Sarajevski taksisti- dno dna

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Edin H.

#1176 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Edin H. »

The Realist wrote:
Jon Spencer wrote: Po meni realno bi bilo da se digne samo start na 2,5 do 3 KM a kilometar da ostane isti. Time bi se "zloupotreba" taxija (ono hajd me samo 100 m) a i nezgodne situacije (tipa neće da me vozi kratka relacija) svele u granicu normale a korisnici koji idu na malo duže relacije nebi toliko osjetili razliku (ako daš 8-9 KM ni 9-10 KM ti neće biti bitno skuplje). A ko hoće da se luksuzira na 100 m neka plati 3-4 KM.
Ja bih onda samo kratke ganjao.
A zar ne bi bilo bolje podići start na 2,5-3KM, ali da se onda uključi prvi kilometar, ili dva u to (ili kilometar i pol). Tako bi cijene ostale iste, ali ne bi bilo tog iskorištavanja kratkih vožnji, jer je start veći.
Bi, sto ne bi :oops:
poznanik

#1177 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by poznanik »

edit...
Jon Spencer wrote: Po meni realno bi bilo da se digne samo start na 2,5 do 3 KM a kilometar da ostane isti. Time bi se "zloupotreba" taxija (ono hajd me samo 100 m) a i nezgodne situacije (tipa neće da me vozi kratka relacija) svele u granicu normale...
Podizanjem startne cijene na tu vrijednost, ubijeđen sam, nijedan taksist ne bi imao više putnika-dva, dnevno :oops:

Taksiste koji neće da rade po propisima i voze kratke relacije treba prijaviti nadležnim inspekcijama i upravi kod kojih rade. Inspekcija u KS je glavni krivac za sve probleme građana sa taxi-prevoznicima! :x
Last edited by poznanik on 06/07/2012 00:00, edited 1 time in total.
The Realist

#1178 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by The Realist »

poznanik wrote:
The Realist wrote: Po meni realno bi bilo da se digne samo start na 2,5 do 3 KM a kilometar da ostane isti. Time bi se "zloupotreba" taxija (ono hajd me samo 100 m) a i nezgodne situacije (tipa neće da me vozi kratka relacija) svele u granicu normale...
Podizanjem startne cijene na tu vrijednost, ubijeđen sam, nijedan taksist ne bi imao više putnika-dva, dnevno :oops:

Taksiste koji neće da rade po propisima i voze kratke relacije treba prijaviti nadležnim inspekcijama i upravi kod kojih rade. Inspekcija u KS je glavni krivac za sve probleme građana sa taxi-prevoznicima! :x
Hebiga, ispade da sam ja ono gore napisao, a nisam :).
splinter

#1179 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by splinter »

Bimmer_ wrote:
JThomas wrote:i gdje bi kambodža, jel iznad aneksa u brdo?
Nije Gazin Han je bio u pitanju, malo je skakljiva destinacija jer je bilo kasno po noci ali ipak sam "stisnuo zube" i odvukao ga.
Mislim da je Kambodža zapravo Obhodža ako ćemo pravo, al haj, sve zavisi ko ti je mušterija
Bimmer_

#1180 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bimmer_ »

splinter wrote:
Bimmer_ wrote:
JThomas wrote:i gdje bi kambodža, jel iznad aneksa u brdo?
Nije Gazin Han je bio u pitanju, malo je skakljiva destinacija jer je bilo kasno po noci ali ipak sam "stisnuo zube" i odvukao ga.
Mislim da je Kambodža zapravo Obhodža ako ćemo pravo, al haj, sve zavisi ko ti je mušterija
Ma druze to je bila provokacija vise. I po meni je logicenije da je Obhodza ali opet mozes iz zezancije reci Kambodza ali ako te lijepo pitam gdje ces jer ne kontam ti da si uporan u Kambodzu ne ide nikako :mrgreen:
Podotovo u tom njegovom gore opisanom pristupu je bio sazrio da mu kazem da napusti vozilo, ali nisam htio iz principa ;)
tochi

#1181 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by tochi »

raja, heelp!
pitanje- kako od aerodroma sarajevo do autobusnog kolodvora?
ako taksijem- kojim i koja je neka prosjecna cijena? kuda mu trebam reci da vozi?

ako ne taksijem- koji je drugi nacin, znam da ima bus 36 iz nedzarica, ali ne znam gdje izaci i koji tramvaj uzeti do autobusnog k.?

