.
-
doggy
#1187 Re: Ginekologija i vagine....
posto mi je nerednovna, ne mogu koristiti tu metodu pracenja plodnih i neplodnih danaBellydancesuperstar wrote:Ja sam ih uzimala kratko vrijeme i nikad više. Od tada uopće ne uzimam pilule. Nemaju i tako nikakvu korist. Trudnoća se može spriječiti prirodnim metodama, za to nisu potrebne pilule. I nemam nikakvih problema u vezi reproduktivnih organa.
ne bih da koristim kondom jer smo u braku, jedino vadjenje prije ejakulacije i radimo
pilulu nisam jos koristila, a mozda se i odlucim na to
-
suza81
#1188 Re: Ginekologija i vagine....
Nista nije crno i bijelo, pa tako ni sa situacijom sa pilulom. Ja je posmatram kao manje zlo. Pilula ili abortus. Mislim da ovdje nema dileme. Zamislite samo da svaka djevojka/zena vodi racuna o svom tijelu " da joj traje godinama" i cuva se adekvatno od nezeljene trudnoce koliko bi manje namjernih prekida te iste bilo!suncica24 wrote:Od tri meni bliske osobe koje godinama su na pilulama, sve tri imaju teske probleme, dvije sa ciklusom, jedna (dvije) sa neplodnoscu, i sve sa promjenama na grlicu maternice.Antibebi pilule NE DOVODE DO RAKA GRLICA MATERICA ONE GA CAK SRJECAVAJU! nemoj siriti dezinformacije!
Novije studije dokazale su protektivni učinak pilule za rizik nastanka karcinoma debelog crijeva. Nakon 8 godina korištenja pilule dokazana je zašita od 40%. izvor: http://kontracepcija.ba/pilula.php?suba ... m=&ucat=4&
Jedna osoba je 8god uzimala pilule, bez prestanka (preporucljivo je nakon godine napraviti pauzu od 3mj) i nakon prestanka uzimanja 2god nije mogla normalnim putem imati ciklus. Na pregledima je ustanovljeno da nije problem vise u polnim zljezdama, vec u hipofizi koja se "prilagoila" pilulama pa ne salje "signal" tijelu da samostalno proizvodi hormone. U tom periodu su se pocele dogadjati promjene na maternici, konstatiran je HPV virus i pocele su terapije. Nakon dvije godine (znaci, ukupno cetiri godine!) i terapija i terapija, tijelo je vratilo ritam i pocelo samostalno luciti spolne hormone. I HPV virus je... "u normali".
Kod druge osobe, bliskoj prvoj, situacija je skoro ista, s tim da nema HPV virus vec su konstatovane dobrocudne promjene na jajnicima. Nakon dvije godine jos uvijek nema ciklus, te je odlucila da se vrati na pilule (po ljekarovom savjetu?!) i nastavi makar na taj nacin stabilizovati organizam, buduci da su simptomi izostanka ciklusa bili...
Kod trece osobe, koja je izuzetno mlada, ali koja je od nekog ranog spolnog sazrjevanja na pilulama, ustanovljen je HPV virus, dok ona jos uvijek uzima pilule, tako da se ne moze sa sigurnoscu kakvo je stvarno stanje organizma.
Iskreno, i ja sama vjerujem u pilulu kao zenskog prijatelja, s tim da sam veoma oprezna i pravim ceste pauze (postoje i drugi metodi zastite), te pojacavam kontrole.
Jer, pokusajte samo 5-8god uzimati C vitamin i onda ga oduzeti organizmu, da vidite sta ce biti, a ne pilule koje utjecu na mozda najbitniji i najnepoznatiji satni mehanizam covjekovog tijela.
Tako da, ova tvrdnja da su pilule sasvim bezopasne i da ne uzrokuju nista, nije tacna, kao sto nije ni ona da su one glavni uzrocnik raka kod zena. Istina je da se jako malo zna i da se jako puno spekulise.
Osim toga , ne mozes dovesti HPV i pilulu u vezu, pilula ne proizvede taj virus, njega pokupis, a on je direktna veza sa promjenama na grlicu maternice i neplodnoscu. To nema nikakve veze sa pilulom. Ali u svakom slucaju se slazem sa tobom da treba praviti par mjeseci godisnje pauze (to se uostalom i preporucuje, svaki iole normalan gin bi to savjetovao, u masi tekstova o pilulama to pise), redovno ici na kontrole... i maticnu mlijec da konzumiram svaki dan 8 godina imam osjecaj da bi mi naskodila
-
Emich
#1189 Re: Ginekologija i vagine....
