Ja koliko znam, ni crkva ne priznaje Djeda Mrazavatrogasac wrote: ↑29/12/2021 11:50Nezaobilzna ikonografija Božića protiv koje Crkva nema ništa protiv.
![]()
Tzv. "paradžemati" - legla umobolnika
- skafiskafsnjak
#1176 Re: Tzv. "paradžemati" - legla umobolnika
- Sanjarko
#1177 Re: Tzv. "paradžemati" - legla umobolnika
Christmas je sta ono tacno?
-
scarr
#1178 Re: Tzv. "paradžemati" - legla umobolnika
"Nevjernici" su predstavljeni kao loši ljudi u islamu, i sad ja trebam vjerovat ovim demagozima da sam ja loš čovjek ako popijem piće dva tu i tamo, ako sam se taslačio prije braka, ako sam gledao žene prije braka, ako nekad opsujem tu i tamo, ako u Austriji neću zanovijetat pizzu sa pilećom salamom, ako mi se dijete uslika sa djeda mrazom, ako okitim jelku..
To je možda imalo smisla prije 1000 godina
- vatrogasac
#1179 Re: Tzv. "paradžemati" - legla umobolnika
Prošetaj stranicama Glasa koncila. Uvezuju ga sa svetim Nikolom zbog čega je u nekim jezicima Nikolaus ime za djeda Božićnjaka/Mraza.
- tovarish
#1180 Re: Tzv. "paradžemati" - legla umobolnika
Tačnije Djed Božičnjak dolazi 20 dana kasnije, a Djed Mraz nekoliko dana iza Božića. Ja imam slike kao dječak sa Djeda Mrazom koji uopće nije u crveno obučen, nego u tradicionalno rusku nošnju. Inače, Djed Mraz je lik iz ruskih narodnih bajki, dok je u moderno vrijeme komercijalizacija spojila sv. Nikolu i Djeda Božićnjaka u jedan lik koji više veze ima sa kapitalizmom nego kršćanstvom.
- skafiskafsnjak
#1181 Re: Tzv. "paradžemati" - legla umobolnika
Pa sto se tice islama tako je. Ali to ne znaci da se prema tebi treba ponasati drugacije i ravnati se po tome. To je tvoj licni izbor i treba se postovati. Kao sto treba postovati onoga ko ne slavi novu godinu itd.scarr wrote: ↑29/12/2021 11:54"Nevjernici" su predstavljeni kao loši ljudi u islamu, i sad ja trebam vjerovat ovim demagozima da sam ja loš čovjek ako popijem piće dva tu i tamo, ako sam se taslačio prije braka, ako sam gledao žene prije braka, ako nekad opsujem tu i tamo, ako u Austriji neću zanovijetat pizzu sa pilećom salamom, ako mi se dijete uslika sa djeda mrazom, ako okitim jelku..
-
scarr
#1182 Re: Tzv. "paradžemati" - legla umobolnika
Vidiš u kojem ti apsurdu živiš, i kako da se neko prema meni ne ravna loše ako ti od treće godine ponavlja da sam ja loš čovjek zbog svega navedenog gore?skafiskafsnjak wrote: ↑29/12/2021 11:56Pa sto se tice islama tako je. Ali to ne znaci da se prema tebi treba ponasati drugacije i ravnati se po tome. To je tvoj licni izbor i treba se postovati. Kao sto treba postovati onoga ko ne slavi novu godinu itd.scarr wrote: ↑29/12/2021 11:54
"Nevjernici" su predstavljeni kao loši ljudi u islamu, i sad ja trebam vjerovat ovim demagozima da sam ja loš čovjek ako popijem piće dva tu i tamo, ako sam se taslačio prije braka, ako sam gledao žene prije braka, ako nekad opsujem tu i tamo, ako u Austriji neću zanovijetat pizzu sa pilećom salamom, ako mi se dijete uslika sa djeda mrazom, ako okitim jelku..
