Recepti
Moderator: anex
-
s@mson
#1176 Re: Recepti
Hm, dobio sam nekoliko šarana iz Buškog jezera i htio bih da ih spremim ispod saća pa ako neko ima neki prijedlog, nisam nikad spremao šarana...
Hvala...
Hvala...
- wewa
#1177 Re: Recepti
smrznuti ili friski? koliki su?
osnovno pravilo: sarana dobro ocistiti, posusiti nakon pranja, nasoliti i/ili dodati malo vegete i pustiti bar pola sata da odstoji. naloziti jacu vatru, na zari ugrijati tepsiju s 1-2 dcl ulja i na vrelo ulje spustiti sarana. poklopiti sacem i peci uz povremeno pregledanje. takav, frisak i solo pecen je najbolji - a zna se da je pecen kad mu koza pukne i oci pobijele. vegetarijanci - halalite
osnovno pravilo: sarana dobro ocistiti, posusiti nakon pranja, nasoliti i/ili dodati malo vegete i pustiti bar pola sata da odstoji. naloziti jacu vatru, na zari ugrijati tepsiju s 1-2 dcl ulja i na vrelo ulje spustiti sarana. poklopiti sacem i peci uz povremeno pregledanje. takav, frisak i solo pecen je najbolji - a zna se da je pecen kad mu koza pukne i oci pobijele. vegetarijanci - halalite
-
s@mson
#1178 Re: Recepti
Bili su friski, sad su u zimskom snu duboko zamrznuti:)wewa wrote:smrznuti ili friski? koliki su?
Znaci peci bez nekih dodatak u vidu korjenastog povrca..
Hvala mnogo, javim kako je (ne)uspjelo, mozda bude i neka slikica...
- wewa
#1179 Re: Recepti
cuj, peku ljudi svakako, s krompirom, celerom, fazonima - peku i pijanog u vinu.
ja sam iz ribarske porodice, mi sarana najvise volimo solo. tata je ekspert za spremiti sarana i on ga sprema kako sam napisala.
posto su ti sarani smrznuti, onda ih pusti da se sasvim odlede - jedino ocekuj da ce se kozica sigurno zalijepiti za dno tepsije. i jako je bitno koliki su sarani, sve sto je ispod 1 kg (a i to je pomaleno) ne isplati se peci ispod saca, ima previse kostiju. to radije na tavu
ja sam iz ribarske porodice, mi sarana najvise volimo solo. tata je ekspert za spremiti sarana i on ga sprema kako sam napisala.
posto su ti sarani smrznuti, onda ih pusti da se sasvim odlede - jedino ocekuj da ce se kozica sigurno zalijepiti za dno tepsije. i jako je bitno koliki su sarani, sve sto je ispod 1 kg (a i to je pomaleno) ne isplati se peci ispod saca, ima previse kostiju. to radije na tavu
-
s@mson
#1180 Re: Recepti
Velicina je od nekih 1,5 do 2 kg pa sam kontao nekoliko komada istovremeno, ima ko da pojede...
A negdje sam procitao da zbog tih kostiju nesto se zarezu pa onda kao bude manje, sta li..
Mozes li mi to malo objasniti i ima li kakve fajde od toga...
A negdje sam procitao da zbog tih kostiju nesto se zarezu pa onda kao bude manje, sta li..
Mozes li mi to malo objasniti i ima li kakve fajde od toga...
- wewa
#1181 Re: Recepti
super, to je optimalnos@mson wrote:Velicina je od nekih 1,5 do 2 kg pa sam kontao nekoliko komada istovremeno, ima ko da pojede...
- Vipera berus
#1182 Re: Recepti
Basmati riža je vrsta riže, a Uncle Ben's je marka. Postoji i Uncle Ben's basmati riža, al' morate paziti da ne potrefite onu instant rižu - ta je, haman, sa vještačkom aromom (Bog zna šta ''meću''u nju, a i inače sve Uncle Ben's riže su prethodno obrađene, aromatizirane...)alica.k wrote:a sto ne ona uncle ben's? meni je ta dobra skroz, ona integralna pogotovoswirl wrote:Ma ja ne zivim u Sarajevu, vani sam, i muku mucim koju rizu kupiti. Meni ovdje zene rekla da je KAO najbolja basmati riza
isto tako, kus kussuper kao prilog. kao i njoki al to je ustvari krompir tak da...
Hm, nisam to htjela reći, nego, basmati riža jeste (po meni) jedna od najboljh vrsta riže, dugo zrno, posebne fine arome (mene podsjeća na miris kuhane pšenice ili kukuruza), al' nije baš za ova naša tradicionalna jela...
- vesna555
#1183 Re: Recepti
Sinoc vecera super bila
Hvala žene :=)
- Ma.Le.Na
#1184 Re: Recepti
e drage moje 
kako pravite risotto s dagnjama
koje zacine koristite?
da li prvo skuhate rizu pa na kraju dodate dagnje ili...?
koje zacine koristite?
- wewa
#1185 Re: Recepti
friske ili smrznute?Ma.Le.Na wrote:e drage moje
koje zacine koristite?
mozes napraviti temeljac od dagnji, pa podlijevati rizu dok se kuha, na kraju dodati cijele dagnje.
- Ma.Le.Na
#1186 Re: Recepti
smrznute ledo
one su mi nekako najbolje
- wewa
#1187 Re: Recepti
najbolje su friske iz plavog vala - al' je malo povruce za transport, pa se ne isplati rizikovati.Ma.Le.Na wrote:smrznute ledo![]()
ove smrznute moras malo duze kuhati, sto ce reci da ih slobodno dodas kad i rizu i lagano kuhas.
- Ma.Le.Na
#1188 Re: Recepti
wewa wrote:najbolje su friske iz plavog vala - al' je malo povruce za transport, pa se ne isplati rizikovati.Ma.Le.Na wrote:smrznute ledo![]()
ove smrznute moras malo duze kuhati, sto ce reci da ih slobodno dodas kad i rizu i lagano kuhas.
znaci poprziti luk...dodati dagnje...malo poprziti..i onda rizu..i zacine..
i doljevati...sta...kakav temeljac...da riza postane risotto?
- wewa
#1189 Re: Recepti
obavezno bijeli luk, na kraju obavezno persina. mozes i malo limunove korice.Ma.Le.Na wrote:wewa wrote:najbolje su friske iz plavog vala - al' je malo povruce za transport, pa se ne isplati rizikovati.Ma.Le.Na wrote:smrznute ledo![]()
znaci poprziti luk...dodati dagnje...malo poprziti..i onda rizu..i zacine..
i doljevati...sta...kakav temeljac...da riza postane risotto?
a fora je podlijevati vrelom vodom/temeljcem, malo po malo, kad jedna kutljaca recimo ispari dodas sljedecu, u tom je sva fora temeljca. na kraju ribani parmezan i/ili kockica putera da rizoto postane kremast i sjajan.
posto su ti dagnje smrznute, neces ih iskuhavati radi temeljca, pa slobodno dodaji samo vrelu vodu.
- Ma.Le.Na
#1190 Re: Recepti
super
hvala

