Konzul i Mato medju selefijama...

Post Reply
BHCluster

#1176 Re: Konzul i Mato medju selefijama...

Post by BHCluster »

Capsicum wrote:Pa je li realno ovo koliko su neki opterećeni Suljagićem? Majke mi tragikomedija. :lol: :lol: :lol:
Kad si u go***ma do guse i trazis izgovor onda sve se moze ubaciti u miks.
Cassius Longinus

#1177 Re: Konzul i Mato medju selefijama...

Post by Cassius Longinus »

BHCluster wrote:
Cassius Longinus wrote:
BHCluster wrote:Sta kaze:
"Za Dodika ne znam kako je glasao, niti je posebno važno za ovu priču."
:lol:
Jel predsjedništvo može donijeti odluku 2:1?
Koliko sam ja čitao-može. Dakle, zato nebitno.

Točnije, član 42. Poslovnika
A clan predsjenistva moze se pozvati na zastitu vitalnog... :wink:
Ček, Dodik bi trebao proglasiti da je ovo upućivanje note Hrvatskoj oko afere koja se tiče zapravo samo Bošnjaka i Hrvata "destruktivno za vitalni entitetski interes RS" i to provući kroz skupštinu RS?!?

Komšić bi se trebao pozvati na zaštitu interesa "teritorije s koje je izabran" i to ratificirati u HR klubu Doma naroda FBiH?! Komšić?

Paragraf 3. Član 42.

Jel mi možeš objasniti? Ali pazi, nemam namjeru likovati, pametovati, naprosto mi nije jasno kako bi to funkcioniralo..
seln

#1178 Re: Konzul i Mato medju selefijama...

Post by seln »

Cassius Longinus wrote:
Komšić bi se trebao pozvati na zaštitu interesa "teritorije s koje je izabran"
Grandiozna glupost... Komsic nije izabran ni sa kakve "teritorije".
BHCluster

#1179 Re: Konzul i Mato medju selefijama...

Post by BHCluster »

Cassius Longinus wrote:
Ček, Dodik bi trebao proglasiti da je ovo upućivanje note Hrvatskoj oko afere koja se tiče zapravo samo Bošnjaka i Hrvata "destruktivno za vitalni entitetski interes RS" i to provući kroz skupštinu RS?!?

Komšić bi se trebao pozvati na zaštitu interesa "teritorije s koje je izabran" i to ratificirati u HR klubu Doma naroda FBiH?! Komšić?

Paragraf 3. Član 42.

Jel mi možeš objasniti? Ali pazi, nemam namjeru likovati, pametovati, naprosto mi nije jasno kako bi to funkcioniralo..
Cuj tice samo Bošnjaka i Hrvata, prije pisanja ovakvih stvari trebas se zapitati sta je to Predsjednistvo BiH. Na kraju krajeva mozes se prisjetiti kad su Hrvati postali Puzigaćev vitalni nacionalni interes.
Cassius Longinus

#1180 Re: Konzul i Mato medju selefijama...

BHCluster wrote:
Cassius Longinus wrote:

Paragraf 3. Član 42.

Cuj tice samo Bošnjaka i Hrvata, prije pisanja ovakvih stvari trebas se zapitati sta je to Predsjednistvo BiH. Na kraju krajeva mozes se prisjetiti kad su Hrvati postali Puzigaćev vitalni nacionalni interes.
Ma čekaj čovječe, dakle sve se svodilo na to da ste mi se ti i Mo3k ili kako se već zove smijali radi toga što sam napisao da Dodik u cijeloj toj priči nije bitan. Okej, mislim si, oni nešto znaju ja ne znam, pa Bosanci su valjda su upućeniji u to kako im država radi. Ti citiraš poslovnik, mislim si, okej, ovaj nešto zna, provjerit ću što sam krivo skontao..

