Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
-
almedin100
#1176 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Zasto se ne moze uraditi online checkin za letove iz Sarajeva. Tj. ja uradim online checkin i oni me vrate da cekam u redu da bih dobio boarding pass na papiru.
- ZoomZoomKiwi
#1177 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Nema to veze sa SJJ nego sa našim pasošem, koliko ja znam. Mora se prilikom napuštanja zemlje ići na šalter aviokompanije na Visa check, da se spriječi situacija da dođeš na odredišni aerodrom i tamo ti granična policija zabrani ulazak. Jer, u tom slučaju, aviokompanija koja te dovezla, te mora vratiti na polazišni aerodrom o svom trošku.almedin100 wrote: ↑25/04/2023 13:45 Zasto se ne moze uraditi online checkin za letove iz Sarajeva. Tj. ja uradim online checkin i oni me vrate da cekam u redu da bih dobio boarding pass na papiru.
Tu provjeravaju (barem bi trebali) jesi li prekršio ono Schengen pravilo 90/180 ili ako je neka druga destinacija u pitanju, imaš li validnu Visu.
-
almedin100
#1178 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Hvala na odgovoru.EFD22 wrote: ↑25/04/2023 13:49Nema to veze sa SJJ nego sa našim pasošem, koliko ja znam. Mora se prilikom napuštanja zemlje ići na šalter aviokompanije na Visa check, da se spriječi situacija da dođeš na odredišni aerodrom i tamo ti granična policija zabrani ulazak. Jer, u tom slučaju, aviokompanija koja te dovezla, te mora vratiti na polazišni aerodrom o svom trošku.almedin100 wrote: ↑25/04/2023 13:45 Zasto se ne moze uraditi online checkin za letove iz Sarajeva. Tj. ja uradim online checkin i oni me vrate da cekam u redu da bih dobio boarding pass na papiru.
Tu provjeravaju (barem bi trebali) jesi li prekršio ono Schengen pravilo 90/180 ili ako je neka druga destinacija u pitanju, imaš li validnu Visu.
Isao sam sa nasim pasosom iz drzave A u drzavu B (ni A ni B nisu BiH) i nikada nisam morao cekati u redu za checkin. Cudno mi je da samo u Sarajevu moram raditi tu provjeru.
- ZoomZoomKiwi
#1179 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Ma ja, to je to, napuštanje BiH podrazumijeva taj Visa check. Čak i kad uradiš online check-in, opet moraš ići na kontrolu kod aviokompanije prije nego pristupiš graničnoj kontroli.almedin100 wrote: ↑25/04/2023 14:04Hvala na odgovoru.EFD22 wrote: ↑25/04/2023 13:49
Nema to veze sa SJJ nego sa našim pasošem, koliko ja znam. Mora se prilikom napuštanja zemlje ići na šalter aviokompanije na Visa check, da se spriječi situacija da dođeš na odredišni aerodrom i tamo ti granična policija zabrani ulazak. Jer, u tom slučaju, aviokompanija koja te dovezla, te mora vratiti na polazišni aerodrom o svom trošku.
Isao sam sa nasim pasosom iz drzave A u drzavu B (ni A ni B nisu BiH) i nikada nisam morao cekati u redu za checkin. Cudno mi je da samo u Sarajevu moram raditi tu provjeru.
- Blixen
#1180 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
A ako imaš recimo Hr putovnicu?almedin100 wrote: ↑25/04/2023 13:45 Zasto se ne moze uraditi online checkin za letove iz Sarajeva. Tj. ja uradim online checkin i oni me vrate da cekam u redu da bih dobio boarding pass na papiru.
Ili to važi samo za BH pasoše?