Ja imam najobicniju spiralu od 20 km i jako sam zadovoljna vec 3 mjeseca je imam....sex je odlican opusteniji smo dosta....nesmeta nista....kontrole svakih 6 mjeseci...nisam htjela Mirenu jer imam problema s hormonima, a i preskupa je dadnem 300 km i izvadim je za par mjeseci ne hvala.....ako tjelo neprihvati ni najeftiniju nece ni najskuplju.....za pilule nisam...jer je to sve na bazi hormona
- Bellydancesuperstar
#1190 Re: Ginekologija i vagine....
pilula ili abortus???
koje li dileme?
kao da dijete nastaje samo tako! mislim da su prirodne metode sasvim dovoljne i kondom isto.
ne svršavaj unutra i ne bude dijete došlo, nema šanse. kad moram doslovno reći.
koje li dileme?
kao da dijete nastaje samo tako! mislim da su prirodne metode sasvim dovoljne i kondom isto.
-
nera18
#1191 Re: Ginekologija i vagine....
a dobra ti ta zastita pravoBellydancesuperstar wrote:pilula ili abortus???
koje li dileme?
-
suza81
#1192 Re: Ginekologija i vagine....
Vjerovala ili ne pogresno mislisBellydancesuperstar wrote:pilula ili abortus???
koje li dileme?
Zagooglaj malo kad vec imas net
I prije ejakulacije muskarac moze izbaciti odredjenu kolicinu sperme, da ne govorim o psiholoskim faktorima coitus interuptusa. Ova metoda bi mi bila ok za parove koji nije bas da zele odmah dijete, ali se ne bi puno bunili ako se zalomi
A kondomi pucaju, spadaju, smetaju, zuljaju
Pilula ili abortus mozda zvuci kao krajnost , ali za one koji ne preferiraju kondome ili ne zele jos spiralu, pilula je bolje rjesenje od igranja sa vatrom.
- suncica24
#1193 Re: Ginekologija i vagine....
Postoji veza izmedju HPV i pilule, iako se radi o virusu koji se, kako kazes "pokupi". Pogledaj neutralna istrazivanja, tamo ima vise o tome.Nista nije crno i bijelo, pa tako ni sa situacijom sa pilulom. Ja je posmatram kao manje zlo. Pilula ili abortus. Mislim da ovdje nema dileme. Zamislite samo da svaka djevojka/zena vodi racuna o svom tijelu " da joj traje godinama" i cuva se adekvatno od nezeljene trudnoce koliko bi manje namjernih prekida te iste bilo!
Osim toga , ne mozes dovesti HPV i pilulu u vezu, pilula ne proizvede taj virus, njega pokupis, a on je direktna veza sa promjenama na grlicu maternice i neplodnoscu. To nema nikakve veze sa pilulom. Ali u svakom slucaju se slazem sa tobom da treba praviti par mjeseci godisnje pauze (to se uostalom i preporucuje, svaki iole normalan gin bi to savjetovao, u masi tekstova o pilulama to pise), redovno ici na kontrole... i maticnu mlijec da konzumiram svaki dan 8 godina imam osjecaj da bi mi naskodila
Ostalo, slazem se s tim da mislim da je ovo "pilula ili abortus" malo pretjerano, jer postoji "milion stvari" izmedju.
Ali da je pilula najugodnije rjesenje kako za zenu, tako za muskarca... ostaje.
-
kolobok
#1194 Re: Re:
Nisam ja ništa govorio o raku grlića maternice, nego o tome da malo ljudi razmišlja o tome na kojem principu djeluje kontracepcijsko sredstvo koje koriste i da mnoga sredstva poput pilula ili spirale djeluju upravo na principu da unište zametak ako dođe do začeća.male_okice wrote: Antibebi pilule NE DOVODE DO RAKA GRLICA MATERICA ONE GA CAK SRJECAVAJU! nemoj siriti dezinformacije!