ja slijecem navecer u 21.30 i imam 2 kofera.

i ako netko zna kad ima neki bus iz sa. u ta doba i prolazi kroz mostar?
hvala!
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#1182 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Entropio »

tochi wrote:raja, heelp!
ako taksijem- kojim i koja je neka prosjecna cijena? kuda mu trebam reci da vozi?

ako ne taksijem- koji je drugi nacin, znam da ima bus 36 iz nedzarica, ali ne znam gdje izaci i koji tramvaj uzeti do autobusnog k.?

hvala!
Nazovi 033-760-600 (Crveni Taxi) i naplatiće ti regularnu cijenu.
scorpion7

#1183 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by scorpion7 »

hvala!
spremi jedno 20ak "Ojra" i uzivaj :D
Bimmer_

#1184 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bimmer_ »

hvala!
Nemoj sjedati u taksi na standu aerodroma. Aka bas budes, naglasi da hoces da ti upali taksimetar, u protivnom ce te ogulit;) Ali naplatit cer ti torbe pa jbg ;)

Koji dan ti treba, nazovi mene ako hoces doci cu po tebe, upalim ti taksimetar i koliko otkuca,kofere ne naplacujem ;)
Otkucat ce cca 7-8 KM nisam siguran, ne bi trebalo vise, jedino ako ostavis baksis :lol:
Ako hoces broj, na privatnu poruku se javi ;)

Kad upale taksimetar cijena svakog taksija je ista
Edin H.

#1185 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Edin H. »

Bimmer_ wrote:

hvala!
Nemoj sjedati u taksi na standu aerodroma. Aka bas budes, naglasi da hoces da ti upali taksimetar, u protivnom ce te ogulit;) Ali naplatit cer ti torbe pa jbg ;)

Koji dan ti treba, nazovi mene ako hoces doci cu po tebe, upalim ti taksimetar i koliko otkuca,kofere ne naplacujem ;)
Otkucat ce cca 7-8 KM nisam siguran, ne bi trebalo vise, jedino ako ostavis baksis :lol:

Gdje ce tebi ostavljati baksis, prepasce se frajer kad se sa Bengom pojavis :D
Bimmer_

#1186 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bimmer_ »

Edin H. wrote:
Bimmer_ wrote:

hvala!

Gdje ce tebi ostavljati baksis, prepasce se frajer kad se sa Bengom pojavis :D
Doci cu sa Passatom karavanom valja kofere potovarit, mozda ima one velike trgovacke kofere :D
MaxPayne

#1187 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by MaxPayne »

Neki dan zaustavljam taxi,bio sam u žurbi i stvaro mi je trebao.Taksista kaže-do te relacije je petak,ne isplati mi se to.Od tada,sarajevo taxi zdravoooo.
Bimmer_

#1188 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bimmer_ »

MaxPayne wrote:Neki dan zaustavljam taxi,bio sam u žurbi i stvaro mi je trebao.Taksista kaže-do te relacije je petak,ne isplati mi se to.Od tada,sarajevo taxi zdravoooo.
Koje auto, po mogucnosti broj taksija, koja relacija ?
Evo upravo sam s posla, nevjerovatno, vise je "divljaka" nego legalnih taksista je veceras bilo i interesantno uvijek su puni, gdje su ti ljudi sto gledaju TA table i oznake kad sjedaju u auto? I naravno vecina ih ima natpis SARAJEVO TAXI.
Cak sam vidio i sebe :D Lik ima isti auto kao ja (boja, tip,...) firmu sarajevo taxi, ma identican, "samo" nema taksi oznaku i TA table :D
kojeime

#1189 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by kojeime »

Bimmer_ wrote:
MaxPayne wrote:Neki dan zaustavljam taxi,bio sam u žurbi i stvaro mi je trebao.Taksista kaže-do te relacije je petak,ne isplati mi se to.Od tada,sarajevo taxi zdravoooo.
Bilo to poodavno, ali: Ja kada sam htio sa Ilidze u OBI na standu kod tramvajske stanice na Ilidzi ni jedan taksista nije htio da vozi po taksimetru vec samo za 5 KM i da ne ukljucuju taksimetar.
Bimmer_

