Cigarete, odvikavanje

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Partizzanka

#1176 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Partizzanka »

angela jesi li ti procitala ovu knjigu ... meni se cini odlicna
dala sam je svom pusacu i obecao je da ce procitati ... malo je onako prelistao i nasmijesio se na par odlomaka ... i rekao da ce procitati

a ja sam vec procitala 1/4 knjige hahaha
i vidim da je najveci problem svih pusaca STRAH!!!
i bas to i jeste
Angela9

#1177 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Angela9 »

Jesam, jednom prije dvije godine, drugi put prije nekoliko mjeseci. Knjiga mi je mnogo pomogla, ali meni izgleda nista ne moze pomoci da zauvijek ostavim. Maloprije sam imala toliku krizu -odnosno neki napad nervoze- plakala sam, mislila sam da cu se ugusiti od bola, ali nisam otisla po cigarete.
Partizzanka

#1178 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Partizzanka »

SUPER SI!
SVAKA CAST! VIDIS DA MOZES IZDRZATI DA NE KUPIS CIGARETE I DA NE PODLEGNES TOM ZLU!

misli o tome kako ces moci kupiti uskoro ... nesto od sminke ili nesto sto zelis a bit ces zdravija!

tebi je vec 4 dan jos malo i ti si gotova sa tom krizom!!!

ja sam uz tebe ma koliko ti to mozda glupo zvucalo!
poznanik

#1179 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by poznanik »

Angela9 wrote:... Knjiga mi je mnogo pomogla, ali meni izgleda nista ne moze pomoci da zauvijek ostavim. Maloprije sam imala toliku krizu -odnosno neki napad nervoze- plakala sam, mislila sam da cu se ugusiti od bola, ali nisam otisla po cigarete.
Ja sam svoje nikotinske krize proživljavao s kašikama meda, kojeg sam zaljevao čistim limunovim sokovima. Nakon nekoliko dana, kada organizam počinje da se odvikava od unosa nikotina, a istovremeno mozak oslobađa navike i ovisnosti, smanjio sam i unos meda, sve do prestanka... Nisam ni dobio na težini, ni izgubio, ali sam u svoje vrijeme prestanka pušenja imao intezivne tjelesne vježbe i vrlo čest fizički zamor, bilo trčanjem, bilo planinarenjem.
Angela9

#1180 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Angela9 »

Hvala najljepse oboma :) Sad mi je mnogo lakse, isla sam da se tusiram i operem kosu posto nisam znala sta pametnije da radim i mislim da me je voda nekako osvjezila. Mislila sam da idem u setnju, ali kisa je napolju, slabo sam izlazila i juce i danas zbog kise pa sam mozda zbog toga pala u lose raspolozenje.

Nisam otisla po cigarete jer sam im se dosta puta na ovaj nacin vratila, a cini mi se da mi to pada teze nego bilo sta. A i uzitak i podrska koju one pruzaju su iluzija. Shvatam da mi nista bolje ne bi bilo, mozda samo na sat vremena, a posle toga bih se razocarala sto sam propusila i nezadovoljstvo bi me preplavilo. Bolje je ovako,
quasar

#1181 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by quasar »

Bravo @Angela9. Zapamti, svaki sat, svaki dan, bice sve lakse i lakse. Olaksanje je vec na vidiku, jer ce krize ubrzo nestati. Budi ponosna sa ovih 100 sati, i nemoj da si uzalud patila.

