znanje wrote:Pazi malca ¹to mu popusti¹e ¾ivci. Sreæa tvoja pa sam ovako doronamjeran i prosvjetiteljski nastrojen. Meðutim problem je ¹to ti ba¹ kao i tvoj idol nabaca¹ kamaru kvazinauènih izraza i potom oèekuje¹ da æe¹ samim tim impresionirati neuku publiku ¾eljnu èudesa. Tako da nema su¹tinske razlike izmeðu tebe - amatera tehnièkih nauka, i njega - amatera dru¹tvenih nauka. Obojica lupate k'o maksim po diviziji. Inaèe ste se odlièno na¹li - predla¾em da osnujete Akademiju kvazinauka BiH. ©to se nauka tièe, he he, kako bi ti meni okin'o na godinu... Nego, kojih crnih 25 tona? Jesi li to sam mjerio na kantaru kod babe u selu, ili ti je piramidalalalog rek'o da toliko te¾e?
Naucnice

, Osmanagic je tebi rekao za max 30T, a
TI prihvatio

,
zar ti stvarno mislis da ja dzaba ponavljam iz posta u post
25T 
i da mi je stalo da s tobom raspravljam elementarnu fiziku

. Ono sto
ti prvo trebas da provjeravas (pa mozda i pobijas

) su izvori. Tako uci "tvoja nauka", zar ne

?
Stavljanjem svog komentara da kugle nisu "cakre" nego municija za katapult ti si prihvatio Semirove kugle da postoje.
Nestavljanjem primjedbe na Semirove navode o njima, npr. njihovoj masi i dimenzijama uveo si ih kao takve u raspravu.
Ja sam morao da eliminisem pretpostavku da si to slucajno zaboravio, da bih time dokazao svoju tvrdnju da ti cak ne shvatas ni oblast koju navodno izucavas

. Ti si se sjetio da u pitanje dovedes izvor i tih 25T, tek nakon su ti nataknute na nos u pet citiranja

. Dakle, 25T su dokaz da ne shvatas oblast koju izucavas

.
Srecom, cijeli gornji racun i dalje vazi

, jer cak ni skaliranje s faktorom 10 ne cini cijelu situaciju nimalo realnijom u pogledu mogucnosti realizacije

.
Sad mozemo o masama kugli i katapultu koji si predlozio. Ali na tvoju zalost i najoptimisticnija nadanja u pogledu mogucnosti katapulta

su daleko od dimenzija pronadjenih kugli (jer jos uvijek nisi stavio primjedbu na izvore

).
Pa da vidimo

:
Zapremina kugle, V je:
V=D^3*pi/6
gdje su D precnik, pi-Ludolfov broj,3,14
Masa kugle se dobija
m=V*ro
gdje je ro -specificna gustina materijala
(granit (a i ostale stijene su slicne) 2.6-2.9*10^3kg/m^3)
Na Semirovim stranicama imas nekoliko fotografija (gdje se moze vidjeti relativan odnos kugle i recimo covjeka) te kugli koje u precniku imaju po dva metra. Nemoras (i ne trebas

) vjerovati da je najveca pronadjena kugla teska 30T. Uzmi i racunaj.
Start->Programs->Accessories->Calculator
pa izracunaj tezine svega sto te zanima. Ja cu u medjuvremenu pokazati da katapult koji si nasao, nece ispaliti kuglu precnika veceg od 60cm.
Prema citatima koje ti navodis, da su tek u moderno doba napravili replike katapulta i izbacivali 150kg na daljinu od stotinjak metara uz pomoc protivtega od 10T

, to lahko pokazujemo:
Ako uzmemo da je najveca kugla za izbacivanje mogla biti 300kg (tvoju najvecu procjenu od 300 funti ja jos uduplam

i nadam se da ce katapult raditi), onda je precnik D, takve kugle:
D^3=6*V/pi
gdje je V=m/ro=300/2600=0,115m^3
D^3=6*0.115/3,14=0.22
D=0.6m
Prema tome, u najoptimisticnijem slucaju (uduplanim karakteristikama tvog katapulta), najvece moguce djule ima precnik od 60cm. Ovo prakticno znaci, da tvoje objasnjenje ni u ludilu ne moze vaziti za bilo kakvu kamenu kuglu vecu od 60cm u precniku.
Ovo nisam ja izmislio

ni pronasao, tako da te etikete o kvazinauci trebas adresirati nekome drugom. Ako budes u pravu, sigurno ce se prihvatiti kao tacno, bez obzira sto nemas kvalifikacije

. Monopol na istinito

... ne postoji i ti bi bio sasvim legitimna osoba da uputis prigovore u pogledu bilo kojih fizikalnih zakona

. Ukoliko imas dokaz naravno

.
Ipak, dok se to ne desi, ovo sto pricam je vazece, pa ti pitaj ako ima jos nesto nejasno

.
A o Semirovom radu sam se davno izjasnio, tako da je to sto ti pises o meni, obicno supacko podmetanje

i jako daleko od akademskog nivoa

. Stoga nema potrebe da napadas moju licnost ili me nazivas amaterom. Meni je svejedno

, jer da sam ja tema, ja bih ti vec trazio dokaze

. Tu si ocito najtanji

. Srecom, to sam naucio od pravih naucnika, koji su i rad i razmisljanje cijenili

i zbog toga me nikad nisu "obarali na godinu"

. Mozda zato i nemam potrebu da vrijedjam i bavim se sagovornikom umjesto temom

.
Prenj

, imas li ti nesto reci na ovo podmetanje? Je li korektno?
I sta cemo sada sa ovim vecim kuglama

? U protutegove

ili pod tepih

?