hvala
- wewa
#1191 Re: Recepti
ama nema na cemu, slaba sam na talijanstinu

- Ma.Le.Na
#1192 Re: Recepti
e da ...samo jos jedno pitanjewewa wrote:ama nema na cemu, slaba sam na talijanstinu![]()
koje zacine koristis?
i ovo za limun
samo napomena..i ja cuh jednom
nikada u rizoto ne dodavati nista kiselo..jer ga to razbije pa ne moze postat kremast
mozda samo na kraju ...ali kuhati ne
- bijela
#1193 Re: Recepti
joj, koliko wewa svašta zna
de, malena, javi kako je ispalo
- wewa
#1194 Re: Recepti
korica ne bi trebala biti kisela, vise ide zbog arome - a ziva istina da sve kiselo stisne rizu.
a zacini: kad su morski plodovi u pitanju onda bih ja bila konzervativna u zacinjavanju, da se arome ne posvadjaju. biber i persun slobodno, moze i malo ruzmarina/timjana, ali samo malo. obavezno bijeli luk (ja koristim onaj u granulama)

a zacini: kad su morski plodovi u pitanju onda bih ja bila konzervativna u zacinjavanju, da se arome ne posvadjaju. biber i persun slobodno, moze i malo ruzmarina/timjana, ali samo malo. obavezno bijeli luk (ja koristim onaj u granulama)
u podznaku sam raskopusabijela wrote:joj, koliko wewa svašta zna![]()
![]()
- Ma.Le.Na
#1195 Re: Recepti
javim kako je sta ispalo...tamo iza 10. septembra
naime sad za sad skupljam recepte
imam projekat
od 1.09 do 08.

