Možda, gledajući iz ljudskog ugla. No možda ti se kroz to nudi dio odgovora na pitanje jesmo li svi isti kod Boga.edo_79 wrote: Sigurno ja kod Boga nisam na istom mjestu gdje je On kod mene ....
Ateizam vs. Religija
- arzuhal
#1176 Re: Ateizam vs. Religija
- edo_79
#1177 Re: Ateizam vs. Religija
Upravo zato sam i postavio pitanje druže .... nemogu ove teološke šuplje ..... jer ako smo svi isti kod Boga, po čemu su neki zaslužili više ili manje od drugih?arzuhal wrote:Možda, gledajući iz ljudskog ugla. No možda ti se kroz to nudi dio odgovora na pitanje jesmo li svi isti kod Boga.edo_79 wrote: Sigurno ja kod Boga nisam na istom mjestu gdje je On kod mene ....
- arzuhal
#1178 Re: Ateizam vs. Religija
Šta znači "isti"? Komunistički isti, kibucovski (Efraim Kišon): ako nas ima desetero, ili svi imamo po mačku ili nijedan nema mačke.edo_79 wrote:Upravo zato sam i postavio pitanje druže .... nemogu ove teološke šuplje ..... jer ako smo svi isti kod Boga, po čemu su neki zaslužili više ili manje od drugih?arzuhal wrote:Možda, gledajući iz ljudskog ugla. No možda ti se kroz to nudi dio odgovora na pitanje jesmo li svi isti kod Boga.edo_79 wrote: Sigurno ja kod Boga nisam na istom mjestu gdje je On kod mene ....
Zaslužili na ovom ili drugom svijetu?
- edo_79
#1179 Re: Ateizam vs. Religija
Doklegod religija bude ovo što je danas, nama napretka nema, religija je lična stvar i kao takva bi trebala da ostane lična stvar, te da ne utiče na niz faktora na koje utiče danas. Ne kontam čemu to komunistički, otkud veza sa komunizmom odjednom?arzuhal wrote:Šta znači "isti"? Komunistički isti, kibucovski (Efraim Kišon): ako nas ima desetero, ili svi imamo po mačku ili nijedan nema mačke.
Jel to hodža ili pop nešto bolje kotira kod Boga, da voze skupa auta, da im se skuplja sergija za ovo il za ono, itd itd itd itd??
Zaslužili nečim?
- Smrcak15
#1180 Re: Ateizam vs. Religija
Zasluzi sta??edo_79 wrote:Upravo zato sam i postavio pitanje druže .... nemogu ove teološke šuplje ..... jer ako smo svi isti kod Boga, po čemu su neki zaslužili više ili manje od drugih?arzuhal wrote:Možda, gledajući iz ljudskog ugla. No možda ti se kroz to nudi dio odgovora na pitanje jesmo li svi isti kod Boga.edo_79 wrote: Sigurno ja kod Boga nisam na istom mjestu gdje je On kod mene ....
- arzuhal
#1181 Re: Ateizam vs. Religija
Hodža i pop ne kotiraju bolje kod Boga time što su hodža ili pop. Čak su u prilici da budu u goroj poziciji.edo_79 wrote:Doklegod religija bude ovo što je danas, nama napretka nema, religija je lična stvar i kao takva bi trebala da ostane lična stvar, te da ne utiče na niz faktora na koje utiče danas. Ne kontam čemu to komunistički, otkud veza sa komunizmom odjednom?arzuhal wrote:Šta znači "isti"? Komunistički isti, kibucovski (Efraim Kišon): ako nas ima desetero, ili svi imamo po mačku ili nijedan nema mačke.
Jel to hodža ili pop nešto bolje kotira kod Boga, da voze skupa auta, da im se skuplja sergija za ovo il za ono, itd itd itd itd??
Zaslužili nečim?
Komunistički sam spomenuo zbog tvog spominjanja isti, odnosno neke jednakosti, nebitno...
- edo_79
#1182 Re: Ateizam vs. Religija
Jarane, pogledaj danas kako kotira velika većina (čast izuzecima kojih je jako malo) koji forsiraju tu bogobojaznost i svašta neštoSmrcak15 wrote:Zasluzi sta??
- edo_79
#1183 Re: Ateizam vs. Religija
Čast izuzecima ali ja ih znam jako malo ..... naravno da je nebitno, svi hoće da se poštuju Božje odredbe, da se daje ono što je za vjeru i za boga, a jednakost ..... nebitnoarzuhal wrote:Hodža i pop ne kotiraju bolje kod Boga time što su hodža ili pop. Čak su u prilici da budu u goroj poziciji.edo_79 wrote:Doklegod religija bude ovo što je danas, nama napretka nema, religija je lična stvar i kao takva bi trebala da ostane lična stvar, te da ne utiče na niz faktora na koje utiče danas. Ne kontam čemu to komunistički, otkud veza sa komunizmom odjednom?arzuhal wrote:Šta znači "isti"? Komunistički isti, kibucovski (Efraim Kišon): ako nas ima desetero, ili svi imamo po mačku ili nijedan nema mačke.
