belfy wrote: evo, ti si sada upravo opisao da je to pisano za ljude u ono doba. to onda nije knjiga za sva vremena. a ako dvorac nije dvorac, a jabuka nije jabuka, kako onda ti mozes ili uopste smijes da to opisujes nekome sto nikada nisi iskusio? kako je pravedno da ti nekome objasnjavas kakav je taj neki drugi dvorac ili ta neka druga jabuka ili to drugacije mlijeko?
i za kraj - da li ti zelis da budes nesto kao ulema?
nije tacno nego je knjiga za sva vremena, a to sto se obraca narodu u 7 stoljecu neznaci da nije knjiga i za nas, itekako je za nas.evo, ti si sada upravo opisao da je to pisano za ljude u ono doba. to onda nije knjiga za sva vremena.
cuj ako dvorac nije dvoraca ako dvorac nije dvorac,
ama jeste dvorac, znaci ime je isto ali izgled je totalno drugaciji.
Znaci Dvorac ce se zvati u Raju, znaci ima zajednicko ime kao na zermlji, ali stvari su drugacije u Raju, daleko bolje.
evo primjer
dvorac iz srednjeg vijeka

ljudi koji citaju Kur'an i ako spomene dvorac u Raju, ljudi iz tog vremena ce kontati dvorac u tom fazonu
dok mi u sadadnje vrijeme mozemo kontati Ovako, mada ce daleko bolje biti nego sto zamisljamo

ili ovako

ili Ovako

ili Ovako

ili Ovako

a unutra Ovako

ili Ovako

Sta mislis da li mogu beduini zamisljati ovakve kuce a nisu ih nikad vidjeli sa ovim spotlights itd itd
mi jesmo i zato mi mozemo da zamisljamo kuce i dvorce u ovom fazonu, zato sto je to nasa referenca, ali sam siguran da je ogromna razlika sta ima u Raju naspram ovih sto vidim na slikama, jer kao sto beduini nemogu bas zamisljati sa svim ovim detaljima ove moderne kuce/dvorce koje sam postirao, tako isto i mi nemozemo dokuciti sustinu kuca/dvoraca u Raju kako ono stvarno izgleda, ali mozemo da se referisemo na nesto, na nesto sto nam duse zude i lijepo na oko.
jeste jabuka, nazivat ce se tako ali ce izgledom podsjecati na jabuku ali ukusom sigurno ce se razlikovatia jabuka nije jabuka
naprimjer, zamislimo da su sve jabuke na ovom svijetu kisele, i kad ih zagrzizes streses se sav koliko je kiselo
i onda dodjes u raj vidis izgleda kao jabuka, kontas pa ovo smo i prije jeli i stresali se od kiseline
mozes li raci da to nije jabuka onda?
mogu na osnovu ajeta i hadisa i na osnovu logikekako onda ti mozes ili uopste smijes da to opisujes nekome sto nikada nisi iskusio? kako je pravedno da ti nekome objasnjavas kakav je taj neki drugi dvorac ili ta neka druga jabuka ili to drugacije mlijeko?
nei za kraj - da li ti zelis da budes nesto kao ulema?