Dao bih jos jedan savjet partizanki i svima koji ce da pokusaju:
zapisite na papir sve razloge zbog kojih zelite prestati pusiti, i kada vas bude hvatala kriza, samo se podsjetite... obicno se zaboravi sve.
Partizzanka

#1182 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Partizzanka »

ali ja ne pusim ja vam samo dajem podrsku i kupim savjete vase o tome kako pomoci nekome kome zelim pomoci da prestane pusiti
quasar

#1183 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by quasar »

ma jasno mi je, nego to je generalni savjet.
1in1000

#1184 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by 1in1000 »

za odvikavanje postoji samo jedan recept! a to je dobra volja :)
Angela9

#1185 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Angela9 »

Slazem se, ali to je isto kao sto moras da dodas zacine i jos ponesto u svako kuvanje ili pecenje da bi uopste mogao da ga jedes. :)
Angela9

#1186 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Angela9 »

Danas mi je 9-ti dan.
Stvarno sam dobro raspolozena cijelo vrijeme. Posle one velike krize, mozda sam imala jos jednu ali slabu i kratko trajnu. Sve ostale krize se svedu na to da pomislim kako bi mi poslije nekog ukusnog jela prijale i 2 cigarete i kafa, da dozivljaj bude potpun. Ali te potrebe su sve slabijeg intenziteta a i ja odbijam i da razmisljam o tome. Onaj osjecaj potrebe za cigaretom poslije hrane je skoro potpuno nestao, 99%. Sad mogu da rucam i imam osjecaj potpunosti, pocinjem da zaboravljam na cigaretu. Nema dekoncentracije, niti nervoze.

Povremeno pomislim kako bi bio fantastican uzitak jos jednom kupiti kutiju, pa opet apstinirati. Ali odmah odbijem tu mogucnost jer znam da bih opet propusila, a to stvarno vise ne mogu da podnesem. Previse sam vremena i snage izgubila na odvikavanje, tako da nema sanse. Prezivjecu! Ionako mi je sve nesto falilo i kad sam pusila: uvijek umorna, uvijek neka mucnina,trci svaki cas po paklu, te istresaj pikslu svaki cas, te sacekaj prvo da popusim pa cu onda itd. -sve to me mnogo vise izludjivalo nego sad ovo sto povremeno pozelim da zapalim. Ne pozelim ja, nego to osjecam jer sam jos uvijek zavisna. Sto bih onda zapalila? Sad sam se stvarno zainatila, dosta je tu i nakupljenog bijesa od zadnjih godinu dana, nadam se da cu uspjeti.

Nego, planira li neko da mi se pridruzi, ovako imam osjećaj da pričam sama sa sobom. :zjev:
vazi

#1187 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by vazi »

sve je tako kako kazes, zato samo hrabro naprijed :thumbup:

ne pricas sama sa sobom, pridruzila si se ekipi hrabrih koji su i otvorili temu.

ja ne smijem nista obecati :D
quasar

#1188 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by quasar »

To @9angela. Imas pravi stav. Sve sto pricas, to bi svi ispricali. Fali ta cigara poslije klope i to ti je bila jedina koja ti je bila ceif. Sad moras mozgu i tijelu dati nesto drugo sto ce znaciti kraj obroka. Ja sam poceo tamaniti slatkise, ali sam dobio 8 kila tako i sad ih se rjesavam sa vecom mukom.
Nemoj da posustanes, najteze je proslo, sad samo trebas da se naviknes na to da si "nepusac" (u stvari nikad to necemo biti - uvijek cemo ostati samo apstinenti) i da stvoris nove navike.

Ali je lijepo ujutro, nema kaslja, slajma, nema ukusa pepeljare u ustima, nema skripanja u prsima....
kojeime

#1189 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by kojeime »

.
sokkia

#1190 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by sokkia »

Angela9 wrote:Danas mi je 9-ti dan.
Stvarno sam dobro raspolozena cijelo vrijeme. Posle one velike krize, mozda sam imala jos jednu ali slabu i kratko trajnu. Sve ostale krize se svedu na to da pomislim kako bi mi poslije nekog ukusnog jela prijale i 2 cigarete i kafa, da dozivljaj bude potpun. Ali te potrebe su sve slabijeg intenziteta a i ja odbijam i da razmisljam o tome. Onaj osjecaj potrebe za cigaretom poslije hrane je skoro potpuno nestao, 99%. Sad mogu da rucam i imam osjecaj potpunosti, pocinjem da zaboravljam na cigaretu. Nema dekoncentracije, niti nervoze.

