Ugradnja plina, cijena, papirologija

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
weltschmertz

#1176 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by weltschmertz »

Tako ću i uraditi. Hvala vam na savjetima. Sad ide trošenje plina maksimalno :mrgreen:

:thumbup: :bih:
adiam

#1177 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by adiam »

ovako kupio sam auto sa ugrađenim plinom i uvedenim u saobraćajnu, registracija mi ističe za 20 dana
od papira za plin nisam dobio ništa uz auto , da li će mi praviti problem na tehničkom pregledu i kako ću znati do kada važi atest plina ustvari do kada može biti uveden u saobraćajnu, jel to trajno ili
svaka pomoć dobro došla

hvala unaprijed
Throttle

#1178 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by Throttle »

Pa moras imat atest i onu karticu od plina koja izgleda kao saobracajna gdje tehnicki udara pecat pri registraciji? Atest vazi 5 godina
preludezalude

#1179 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by preludezalude »

adiam wrote:ovako kupio sam auto sa ugrađenim plinom i uvedenim u saobraćajnu, registracija mi ističe za 20 dana
od papira za plin nisam dobio ništa uz auto , da li će mi praviti problem na tehničkom pregledu i kako ću znati do kada važi atest plina ustvari do kada može biti uveden u saobraćajnu, jel to trajno ili
svaka pomoć dobro došla

hvala unaprijed
Uz saobracajnu si trebao dobiti i mali kartoncic koji se zove "dokument ovjere tehnicke ispravnosti gasnih uredjaja" koji se ovjerava kada radis tehnicki pregled pred registraciju vozila. Na tom kartoncicu pise da vrijedi samo uz uvjerenje (inace to je drugi dokument tj kartoncic velicine saobracajne dozvole) koje se inace zove "Uvjerenje za koristenje uredjaja za pogon motornog vozila na LPG" Da li ce te pustiti da prodjes tehnicki pregled bez ovog dokumenta je pitanje. Mada je meni na zadnjem tehnickom pregledu bila situacija da sam zaboravio ovaj dokument ali me je pustio da prodjem tehnicki uz moje obecanje da cu donijeti taj dokument za pola sata. Inace u ovim dokumentima pise do kada vrijedi atest plinske instalacije. Ako je atest istekao onda po pravilu ne mozes proci tehnicki pregled prije reatestiranja plinske instalacije.
Dado34

#1180 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by Dado34 »

2 vozila na plinu promjenio, evo trecem spremam operaciju. Plin je bog, beton. Sto se tice samog akta, po cilindru je 200 km plus atest(nemoj izgubiti) nekih 100 km. dakle oko 900 km za 4-cilindrasa. Adiam buraz moras ponovo raditi atest plina. to ti je oko 174 KM. I ja sam kupio bez atesta. Problema nema, odvuces auto prije svega na atest plina platis dobijes ponovo karticu. Tek onda ide sve ostalo, klasicni tehnicki pisanje u saobracajnu itd... Ako dje zapne javi poguracemo.
adiam

#1181 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by adiam »

Dado34 wrote:2 vozila na plinu promjenio, evo trecem spremam operaciju. Plin je bog, beton. Sto se tice samog akta, po cilindru je 200 km plus atest(nemoj izgubiti) nekih 100 km. dakle oko 900 km za 4-cilindrasa. Adiam buraz moras ponovo raditi atest plina. to ti je oko 174 KM. I ja sam kupio bez atesta. Problema nema, odvuces auto prije svega na atest plina platis dobijes ponovo karticu. Tek onda ide sve ostalo, klasicni tehnicki pisanje u saobracajnu itd... Ako dje zapne javi poguracemo.

ima upisan plin u saobraćajnu , ali ništa nisam dobio od papira , ali dobro sam prošao na kupovini pa mi Atest ako ga budem morao raditi neće praviti problem.