Zaslužili nečim?
Komunistički sam spomenuo zbog tvog spominjanja isti, odnosno neke jednakosti, nebitno...
- HardcoreMX
#1184 Re: Ateizam vs. Religija
mislim da to pitanje nikako nije prosto...a u kontextu i pitanja i threada pitanje je da li za tebe uopce Bog postoji jer ako si ateista onda ti je svaki odgovor irelevantan..edo_79 wrote:Prosto pitanje .... jesmo li svi kod Boga isti?HardcoreMX wrote:ateizam se moze shvatiti kao bijeg od odgovornosti, pokusaj izvlacenja iz kaljuze vlastite i tudje destrukcije, nema tu nikakvih argumenata...osim pravdanje, logicke greske kosenje za razumom, vrijedjanje, ismijavanje, kreveljenje, malogradjanstina etc...
-
sekerbay
#1185 Re: Ateizam vs. Religija
Prost odgovor: nismo.edo_79 wrote:Prosto pitanje .... jesmo li svi kod Boga isti?
- edo_79
#1186 Re: Ateizam vs. Religija
Hvala puno prijatelju na odgovorusekerbay wrote:Prost odgovor: nismo.edo_79 wrote:Prosto pitanje .... jesmo li svi kod Boga isti?
-
sekerbay
#1187 Re: Ateizam vs. Religija
Nema na čemu. Uživam u sličnim pitanjima bez da moram pisat kilometarska objašnjenja 
-
r_faruk
#1188 Re: Ateizam vs. Religija
a zivota ti kakve veze ima ovo tvoje zadnje pitanje sa mojim odgovorom. ovo sto si pitao je potpuno nepovezano sa onim o cemu razgovaramo. daj se drzi onoga o cemu raspravljamo. ti si u biti samo skrenuo sa teme. napisao sam ti svoje misljenje i stav: odricem se dzeneta i dzehenema u korist mira i blagostanja do kraja ovog zemaljskog zivota, a ti me pitas "sta ako nema smrti".....Smrcak15 wrote:r_faruk wrote:evo neka mene nagradi mirom, zdravljem, blagostanjem, materijalno (ne da budem bogat, nego da imam koliko sada imam+50% na platu (ali da mi inflacija ne pojede vrijednost novca), ili neka imam barem 4-5 ovih plata mjesecno do kraja zivota), a u zagrobnom zivotu ne moram postojati nikako. valja li dogovor. dakle od danas pa ubuduce, ziv, zdrav, imam dovoljno da platim racune, naspem gorivo, pojedem, popijem (neki sokic, neuzubilah pivo, mada najvise pijem vodu), odmorim od posla i tako do kraja zivota. a kada umrem, ne zelim ni dzenet ni dzehenem, ne zelim ni vjecni zivot, a ne moram ni vidjeti one koji su umrli. mnoge sam prebolio, neke nisam i necu nikada.... ali spreman sam na to.eci nam sta je uopste iskusenje patnja jedno vrijeme naspram vjecnog zivota u Raju?
dakleM, ako postoji nacin da mi se ovo obeca, ja cu potpisati da ne zelim dzenet, ne zelim biti testiran, ne zelim vjecni zivot. daj da prozivim ostatak zivota u miru i rahatluku.... a onda u zemlju nek se crvi najedu. za taj period neka me ne testira tako sto ce ubijati ljude oko mene..... a poslije, kao da spavam, jednostavno ne postojim.a sta mislis da nema smrti, kakav bi to pakao nastao na zemlji?? jesi li kad razmisljao sta bi bilo da nema smrti a da nove generacije dolaze?za taj period neka me ne testira tako sto ce ubijati ljude oko mene
molim te da das komentar na ovo sto sam napisao, a ne da mi odgovoris pitanjem "koliko kosta nova geminfufna"
kako si uopste povezao zivot bez smrti i nemanje novih generacija sa mojim stavom u kojem iznosim da zelim mir i blagostanje do kraja ovozemaljskog zivota?
- beni-bu-man
#1189 Re: Ateizam vs. Religija
Zavisi ko moze vise pojest i popitedo_79 wrote:Prosto pitanje .... jesmo li svi kod Boga isti?
-
sekerbay
#1190 Re: Ateizam vs. Religija
Budući da se ovo pitanje vrti na velikom broju tema i vrlo često ponavlja, red je da odgovorim.r_faruk wrote:molim te da das komentar na ovo sto sam napisao
Helem, ovo što se dešava na svijetu tj sam naš boravak nije ništa do jedan veliki test na koji smo sami pristali.
