Nije vezano za Hercegovinu ni Rizvanbegovića, ali jeste za nekakvog bega, poligamiju, odnos prema ženi (a kroz tu jednu konkretnu ženu i odnos prema svemu pa i Bogu, gledano s moje strane), itd. Naravno, ne želim ništa da generaliziram, ali samo Bog zna kakvih tu stvari sve nije bivalo, a na to me potaknuše tvoja razložna pitanja...piupiu wrote:Eeee, nije Frojd džaba išao u 'Ercegovinu da se inspiriše.arzuhal wrote:Bilo je tu bolesnih stvari, huh...Skoro sam nešto gledao na tu temu...piupiu wrote: Što ne bi malo pričali o poligamiji kod begovata, a ne samo o herojskim bitkama za opstanak bošnjačkog kolektivnog bića? Čitali smo svi da je Ali-paša Rizvanbegović bio naočit čovjek koji je volio žene i da ih je u svom 'haremu' imao šest. Pa gdje su te teme?![]()
Haj' podijeli nešto, negdje, h'oš? To je zanimljivo, ne moraš ovdje.
Gledao sam nekakav dokumentarno-igrani program u kojem se opisao i taj događaj (detalje, imena nisam upamtio, al može se to naći...) kojeg su austrougarske policijske vlasti uredno zabilježile: na vrata nekakve tadašnje policijske kancelarije je došla mlada žena, krvavih ruku "do ramena", sva pogubljena, odsutna...
A ta žena (porijeklom iz Ustikoline, ako se dobro sjećam, iz fine porodice) je bila jedna od žena nekog bogatog i u narodu uglednog bega. A beg je imao nekakve svoje seksualne fantazije ili je bio tek najobičnijii sadista pa je ta mlada žena (zajedno s drugim suprugama tog lika) morala svaku veče da bude prisutna u sobi na sred koje je on imao seks samo s jednom ženom. Ostale su morale stajati i gledati. Stvar je u tome što on nikada nije ni spavao s tom mladom ženom s početka priče, nije je nikad ni poljubio valjda, nego mu bio ćeif da je tjera da gleda...I tako sve dok ona nije pukla, došla sa nakom sikiretinom dok je beg bio u grčko-rimskom klinču s tom svojom miljenicom i ...Pa, ostale su žene vrištale prestravljene dok je ova mlavila sjekirom to što je bilo na dušeku...
Inspektori su imali šta da vide.
No sud je odlučio da tu ženu kazni/zadrži određeni kartki period u zatvoru (riječ je o sedmicama ili par mjeseci), pa ju je otpremio njenim u Ustikolinu. Nikada se više nije udavala.
Taj dešaj me je doveo pred ta pitanja o kojima si progovorila, o dobrim Bošnjama, muslimanima, uglednim bezima, i ostalom zdravogotovinskom uzimanju...