hvala svima na odgovorima
adiam

#1182 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by adiam »

preludezalude wrote:
adiam wrote:ovako kupio sam auto sa ugrađenim plinom i uvedenim u saobraćajnu, registracija mi ističe za 20 dana
svaka pomoć dobro došla

hvala unaprijed
Uz saobracajnu si trebao dobiti i mali kartoncic koji se zove "dokument ovjere tehnicke ispravnosti gasnih uredjaja" koji se ovjerava kada radis tehnicki pregled pred registraciju vozila. Na tom kartoncicu pise da vrijedi samo uz uvjerenje (inace to je drugi dokument tj kartoncic velicine saobracajne dozvole) koje se inace zove "Uvjerenje za koristenje uredjaja za pogon motornog vozila na LPG" Da li ce te pustiti da prodjes tehnicki pregled bez ovog dokumenta je pitanje. Mada je meni na zadnjem tehnickom pregledu bila situacija da sam zaboravio ovaj dokument ali me je pustio da prodjem tehnicki uz moje obecanje da cu donijeti taj dokument za pola sata. Inace u ovim dokumentima pise do kada vrijedi atest plinske instalacije. Ako je atest istekao onda po pravilu ne mozes proci tehnicki pregled prije reatestiranja plinske instalacije.

hvala jarane na odgovoru , tražio sam sve što si napisao i dobio dva papira koja si napisao da trebaju , helem neću imati dodatnih troškova oko registracije

sve najbolje
made_in_sarajevo

#1183 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by made_in_sarajevo »

Jel se isplati igrati sa polovnim sekvent plinom sa pika za renault megane 1.6 8v, 1998 godiste? Nasao sam jedan u ilijasu komplet ali kaze da nema nikakvih papira

Poslano sa mog SM-N9005 koristeći Tapatalk
citroen xm

#1184 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by citroen xm »

Ja ne bih jer su to vrlo vjerovatno bačene pare.
preludezalude

#1185 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by preludezalude »

Citroen xm ti je odgovorio kratko i jasno. Isto kao da si pitao da li se isplati kupovati auto bez papira.
made_in_sarajevo

#1186 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

A polovan sa urednim papirima,inace isplati li se polovan plin ugraditi posto vidim na piku ih dosta ima u tuzli cak firma neka nove i polovne ugradjuje? Novo je novo naravno i sa garancijom ali da se raspitam :D

citroen xm

#1187 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by citroen xm »

Pa pazi, dok kupiš sekvent uređaj sa papirima, bocu.... i platiš ugradnju istog, koštaće te minimum 400 KM. + atest. I rizikuješ da nešto ne radi kako treba. Sa druge strane strane nov sistem sa garancijom i atestom možeš dobiti za 850 KM u nekom od priznatijih servisa. Nije to neka luda razlika sve i da ti polovan iz prve radi odlično.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1188 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by _BataZiv_0809 »

Bakir1 wrote:Image
Je li ovo ono cudo za fatanje radara :?
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#1189 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by bitanga_sa_otesa »

to mu je termostat za kontrolu temperature u gepeku ,za susenje suđuke :D
elmirčo

#1190 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by elmirčo »

golf IV, 1.6 sr, 74 kw

planiram ugraditi plin, cijene su tu negdje, gledao sam atiker zivinice i viba tuzla, zanima me iskustvo ako neko ima, koji sistem, sta kako ? da mi ne uvale kakve gluposti pa da moram opet ici za 20 dana... sedmicno prelazim 800-900 km tako da mi se ne da zajebavati svakog vikenda po servisu i ganjati instalaciju

hvala na odgovorima :)
preludezalude

#1191 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by preludezalude »

made_in_sarajevo wrote:A polovan sa urednim papirima,inace isplati li se polovan plin ugraditi posto vidim na piku ih dosta ima u tuzli cak firma neka nove i polovne ugradjuje? Novo je novo naravno i sa garancijom ali da se raspitam :D

Prvo, polovan rezervoar kojem je istekao atest se ne isplati kupovati. Sama procedura reatestiranja tj ispitivanja rezervoara je skuplja od kupovine novog rezervoara. Ako dobijes neku garanciju na taj polovni sistem i razlika u cijeni da je solidna u odnosu na novo... mozda se moze razmisliti o toj opciji. Bez garancije ja nebi uzimao mada i da se nesto pokvari nema tu puno skupih kvarova ali nebi ja da razmisljam da li je ispravno sve i da li ce me zafrkavati. Novo je novo. Cak i novo moze zafrkavati ali ne razbijas puno glavu. Pravac servis i oni ce sve da rijese.
preludezalude

