Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Smrcak15

#1176 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

belfy wrote: evo, ti si sada upravo opisao da je to pisano za ljude u ono doba. to onda nije knjiga za sva vremena. a ako dvorac nije dvorac, a jabuka nije jabuka, kako onda ti mozes ili uopste smijes da to opisujes nekome sto nikada nisi iskusio? kako je pravedno da ti nekome objasnjavas kakav je taj neki drugi dvorac ili ta neka druga jabuka ili to drugacije mlijeko?

i za kraj - da li ti zelis da budes nesto kao ulema?
evo, ti si sada upravo opisao da je to pisano za ljude u ono doba. to onda nije knjiga za sva vremena.
nije tacno nego je knjiga za sva vremena, a to sto se obraca narodu u 7 stoljecu neznaci da nije knjiga i za nas, itekako je za nas.

a ako dvorac nije dvorac,
cuj ako dvorac nije dvorac

ama jeste dvorac, znaci ime je isto ali izgled je totalno drugaciji.

Znaci Dvorac ce se zvati u Raju, znaci ima zajednicko ime kao na zermlji, ali stvari su drugacije u Raju, daleko bolje.

evo primjer
dvorac iz srednjeg vijeka
Image

ljudi koji citaju Kur'an i ako spomene dvorac u Raju, ljudi iz tog vremena ce kontati dvorac u tom fazonu

dok mi u sadadnje vrijeme mozemo kontati Ovako, mada ce daleko bolje biti nego sto zamisljamo
Image

ili ovako

Image

ili Ovako
Image

ili Ovako
Image

ili Ovako
Image

a unutra Ovako
Image

ili Ovako
Image
Image

Sta mislis da li mogu beduini zamisljati ovakve kuce a nisu ih nikad vidjeli sa ovim spotlights itd itd

mi jesmo i zato mi mozemo da zamisljamo kuce i dvorce u ovom fazonu, zato sto je to nasa referenca, ali sam siguran da je ogromna razlika sta ima u Raju naspram ovih sto vidim na slikama, jer kao sto beduini nemogu bas zamisljati sa svim ovim detaljima ove moderne kuce/dvorce koje sam postirao, tako isto i mi nemozemo dokuciti sustinu kuca/dvoraca u Raju kako ono stvarno izgleda, ali mozemo da se referisemo na nesto, na nesto sto nam duse zude i lijepo na oko.

a jabuka nije jabuka
jeste jabuka, nazivat ce se tako ali ce izgledom podsjecati na jabuku ali ukusom sigurno ce se razlikovati

naprimjer, zamislimo da su sve jabuke na ovom svijetu kisele, i kad ih zagrzizes streses se sav koliko je kiselo

i onda dodjes u raj vidis izgleda kao jabuka, kontas pa ovo smo i prije jeli i stresali se od kiseline :D a ono ti zagrizes kad ono med medeni, slatka i ukusna.

mozes li raci da to nije jabuka onda?

kako onda ti mozes ili uopste smijes da to opisujes nekome sto nikada nisi iskusio? kako je pravedno da ti nekome objasnjavas kakav je taj neki drugi dvorac ili ta neka druga jabuka ili to drugacije mlijeko?
mogu na osnovu ajeta i hadisa i na osnovu logike

i za kraj - da li ti zelis da budes nesto kao ulema?
ne
belfy

#1177 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by belfy »

opet pravis ponjavu koju ne bi trebalo citirati. ne znam zasto to radis, ali bi bilo lijepo da prestanes.

i opet pricas kao da znas kakav je taj dvorac koji nije dvorac i kakva je ta jabuka koja nije jabuka. ispada kao da si vidio jedno i drugo, a jasno je da nisi, jel tako?

na stranu to sto pricas da ce se nesto tamo zvati dvorac kada je jasno da to ne znas kako ce se zvati niti na kojem jeziku uopste.

na stranu sto sve to isto fulas i za jabuku... i, da, ako jabuka nije onakva kakvu je znamo onda nije jabuka. isto vazi i za dvorac.

no, ti ces nama ovdje tumaciti na osnovu ajeta i hadisa i logike stvari koje inace tumaci ulema, ali ti ne zelis da budes ulema. zasto ne zelis da budes ulema ako zelis da ljudima tumacis sve ovo?
Smrcak15

#1178 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

belfy wrote:opet pravis ponjavu koju ne bi trebalo citirati. ne znam zasto to radis, ali bi bilo lijepo da prestanes.

i opet pricas kao da znas kakav je taj dvorac koji nije dvorac i kakva je ta jabuka koja nije jabuka. ispada kao da si vidio jedno i drugo, a jasno je da nisi, jel tako?

na stranu to sto pricas da ce se nesto tamo zvati dvorac kada je jasno da to ne znas kako ce se zvati niti na kojem jeziku uopste.

na stranu sto sve to isto fulas i za jabuku... i, da, ako jabuka nije onakva kakvu je znamo onda nije jabuka. isto vazi i za dvorac.