Edit : nije mi namjera da kažem da ne treba da vjeruješ, nego hoću reći da je apsurd da na osnovu ovih stvari gore donosiš sud(ne konkretno ti, nego sjedbenici islama), a zanemariš moje druge osobine
Last edited by scarr on 29/12/2021 12:01, edited 1 time in total.
- skafiskafsnjak
#1183 Re: Tzv. "paradžemati" - legla umobolnika
Kakvom apsurdu covjece ? Meni roditelji.nikada nisu tako govorili. Ucili su me da postujem druge. A prema ljudima se ophodim gledajuci njihova djela (pri tom ne mislim na stvari oko vjere).scarr wrote: ↑29/12/2021 11:57Vidiš u kojem ti apsurdu živiš, i kako da se neko prema meni ne ravna loše ako ti od treće godine ponavlja da sam ja loš čovjek zbog svega navedenog gore?skafiskafsnjak wrote: ↑29/12/2021 11:56
Pa sto se tice islama tako je. Ali to ne znaci da se prema tebi treba ponasati drugacije i ravnati se po tome. To je tvoj licni izbor i treba se postovati. Kao sto treba postovati onoga ko ne slavi novu godinu itd.
-
skoronikako
#1184 Re: Tzv. "paradžemati" - legla umobolnika
Sto je najgore, ovakve poruke nikad i ne ciljaju likove poput ovog, ali se nekako uvijek oni pronadju...
-
scarr
#1185 Re: Tzv. "paradžemati" - legla umobolnika
Editovao sam gore post, nisu ti govorili jer su normalni ljudi, ali s druge strane ako ćemo knjiški nije ti to po islamu, zapravo ne bi trebao uopšte se družiti sa "nevjernicima"skafiskafsnjak wrote: ↑29/12/2021 12:00Kakvom apsurdu covjece ? Meni roditelji.nikada nisu tako govorili. Ucili su me da postujem druge. A prema ljudima se ophodim gledajuci njihova djela (pri tom ne mislim na stvari oko vjere).
- Idemedosumom
#1186 Re: Tzv. "paradžemati" - legla umobolnika
Jednu noc covjek ode ranije na spavanje, ekipa se raspise
Ima li paradzematlija vise na temi?
- skafiskafsnjak
#1187 Re: Tzv. "paradžemati" - legla umobolnika
Mislim da nisi upravu. Po.toj logici ne bih se druzio ni s kim ko nije musliman. A vjera te uci da postujes tudje.scarr wrote: ↑29/12/2021 12:02Editovao sam gore post, nisu ti govorili jer su normalni ljudi, ali s druge strane ako ćemo knjiški nije ti to po islamu, zapravo ne bi trebao uopšte se družiti sa "nevjernicima"skafiskafsnjak wrote: ↑29/12/2021 12:00
Kakvom apsurdu covjece ? Meni roditelji.nikada nisu tako govorili. Ucili su me da postujem druge. A prema ljudima se ophodim gledajuci njihova djela (pri tom ne mislim na stvari oko vjere).
- skafiskafsnjak
#1188 Re: Tzv. "paradžemati" - legla umobolnika
Nema...zauzeti, postavljaju bilbordeIdemedosumom wrote: ↑29/12/2021 12:03 Jednu noc covjek ode ranije na spavanje, ekipa se raspise![]()
-
scarr
#1189 Re: Tzv. "paradžemati" - legla umobolnika
Allah dž.š., kaže: „O vjernici, nemojte Jevreje i kršćane uzimati za bliske i prisne prijatelje i zaštitnike; oni su samo jedni drugima zaštitnici i prijatelji! Ko ih sebi za zaštitnika i prijatelja uzme – on je jedan od njih, a Allah neće uputiti na pravi put one koji su nepravedni!“ (el-MA’ida, 51.)skafiskafsnjak wrote: ↑29/12/2021 12:04Mislim da nisi upravu. Po.toj logici ne bih se druzio ni s kim ko nije musliman. A vjera te uci da postujes tudje.