#1190 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bimmer_ »

kojeime wrote:
Bimmer_ wrote:
Bilo to poodavno, ali: Ja kada sam htio sa Ilidze u OBI na standu kod tramvajske stanice na Ilidzi ni jedan taksista nije htio da vozi po taksimetru vec samo za 5 KM i da ne ukljucuju taksimetar.
Ako je stvarno tako nazoves nasu centralu ili inspekciju i prijavis, zavali kretene ako je sigurno tako ;-)
Kad ja mogu vozit rutu uzbrdo za 2,10KM i smjeskat se, moze svako. Samo poduzmite konkretne stvari kad se to desi (inspekcija ili centrala) prijavite levata i nece jos dugo tako
S@din

#1191 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by S@din »

Ma dajte ljudi citam i ne mogu da vjerujem sta sve pisete protiv taksista, imam osjecaj da prozivke dolaze od ljudi koji sjednu u taxi jednom godisnje i za tih svojih 5 km ocekuju ne znam ti ni ja sto, vozam se taksijem citav zivot nikad problema, ako hocu kracu relaciju i ptica na grani zna da sjedas u zadnje auto na standu ...
a da ti neko naplati vise od otkucanogi i to je, ne znam, ali u vecini slucajeva pisete nebuloze, eto ...
drndalo

#1192 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by drndalo »

Izvini, ali ko tacno odredjuje sta je kratko ? Onda treba napisati na vidnom mjestu na standovima:"Za kratke relacije pitajte zadnjeg u redu!"... Jebote, pa cijela ideja standa je da ides kod onoga ko je na redu, nisam jednom slusao svadju oko toga...
Bimmer_

#1193 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bimmer_ »

drndalo wrote:Izvini, ali ko tacno odredjuje sta je kratko ? Onda treba napisati na vidnom mjestu na standovima:"Za kratke relacije pitajte zadnjeg u redu!"... Jebote, pa cijela ideja standa je da ides kod onoga ko je na redu, nisam jednom slusao svadju oko toga...
Jeste ali na velikim standovima ili standovima koji nisu frekfentni dok dodjes do prvog mjesta treba ti nekad i po sat vremena i vise. On ceka sat vremena da dodje na prvo mjesto i voznja bude 2,5KM. Znaci za 10 sati rada pazarit ce 25KM ako tako ide. Da bi platio dazbine mora dnevno da zaradi minimalno 16KM, potrosi 10KM goriva na to i znaci u minusu je 1KM, amortizaciju auta ne pikamo tu :D
Zato se na tim standovima dogovore da kratke voznje idu sa zadnjeg mjesta. Nije kod svih taj slucaj ali vecinom jeste.
juzna_strana

#1194 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by juzna_strana »

Bimmer_ wrote:
Evo upravo sam s posla, nevjerovatno, vise je "divljaka" nego legalnih taksista je veceras bilo i interesantno uvijek su puni, gdje su ti ljudi sto gledaju TA table i oznake kad sjedaju u auto? I naravno vecina ih ima natpis SARAJEVO TAXI.
Cak sam vidio i sebe :D Lik ima isti auto kao ja (boja, tip,...) firmu sarajevo taxi, ma identican, "samo" nema taksi oznaku i TA table :D
U ovom je kvaka druze,ne gledaju to a kritikuju sve zivo.. Moje iskustvo sa sa taxi-jem :thumbup:
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#1195 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Entropio »

Bimmer, jedno pitanje... Recimo da dolazim na neki štand i vidim 10 taxija parkirano. Prva četiri su neki krševi (tipa Passat lubeničar, Mercedes iz 1990. i slično), a na 5. mjestu je neko novo i dobro auto. Da li je normalno da ja preskočim ova prva četiri i uđem kod ovog na broju 5? Naravno, ja mogu birati jer ja plaćam, logično... ali me interesuje kako to taksisti između sebe tumače.
burek_in_space

#1196 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by burek_in_space »

Samo da prenesem iskustvo od prekjuche - doshao mi rodjak sa suprugom, dijasporci from Amerika :D i uzeli taksi na aerodromu i relacija koju su preshli ni feninga vishe nije naplacena.
Taxista je sa shtanda na aerodromu, regularan skroz, table, firma na krovu i ostale dzidza midze. :thumbup:
kojeime

#1197 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by kojeime »

"Ako je stvarno tako nazoves nasu centralu ili inspekciju i prijavis, zavali kretene ako je sigurno tako ;-) "

Zvao centralu i prijavio trojicu po broju na firmi, na krovu vozila. I to zvao na samom standu da me ti taksisti cuju. Rekao ja taksistima da cu prijaviti, oni mi rekli, samo ti zovi i samo ti prijavi. Pitali me na centrali hocu li da mi posalju vozilo, ja rekao da nije poenta u tome, otici cu pjeske, poenta je da ljudi nece da voze. Na centrali rekli da su zapisali i da ce provjeriti sta se desilo, ali ja nemam pojma sta se desilo kasnije.

