Izborna svaštara - 2018

Sve o općim izborima, strankama, kandidatima...
Locked
c_g

#1176 Re: Izborna svaštara - 2018

Post by c_g »

Org wrote:Sve stoji. Samo ne bi bilo loše ponekad pogledati u ogledalo i reci možda je i do alternative.
Do sad je bio kriv “glupi” narod, možda je ovo korak naprijed u smislu preciznog definisanja, možda za četiri godine shvatimo da anemična opozicija, sa mnogo oraha u džepu i ničim konstruktivnim za ponuditi jest jednako nikakva alternativa. Do tada tekbiramo
Apsolutno.
Što više ovog "cjepanja" to bolje za SDA, što više stranki to je bolje za SDA, jer oni uvijek imaju svoje sigurne glasaće, a da nema ovoliko stranki, večeras bi ko šale SDP pobedio.

DF i SDA, 100%
General War

#1177 Re: Izborna svaštara - 2018

Post by General War »

AmiĐa_Idriz wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:S druge strane, jako malo se govori o više nego očiglednom padu broju glasova za SDA i evidentnom padu broja mandata koji ih očekuje.

SDA će teško formirati vlasti, čak i na nivoima kantona gdje ne postoji zapreka za to. Npr. U TK gdje će PDA biti snaga broj 1, u USK gdje ih je razmnontirala koalicija gradonačelnika POMAK, u KS gdje ćemo imati jaku NS, NiP i SDP... Šta će se tek dešavati na nivou FBIH, vezano za formiranje Domova naroda, za uspostavu vlasti na nivou BiH - samo Bog dragi zna.

Ta "pobjeda" SDA je relativnog karaktera. Bez jakog parlamentarnog kapaciteta bit će teško izvući se živ iz kriznog i turbulentnog perioda koji slijedi.
A SDA preostaje još jedino ljubav sa DeEfom.
Šta misliš, hoćel opet DF poletiti prema njima?
A sto ne bi, inace nebi sami usli u izbore.
It_is_a_Leclerc

#1178 Re: Izborna svaštara - 2018

Post by It_is_a_Leclerc »

AmiĐa_Idriz wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:S druge strane, jako malo se govori o više nego očiglednom padu broju glasova za SDA i evidentnom padu broja mandata koji ih očekuje.

SDA će teško formirati vlasti, čak i na nivoima kantona gdje ne postoji zapreka za to. Npr. U TK gdje će PDA biti snaga broj 1, u USK gdje ih je razmnontirala koalicija gradonačelnika POMAK, u KS gdje ćemo imati jaku NS, NiP i SDP... Šta će se tek dešavati na nivou FBIH, vezano za formiranje Domova naroda, za uspostavu vlasti na nivou BiH - samo Bog dragi zna.

Ta "pobjeda" SDA je relativnog karaktera. Bez jakog parlamentarnog kapaciteta bit će teško izvući se živ iz kriznog i turbulentnog perioda koji slijedi.
Šta misliš, hoćel opet DF poletiti prema njima?
Naravno.

Ako DF bude imao kapacitet da pravi bilo kakvu vlast. Njihov pad u odnosu na 2014. je očigledan. Da li će oni biti u situaciji uopšte imaju dovoljno ruku na nivou BiH za vlast?! Za FBiH bi se još i moglo nabrati.

Uostalom, dogovor DF-SDA je postojao i prije izbora, a zbog kojeg i Željko minirao zajednički izlazak lijevih stranaka na izbore.
cyprus

#1179 Re: Izborna svaštara - 2018

Post by cyprus »

:thumbup:
cyprus

#1180 Re: Izborna svaštara - 2018

Post by cyprus »

Nego, čestitam ekipi sa Mimologije :thumbup:

Image

Image
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#1181 Re: Izborna svaštara - 2018

Post by KatarinaKosaca »

Rekao ne Komsic da nece ulaziti u 'matematicke" koalicije
RasAlGhul

#1182 Re: Izborna svaštara - 2018

Post by RasAlGhul »

It_is_a_Leclerc wrote:
AmiĐa_Idriz wrote:A jeste naivni sa Čovićem, pa ovo je njemu odlično ispalo.
Apsolutno. Vjerovati da se Čović podcijenio za 40.000 glasova je naprosto smiješno.