- vjeshalica
#1190 Re: Tzv. "paradžemati" - legla umobolnika
Lakse je prodati Santa Claus, ili Djed mraz, nego Sveti Nikola ....mnogi koji su poletili za njim ne bi to uradili da je Sv.Nikola....skafiskafsnjak wrote: ↑29/12/2021 09:45Pa da se ne bi spominjao Sv nikola. Zasto da se ne bi spominjao, ne znam..nisam upoznat sa tom vjerom tolikokakavdanakneiskustvu wrote: ↑29/12/2021 09:00
ne znaš kako i zašto ali ipak tvrdiš da je to zbog toga urađeno,nema boljeg argumenta od tvog
Poletili bi za Sisojem al da se drugacije zove
Malo sale
- skafiskafsnjak
#1191 Re: Tzv. "paradžemati" - legla umobolnika
Znao sam.... U kontekstu vremena u kojem je objavljeno. Isto kao sto se poziva na ubijanje nevjernika. U danasnjem kontekstu se ne moze bukvalno "prevesti". Nisam.teolog da bas objasnim ali sam siguran u to.scarr wrote: ↑29/12/2021 12:09Allah dž.š., kaže: „O vjernici, nemojte Jevreje i kršćane uzimati za bliske i prisne prijatelje i zaštitnike; oni su samo jedni drugima zaštitnici i prijatelji! Ko ih sebi za zaštitnika i prijatelja uzme – on je jedan od njih, a Allah neće uputiti na pravi put one koji su nepravedni!“ (el-MA’ida, 51.)skafiskafsnjak wrote: ↑29/12/2021 12:04
Mislim da nisi upravu. Po.toj logici ne bih se druzio ni s kim ko nije musliman. A vjera te uci da postujes tudje.
Ev jedno objasnjenje
Dozvoljeno je družiti se sa nevjernikom koji nema krvave ruke spram muslimana zbog toga što nam je blizu – komšija ili rođak ili ortak na poslu, ili zbog toga što je pošten i lijepog ponašanja i ahlaka, ili je osoba učena itd..
Last edited by skafiskafsnjak on 29/12/2021 12:16, edited 1 time in total.
- vjeshalica
#1192 Re: Tzv. "paradžemati" - legla umobolnika
Ja mislim da je on rekao postivao u smislu da ne uznemirava nekoga po njegovom religijskom obicaju,da se ne sere po tome i tako, a ne u smislu postivanja kao da on obiljezava i uzima za sebe njihove obicaje. Ja sam gs tako shvatila.scarr wrote: ↑29/12/2021 12:02Editovao sam gore post, nisu ti govorili jer su normalni ljudi, ali s druge strane ako ćemo knjiški nije ti to po islamu, zapravo ne bi trebao uopšte se družiti sa "nevjernicima"skafiskafsnjak wrote: ↑29/12/2021 12:00
Kakvom apsurdu covjece ? Meni roditelji.nikada nisu tako govorili. Ucili su me da postujem druge. A prema ljudima se ophodim gledajuci njihova djela (pri tom ne mislim na stvari oko vjere).
- skafiskafsnjak
#1193 Re: Tzv. "paradžemati" - legla umobolnika
Naravno da sam na to mislio. Ne radim to, ali ako.ti radis, postujem.vjeshalica wrote: ↑29/12/2021 12:15Ja mislim da je on rekao postivao u smislu da ne uznemirava nekoga po njegovom religijskom obicaju,da se ne sere po tome i tako, a ne u smislu postivanja kao da on obiljezava i uzima za sebe njihove obicaje. Ja sam gs tako shvatila.