Čitam Poslovnik i kaže da je Dodik mogao stopirati odluku o diplomatskoj noti Hrvatskoj samo ako je procjenio da je to od "vitalnog interesa za RS" i to ako se progura kroz skupštinu RS.
1.zašto bi to Dodik napravio?(jer to zaista nije od RS vitalnog interesa)
2. kako bi to Dodik progurao kroz Skupštinu RS čak i da je to htio?
Cassius Longinus

#1181 Re: Konzul i Mato medju selefijama...

seln wrote:
Cassius Longinus wrote:
Komšić bi se trebao pozvati na zaštitu interesa "teritorije s koje je izabran"
Grandiozna glupost... Komsic nije izabran ni sa kakve "teritorije".
Nebitno za raspravu 100%, u članku 42 stoji otpr takva formulacija. Prođi me se. Iz Federacije BiH i uz amenovanje hrvatskog kluba doma naroda FBiH onda.
horkesh

#1182 Re: Konzul i Mato medju selefijama...

Post by horkesh »

Cassius Longinus wrote:

Paragraf 3. Član 42.

Komšić bi se u apelaciji obratio Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Što se tiče Dodika, naravno da bi to provukao kroz NSRS da je preglasan, em bi o tome pričao na sva zvona. Preglasali ga nisu sigurno.

Inače, prošle godine se Klub Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH pozvao na vitalni nacionalni interes jer je Klub Srba tražio smjenu Srbina.
Cassius Longinus

#1183 Re: Konzul i Mato medju selefijama...

horkesh wrote:
Cassius Longinus wrote:

Paragraf 3. Član 42.

Što se tiče Dodika, naravno da bi to provukao kroz NSRS da je preglasan, em bi o tome pričao na sva zvona. Preglasali ga nisu sigurno.
Inače, prošle godine se Klub Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH pozvao na vitalni nacionalni interes jer je Klub Srba tražio smjenu Srbina.
-Poanta je da imamo Komšića, zar ne? Koji je prvo što je rekao da će podignuti tužbu protiv RH za Pelješki most. Da ide braniti RH bilo bi protiv svega što on je i što je njegova politika. Ne ulazim u kvalitetu ili legitimnost te politike, nebitno za raspravu.

-Dodiku tako svejedno..kakve bi njemu koristi donijelo da se sada zalaže za ili protiv note Hrvatskoj. Jedino gubitak. Srbi(glasači) baš ne vole Hrvate i obratno, newsflash.

-Džaferović sluša SDA, oni su neupitno zauzeli stranu.

Je li objektivno tako ili nije? Jesam li negdje napravio fundamentalnu pogrešku? I ako da, koju?
Pitam zato jer sam stekao dojam da se s tobom može kvalitetno raspravljati i da ćeš reći na normalan način umjesto keserenja.
BHCluster

#1184 Re: Konzul i Mato medju selefijama...

Post by BHCluster »

Cassius Longinus wrote:
BHCluster wrote:
Cassius Longinus wrote:

Paragraf 3. Član 42.

Ma čekaj čovječe, dakle sve se svodilo na to da ste mi se ti i Mo3k ili kako se već zove smijali radi toga što sam napisao da Dodik u cijeloj toj priči nije bitan. Okej, mislim si, oni nešto znaju ja ne znam, pa Bosanci su valjda su upućeniji u to kako im država radi. Ti citiraš poslovnik, mislim si, okej, ovaj nešto zna, provjerit ću što sam krivo skontao..

Čitam Poslovnik i kaže da je Dodik mogao stopirati odluku o diplomatskoj noti Hrvatskoj samo ako je procjenio da je to od "vitalnog interesa za RS" i to ako se progura kroz skupštinu RS.
1.zašto bi to Dodik napravio?(jer to zaista nije od RS vitalnog interesa)
2. kako bi to Dodik progurao kroz Skupštinu RS čak i da je to htio?
Kazes zašto bi to Dodik napravio? Pa mozda zato sto mu Covic iz straznjice viri. A sa ovim drugim pitanjem si nadmasio mnoge bisere na ovom forumu. :lol:
BHCluster

#1185 Re: Konzul i Mato medju selefijama...