- uglavnomja
#1181 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
to vazi za sve pasose, nazalost
zasto - ne znam
moguce da ima veze sa statusom sarajeva i bih?
ili nasi nemaju tehnicku opremu
za online check
taman nas mentalitet - narod je navikao da ceka u redovima za sve, moze i na airportu
zasto - ne znam
ili nasi nemaju tehnicku opremu
taman nas mentalitet - narod je navikao da ceka u redovima za sve, moze i na airportu
- tramvajtrojka
#1182 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
ima opremu isti su kodovi i oni prolaze al zbog naseg imigracijskog statusa u EU svi idu na papirni boarding i nije samo za sengen u pitanju npr za pegasus i turkish za ulazak u tursku treba ti pasos koji ne istice za manje od pet mjeseci i da ima dvije prazne strane , ne pitaj me na koji sam nacin to naucio kad sam ostao u Sarajevu zbog toga:run:uglavnomja wrote: ↑25/04/2023 15:25 to vazi za sve pasose, nazalost
zasto - ne znam
ili nasi nemaju tehnicku opremuza online check
taman nas mentalitet - narod je navikao da ceka u redovima za sve, moze i na airportu![]()
- uglavnomja
#1183 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
i meni je ovo receno, to je taj "status" bih, koji uz sve ostalo i kostatramvajtrojka wrote: ↑25/04/2023 16:06ima opremu isti su kodovi i oni prolaze al zbog naseg imigracijskog statusa u EU svi idu na papirni boarding i nije samo za sengen u pitanju npr za pegasus i turkish za ulazak u tursku treba ti pasos koji ne istice za manje od pet mjeseci i da ima dvije prazne strane , ne pitaj me na koji sam nacin to nauciouglavnomja wrote: ↑25/04/2023 15:25 to vazi za sve pasose, nazalost
zasto - ne znam
ili nasi nemaju tehnicku opremuza online check
taman nas mentalitet - narod je navikao da ceka u redovima za sve, moze i na airportu![]()
![]()
, i zato idu sve te provjere
ostalo je bilo kombinacija jeda i zeza na cjelokupno stanje
- tramvajtrojka
#1184 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
kombinacija svacega je u pitanju posebno što mi imamo veliki protok i ljudi sa bliskog istoka kojima se isto dokumenti moraju pregledati, svakome bi bilo lakse nama i tim ljudima njima al to je dokaz u kolikom je kanalu nasa drzavauglavnomja wrote: ↑25/04/2023 16:10i meni je ovo receno, to je taj "status" bih, koji uz sve ostalo i kostatramvajtrojka wrote: ↑25/04/2023 16:06
ima opremu isti su kodovi i oni prolaze al zbog naseg imigracijskog statusa u EU svi idu na papirni boarding i nije samo za sengen u pitanju npr za pegasus i turkish za ulazak u tursku treba ti pasos koji ne istice za manje od pet mjeseci i da ima dvije prazne strane , ne pitaj me na koji sam nacin to naucio![]()
, i zato idu sve te provjere
![]()
ostalo je bilo kombinacija jeda i zeza na cjelokupno stanje![]()
-
konami666
#1185 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Nije naučna fantastika pa da se ne može riješiti, imas online check-in ili check-in digitalni na aerodromu. Uneseš informacije o pasosu, i ako je BH pasos i ideš u EU onda nema problema. Ako je iranski pasos npr,izbaci error i traži da se javiš na šalter. I to je sva nauka.
-
konami666
#1186 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Još jedna stvar koja me pravo nervira na aerodromima u Bosni (a i u Srbiji) je da nemaju odvojeni šalteri za BH državljane i za ostale državljane. Svi idu na isti šalter, ne pravi se nikakva razlika izmedju “domaćih” i državljana trećih zemalja. Na samom ulasku u Bosnu vidiš da nemaš nikakvih povlastica sto si državljanin.
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#1187 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Fakat. A mi gdje god odemo, u najduzi red sa afrikancima i azijatima. Znas nas, jebo ti nas.konami666 wrote: ↑26/04/2023 10:59 Još jedna stvar koja me pravo nervira na aerodromima u Bosni (a i u Srbiji) je da nemaju odvojeni šalteri za BH državljane i za ostale državljane. Svi idu na isti šalter, ne pravi se nikakva razlika izmedju “domaćih” i državljana trećih zemalja. Na samom ulasku u Bosnu vidiš da nemaš nikakvih povlastica sto si državljanin.
