Šta trenutno čitate?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply

Citate?

Sa zadovoljstvom!
1196
91%
Dovoljno je sto moram citat titlove na TV-u...
123
9%

Total votes: 1319

bila u halila

Post by bila u halila »

Započela Snijeg - od Pamuka
ali bosansko izdanje
:bih:
Faust

Post by Faust »

"Prizori tuđeg stradanja". Susan Sontag, Algoritam, Zagreb, 2005.
Last edited by Faust on 10/03/2007 11:14, edited 1 time in total.
trotim

Post by trotim »

Ivica Prtenjača " Dobro je, lijepo je ". Jučer sam ju kupila..predobro tip piše. Želite li upoznati Hrvatske pisce, pročitajte Prtenjaču. Na vrhu je hrvatske poezije
anais_nin

Post by anais_nin »

MADELEINE GAGNON - MY NAME IS BOSNIA

Image

Sabaheta is a literature student at the University of Sarajevo when war breaks out in Bosnia-Herzegovina. Although not an observant Muslim, she decides once again to wear the traditional headscarf, changing her name to Bosnia and making her way alone in Sarajevo to reunite with her friends. After many months, having burned every available piece of furniture to keep warm, they are forced to burn their books, their most precious possessions. Chapter by chapter, they consign each book to memory before setting it alight, and then recite it by heart in front of the fire. My Name Is Bosnia is a celebration of the power of the imagination to heal and remake our lives.

Zarko me interesovala sta jedna Kanadjanka sa francuskog govornog podrucja ima da napise o ratu kod nas....knjiga me izuzetno prijatno iznenadila, tako da sam je proslijedila dalje na citanje i za sada i od drugih dobivam pozitivne komentare....radnja se ne odvija samo u Bosni, nego prati glavnu junakinju kroz francusku i Quebec, i vise je poezija nego proza, ne znam je li to zbog toga sto je orginal pisan na francuskom pa tako dijeluje na engleskom ili je to jednostavno do knjizevnog stila autorice....knjizevnost i knjige su takodje bitan dio tematike knjige, svidjelo mi se kako je sve to uklopljeno, mislim da je ovo knjiga vrijedna citanja.....
anais_nin

Post by anais_nin »

HARUKI MURAKAMI - BLIND WILLOW, SLEEPING WOMAN

Image

Najnovija knjiga od jednog meni veoma dragog japanskog pisca. Zbirka 24 kratke price, koje su po meni puno teze za pisati nego romani, a Murakami izvrsno radi i jedno i drugo....tek sam procitala prvih 6 prica, citam po jednu svaki dan jer ne zelim da prebrzo knjigu zavrsim....toplo preporucujem sve njegove radove, do sada me nije nikad razocarao....
water

Post by water »

na aerodromu u amsterdamu cekajuci na let procitao sam u cugu knjigu Gorana Samardzica Sumski Duh. Ovo je prva stvar da procitam od njega i moram reci da me je uzeo jos u prvom poglavlju. kako samo majstorski slaze recenice pravi uzitak. Ja sam mozda malo prestar za one silne opise seksanja, i mozda malo nazor gay efekt sa likom Danijela, ali i pored svega mrak pisanje, procitao je u jednom dahu.

U Slobodnoj Bosni procitah tri kratke vinjete Semezdina Mehmedinovica i neznam ljudi, ali jeli se iko ikada bolji rodio. Ja ne mogu procitati tri retka da suza ne zarola niz obraz.

U Sarajevu u knjizari Buybook naletih na bosanski prevod knjige jednog od meni dragih (skoro pa sugradjanina) Michael Chabon: The amazing adventures of Kavalier & Clay. To je jako dobra knjiga, ako naletite obavezno procitajte (kao i sve ostal od Chabona, narocito The Mysteries of Pittsburgh)
Procitao sam skro White Teeth. Nako nije lose, na momente odlicno pisano.
Trenutno citam: Europe Central i Kafka on the Shore.
idia

Post by idia »

.
Last edited by idia on 02/03/2011 18:49, edited 1 time in total.
Isabell

Post by Isabell »

Isabel Allende - Kuca duhova
juan

Post by juan »

Nizami - Medznun i Lejla

.... nikako da pofatam... ;)
al preporucujem koga malo interesuje historija, historija spanija endelusa ofo ono " Tajna Knjiga endeluza - Isnam Taljic" kao i Roman o Gazi-Husrve-Beg-u od Akmadzica (pise sa puno dushe...)

znam znam nije cool, danas su naki cudni pisci strani cool. al su meni ove knjige bas ono po dushi :)
Rania

Post by Rania »

Upravo sam procitala Bijelu tvrdjavu Orhana Pamuka

Image

i svidja mi se!