Čović je na mala vrata najavio da će "formirati vlast na županijskoj razini i s te pozicije posmatrati šta će se dalje dešavati" odnosno najavio da će uzeti državu za taoca oko pregovora za izmjene Izbornog zakona.

Čeka nas, bez imalo sumnje, majka svih kriza i rezultati današnjih izbora apsolutno ne daju nadu da će njen ishod biti povoljan po državu kao takvu.
Dudlaće ga kao i do sada, prodaće majku da mu SDA da neke od ministarskih mjesta
Last edited by RasAlGhul on 08/10/2018 01:58, edited 1 time in total.
FreakyStyley

#1183 Re: Izborna svaštara - 2018

Post by FreakyStyley »

Slijedi bolna i postepena devolucija BiH u Palestinu.
Idemedosumom

#1184 Re: Izborna svaštara - 2018

Post by Idemedosumom »

Vazda nekakva priča o padu SDA. Ima li kakav dokaz za to, neki preliminarni rezultat za ostale nivoe vlasti?
O'zone
Globalni moderator

#1185 Re: Izborna svaštara - 2018

Post by O'zone »

Još samo jednom pred spavanje da ponovim:

- Glasači SDA ne apstiniraju.
- Glasači SDA ne poništavaju listiće.
- Glasači SDA glasaju za onoga ko im se servira od strane stranke pa da je muflon u pitanju.
- SDA je mašinerija koja se i ako oku nije vidljivo unapređuje u zadnjih 23 godine.
- SDA se ne može pobijediti bez jedinstva na suprotnoj strani, pošto toga jedinstva zbog ega i interesa nema niti će ikad biti, SDA ostaje tu zauvijek.
- SDA vrijedi napomenuti svake godine povećava broj kotačića u svojoj mašineriji raznim pozicijama na budžetu...
Tirkiz

#1186 Re: Izborna svaštara - 2018

Post by Tirkiz »

Pod hitno se uclanit u SDA i na posao.

Po teoriji sistema svaki sistem se rusi iznutra
rajv0sa

#1187 Re: Izborna svaštara - 2018

Post by rajv0sa »

cyprus wrote:Nego, čestitam ekipi sa Mimologije :thumbup:

Image

Image
To je pokazatelj da nisu samo dede i nane mašinerija. Ima i ovih "što znaju oko kompjutera" :mrgreen:
AmiĐa_Idriz

#1188 Re: Izborna svaštara - 2018

Post by AmiĐa_Idriz »

Ja mislim da se vlast neće nikad ni sastaviti.

Slijedi cirkus.
It_is_a_Leclerc

#1189 Re: Izborna svaštara - 2018

Post by It_is_a_Leclerc »

RasAlGhul wrote:
Dudlaće ga kao i do sada, prodaće majku da mu SDA da neke od ministarskih mjesta
To mislite večeras, dok još šampanjac radi.

Sutra će trebati formirati Vladu FBiH jer će trebati usvajati budžet, donositi strateške dokumente, a Čović ima kviska u Klubu Hrvata.

U konkretnom slučaju, dudlat će ga, kao i dosad, Bošnjaci koji će kompletan financijsko-bankarski sektor prepustiti mafiji iz Posušja.
RasAlGhul

#1190 Re: Izborna svaštara - 2018

Post by RasAlGhul »

It_is_a_Leclerc wrote:
RasAlGhul wrote:
To mislite večeras, dok još šampanjac radi.

Sutra će trebati formirati Vladu FBiH jer će trebati usvajati budžet, donositi strateške dokumente, a Čović ima kviska u Klubu Hrvata.