- male_okice
#1195 Re: Ginekologija i vagine....
bas tako hpv virus i pilula nemaju veze jedno s drugim, hpv virus se prenosi spolnim putem, i neki njegovi podtipovi su odgovorni za rak grlica materice i logicno je da je on "krivac" za promjene na grlicu materice. a takodjer pitanje je da li su te tvoje kolegice imale normalne cikluse prije pilule? Ako nisu onda je logicno da kad prestanu piti pilulu da nece opet imati normalan ciklus ako ga nisu imali. Ja pijem pilule preko dvije godine i kad sam radila jednu pauzu ciklus mi je opet mi je redovan kao i prije pilule tako da sve je to individualno. Takodjer hjela bih napomenuti da STO se tice te pauze misljenje se razilaze tako da dobar dio ginekologa smatra da se ne treba praviti pauza u koristenju -uz redovni nadozor doktora i pracenje nalaze jer smatraju da tijelo se navikne na pilulu pa kad se pravi pauza to moze vise stetiti nego koristiti u smislu da izazove haos medju hormonima, a plus kad se onda opet podje piti pilule opet se tijelo mora privikavati na nju-odnosno mora se prolazati kroz onaj adaptacioni period koji moze biti pracen glavoboljama, mucninom, spotting-om. (ovo mi je potvrdio moj ginekolog) Eh dok neki smatraju da ta pauza treba. Google-ajte malo o tome pa cete vidjeti. Dalje nemojte me pogresno razumjeti nisam ja veliki pobornik pilula ali pilula postoji vec 50 godina sad je fakticki sa toliko malom dozom hormona da sunus pojave minimalne, a plus proizveli su pilulu i sa prirodnim estrogenom QLAIRA-nazalost nije jos dostupna na nasem trzistu ali jeste u HR i SRB tako da ce sigurno brzo i kod biti, ali vidim toliko mladih djevojaka koje rade abortuse a i starijih koje su vec majke tako da ako moram da biram izmedu pilule i abortusa pa manje stete mom organizmu cinim uzimajuci pilulu nego podvrgavajuci se abortusu! Abortus nije kontracepcija kako se cesto kod nas u bosni mislisuza81 wrote:Nista nije crno i bijelo, pa tako ni sa situacijom sa pilulom. Ja je posmatram kao manje zlo. Pilula ili abortus. Mislim da ovdje nema dileme. Zamislite samo da svaka djevojka/zena vodi racuna o svom tijelu " da joj traje godinama" i cuva se adekvatno od nezeljene trudnoce koliko bi manje namjernih prekida te iste bilo!suncica24 wrote:Od tri meni bliske osobe koje godinama su na pilulama, sve tri imaju teske probleme, dvije sa ciklusom, jedna (dvije) sa neplodnoscu, i sve sa promjenama na grlicu maternice.Antibebi pilule NE DOVODE DO RAKA GRLICA MATERICA ONE GA CAK SRJECAVAJU! nemoj siriti dezinformacije!
- Bellydancesuperstar
#1196 Re: Re:
Upravo tako. Piti pilulu ili ići na abortus je isto.kolobok wrote:Nisam ja ništa govorio o raku grlića maternice, nego o tome da malo ljudi razmišlja o tome na kojem principu djeluje kontracepcijsko sredstvo koje koriste i da mnoga sredstva poput pilula ili spirale djeluju upravo na principu da unište zametak ako dođe do začeća.male_okice wrote: Antibebi pilule NE DOVODE DO RAKA GRLICA MATERICA ONE GA CAK SRJECAVAJU! nemoj siriti dezinformacije!
druga stvar, pa valjda spolno aktivna žena može procijeniti kad su joj plodni dani? Nije potrebno čak ni to brojanje dana, nego nekakvi mali bolovi, vlažnost područja, rastezljivost sluzi, izrazita želja za sexom
Ok, ako nije ozbiljna veza - u tom slučaju mislim da je bolji kondom i ne svršavanje, ali ako je ozbiljna veza ne vidim problem.
Abortus nije kontracepcija nego ubojstvo vlastitog djeteta i to je činjenica.
Onaj tko nije u stanju prihvatiti rizik djeteta, taj se ne treba uopće sexati. Nijedna kontracepcija nije 100% sigurna, pa čak ni abortus.
Zato ženite se, udajte se i rizik neće biti toliko strašan.
-
suza81
#1197 Re: Ginekologija i vagine....