- vjeshalica
#1194 Re: Tzv. "paradžemati" - legla umobolnika
Neki ljudi ne znaju napraviti razliku izmedju druzenja,poznanstva,prijateljstva,bliskog prijateljstva i slicno....to ti je kao neka gradacija koliko ti je osoba bliska uz tebe. Danas je rijetkost i skoro nemoguce pronaci prijatelja u pravom smislu rijeci. Al to je druga tema. Dakle ne uzimati za nekog previse bliskog i zastitnika.skafiskafsnjak wrote: ↑29/12/2021 12:14Znao sam.... U kontekstu vremena u kojem je objavljeno. Isto kao sto se poziva na ubijanje nevjernika. U danasnjem kontekstu se ne moze bukvalno "prevesti". Nisam.teolog da bas objasnim ali sam siguran u to.scarr wrote: ↑29/12/2021 12:09
Allah dž.š., kaže: „O vjernici, nemojte Jevreje i kršćane uzimati za bliske i prisne prijatelje i zaštitnike; oni su samo jedni drugima zaštitnici i prijatelji! Ko ih sebi za zaštitnika i prijatelja uzme – on je jedan od njih, a Allah neće uputiti na pravi put one koji su nepravedni!“ (el-MA’ida, 51.)
Ev jedno objasnjenje
Dozvoljeno je družiti se sa nevjernikom koji nema krvave ruke spram muslimana zbog toga što nam je blizu – komšija ili rođak ili ortak na poslu, ili zbog toga što je pošten i lijepog ponašanja i ahlaka, ili je osoba učena itd..
-
scarr
#1195 Re: Tzv. "paradžemati" - legla umobolnika
Pa upravo je u tome stvar taj kontekst, ja ti kažem u 21 stoljeću je po meni apsurdno da vezes nevjernika sa stvarima koje sam nabrojao u par postova prije.skafiskafsnjak wrote: ↑29/12/2021 12:14Znao sam.... U kontekstu vremena u kojem je objavljeno. Isto kao sto se poziva na ubijanje nevjernika. U danasnjem kontekstu se ne moze bukvalno "prevesti". Nisam.teolog da bas objasnim ali sam siguran u to.scarr wrote: ↑29/12/2021 12:09
Allah dž.š., kaže: „O vjernici, nemojte Jevreje i kršćane uzimati za bliske i prisne prijatelje i zaštitnike; oni su samo jedni drugima zaštitnici i prijatelji! Ko ih sebi za zaštitnika i prijatelja uzme – on je jedan od njih, a Allah neće uputiti na pravi put one koji su nepravedni!“ (el-MA’ida, 51.)
Ev jedno objasnjenje
A kako ćeš znati da je neko lijepog ponašanja ili ahlaka ako ga ne upoznaš ranije? I dakle ja bih se trebao družiti ako mi je komšija, ali ukoliko ja želim da se družim s njima onda to nije poželjno ukoliko nisu pa sad ovo sve nabrojano.
Malo stvari iz islama, i prakticno svake religije se moze smjestiti u današnji kontekst. Religije su u svojoj srži koncipirane da dijele ljude i da prave razlike među ljudima, kao poštuj ti njega al znaj da je on loš čovjek, i da se ne bi trebao družiti s njim jer on vjeruje u drugog Boga. Puna nam usta demokratije ravnopravnosti a živimo u svijetu religija koje te zapravo uče neravnopravnosti i supremaciji.
Ne znam zašto bi se u bilo kom kontekstu pozivalo na ubijanje nevjernika, odnosno ubijanje ljudi koji ne dijele iste religijske stavove. Po meni ako kažeš ubij nevjernika u bilo kom kontekstu ili vremenu je pogrešno i ne čini tr drugačijim od tog čovjeka koji tebe radi religijske određenosti želi izbrisati. Borimo se protiv zlih ljudi, fašista, šovinista i raznih drugih izopačenih ličnosti ali ne protiv nevjernika.