-
seman
#1188 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Je l' to ta tajna?Kako se navodi, letovi će se obavljati tokom ljetne sezone, od 5. juna do 24. septembra jednom sedmično, i to ponedjeljkom
Aerodrom Sarajevo ima novi terminal te da je povećao kapacitet putnika. Ove godine se očekuje da aerodrom ima letove ka brojnim destinacijama.
Najnovija vijest je da će tuniška leisure kompanija Nouvelair letjeti iz Monastira za Sarajevo, javio je avioportal Zamaero.
Kako se navodi, letovi će se obavljati tokom ljetne sezone, od 5. juna do 24. septembra jednom sedmično, i to ponedjeljkom.
Kompanija će na ovoj liniji saobraćati avionom Airbus A320.
- zanimljiv
#1189 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Ne znam odakle vam ovo za vizni status, sa sarajevskog aerodroma se već nekoliko godina (do nedavnog proširenja) moglo putovati bez odštampane karte i boarding passa, uradiš online check-in i skeniraš QR na gejtu.
Sada su uveli čiku koji pregleda boarding passove koji insistira da se boarding pass izda od strane aerodroma, što traje 10 sekundi kad dođeš na red i nema smisla, ali tako je. Moguće je da su imali loših iskustava, ali mi sve liči na javašluk.
Doslovno bi bilo moguće prolaziti normalno da uvedu rampe sa skeniranjem QR kodova umjesto ljudi koji rade ručni posao i određuju šta je ispravno, a kod identičan.
Sada su uveli čiku koji pregleda boarding passove koji insistira da se boarding pass izda od strane aerodroma, što traje 10 sekundi kad dođeš na red i nema smisla, ali tako je. Moguće je da su imali loših iskustava, ali mi sve liči na javašluk.
Doslovno bi bilo moguće prolaziti normalno da uvedu rampe sa skeniranjem QR kodova umjesto ljudi koji rade ručni posao i određuju šta je ispravno, a kod identičan.
-
akcija007
#1190 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
To je uvedeno s koronom . Wizz air se mogao cekirati online ali ne zna da li ispunjavas corona uslove za ulazak u zemlju. I onda su vracali ljude dole na check ib da dobiju isprintani boarsing i da pokazu korona uslove za ulazak u zemlju
Sinoc na letu iz Zagreba za Sarajevo 17 putnika samo.
Iz Zagreba za Split i Dubrovnik dupke puni letovi
Sinoc na letu iz Zagreba za Sarajevo 17 putnika samo.
Iz Zagreba za Split i Dubrovnik dupke puni letovi
- Blixen
#1191 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
ali je prosla korona i sada se normalno putuje
zasto glupani ne ukinu tu odluku
- tramvajtrojka
#1192 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
jer ima ljudi svercera posebno kod nas turaka mali milion koji koriste to za letove prema njemackoj i ostatku EU, dodje lola jz turske ima dva leta dns jedan za Istanbul drugi za Stuttgart, i onda se cekira na oba leta uzme boarding pass , pokaze na toj kontroli pass za Istanbul i na njega dobije pečat, i onda ode na gate za Stuttgart da se pokusa ukrcati , barem mi je tako pricao lik iz granične policije koji dole radi u sezoni dnevno imaju po nekoliko turaka i ostale marve koja to pokusava, to je cijena onolikog broja letova sa bliskog istoka i turske sto se svi preko nas pokusavaju dočepati EU
- Blixen
#1193 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
u avion se ulazi tako sto se pokaze pasos i boardingpasstramvajtrojka wrote: ↑03/05/2023 08:41jer ima ljudi svercera posebno kod nas turaka mali milion koji koriste to za letove prema njemackoj i ostatku EU, dodje lola jz turske ima dva leta dns jedan za Istanbul drugi za Stuttgart, i onda se cekira na oba leta uzme boarding pass , pokaze na toj kontroli pass za Istanbul i na njega dobije pečat, i onda ode na gate za Stuttgart da se pokusa ukrcati , barem mi je tako pricao lik iz granične policije koji dole radi u sezoni dnevno imaju po nekoliko turaka i ostale marve koja to pokusava, to je cijena onolikog broja letova sa bliskog istoka i turske sto se svi preko nas pokusavaju dočepati EU