Povremeno pomislim kako bi bio fantastican uzitak jos jednom kupiti kutiju, pa opet apstinirati. Ali odmah odbijem tu mogucnost jer znam da bih opet propusila, a to stvarno vise ne mogu da podnesem. Previse sam vremena i snage izgubila na odvikavanje, tako da nema sanse. Prezivjecu! Ionako mi je sve nesto falilo i kad sam pusila: uvijek umorna, uvijek neka mucnina,trci svaki cas po paklu, te istresaj pikslu svaki cas, te sacekaj prvo da popusim pa cu onda itd. -sve to me mnogo vise izludjivalo nego sad ovo sto povremeno pozelim da zapalim. Ne pozelim ja, nego to osjecam jer sam jos uvijek zavisna. Sto bih onda zapalila? Sad sam se stvarno zainatila, dosta je tu i nakupljenog bijesa od zadnjih godinu dana, nadam se da cu uspjeti.

Nego, planira li neko da mi se pridruzi, ovako imam osjećaj da pričam sama sa sobom. :zjev:
evo upravo sada se navršilo pet godina jedan mjesec i šest sati kako sam prestao pušiti ali i sad ponekad poželim da zapalim, tako da budeš spremna i na duže vrijeme da češ poželjeti zapalit ali izdrži-isplati se!
Angela9

#1191 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Angela9 »

U knjizi Allena Carra pise: Ako vjerujete da ste zavisni od nikotina - bicete zavisni.

Posle 5 godina to ustvari vise nije zavisnost, nego sjecanje, isto kao sjecanje nekog ko je nekad bio na nekom mjestu iz snova. Mine te zelja i nista vise. Ne zapalis jer nisi lud sve iz pocetka. A ni ne bi to bio taj uzitak posle toliko vremena, mnogo vjerovatnije je da ces osjetiti mucninu, vrtoglavicu i smrad.

Ovo je moje misljenje, dosta puta kad nisam pusila po nekoliko dana pa kad bih zapalila nije mi bilo bas dobro, niti mi je prijala cigareta onako kako sam je sve do tog trenutka zamisljala.

12-ti dan, vrijeme bas brzo leti. Za mene je ljeto pocelo bas ovih dana kad sam prestala da pusim. Imam osjecaj kao da sam stalno na odmoru, i jako bitno- totalno sam smirena i opustena cijelo vrijeme, kao posle neke dobre masaze i sad mi je jasno zasto je naucno dokazano da nikotin stimulise i cini napetim i uznemirenim. Neobicno mi je da se godinama nisam ovako osjecala.
quasar

#1192 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by quasar »

Samo da se javim. Tu smo, podrzavamo te.
poznanik

#1193 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by poznanik »

Angela9 wrote:...12-ti dan, vrijeme bas brzo leti...
Nije preporučljivo brojanje dana, može da se pretvori i u odbrojavanje :-) Nastoj potpuno zaboraviti taj datum prestanka pušenja, ne misli o vremenu, ne misli o prestanku, ne misli o cigaretama...pokušaj se koncentrisati na dnevne obaveze, na bilo šta drugo osim da vraćaš misli na cigarete. A i ako ih vratiš, samo pomisli svu gadost i štetu koju donose ;-)
quasar

#1194 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by quasar »

Brojanje je dobro ako te ohrabruje taj uspjeh. I ja sam znao skoro u dan koliko je vremena proslo dok skoro nije prosla cijela godina. Medjutim imao sam cvrstu odluku da necu vise nikad pusiti.