Post by BHCluster »

Cassius Longinus wrote:
horkesh wrote:
Cassius Longinus wrote:

Paragraf 3. Član 42.

-Poanta je da imamo Komšića, zar ne? Koji je prvo što je rekao da će podignuti tužbu protiv RH za Pelješki most. Da ide braniti RH bilo bi protiv svega što on je i što je njegova politika. Ne ulazim u kvalitetu ili legitimnost te politike, nebitno za raspravu.

-Dodiku tako svejedno..kakve bi njemu koristi donijelo da se sada zalaže za ili protiv note Hrvatskoj. Jedino gubitak. Srbi(glasači) baš ne vole Hrvate i obratno, newsflash.

Je li objektivno tako ili nije? Jesam li negdje napravio fundamentalnu pogrešku? I ako da, koju?
Pitam zato jer sam stekao dojam da se s tobom može kvalitetno raspravljati i da ćeš reći na normalan način umjesto keserenja.
Zasto bi clan Predsjednistva BOSNE I HERCEGOVINE braniti RH?
Cassius Longinus

#1186 Re: Konzul i Mato medju selefijama...

BHCluster wrote:
Cassius Longinus wrote:

Paragraf 3. Član 42.

Kazes zašto bi to Dodik napravio? Pa mozda zato sto mu Covic iz straznjice viri. A sa ovim drugim pitanjem si nadmasio mnoge bisere na ovom forumu. :lol:
[/quote]

Dakle kontinuitet tvoje zlonamjernosti se nastavlja;
-Dodik mora podnošenje note Hrvatskoj proglasiti pitanjem od vitalnog entitetskog značaja za RS!?!?!
-Generalni sekretar mora uputiti taj prijedlog u ovlašteni organ, skupštinu RS
-Dodik to mora braniti pred Skupštinom i dobiti dvotrećinsku većinu u roku 240 sati gdje SNSD ima 28/83 mandata!?!?!?
Cassius Longinus

#1187 Re: Konzul i Mato medju selefijama...

BHCluster wrote:
Cassius Longinus wrote:

Paragraf 3. Član 42.

Pitam zato jer sam stekao dojam da se s tobom može kvalitetno raspravljati i da ćeš reći na normalan način umjesto keserenja.[/quote]

Zasto bi clan Predsjednistva BOSNE I HERCEGOVINE braniti RH?[/quote]

Di sam ja to napisao ili insinuirao?
Moja poanta je da je odluka o upućivanju note bila na SDA i Komšiću, a oni su u politici prema RH dosljedni. Tj prihvatili su tezu Mektića i Avde Avdića dok Tužiteljstvo nije.

Po tvome, Dodik je trebao voditi računa o eventualnim interesima RH, što je smiješno i tužno istovremeno.
seln

#1188 Re: Konzul i Mato medju selefijama...

Post by seln »

BHCluster wrote:
Zasto bi clan Predsjednistva BOSNE I HERCEGOVINE braniti RH?
Zato sto kvislinzi poznaju samo jedan modus vivendi.
horkesh

#1189 Re: Konzul i Mato medju selefijama...

Post by horkesh »

Cassius Longinus wrote:
Ne razumijem zašto bi Komšić branio RH?
Cassius Longinus wrote:-Dodiku tako svejedno..kakve bi njemu koristi donijelo da se sada zalaže za ili protiv note Hrvatskoj. Jedino gubitak. Srbi(glasači) baš ne vole Hrvate i obratno, newsflash.
Ovo je mnogo kompleksnije pitanje. Prvo, Dodik može provući šta god da poželi kroz NSRS. Ona služi kao protočni bojler za njegove ideje. Ima već sad sa svojom koalicijom dvotrećinsku podršku.