uvijek je uposlenik aerodroma na gate-u i to pregleda
bar je tako bilo prije par mjeseci kada sam ja letio
- tramvajtrojka
#1194 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
pa da i meni su tako nedavno za Istanbul sa pegasusom gledaju imas li taj pecat na karti prije ukrcavanja, jest peglanje stajanje u redovima dole za printanje karata al ih i razumijem ima svakakve stoke od ljudi realno koja ne zaslužuju da se voze u tramvaju a ne sta viseBlixen wrote: ↑03/05/2023 08:44u avion se ulazi tako sto se pokaze pasos i boardingpasstramvajtrojka wrote: ↑03/05/2023 08:41
jer ima ljudi svercera posebno kod nas turaka mali milion koji koriste to za letove prema njemackoj i ostatku EU, dodje lola jz turske ima dva leta dns jedan za Istanbul drugi za Stuttgart, i onda se cekira na oba leta uzme boarding pass , pokaze na toj kontroli pass za Istanbul i na njega dobije pečat, i onda ode na gate za Stuttgart da se pokusa ukrcati , barem mi je tako pricao lik iz granične policije koji dole radi u sezoni dnevno imaju po nekoliko turaka i ostale marve koja to pokusava, to je cijena onolikog broja letova sa bliskog istoka i turske sto se svi preko nas pokusavaju dočepati EU
uvijek je uposlenik aerodroma na gate-u i to pregleda
bar je tako bilo prije par mjeseci kada sam ja letio
da hoce vala vise doc taj low cost prevoznik da covjek ode jeftino na neku lokaciju , ovako samo ce se isplatiti otici u abu dhabi kad ukinu vize i tjt
-
akcija007
#1195 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
U Becu na gate na letu Sarajevo od Austriana dok se ceka pocetak boardinga ide lik (uposlenik Austriana ili aeorodroma, ne sjecam se ) od putnika do putnika koji sjede/stoje ispred gate za SA i trazi da pokazes pasos i boarding i kada pogleda se potpise na boarindg ili udari pecat.
Obratite paznju na ovo. Ja sam zakljucio da se samo na gate za SA ovo dogadja
- thekupus
#1196 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Dešavalo mi se na raznim aerodromima, na raznim letovima, ne samo prema Sarajevuakcija007 wrote: ↑03/05/2023 08:54 U Becu na gate na letu Sarajevo od Austriana dok se ceka pocetak boardinga ide lik (uposlenik Austriana ili aeorodroma, ne sjecam se ) od putnika do putnika koji sjede/stoje ispred gate za SA i trazi da pokazes pasos i boarding i kada pogleda se potpise na boarindg ili udari pecat.
- Edin H.
#1197 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Udarajmo pečate!
-
konami666
#1198 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Pecati svih zemalja, ujedinite se!
-
chino
#1199 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Dođe i maj, zna li se išta o misterioznoj avio kompaniji?
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#1200 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Ljudi ne razumiju važnost leta za Dubaitramvajtrojka wrote: ↑03/05/2023 08:50pa da i meni su tako nedavno za Istanbul sa pegasusom gledaju imas li taj pecat na karti prije ukrcavanja, jest peglanje stajanje u redovima dole za printanje karata al ih i razumijem ima svakakve stoke od ljudi realno koja ne zaslužuju da se voze u tramvaju a ne sta vise![]()
da hoce vala vise doc taj low cost prevoznik da covjek ode jeftino na neku lokaciju , ovako samo ce se isplatiti otici u abu dhabi kad ukinu vize i tjt
Većina samo misli na državu kao takvu, arapima i sl. , što je pogrešno.
Dubai je jedan od najvećih air hubova svijeta, veći čak i od Charles de Gaulle aerodroma u Parizu.
Kad sam letio sa Réuniona, imam tačno dvije opcije : ili za Francusku ili za Dubai. Da hoću u bilo koju zemlju zapadne evrope (sem FR naravno), isto mi je ići za Sarajevo ili za Beč, Berlin, London i tkd...