@Bellydancesuperstar, sto ti od medicine napravi cirkus
Bas lupas
Evo recimo i ako (a vjerovatnoca je minimalna) dodje do zaceca hormoni nece dozvoliti da se oplodjena jajna celija ugnijezdi u zid maternice i plod propada, star tek nekoliko dana, nevidljiv golim okom, bez uocljivog kicmenog stuba i otkucaja srca. Na koji nacin to moze biti isto sa abortusom u npr. 6. sedmici kad se vec cuju otkucaji srca, a plod je dug oko 6 mm sa dosta izdiferenciranih organa???Upravo tako. Piti pilulu ili ići na abortus je isto.
Plodni dani se mogu dogadjati i u sred menstruacije, pa tako i prije i poslije nje. Da je tako lako odrediti plodne dane ne bi postojali aparati za njihovo odredjivanje i zene koje se trude da zatrudne ne bi visile kod gina, valjda bi same znale kad treba da zagriju posteljudruga stvar, pa valjda spolno aktivna žena može procijeniti kad su joj plodni dani? Nije potrebno čak ni to brojanje dana, nego nekakvi mali bolovi, vlažnost područja, rastezljivost sluzi, izrazita želja za sexom. Svršavaj unutra kad nisu, kad jesu NEMOJ ni pod koju cijenu i to je to. S tim da bih napomenula da je bolje svršavati pred menstruaciju nego nakon.
Bas lupas
-
suza81
#1198 Re: Re:
Vidi li jos neko ovdje da govornik proturjeci sam sebi???Bellydancesuperstar wrote:Upravo tako. Piti pilulu ili ići na abortus je isto.kolobok wrote:Nisam ja ništa govorio o raku grlića maternice, nego o tome da malo ljudi razmišlja o tome na kojem principu djeluje kontracepcijsko sredstvo koje koriste i da mnoga sredstva poput pilula ili spirale djeluju upravo na principu da unište zametak ako dođe do začeća.male_okice wrote: Antibebi pilule NE DOVODE DO RAKA GRLICA MATERICA ONE GA CAK SRJECAVAJU! nemoj siriti dezinformacije!
Abortus nije kontracepcija nego ubojstvo vlastitog djeteta i to je činjenica.
Onaj tko nije u stanju prihvatiti rizik djeteta, taj se ne treba uopće sexati. Nijedna kontracepcija nije 100% sigurna, pa čak ni abortus.
- Bellydancesuperstar
#1199 Re: Ginekologija i vagine....
Nisam ja rekla da je prirodna zaštita 100% sigurna, samo kažem da je sigurnija više nego se misli.
No, zato imamo pravo izbora. Hoćemo li se trovati ili nećemo?
Moj izbor je da ne želim uzimati pilule niti ikakva kontraceptivna sredstva koja štete mogućem djetetu već prihvaćam rizik da se dijete dogodi, ako se dogodi, iako možda nije planirano.
aha..ispalo je da kažem da je abortus kontracepcija...nisam to htjela reći nego navodim da postoje i slučajevi neuspjelih abortusa, pa u skladu s tim, nisu ni oni 100%.
No, zato imamo pravo izbora. Hoćemo li se trovati ili nećemo?
Moj izbor je da ne želim uzimati pilule niti ikakva kontraceptivna sredstva koja štete mogućem djetetu već prihvaćam rizik da se dijete dogodi, ako se dogodi, iako možda nije planirano.
aha..ispalo je da kažem da je abortus kontracepcija...nisam to htjela reći nego navodim da postoje i slučajevi neuspjelih abortusa, pa u skladu s tim, nisu ni oni 100%.
Last edited by Bellydancesuperstar on 07/06/2011 16:38, edited 1 time in total.
- Bellydancesuperstar
#1200 Re: Ginekologija i vagine....
ne lupam.suza81 wrote:
Plodni dani se mogu dogadjati i u sred menstruacije, pa tako i prije i poslije nje. Da je tako lako odrediti plodne dane ne bi postojali aparati za njihovo odredjivanje i zene koje se trude da zatrudne ne bi visile kod gina, valjda bi same znale kad treba da zagriju postelju![]()
Bas lupas
svačije tijelo je drugačije. ako osluškuješ svoje tijelo, možeš primijetiti takve stvari.
ti aparati za određivanje su bacanje para jer zapravo služe za proučavanje sluzi koju ti možeš proučiti i prostim okom, bez ikakvih aparata.
a žene koje se trude da zatrudne, a ne ide im, su druga priča. nije moguće da svaki put promaše plodne dane, nego je u pitanju nešto drugo.
a upravo udaljavanjem od majke prirode dolazi do sve većih problema s reproduktivnim zdravljem.