Drugo, Srbi (glasači) su potpuno neutralni, ako ne i pozitivno nastrojeni, prema bh. Hrvatima. Dapače, HDZ BiH je već punih 13 godina u koaliciji s Dodikovim SNSD-om. Ono što Mileta zanima je šta može dobiti iz toga. On je bio protiv Pelješkog mosta jer RH već godinama koči gradnju mosta preko Save kod Gradiške, a tu je i pitanje nuklearnog otpada. Generalno govoreći, Dodik je u svojim izjavama bio pro-RH nastrojen.
Cassius Longinus wrote:-Džaferović sluša SDA, oni su neupitno zauzeli stranu.
Da.
Cassius Longinus wrote:Je li objektivno tako ili nije? Jesam li negdje napravio fundamentalnu pogrešku? I ako da, koju?
Ne znam o kakvoj grešci pričaš, samo sam uletio a propos procedure preglasavanja u Predsjedništvu BiH, kao i o načinu funkcionisanja vitalnog nacionalnog interesa. Domovi naroda u PSBiH i PFBiH onemogućavaju preglasavanje bilo kojeg od tri naroda.
Last edited by horkesh on 25/04/2019 13:02, edited 1 time in total.
seln

#1190 Re: Konzul i Mato medju selefijama...

Post by seln »

Cassius Longinus wrote:
BHCluster wrote:
Cassius Longinus wrote:

Paragraf 3. Član 42.

-Dodik mora podnošenje note Hrvatskoj proglasiti pitanjem od vitalnog entitetskog značaja za RS!?!?!
-Dodik to mora braniti pred Skupštinom i dobiti dvotrećinsku većinu u roku 240 sati gdje SNSD ima 28/83 mandata!?!?!?
Sad se malo pravimo ludi, pa ne znamo da je Dodik vlasnik RS.
BHCluster

#1191 Re: Konzul i Mato medju selefijama...

Post by BHCluster »

Cassius Longinus wrote:
Zar Dodik vec jednom nije izjavio da u slucaju tuzbe BiH protiv HR u vezi peljeskig mosta ne bi podrzao, tako i po ovom pitanju.

P.S. Kani se predrasuda i ne glumi nevinasce.
seln

#1192 Re: Konzul i Mato medju selefijama...

Post by seln »

BHCluster wrote:ne glumi nevinasce.
Na hrvatskom se rece "ne hini neduznoga".
BHCluster

#1193 Re: Konzul i Mato medju selefijama...

Post by BHCluster »

seln wrote:
BHCluster wrote:ne glumi nevinasce.
Na hrvatskom se rece "ne hini neduznoga".
:pisnuo:
Cassius Longinus

#1194 Re: Konzul i Mato medju selefijama...

horkesh wrote:
Cassius Longinus wrote:
Ne razumijem zašto bi Komšić branio RH?
Cassius Longinus wrote:-Dodiku tako svejedno..kakve bi njemu koristi donijelo da se sada zalaže za ili protiv note Hrvatskoj. Jedino gubitak. Srbi(glasači) baš ne vole Hrvate i obratno, newsflash.
Ovo je mnogo kompleksnije pitanje. Prvo, Dodik može provući šta god da poželi kroz NSRS. Ona služi kao protočni bojler za njegove ideje. Ima već sad sa svojom koalicijom dvotrećinsku podršku.