Evo sad nesto slucajno nadjoh, mozda pomaze, pa ako neko proba nek javi efekte:
Massage Away Nicotine Cravings
If you’re a smoker who’s trying to quit, try this simple trick the next time a craving hits: Rub the skin between your index fingers and thumbs and the center of your palms. A study in Preventive Medicine found that men using this technique smoked 25 percent fewer cigarettes in a month than 10 quitters who used traditional distraction methods such as chewing gum. The quick self-massage evidently calms you and keeps your hands busy.
njonjica

#1195 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by njonjica »

Angela9 wrote:U knjizi Allena Carra pise: Ako vjerujete da ste zavisni od nikotina - bicete zavisni.

12-ti dan, vrijeme bas brzo leti. Za mene je ljeto pocelo bas ovih dana kad sam prestala da pusim. Imam osjecaj kao da sam stalno na odmoru, i jako bitno- totalno sam smirena i opustena cijelo vrijeme, kao posle neke dobre masaze i sad mi je jasno zasto je naucno dokazano da nikotin stimulise i cini napetim i uznemirenim. Neobicno mi je da se godinama nisam ovako osjecala.

Odbrojavanje moze biti vrlo stimulativno..evo ja vec godinu i pol (mozda i malo duze) zivim bez cigareta.
Bas sam cool :-D

Ne daj se Andjela9....ni onda kad budes sanjala da pusis....
:thumbup:
Angela9

#1196 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Angela9 »

Hvala svima na podršci i što se javljate. :)

Tačno razumijem o čemu govoris poznanik, ali ja to odbrojavanje vidim kao jednu stepenicu dalje od nečeg jako negativnog, i što sam više stepenika gore osjećam se mnogo prijatnije. Znam da što je brojka veća osjećam se psihički i fizički bolje. Kad uporedim dan 4. i danas dan 13. osjetim ogromnu razliku: povećanje nivoa energije, olakšano disanje, bolje rasploženje, svježiji fizički izgled. Isto tako kad uporedim kako sam se nekad osjećala posle 10-tog dana i 45-tog, razlika je ogromna, da ne govorim o tome da sam posle 6 nedelja skoro potpuno počinjala da zaboravljam na cigarete.

Zadnji put kad sam prekinula apstinenciju, ostala sam da pušim pune tri nedelje, dani su se nizali neviđenom brzinom i ja sam pomislila -kako vrijeme brzo prolazi, da nisam zapalila sad bi već prošlo mjesec dana i već bi se riješila ovog bijednog stanja. Sad se osjećam jako dobro kad shvatim da je vrijeme šibnulo, ali bez cigarete u ruci. :)
poznanik

#1197 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by poznanik »

Samo nastavi tako... :thumbup:
Partizzanka

#1198 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Partizzanka »

angela vjerujem da si pregurala sve ove dane dok mene nije bilo na forumu
ja sam bila na odmoru i mislila sam na tebe
cak sam te i spominjala

kako ti ide???
ja sam sigurna da ti ide super i da si sada uveliko nepusac :)

pozz svim nepusacima :)
udrch

#1199 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by udrch »

udrch wrote:U petak 16.7. sam zapalio posljednju cigaretu oko 17h..
Sedmicu ranije sam se pripremao i za sedam dana popušio svega 10-tak komada..
Dobro se nosim trenutno, iako mi nedostaje jako puno..
Mislim da čovjek osim želje da prestane treba sebi naći nekoliko dobrih razloga zašto to želi..nekako bude lakše predeverati..
Jednom nisam pušio 14 mjeseci..prestajao sam najmanje 20 puta, ali nikad nisam izdržo 7 dana..nadam se da ću ovaj put uspjeti..
Više ni finansijski nema smisla, dvije kutije Aure su 5,6 KM..puno brate za naše uslove..
Ej kad sam ja ovo napisao, zaboravio sam proslaviti godišnjicu :D ..
Bez ijednog dima od kad sam prestao..
quasar

#1200 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by quasar »

Ih, ma bravo.
Ja sam prestao brojati nakon 18 mjeseci, a sad se moram zamisliti da pravilno izbrojim godine...
Post Reply