- vjeshalica
#1196 Re: Tzv. "paradžemati" - legla umobolnika
Nijedna druga religija nije davala imena svojoj djeci koja znacajno odudaraju od njihovih u odnosu na muslimane na ovim rpostorima. Ako znas sta mislim.Poznajem dobro jednu pravoslavnu porodicu. Znaci brate, crkvena imena,i ja to izuzetno cijenim. Strogo se drze svoga. Dodju ovi sto su se stidili svega, jos iz onog sistema krenu davat djeci imena nigdje veze, neki se nisu htjeli sunetiti jer je to protiv onog sistema,eto Tito im u kitu gleda...hudnici ne znaju nista o tome ko to sve praktikuje i da se ne moze iskljucivo za religiju vezivat....hudnici hudiElRe wrote: ↑29/12/2021 09:38Baš tako.vjeshalica wrote: ↑29/12/2021 09:34 Koliko su bili iskompleksirani u onom sistemu ih je bilo stid nositi muslimansko ime i jos mnogo stosta...dublji je ovo "problem" ili stvar nego sto mi mislimo
-
scarr
#1197 Re: Tzv. "paradžemati" - legla umobolnika
Dakle ja sam kjafir ako mi je Luka katolik najbolji prijatelj? Pritom mi nije komšija i rođakvjeshalica wrote: ↑29/12/2021 12:21Neki ljudi ne znaju napraviti razliku izmedju druzenja,poznanstva,prijateljstva,bliskog prijateljstva i slicno....to ti je kao neka gradacija koliko ti je osoba bliska uz tebe. Danas je rijetkost i skoro nemoguce pronaci prijatelja u pravom smislu rijeci. Al to je druga tema. Dakle ne uzimati za nekog previse bliskog i zastitnika.skafiskafsnjak wrote: ↑29/12/2021 12:14
Znao sam.... U kontekstu vremena u kojem je objavljeno. Isto kao sto se poziva na ubijanje nevjernika. U danasnjem kontekstu se ne moze bukvalno "prevesti". Nisam.teolog da bas objasnim ali sam siguran u to.
Ev jedno objasnjenje
- vjeshalica
#1198 Re: Tzv. "paradžemati" - legla umobolnika
Moraces o tom svom prijateljstvu pitati Ulemu sta misli o tome, moje misljenje je da radis sta mislis da treba, a da Bog vidi i zna bolje.scarr wrote: ↑29/12/2021 12:29Dakle ja sam kjafir ako mi je Luka katolik najbolji prijatelj? Pritom mi nije komšija i rođakvjeshalica wrote: ↑29/12/2021 12:21
Neki ljudi ne znaju napraviti razliku izmedju druzenja,poznanstva,prijateljstva,bliskog prijateljstva i slicno....to ti je kao neka gradacija koliko ti je osoba bliska uz tebe. Danas je rijetkost i skoro nemoguce pronaci prijatelja u pravom smislu rijeci. Al to je druga tema. Dakle ne uzimati za nekog previse bliskog i zastitnika.
-
scarr
#1199 Re: Tzv. "paradžemati" - legla umobolnika
Mene zanima tvoje mišljenje, ne bih pisao po forumu da me zanima šta Bog zna i vidivjeshalica wrote: ↑29/12/2021 12:30Moraces o tom svom prijateljstvu pitati Ulemu sta misli o tome, moje misljenje je da radis sta mislis da treba, a da Bog vidi i zna bolje.
- Bloo
- Globalna šefica
#1200 Re: Tzv. "paradžemati" - legla umobolnika
Srecom pa ne.moze "bukvalno".skafiskafsnjak wrote: ↑29/12/2021 12:14Znao sam.... U kontekstu vremena u kojem je objavljeno. Isto kao sto se poziva na ubijanje nevjernika. U danasnjem kontekstu se ne moze bukvalno "prevesti". Nisam.teolog da bas objasnim ali sam siguran u to.scarr wrote: ↑29/12/2021 12:09
Ev jedno objasnjenje
Imamo.ove zakone...zatvore, robije...