Drugo, Srbi (glasači) su potpuno neutralni, ako ne i pozitivno nastrojeni, prema bh. Hrvatima. Dapače, HDZ BiH je već punih 13 godina u koaliciji s Dodikovim SNSD-om. Ono što Mileta zanima je šta može dobiti iz toga. On je bio protiv Pelješkog mosta jer RH već godinama koči gradnju mosta preko Save kod Gradiške, a tu je i pitanje nuklearnog otpada. Generalno govoreći, Dodik je u svojim izjavama bio pro-RH nastrojen.
Cassius Longinus wrote:-Džaferović sluša SDA, oni su neupitno zauzeli stranu.
Da.
Cassius Longinus wrote:Je li objektivno tako ili nije? Jesam li negdje napravio fundamentalnu pogrešku? I ako da, koju?
Ne znam o kakvoj grešci pričaš, samo sam uletio a propos procedure preglasavanja u Predsjedništvu BiH, kao i o načinu funkcionisanja vitalnog nacionalnog interesa. Domovi naroda u PSBiH i PFBiH onemogućavaju preglasavanje bilo kojeg od tri naroda.
Ne da Komšić brani RH nego da ne ulijeće u diplomatske obračune sa RH prije nego se stanje razjasni, Komšić uopće vjerojatno neće ni pomisliti da ne podrži to slanje bez obzira na stav Tužiteljstva BiH. Mogao je barem pričekati dok se stvar ne razjasni, mogao je podržati stav Tužiteljstva države u koju se toliko kune, mogao je biti neutralan, međutim njegova politika je radikalnija prema HR nego politika SDA, i to znatno. Ne kažem da je to loše ili dobro ili da tako treba ili ne treba. Dakle imamo blok njega i Džaferovića u Predsjedništvu.

Budući da je riječ o noti, a tih nota na ovim prostorima je koliko oćeš(valjda 20 godišnje se razmijeni), ne vjerujem da je realno da će Dodik, bez obzira na eventualne simpatije prema Hrvatima to blokirati i proglasiti pitanjem od "vitalnog interesa za RS"(!?!?) i osigurati dvotrećinsku većinu. Koliko ja znam njegova koalicija ima 51/83 člana, što je 61%.

A i međuodnos Tužiteljstva i Predsjedništva mi nije jasan, kao, glavna Tužiteljica je neobjektivna jer je u rodbinskim odnosima sa kim? Pa zar se to ne rješava jednostavnim izuzećem? Tj. zašto Predsjedništvo ignorira Tužiteljstvo..jel postoje neki objektivni razlozi
Matzan

#1195 Re: Konzul i Mato medju selefijama...

Post by Matzan »

Ma i taj Komšić glumi nekaj!
Umjesto da sa pozicije člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda štiti interese RH,
on uzeo neke tužbe najavljivati!
Bedak jedan!
horkesh

#1196 Re: Konzul i Mato medju selefijama...

Post by horkesh »

Cassius Longinus wrote:
Ne da Komšić brani RH nego da ne ulijeće u diplomatske obračune sa RH prije nego se stanje razjasni, Komšić uopće vjerojatno neće ni pomisliti da ne podrži to slanje bez obzira na stav Tužiteljstva BiH. Mogao je barem pričekati dok se stvar ne razjasni, mogao je podržati stav Tužiteljstva države u koju se toliko kune, mogao je biti neutralan, međutim njegova politika je radikalnija prema HR nego politika SDA, i to znatno. Ne kažem da je to loše ili dobro ili da tako treba ili ne treba. Dakle imamo blok njega i Džaferovića u Predsjedništvu.
SDA uopšte nije radikalna. Njih samo zanima da dobiju svoj dio kolača, a saopćenja moraju pisati zbog svog naivnog biračkog tijela.
Cassius Longinus wrote:Budući da je riječ o noti, a tih nota na ovim prostorima je koliko oćeš(valjda 20 godišnje se razmijeni), ne vjerujem da je realno da će Dodik, bez obzira na eventualne simpatije prema Hrvatima to blokirati i proglasiti pitanjem od "vitalnog interesa za RS"(!?!?) i osigurati dvotrećinsku većinu. Koliko ja znam njegova koalicija ima 51/83 člana, što je 61%.
Ne znam je li ti ne pratiš Dodikov lik i djelo ili... Naravno da bi to Mile uradio, samo da pokaže svima ko je glavni baja.