U konkretnom slučaju, dudlat će ga, kao i dosad, Bošnjaci koji će kompletan financijsko-bankarski sektor prepustiti mafiji iz Posušja.
I on će zbog tog ministarskog mjesta prodati i oca i majku, a popušiće ga i 2022. kad u ovoj državi bude 300 hiljada hrvata
mirzadelibasic

#1191 Re: Izborna svaštara - 2018

Post by mirzadelibasic »

last mohicans wrote: Rezultat Komšića lično i stranke DF nemaju nikakve veze. To ce rezultati pokazati. SDP je dobro skočio, ali ne koliko su očekivali. SDA na KS, TZ, i ZD nema vecinu, garantovano. Na ovim kantonima su SDP, NS,DF, NB i Kiflini u prednosti. Samo se pitam ko ce u zagrljaj govnarima. Opet se ispostavi Baketova tačnom da su mnogi odlazili iz SDA i učinili je još jačom. Razočaran sam.
Ne razumiješ ti baš najbolje o čemu ja pričam. Ali pojednostavnit ću. Ako SDP ne bude u 5 deka sa SDA, opći sunovrat i kataklizma po njih bi bila avantura o formiranju bilo kakve vlasti sa više stranaka. Više stranaka, tipa NS, DF, NBL, Narod i pravda bi značilo da je SDP u potlačenom položaju, a svi bi se borili ko će SDP proglasiti liderima te koalicije. 8-9 mandata u kantonima garantira SDP-u da može ozbiljnije uči u priču oko vlasti, sve ispod, je veliki rizik po njih same, a bome i po društvo.

Druga opcija jeste da SDP uđe sa SDA na svim nivorima i da sa njima kompenzira kantone u kojima je SDP relativni pobjednik. Naravno ako ih bude.

Treća i najbitnija stvar. Ovaj rezultat SDP, koji će biti bolji u odnosu na 2014. godinu je samo zbog katastrofe SBB-a i pada DF-a. Dakle za njih su glasali glasači koji su SDP-u već jednom okrenuli leđa i ti glasovi nisu dugoročni i uz par greškica ih SDP može izgubiti, a pomenute stranke ih opet vratiti.

Četvrto, hajmo biti realni i dobronamjerni prema SDP-u i posavjetovati ih da ipak ostanu u opoziciji jer su kadrovski totalno limitirani. Najbolji pokazatelj izrečene teze jeste izborna debata gdje su poslali Irfana Čengića kojeg su Đonlagić iz DF-a i Kojović iz Naše stranke totalno nadjačali i izdominirali.
RasAlGhul

#1192 Re: Izborna svaštara - 2018

Post by RasAlGhul »

mirzadelibasic wrote:
last mohicans wrote: Rezultat Komšića lično i stranke DF nemaju nikakve veze. To ce rezultati pokazati. SDP je dobro skočio, ali ne koliko su očekivali. SDA na KS, TZ, i ZD nema vecinu, garantovano. Na ovim kantonima su SDP, NS,DF, NB i Kiflini u prednosti. Samo se pitam ko ce u zagrljaj govnarima. Opet se ispostavi Baketova tačnom da su mnogi odlazili iz SDA i učinili je još jačom. Razočaran sam.
Ne razumiješ ti baš najbolje o čemu ja pričam. Ali pojednostavnit ću. Ako SDP ne bude u 5 deka sa SDA, opći sunovrat i kataklizma po njih bi bila avantura o formiranju bilo kakve vlasti sa više stranaka. Više stranaka, tipa NS, DF, NBL, Narod i pravda bi značilo da je SDP u potlačenom položaju, a svi bi se borili ko će SDP proglasiti liderima te koalicije. 8-9 mandata u kantonima garantira SDP-u da može ozbiljnije uči u priču oko vlasti, sve ispod, je veliki rizik po njih same, a bome i po društvo.

Druga opcija jeste da SDP uđe sa SDA na svim nivorima i da sa njima kompenzira kantone u kojima je SDP relativni pobjednik. Naravno ako ih bude.

Treća i najbitnija stvar. Ovaj rezultat SDP, koji će biti bolji u odnosu na 2014. godinu je samo zbog katastrofe SBB-a i pada DF-a. Dakle za njih su glasali glasači koji su SDP-u već jednom okrenuli leđa i ti glasovi nisu dugoročni i uz par greškica ih SDP može izgubiti, a pomenute stranke ih opet vratiti.