I da, kako znam da je kratka relacija prvo pitao zadnjeg u redu. On rekao da idem do prvog jer voze po redu. Nekoliko puta prije toga sam isao sa zadnjim u redu bez problema, cak sam isao i sa prvim dva-tri puta. Pa mi je u konkretnoj situaciji izgledalo da su se izmedju sebe na standu dogovorili da ako ce vec voziti do OBI-ja da voze po redu, ali da naplacuju 5KM bez taksimetra.
Bimmer_

#1198 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bimmer_ »

kojeime wrote:"Ako je stvarno tako nazoves nasu centralu ili inspekciju i prijavis, zavali kretene ako je sigurno tako ;-) "

Zvao centralu i prijavio trojicu po broju na firmi, na krovu vozila. I to zvao na samom standu da me ti taksisti cuju. Rekao ja taksistima da cu prijaviti, oni mi rekli, samo ti zovi i samo ti prijavi. Pitali me na centrali hocu li da mi posalju vozilo, ja rekao da nije poenta u tome, otici cu pjeske, poenta je da ljudi nece da voze. Na centrali rekli da su zapisali i da ce provjeriti sta se desilo, ali ja nemam pojma sta se desilo kasnije.

I da, kako znam da je kratka relacija prvo pitao zadnjeg u redu. On rekao da idem do prvog jer voze po redu. Nekoliko puta prije toga sam isao sa zadnjim u redu bez problema, cak sam isao i sa prvim dva-tri puta. Pa mi je u konkretnoj situaciji izgledalo da su se izmedju sebe na standu dogovorili da ako ce vec voziti do OBI-ja da voze po redu, ali da naplacuju 5KM bez taksimetra.
To cijenim, nek si prijavio, ima tu posljedica vjeruj, da su svi tako savjesni ne bi se to ni desavalo :thumbup:
Bimmer_

#1199 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bimmer_ »

Entropio wrote:Bimmer, jedno pitanje... Recimo da dolazim na neki štand i vidim 10 taxija parkirano. Prva četiri su neki krševi (tipa Passat lubeničar, Mercedes iz 1990. i slično), a na 5. mjestu je neko novo i dobro auto. Da li je normalno da ja preskočim ova prva četiri i uđem kod ovog na broju 5? Naravno, ja mogu birati jer ja plaćam, logično... ali me interesuje kako to taksisti između sebe tumače.
Naravno da mozes, tvoje je pravo da se vozis u sigurnom autu a ne u krsu... Njemu normalno nece biti drago sto neces u njegovo auto, ali nema se tu sta lijepo kazes hocu da se vozim u novijem autu i cao ;-) Desava se to cesto i sam kad nisam sa svojim autom, sjedam u auto koje meni odgovara :thumbup:
Necu se vozit u Golfu 2 po ovom kijametu da se istopim u njemu, ili po snijegu ili kisi da ne moze zakocit :lol:
Last edited by Bimmer_ on 07/07/2012 19:37, edited 1 time in total.
Bimmer_

#1200 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bimmer_ »

juzna_strana wrote:
Bimmer_ wrote:
U ovom je kvaka druze,ne gledaju to a kritikuju sve zivo.. Moje iskustvo sa sa taxi-jem :thumbup:
Sinoc je bio problem sa tim. Covjek je zaustavio taksi, vozio se i zaboravio kljuceve u taksiju. Potrefilo se da je zaustavio "divljeg taksistu" sa bijelim Mercedesom starim, koji je stavio firmu SA taxi, ali nema ni stanicu, ni tablice, ni taxi oznake. Covjek nije mogao da udje u kucu i zvao je nasu centralu da mu taksista donese kljuceve i objasnio sa kim se vozio. Ali nista od toga taksista "divljak" nije nas clan i ne moze se kontaktirat...
Zato pazite u koja auta sjedate
Post Reply