naime sad za sad skupljam recepte
imam projekat
od 1.09 do 08.
- mO k3
#1196 Re: Recepti
Koliko kosta kotlic? nesto u ovom stilu

- pustopoljina
#1197 Re: Recepti
sad kad zakomplikujem, plakaces
kolac je zapravo strasno jednostavan, ali ga moras jednom napraviti...
znaci, appeltaart
prvo sto je bitno je tijesto za keks...prhko tijesto mislim da se kod nas zove...
zapamti odnos 1-2-3
to bi bilo 1 jedinice secera, 2 jedinice maslaca i 3 jedinice brasna
sad...ja sam stavila
100g secera
200g maslaca
i malo vise od 250g brasna (obicnog, ma bilo kojeg)
i jedno jaje
i cimeta (3 kasike)
ja sam stavila i malo pimenta, jer volim, ali cimet je pod morati.
zamijesis rukama tijesto, da sve bude glatko i jednako...maslac treba biti hladan...onako u komade ga rasturis pa zamijesis...bude fina lopta, cista zdjela, sve mrve pokupljene, moze lopta i da puca (sto duze mijesis, vise puca, grije se)
kad sve fino ujednacis- zamotas u prozirnu foliju i ostavis u frizider.
za to vrijeme ogulis vise od 1kg jabuka, onako, kiselijih, mada...mogu bilo koje...i onako, na kocke isijeces, ne sitno, nego onako solidne kocke...
znaci oko 1kg jabuka,
oko 20g secera,
prah od pudinga od vanilije (mozes umjesto toga prezle ili pobrasniti malo i vanilisecer), onda
oko 100g studentenfutter (to su grozdjice i orascici...ljesnjaci, bademi, i oni ruzni zakrivljeni)-
i naravno- jos malo cimeta.
sve to izmijesas (ja sam poskropila i limunovim sokom, ali moze i bez toga.
onda uzmes 2/3 onog tijesta i oblozis kalup za tortu (stavis papir za pecenje prethodno)...mozes razvaljati oklagijom, a mozes i rastanjiti rukama i casom...
onda od one 1/3 (dobro je drzati u frizideru, dok se bakces sa ove 2/3) razvaljas i napravis trakice.
(ja sam potrosila zadnji komad prozirne folije, pa nisam mogla-ali se pravo brzo da uraditi kad na foliji razvaljas, lako podici i prenijeti...inace, pazi da bude hladno.
stavis nadjev i pritisnes fino, da se izravna sto vise i onda sa onim trakicama napravis resetku.
peces u prethodno zagrijanoj pecnici na 180-200°C oko 50 minuta (ja sam sat vremena, zadeverala se na saxu
).
ostavis da se ohladi, jos je bolje jesti je sutradan, jer se onaj keks onda ne mrvi i ne puca, nego bas fino se da sjeci.
moze hladna, moze topla, sa slagom, sa sladoledom ili onako...
edit: jao da...nekad pred kraj sam premazala razmucenim jajetom kolac.
eto
eet smakelijk