Četvrto, hajmo biti realni i dobronamjerni prema SDP-u i posavjetovati ih da ipak ostanu u opoziciji jer su kadrovski totalno limitirani. Najbolji pokazatelj izrečene teze jeste izborna debata gdje su poslali Irfana Čengića kojeg su Đonlagić i DF-a i Kojović i Naše stranke totalno nadjačali i izdominirali.
Oni trebaju primiti dildo i ući u koalciju sa SDA i formirati vlast sa još par bolidskih stranaka, jedina opozicija treba biti raspali Šćepo koji je doživio sudbinu SBiH
muzicar_iz_parka

#1193 Re: Izborna svaštara - 2018

Post by muzicar_iz_parka »

Biće zanimljivi rezultati za skupštine.
mirzadelibasic

#1194 Re: Izborna svaštara - 2018

Post by mirzadelibasic »

RasAlGhul wrote: Oni trebaju primiti dildo i ući u koalciju sa SDA i formirati vlast sa još par bolidskih stranaka, jedina opozicija treba biti raspali Šćepo koji je doživio sudbinu SBiH
U tom slučaju, prventsveno, DF, a i Naša stranka bi ih razmontirali i od SDP-a bi ostala samo Tuzla i to jedan mali dio nje.
Leverage

#1195 Re: Izborna svaštara - 2018

Post by Leverage »

Kakva koalicija sa SDA, to je najgore nešto što se može desiti bilo kojoj stranci.
cyprus

#1196 Re: Izborna svaštara - 2018

Post by cyprus »

Rekapitulacija večeri, pa odoh spavat konačno...

Rezultati za predsjedništvo su veliko sranje, ali ne i neočekivano sranje...

Pobjeda Džaferovića za mene nije iznenađenje, jer je bilo evidentno da će bošnjačku fotelju uzet kandidat SDA, taman da su predložili magarca... Jednostavno je bilo previše opcija za rasipanje anti-SDA glasačkog tijela... Da se razumijemo - anti-SDA populacija je brojnija nego SDA fanovi, ali to treba materijalizirati... A sad, sa druge strane, ja ne mogu reći da sam pretjerano razočaran Šefikovim izborom... Sudeći po uobičajenoj retorici Denisa Bećirovića, ne bih ja baš rekao da bi njegova pobjeda bila neki naročit plus za političku situaciju u Bosni i Hercegovini u odnosu na Džaferovića...

Pobjeda Komšića mi je tek blago iznenađenje, i nipošto razlog za slavlje... Nadam se da se neće niko uvrijediti, ali smatram da onaj ko misli da HDZ ovo neće DOBRO naplatiti je nadasve ozbiljno glup... HDZ je čini mi se, u nikad povoljnijoj poziciji...

Pobjeda Dodika, koliko god umobolna bila, također nije iznenađenje... Taj narod tamo se definitivno treba liječiti, a ovi iz SzP-a nek se samoubiju...

Bez obzira na ovo sve večeras, mislim da prave rezultate ovih izbora tek trebamo saznati... Tu će biti zanimljivo vidjeti koliko će stranaka trebati SDA da bi okupila većinu... SDA je mislim nesumnjivo broj jedan po broju glasova, ali mislim da će u mnogim kantonima teško doći do vlasti... Što se tiče formiranja federalnog i državnog nivoa, tu će dosta toga zavisiti od HDZ-a i SNSD-a... Ja bih iskreno bio pomalo i pozitivno iznenađen ako bi se u narednih 365 dana formirali svi nivoi vlasti... Al pričekajmo i ove ostale rezultate...
muzicar_iz_parka

#1197 Re: Izborna svaštara - 2018

Post by muzicar_iz_parka »

U suštini je raspadanje pomoglo SDA, ipak na kraju za njihovog kandidata u predsjedništvo glasaju i simpatizeri novonsstalih stranaka.
sadie_forever

#1198 Re: Izborna svaštara - 2018

Post by sadie_forever »

cyprus wrote:Rekapitulacija večeri, pa odoh spavat konačno...

Rezultati za predsjedništvo su veliko sranje, ali ne i neočekivano sranje...