Pocela sam citati Snijeg

Image
rikardoreis

Post by rikardoreis »

FARUK SEHIC - TRANSSARAJEVO

odlicna poezija, hebeno iskreno.. sehic pise tako jednostavno i opipljivo...

na prvu su mi se svidile sljedece pjesme:

LICE SA VISOKOTIRAZNIH AMERICKIH MAGAZINA
UMRI MLAD I BUDI LIJEP LES
ZOVEM SE JOHN DOE, I SUTRA LETIM U KOSMOS
SMRT PJESINCIMA!
ZELENE VOJSKE MIRA
EGZIL JE U SRCU
SASTAVLJAM INVENTAR SAMOCE

ZLATNA LASTA
"...zaborav je, kaze Borges, podzemni oblik sjecanja
mrtvi su najjeftinija roba koju prodaju
stranacki i vjerski cinovnici svojim pastvama
oni trguju ciframa i ljudskim emocijama
na berzi heroja najbolje kotiraju pravovjerni
za sehide je obezbjedjen ugodan boravak u raju
ostali (citaj nevjernici) spadaju pod golu sintagmu:
poginuli borci"
rikardoreis

Post by rikardoreis »

ma jasta...
odoh ga sad utvrdit :)
anais_nin

Post by anais_nin »

RAWI HAGE - De Niro's game

Image

Sto vise citam ratnih prica sve mi se vise cini da svi moderni ratovi medjusobno lice i da su razlike medju ljudima puno manje nego sto nam se to predstavlja....De Niro's game je prica o prijateljstvu i o smislu besmisla rata....naslov romana se odnosi na De Nirovu ulogu u filmu THE DEER HUNTER i igri ruskog ruleta iz istog filma koja je veoma popularna medju vojnim jedinicama u Libanu....knjiga je bila nominovana za par znacajnih literarnih nagrada prosle godine....Hage je Kanadjanin koji je porijeklom iz Libana, i mada je ovo prva njegova knjiga koju citam stil pisanja mi se jako svidja....toplo preporucujem....
anais_nin

Post by anais_nin »

NINO RICCI - LIVES OF THE SAINTS

Image

Prica je o malenoj mahali i "psihologiji" iste, i mada se radnja odvija u Italija, prica bi isto tako vrlo jednostavno mogla biti i kod nas....u malim sredinama nema tajni i tudji nos se vrlo cesto nadje tamo gdje mu inace nije mjesto....Lives of the Saints (Zivoti svetaca) je prica ispricana iz perspektive 7godisnjika Vittorija cija mama je "crna ovca" u malenom selu Valle del Sole, a tata koji je na radu u SAD je neka mutna figura koje se Vitto jedva sjeca....nisam gledala film koji je snimljen po knjizi, znam samo da Sofia Loren glumi u istom....zanimljiva prica....
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

" Govor Srca " - Amr Halid

Mrak..... glecere otapa :-D
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Gabriel García Marquez kaze: "Zivot nije ono sto zivite nego ono cega se sjecate i nacin na koji ta sjecanja dozovete nazad."

Citam njegov-o "Living to tell the tale" djelo-triologiju i gubim se u detaljnim i vjernim opisima njegove rodne Kolumbije, ljudi, hrane, predjela....nesto kao autobiografija koja pocinje prije njegovog rodjenja...
pesak

Post by pesak »

basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

Image

prekrasno - knjiga o djetinjstvu u Libiji 1979 godine
to_the_roots

Post by to_the_roots »

andrej nikolaidis - mimezis
Suzdrzana

Post by Suzdrzana »

Rania wrote: Pocela sam citati Snijeg

Image
anais_nin

Post by anais_nin »

anais_nin wrote:RAWI HAGE - De Niro's game

Image

Sto vise citam ratnih prica sve mi se vise cini da svi moderni ratovi medjusobno lice i da su razlike medju ljudima puno manje nego sto nam se to predstavlja....De Niro's game je prica o prijateljstvu i o smislu besmisla rata....naslov romana se odnosi na De Nirovu ulogu u filmu THE DEER HUNTER i igri ruskog ruleta iz istog filma koja je veoma popularna medju vojnim jedinicama u Libanu....knjiga je bila nominovana za par znacajnih literarnih nagrada prosle godine....Hage je Kanadjanin koji je porijeklom iz Libana, i mada je ovo prva njegova knjiga koju citam stil pisanja mi se jako svidja....toplo preporucujem....
zavrsila preko vikenda :D samo da jos jednom podvucem, stvarno prelijepa knjiga i jako lijep stil pisanja....ko da gledam bice film :D
van Basten

Post by van Basten »

S DeNirom u glavnoj ulozi? :)
anais_nin

Post by anais_nin »

van Basten wrote:S DeNirom u glavnoj ulozi? :)
mislim da je malo star da glumi bilo kojeg od ova dva glavna lika jer su obojica dosta mladi (malo "stariji" tinejdzeri" :D), ali mogu ga zamisliti u ulozi zeznutog tajnog agenta u "zrelijim" godinama :D
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

sta da prvo pocnem citati, pitanje je sada????
Istanbul ili Parfem :roll: :roll: :roll:
Jebi ga, sinoc pogledah film Parfem, a danas dobih knjigu :-) :-) :-)
anais_nin

Post by anais_nin »

mamica 31 wrote:sta da prvo pocnem citati, pitanje je sada????
Istanbul ili Parfem :roll: :roll: :roll:
Jebi ga, sinoc pogledah film Parfem, a danas dobih knjigu :-) :-) :-)
Parfem :D
Post Reply