mirzadelibasic wrote:last mohicans wrote:
Rezultat Komšića lično i stranke DF nemaju nikakve veze. To ce rezultati pokazati. SDP je dobro skočio, ali ne koliko su očekivali. SDA na KS, TZ, i ZD nema vecinu, garantovano. Na ovim kantonima su SDP, NS,DF, NB i Kiflini u prednosti. Samo se pitam ko ce u zagrljaj govnarima. Opet se ispostavi Baketova tačnom da su mnogi odlazili iz SDA i učinili je još jačom. Razočaran sam.
Ne razumiješ ti baš najbolje o čemu ja pričam. Ali pojednostavnit ću. Ako SDP ne bude u 5 deka sa SDA, opći sunovrat i kataklizma po njih bi bila avantura o formiranju bilo kakve vlasti sa više stranaka. Više stranaka, tipa NS, DF, NBL, Narod i pravda bi značilo da je SDP u potlačenom položaju, a svi bi se borili ko će SDP proglasiti liderima te koalicije. 8-9 mandata u kantonima garantira SDP-u da može ozbiljnije uči u priču oko vlasti, sve ispod, je veliki rizik po njih same, a bome i po društvo.
Druga opcija jeste da SDP uđe sa SDA na svim nivorima i da sa njima kompenzira kantone u kojima je SDP relativni pobjednik. Naravno ako ih bude.
Treća i najbitnija stvar. Ovaj rezultat SDP, koji će biti bolji u odnosu na 2014. godinu je samo zbog katastrofe SBB-a i pada DF-a. Dakle za njih su glasali glasači koji su SDP-u već jednom okrenuli leđa i ti glasovi nisu dugoročni i uz par greškica ih SDP može izgubiti, a pomenute stranke ih opet vratiti.
Četvrto, hajmo biti realni i dobronamjerni prema SDP-u i posavjetovati ih da ipak ostanu u opoziciji jer su kadrovski totalno limitirani. Najbolji pokazatelj izrečene teze jeste izborna debata gdje su poslali Irfana Čengića kojeg su Đonlagić iz DF-a i Kojović iz Naše stranke totalno nadjačali i izdominirali.
Odmah sam progledao čim si mi objasnio. Nevjerovatno.

Slazem sa samo u drugoj konstataciji, ni u jednoj drugoj.
Apsolutno nije nemoguce da lijevo orijentisane opcije koje ce zajedno imati dosta više glasova od SDA, makar kada govorimo o KS, koaliraju sa NB, kiflom, pa ostalim desno orijentiranim. To je i kifla veceras govorio na Face. Po tvojoj logici ce u takvom odnosu snaga SDP biti potlačen. Zašto onda SDA nije sada potlačena kada čini vlast na KS sa više stranaka i preletačevića? Ta vlada ni sada nije stabilna, ali opet funkcionise. Tako da ovaj argument ne pije vode.
Opcija da koaliraju sa SDA je nemoguca, makar iz dosadasnjih izjava, ponašanja čelnika i još uvijek svjezih rana posljednje koalicije.
Četvrto, to SDA ima kvalitetnije ponuditi, tipa Zolja koji je nakon Konakovica, s konja na magarca, Fadila and comp. Nikšić kakav god da je neelokventan i nekarazmatičan se pokazao kao uspješniji premijer od jednog Fadila, zvani provala.
Konkretno gostovanje koje smpominjes, mislim da nismo gledali isto. Momak kojeg se dotičeš je odlično vladao materijom i veoma je dobro predstavio partiju iz koje dolazi. Na kraju krajeva, sigurno nece biti nikakav nosilac određene funkcije, vec zastupnik u parlamentarnoj skupstini FBIH.