Pobjeda Džaferovića za mene nije iznenađenje, jer je bilo evidentno da će bošnjačku fotelju uzet kandidat SDA, taman da su predložili magarca... Jednostavno je bilo previše opcija za rasipanje anti-SDA glasačkog tijela... Da se razumijemo - anti-SDA populacija je brojnija nego SDA fanovi, ali to treba materijalizirati... A sad, sa druge strane, ja ne mogu reći da sam pretjerano razočaran Šefikovim izborom... Sudeći po uobičajenoj retorici Denisa Bećirovića, ne bih ja baš rekao da bi njegova pobjeda bila neki naročit plus za političku situaciju u Bosni i Hercegovini u odnosu na Džaferovića...

Pobjeda Komšića mi je tek blago iznenađenje, i nipošto razlog za slavlje... Nadam se da se neće niko uvrijediti, ali smatram da onaj ko misli da HDZ ovo neće DOBRO naplatiti je nadasve ozbiljno glup... HDZ je čini mi se, u nikad povoljnijoj poziciji...

Pobjeda Dodika, koliko god umobolna bila, također nije iznenađenje... Taj narod tamo se definitivno treba liječiti, a ovi iz SzP-a nek se samoubiju...

Bez obzira na ovo sve večeras, mislim da prave rezultate ovih izbora tek trebamo saznati... Tu će biti zanimljivo vidjeti koliko će stranaka trebati SDA da bi okupila većinu... SDA je mislim nesumnjivo broj jedan po broju glasova, ali mislim da će u mnogim kantonima teško doći do vlasti... Što se tiče formiranja federalnog i državnog nivoa, tu će dosta toga zavisiti od HDZ-a i SNSD-a... Ja bih iskreno bio pomalo i pozitivno iznenađen ako bi se u narednih 365 dana formirali svi nivoi vlasti... Al pričekajmo i ove ostale rezultate...

Evo da se ne lazemo,anti-SDP populacija je mnogo veca nego pro SDP...ili anti SBB je puno veci nego pro SBB :zjev:
last mohicans

#1199 Re: Izborna svaštara - 2018

Post by last mohicans »

mirzadelibasic wrote:

Četvrto, hajmo biti realni i dobronamjerni prema SDP-u i posavjetovati ih da ipak ostanu u opoziciji jer su kadrovski totalno limitirani. Najbolji pokazatelj izrečene teze jeste izborna debata gdje su poslali Irfana Čengića kojeg su Đonlagić iz DF-a i Kojović iz Naše stranke totalno nadjačali i izdominirali.
Odmah sam progledao čim si mi objasnio. Nevjerovatno. :D Slazem sa samo u drugoj konstataciji, ni u jednoj drugoj.
Apsolutno nije nemoguce da lijevo orijentisane opcije koje ce zajedno imati dosta više glasova od SDA, makar kada govorimo o KS, koaliraju sa NB, kiflom, pa ostalim desno orijentiranim. To je i kifla veceras govorio na Face. Po tvojoj logici ce u takvom odnosu snaga SDP biti potlačen. Zašto onda SDA nije sada potlačena kada čini vlast na KS sa više stranaka i preletačevića? Ta vlada ni sada nije stabilna, ali opet funkcionise. Tako da ovaj argument ne pije vode.
Opcija da koaliraju sa SDA je nemoguca, makar iz dosadasnjih izjava, ponašanja čelnika i još uvijek svjezih rana posljednje koalicije.
Četvrto, to SDA ima kvalitetnije ponuditi, tipa Zolja koji je nakon Konakovica, s konja na magarca, Fadila and comp. Nikšić kakav god da je neelokventan i nekarazmatičan se pokazao kao uspješniji premijer od jednog Fadila, zvani provala.
Konkretno gostovanje koje smpominjes, mislim da nismo gledali isto. Momak kojeg se dotičeš je odlično vladao materijom i veoma je dobro predstavio partiju iz koje dolazi. Na kraju krajeva, sigurno nece biti nikakav nosilac određene funkcije, vec zastupnik u parlamentarnoj skupstini FBIH.
Matzan

#1200 Re: Izborna svaštara - 2018

Post by Matzan »

Uvijek mi popravi raspoloženje kad vidim da ima naivaca koji misle da nije moguća koalicija partija sa različitom političkom orjentacijom. :mrgreen:
Locked