Nebitno je vjeruješ li u to ili ne, činjenica je da smo tu.
Ono što mogu reći jeste to da nam je Allah potčinio ovaj svijet i učinio nas namjesnicima.
Da nije tako, čvrsto sam ubijeđen da ne bismo preživjeli ni sedmicu a kamoli desetine hiljada godina.
Na momente ti pokaže kako to izgleda kad nije počinjeno pa vidiš katastrofe i elementarne nepogode naspram kojih si nemoćan.
Da se vratim na pitanje...
Čovjeku je dato namjesništvo i uputa za ponašanje. Ako je slijediš, znaj da ćeš imati lijep život na ovom i nagradu na onom svijetu.
Ovo što imamo smo sami birali. Imaš slobodu izbora.
Kompletan sistem si lično izabrao i uredio.
Jesam li ti možda ja kriv što biraš pogrešno i onda kad zabrljas tražiš da ti se da neki poklon a odbijaš da slijediš uputstvo koje ti garantuje lijep život.
Neznanje je naš najveći problem. Nakon njega dolazi lijenost i površnost.
Kad pogledaš u ovom običnom svijetu, među rajom, svi su eksperti za sve. U teoriji, naravno.
Površnost naravno jer nakon par pročitanih članaka sa vikija mislimo da smo pokupili svu pamet svijeta.
Lijeni smo za detaljnije izučavanje.
Da nismo, ne bi bilo isisa i sličnih. Samo primjer.
Eto, daj mi vlast i ja ću ti na osnovu kur'ana i vjerodostojnih predaja uspostaviti sistem i urediti državu da nećeš moći naći insana kojem bi dao sadaku.
To je pravi islam.
Ali ne, insan će svojim zacrtanim putem i onda kad zaglibi, krivit će sve redom za svoju nesposobnost, pa čak i Boga.
Dakle, sam biraš. Sam uređuješ. Sam praviš svoju sreću.
Odgovoran si za sve što uradiš.
Allah je taj koji napravi uslove i uvijek je prisutan.
Čak imaš sreće što je milostiv pa te redovno spašava tvojih odluka
- JVC
#1191 Re: Ateizam vs. Religija
Ovim sto si napisao urusava se i najmanja pomisao da je Bog milostiv.sekerbay wrote:
Helem, ovo što se dešava na svijetu tj sam naš boravak nije ništa do jedan veliki test na koji smo sami pristali.
Sistema koji su stvoreni na osnovi Kurana vec imas u svijetu, i nisu se pokazali kao prvaci u ljudskim pravima.Eto, daj mi vlast i ja ću ti na osnovu kur'ana i vjerodostojnih predaja uspostaviti sistem i urediti državu da nećeš moći naći insana kojem bi dao sadaku. To je pravi islam.
- HardcoreMX
#1192 Re: Ateizam vs. Religija
sekerbay wrote: Neznanje je naš najveći problem. Nakon njega dolazi lijenost i površnost.
Kad pogledaš u ovom običnom svijetu, među rajom, svi su eksperti za sve. U teoriji, naravno.
sekerbay wrote:Prost odgovor: nismo.edo_79 wrote:Prosto pitanje .... jesmo li svi kod Boga isti?
Last edited by HardcoreMX on 06/04/2018 11:49, edited 1 time in total.
- JThomas
#1193 Re: Ateizam vs. Religija
samo daj mi vlast 
- Idemedosumom
#1194 Re: Ateizam vs. Religija
Na osnovu hadisa, takvi sistemi postoje, ali na osnovu Kur'ana, mislim da ne.JVC wrote:Ovim sto si napisao urusava se i najmanja pomisao da je Bog milostiv.sekerbay wrote:
Sistema koji su stvoreni na osnovi Kurana vec imas u svijetu, i nisu se pokazali kao prvaci u ljudskim pravima.Eto, daj mi vlast i ja ću ti na osnovu kur'ana i vjerodostojnih predaja uspostaviti sistem i urediti državu da nećeš moći naći insana kojem bi dao sadaku. To je pravi islam.
- JVC
#1195 Re: Ateizam vs. Religija
Imas cetiri skole islamskog zakona i svi se slazu da zakon crpi izvore iz dole navedenog, i to bas ovim redoslijedom:Idemedosumom wrote: Na osnovu hadisa, takvi sistemi postoje, ali na osnovu Kur'ana, mislim da ne.