#1192 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by preludezalude »

elmirčo wrote:golf IV, 1.6 sr, 74 kw

planiram ugraditi plin, cijene su tu negdje, gledao sam atiker zivinice i viba tuzla, zanima me iskustvo ako neko ima, koji sistem, sta kako ? da mi ne uvale kakve gluposti pa da moram opet ici za 20 dana... sedmicno prelazim 800-900 km tako da mi se ne da zajebavati svakog vikenda po servisu i ganjati instalaciju

hvala na odgovorima :)
Zar Viba jos radi plin. Ja mislio da vise ne rade. Svi dobri majstori su napustili Vibu i samostalno poceli da se bave ovim poslom. Imas Alena koji je radio u Vibi a sad ima servis na Husinu, od križa prema Zivinicama 200 metara s lijeve strane, auto servis "Crveni", tacno preko puta salona polovnog namjestaja. Drugi je Elvis koji je isto napustio Vibu i sad ima servis u SI selu, lijevo skreni i blizu je s lijeve strane. Mozes provjeriti kakve su cijene i kod njih. Rade sa vise sistema i marki pa koliko para toliko muzike. Mozes se naci.
SHOCK

#1193 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by SHOCK »

Pozdrav, moze li misljenje o ugradnji, odnosno isplativosti ugradnje plina u Peugeot 206 1.4 2001. godiste, obzirom da se radi o autu starom 15 godina, okrene nekih 10-15k godisnje. Je li masina pogodna za tako nesto? Ili da trazim mladje?

Sent from my LG-K350 using Tapatalk
KB9

#1194 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by KB9 »

pa vec trosi ko upaljac, jos ce se na mopede pocet plin ugradjivat :roll:
Sodom1

#1195 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by Sodom1 »

Eto ti znas koliko njegov auto trosi :-)
SHOCK

#1196 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by SHOCK »

Daleko od upaljaca sigurno, do nekih 10l po gradu.

Sent from my LG-K350 using Tapatalk
drndalo

#1197 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by drndalo »

Na tu kilometrazu se isplati, jedino pravo pitanje je koliko ce auto biti kod tebe da bi poceo stediti... Prva godina ce te vratiti na 0 sa investicijom, dalje ces stedjeti... Ali ako ces prodavati auto za godinu, sto se zezati... Ako ces ga drljati bar jos 3 godine, to onda ima smisla...
made_in_sarajevo

#1198 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

da li neko sa ovim ima iskustva? prvi put cujem za ovog lika,a koga sam od raje pitao isto niko nikad nije cuo za njega

http://www.olx.ba/artikal/22174355/ugra ... ija-2-god/
drug_profi

#1199 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by drug_profi »

made_in_sarajevo wrote:da li neko sa ovim ima iskustva? prvi put cujem za ovog lika,a koga sam od raje pitao isto niko nikad nije cuo za njega

http://www.olx.ba/artikal/22174355/ugra ... ija-2-god/
Ovo ti je u Diablu kod Omerovića. Ima tu solidan majstor, ali ne znam sa certifikatima kako stoji.
adiammujcinovic

#1200 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by adiammujcinovic »

Da bi atestovao plin treba ti nova boca plina 130 KM pričam o sekvent plinu novi ventil na boci koji se poklapa sa bocom 60 km
174KM uzme država za atest na 5 godina
30KM dva filtera plina jer kad si sve novo stavio mjenjaš i filtere
Majstor zavisi 20-50 da to sve odradi to ti je otprilike kad auto ima ugrađen sekvent plin oko 450 sve ukupno
Pa usporedi sa cijenom novog i garancijom koju dobiješ na novo
Ali za godinu dana na ne previše kilometara se vrate uložene pare
I onda 4 godine samo registracija
Ako ćeš auto zaista voziti ,ja sam planirao pa sam za to sve sa reg.
Dao skoro 1000 KM
Moraš imati bocu protivpozarnu sa atestom koji važi 6 mjeseci
Namanja 2kg to ti je još 30KM
Zbog policije

Poslano sa mog Redmi 3 koristeći Tapatalk
Post Reply