On kontrolira 55 poslanika u NSRS-u, što je 66 posto - SNSD 28, DNS 8, SP 7, NDP 4, US 4 i DEMOS 4. Svi su dio njegove koalicije. U slučaju poteza vitalnog interesa, i SDS i PDP bi ga morali podržati, kao u slučaju referenduma o 9. januaru, da ne bi ispali izdajice srpstva.
Cassius Longinus wrote:A i međuodnos Tužiteljstva i Predsjedništva mi nije jasan, kao, glavna Tužiteljica je neobjektivna jer je u rodbinskim odnosima sa kim? Pa zar se to ne rješava jednostavnim izuzećem? Tj. zašto Predsjedništvo ignorira Tužiteljstvo..jel postoje neki objektivni razlozi
Da bi to razumio, moraš znati da pravosuđe u Bosni i Hercegovini, za razliku od praktički svake druge zemlje na svijetu, nije odgovorno nikome osim samome sebi. Bukvalno sami sebe postavljaju, kao i, eventualno, kažnjavaju.

Ukratko, pravosuđem u BiH hara HDZ-SNSD koalicija. Naravno, tu je, je li, u redu preglasavati Bošnjake, kao i u UIO i nizu drugih institucija :D
Cassius Longinus

#1197 Re: Konzul i Mato medju selefijama...

horkesh wrote:
Da bi to razumio, moraš znati da pravosuđe u Bosni i Hercegovini, za razliku od praktički svake druge zemlje na svijetu, nije odgovorno nikome osim samome sebi. Bukvalno sami sebe postavljaju, kao i, eventualno, kažnjavaju.

Ukratko, pravosuđem u BiH hara HDZ-SNSD koalicija. Naravno, tu je, je li, u redu preglasavati Bošnjake, kao i u UIO i nizu drugih institucija :D
A u k, ovo ako je skroz točno je siebano u 3pm.

Što se tiče preglasavanja, tamo gdje je reguliran "etnički princip" 3/3 onda je " u redu" da dva preglasaju jednoga, zar nije tako? Tj ko brani Bošnjacima i Srbima da preglasaju Hrvate ili Boš i Hr da preglasaju Srbe. Tako je i zamišljeno namjerno i baš s tim ciljem, nije li? Pada mi na pamet ustavni sud BiH(za kojeg mi opet nije jasno zašto se ignoriraju njegove presude, tj kako je to točno moguće). Dakle govorimo o mogućnosti a ne o trendu da su Hrvati i Srbi u političkom savezništvu u nekim poljima.

Predsjedništvo SFRJ npr je bilo dizajnirano baš s tom svrhom i mehanizmom, problem je nastao kad je Slobo instalirao dva svoja i Momu u CG, Slovenci su se tad praktički prestali pojavljivati tamo, da se Bogić Bogićević nije ispostavio kao superstar vjerojatno bismo ovo ovdje pisali ćirilicom.

Ugl, šta više čitam o Bih to mi je manje toga jasno, da budem potpuno iskren. I sve sam skloniji mišljenju da to sve treba ukinuti, da treba ukinuti sve nacionalne stranke i formirati jednu vladu, jednog predsjednika, premijera i ministarski kabinet, ukinuti entitete. A ono gdje se ostavi autonomija bili bi kantoni. Naravno, nemoguće, ali bilo bi praktično. Otprilike.
SmokingMan

#1198 Re: Konzul i Mato medju selefijama...

Post by SmokingMan »

Jeko sada ovak Kasijus Allaha vam'? :D
Cassius Longinus

#1199 Re: Konzul i Mato medju selefijama...

SmokingMan wrote:Jeko sada ovak Kasijus Allaha vam'? :D
??? :skoljka:
mO k3

#1200 Re: Konzul i Mato medju selefijama...

Post by mO k3 »

SmokingMan wrote:Jeko sada ovak Kasijus Allaha vam'? :D
Splicanin koji se brine za Bosnu :mrgreen:
Post Reply