1. Kuran
2. Hadisi
3. Ijma - konsenzus zajednice pod vodstvom Uleme
4. Qiyas (kijas) - analogno zakljucivanje Uleme na temelju ostala tri izvora
-
sekerbay
#1196 Re: Ateizam vs. Religija
Ako ti kažeš...JVC wrote:Ovim sto si napisao urusava se i najmanja pomisao da je Bog milostiv.
Ne, nema. Ma ni blizu.JVC wrote:Sistema koji su stvoreni na osnovi Kurana vec imas
- Idemedosumom
#1197 Re: Ateizam vs. Religija
Pravnih škola u islamu ima i više nego 4. Ali niti jedna država nema sistem uređen po Kur'anu.JVC wrote:Imas cetiri skole islamskog zakona i svi se slazu da zakon crpi izvore iz dole navedenog, i to bas ovim redoslijedom:Idemedosumom wrote: Na osnovu hadisa, takvi sistemi postoje, ali na osnovu Kur'ana, mislim da ne.
1. Kuran
2. Hadisi
3. Ijma - konsenzus zajednice pod vodstvom Uleme
4. Qiyas (kijas) - analogno zakljucivanje Uleme na temelju ostala tri izvora
Samo primjera radi, država u kojoj se blud kaznjava kamenovanjem do smrti ide kontra Kur'ana, gdje je kazna za takav prijestup jasno opisana u vidu 100 batina.
------------------------------------------------------------------------------------
Smrcak, nemoj me kvotati molim te, da ne ulazimo u staru raspravu.
- Connaisseur Karlin
#1198 Re: Ateizam vs. Religija
edo, to nitko ne zna, jer nitko ne zna kako Bog funkcioniraedo_79 wrote:Prosto pitanje .... jesmo li svi kod Boga isti?
-
Hakiz
#1199 Re: Ateizam vs. Religija
Zna. On.Connaisseur Karlin wrote:edo, to nitko ne zna, jer nitko ne zna kako Bog funkcioniraedo_79 wrote:Prosto pitanje .... jesmo li svi kod Boga isti?
- Dozer
#1200 Re: Ateizam vs. Religija
Ja mislim da je danas, u 21. vijeku, sasvim jasno da su religije, a s njima i pripadajuce knjige, sto naravno ukljucuje i boga, najklasicnija moguca ljudska izmisljotina bazirana na nekadasnjim ljudskim ogranicenjima i nemogucnostima da objasne sve oko sebe.
Bilo je pitanje kako bi bog izgledao po nama, ateistima... Hajde da zanemarimo totalni besmisao ovog pitanja koje se upucuje - ateistima, ali pokusacu dati odgovor.
Ako bih se vodio svim ovim sto religijske knjige i vjernici tvrde za boga, ali i sve ostalo, pogotovo ono "da je sve od boga", pa onda sve to ubacio u kontekst istorijskih i trenutnih cinjenica, jedini logican zakljucak o tome sta je i kakav je bog jeste da se raid o totalnom kretenu.
Jedno takvo savrsenstvo da stvori jedno ovakvo nesavrsenstvo kakvo je covjek, to moze samo debil.
Da ne pricamo o svakom mogucem zlu koje je to "stvaranje" u proteklih 2-3.000 godina prouzrocilo upravo toj tvorevini, tj. ljudima, a uzrokuje ga i dan-danas...
Eto, to je taj "super bog iz druge galaksije"... Po meni
Imam i ja jedno pitanje za teiste - zasto se ljudi bogu mole cesto gledajuci prema nebu?
Da li to znaci:
a) da je bog negdje u svemiru?
b) da je nekada davno nesto sto su ljudi smatrali bozanstvom sletilo s neba?
Bilo je pitanje kako bi bog izgledao po nama, ateistima... Hajde da zanemarimo totalni besmisao ovog pitanja koje se upucuje - ateistima, ali pokusacu dati odgovor.
Ako bih se vodio svim ovim sto religijske knjige i vjernici tvrde za boga, ali i sve ostalo, pogotovo ono "da je sve od boga", pa onda sve to ubacio u kontekst istorijskih i trenutnih cinjenica, jedini logican zakljucak o tome sta je i kakav je bog jeste da se raid o totalnom kretenu.
Jedno takvo savrsenstvo da stvori jedno ovakvo nesavrsenstvo kakvo je covjek, to moze samo debil.
Da ne pricamo o svakom mogucem zlu koje je to "stvaranje" u proteklih 2-3.000 godina prouzrocilo upravo toj tvorevini, tj. ljudima, a uzrokuje ga i dan-danas...
Eto, to je taj "super bog iz druge galaksije"... Po meni
Imam i ja jedno pitanje za teiste - zasto se ljudi bogu mole cesto gledajuci prema nebu?
Da li to znaci:
a) da je bog negdje u svemiru?
b) da je nekada davno nesto sto su ljudi smatrali bozanstvom sletilo s neba?