kolac je zapravo strasno jednostavan, ali ga moras jednom napraviti...
znaci, appeltaart
prvo sto je bitno je tijesto za keks...prhko tijesto mislim da se kod nas zove...
zapamti odnos 1-2-3
to bi bilo 1 jedinice secera, 2 jedinice maslaca i 3 jedinice brasna
sad...ja sam stavila
100g secera
200g maslaca
i malo vise od 250g brasna (obicnog, ma bilo kojeg)
i jedno jaje
i cimeta (3 kasike)
ja sam stavila i malo pimenta, jer volim, ali cimet je pod morati.
zamijesis rukama tijesto, da sve bude glatko i jednako...maslac treba biti hladan...onako u komade ga rasturis pa zamijesis...bude fina lopta, cista zdjela, sve mrve pokupljene, moze lopta i da puca (sto duze mijesis, vise puca, grije se)
kad sve fino ujednacis- zamotas u prozirnu foliju i ostavis u frizider.
za to vrijeme ogulis vise od 1kg jabuka, onako, kiselijih, mada...mogu bilo koje...i onako, na kocke isijeces, ne sitno, nego onako solidne kocke...
znaci oko 1kg jabuka,
oko 20g secera,
prah od pudinga od vanilije (mozes umjesto toga prezle ili pobrasniti malo i vanilisecer), onda
oko 100g studentenfutter (to su grozdjice i orascici...ljesnjaci, bademi, i oni ruzni zakrivljeni)-
i naravno- jos malo cimeta.
sve to izmijesas (ja sam poskropila i limunovim sokom, ali moze i bez toga.
onda uzmes 2/3 onog tijesta i oblozis kalup za tortu (stavis papir za pecenje prethodno)...mozes razvaljati oklagijom, a mozes i rastanjiti rukama i casom...
onda od one 1/3 (dobro je drzati u frizideru, dok se bakces sa ove 2/3) razvaljas i napravis trakice.
(ja sam potrosila zadnji komad prozirne folije, pa nisam mogla-ali se pravo brzo da uraditi kad na foliji razvaljas, lako podici i prenijeti...inace, pazi da bude hladno.
stavis nadjev i pritisnes fino, da se izravna sto vise i onda sa onim trakicama napravis resetku.
peces u prethodno zagrijanoj pecnici na 180-200°C oko 50 minuta (ja sam sat vremena, zadeverala se na saxu
ostavis da se ohladi, jos je bolje jesti je sutradan, jer se onaj keks onda ne mrvi i ne puca, nego bas fino se da sjeci.
moze hladna, moze topla, sa slagom, sa sladoledom ili onako...
edit: jao da...nekad pred kraj sam premazala razmucenim jajetom kolac.
eto
eet smakelijk
- Ma.Le.Na
#1198 Re: Recepti
pitanje..
..prave mi se male tortice..ne suvise male ali manje od onog standardnog kalupa za torte (24cm koliko se sjecam)
nemam mali kalup ..pa mi treba savjet..kako da to izvedem..
ako hocu recimo tortu od 15 cm..
nesto nemam ideje...a da sestarom iscrtam i izrezem..nekako mi glupo djeluje
svaki savjet je dobrodosao
..prave mi se male tortice..ne suvise male ali manje od onog standardnog kalupa za torte (24cm koliko se sjecam)
nemam mali kalup ..pa mi treba savjet..kako da to izvedem..
ako hocu recimo tortu od 15 cm..
nesto nemam ideje...a da sestarom iscrtam i izrezem..nekako mi glupo djeluje
svaki savjet je dobrodosao
-
Zoya
#1199 Re: Recepti
Ovaj dio nisam skontala prah od pudinga od vanilije (mozes umjesto toga prezle ili pobrasniti malo i vanilisecer), onda
Sta sa prahom od pudinga? Jel to kuhas na vatri, mislim sve sa jabukama i ostalim ? I ovaj futter
- pustopoljina
#1200 Re: Recepti
ma nista ne kuhas...
taj prasak od pudinga samo uspes i promijesas...bitan je skrob da pokupi malo taj sok od jabuka (a ima aromu po vaniliji), zato mogu posluziti i prezle ili brasno...a kao aromu dodas vanili-secer.
znas- bit je da ima nesto da malo pogusca sok koji se stvara pri pecenju.
a ove grozdjice i orascice- nista sjeckati, nego tako kako je- isto primijesas.
ima njih i bez toga, ili samo sa grozdjicama ili samo sa ljesnjacima...to je individualno.
piment je nebitan...ne ide inace u kolac. to je jedan zacin...sto se meni svidja, a nekako mi pase tu.

taj prasak od pudinga samo uspes i promijesas...bitan je skrob da pokupi malo taj sok od jabuka (a ima aromu po vaniliji), zato mogu posluziti i prezle ili brasno...a kao aromu dodas vanili-secer.
znas- bit je da ima nesto da malo pogusca sok koji se stvara pri pecenju.
a ove grozdjice i orascice- nista sjeckati, nego tako kako je- isto primijesas.
ima njih i bez toga, ili samo sa grozdjicama ili samo sa ljesnjacima...to je individualno.
piment je nebitan...ne ide inace u kolac. to je jedan zacin...sto se meni svidja, a nekako mi pase tu.