no, ti ces nama ovdje tumaciti na osnovu ajeta i hadisa i logike stvari koje inace tumaci ulema, ali ti ne zelis da budes ulema. zasto ne zelis da budes ulema ako zelis da ljudima tumacis sve ovo?
opet pravis ponjavu koju ne bi trebalo citirati. ne znam zasto to radis, ali bi bilo lijepo da prestanes.
vidis to je problem sa vama, uopste neznate da cijenite sto se covjek zahmeti pa potrazi sliku da docara no sto se hoce reci, barem trud da bi ti se opisalo ono sto se hoce reci, ali jok, daj popljuj, mogu ja i bez slika vjeruj mi ali ja to ako postiram postiram da bi me bolje razumjeli sta hocu da kazem.
i opet pricas kao da znas kakav je taj dvorac koji nije dvorac
da na osnovu onoga kako je oopisano u ajetima i hadisima
i kakva je ta jabuka koja nije jabuka.
ako imaju samo kisele jabuke na zemlji, i dodjes u Raj i kaze ti se probaj Rajsku jabuku, kontas u sebi izgleda isto ko one na zemlji hajde da vidim, probas kad tamo sladja od meda?

Sad ja tebe opet pitam je li ovo jabuka ili nije?
ispada kao da si vidio jedno i drugo, a jasno je da nisi, jel tako?
je li me razumijes sta ti pisem, ne pisem tek tako iz svoje glave nego na osnovu ajeta i hadisa covjece???
opet ti kazem govorim na osnovu ajeta i hadisa ne iz svoje glave.
ako jabuka nije onakva kakvu je znamo onda nije jabuka. isto vazi i za dvorac.
znaci ti jedes cijeli zivot u jednoj drzavi kisele jabuke, niti ikad vidis niti cujes da postoji sltka jabuka mozda sladja od jagode, pa posjetis neku drugu drzavu i probas tamo jabuku kad ono slatka jabuka, hoces li im reci nije ovo jabuka, jabuke su samo kisele?

ako ti jedes samo zelenu jabuku, i vidis samo zelene jabuke, kisele jabuke, odjdes u Raj kad ono jabuke raznih boja i ukusa
Image

hoces li onda tvrditi da to nisu jabuke??

recimo jedes samo zelene kisele jabuke i dodjes kod mene a ja ti ponudim jednu lila jabuku, fantasticnog ukusa, nikad bolje nisam probao od lila jabuke , tako intezivan slatak ukusa strahoba jedna
Image

Hoces li mene ubijediti da to nije jabuka :D
ako ti samo znas za zelene kisele jabuke???
belfy

#1179 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by belfy »

belfy wrote:opet pravis ponjavu koju ne bi trebalo citirati. ne znam zasto to radis, ali bi bilo lijepo da prestanes.

prvo da citiram samog sebe i da ti podebljam nesto sto fulas ocigledno.

dakle, to crtanje ostavi za one kojima je potrebno. mislim da su ti mnogi i mimo mene rekli da ovdje za time nema potrebe.

sa druge strane, uopste nisi odgovorio na pitanja iz mog posta nego pravis nove ponjave. potrudi se da das odgovore na pitanja, a ne da sakupljas slike sa googla. onda ce tvoj trud mozda biti vise cijenjen.
Smrcak15

#1180 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

belfy wrote:

prvo da citiram samog sebe i da ti podebljam nesto sto fulas ocigledno.

dakle, to crtanje ostavi za one kojima je potrebno. mislim da su ti mnogi i mimo mene rekli da ovdje za time nema potrebe.

sa druge strane, uopste nisi odgovorio na pitanja iz mog posta nego pravis nove ponjave. potrudi se da das odgovore na pitanja, a ne da sakupljas slike sa googla. onda ce tvoj trud mozda biti vise cijenjen.
Ulema da se bude treba Godina i Godina studiranja i pisanja knjiga, pa da to potvrde drugi uceni ljudi da je na tom nivou da covjek moze da se zove ulema.

Da bi covjek bio ulema, mora da zavrsi visoke islamske univeriztete, da pise knjige, da potvrde druga ulema ucenost tog covjeka pa tek onda bi se moglo reci ulema.

a sta sam ja, niko i nista naspram tih ljudi.
Maxxtro

#1181 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Maxxtro »

r_faruk wrote:Da, bas sam nesto isao onom logikom ako je tijelo simetricno po dvije ose onda je u ravnotezi, odnosno tenzor momenata inercije ima vrijednosti samo po dijagonali (principalni momenti inercije) a produkti inercije su jednaki nuli..... Malo me bunilo to sto je zemlja geoid, pa kontam pojavice se i neki produkti, ali su vjerovatno toliko mali da nemaju uticaj.... Procitacu ovo sto si postavio kada uhvatim vise vremena, bas me zainteresovalo. Ovaj efekat se najbolje objasnjava preko teniskog reketa, a pogledao sam i ovaj video na svmirskoj stanici sa leptir navrtkom.......

Prva misao mi je bila da se osa nece pomjeriti jer je tijelo (zemlja) simetricna po "y" i "z" osi koje prolaze kroz CG i ti momenti inercije su jednaki...

Nisam gledao dokumentarac, jel teorija zavjere? Ako jeste ne bih da gubim vrijeme i na to
Ma nisam ni ja citao ovaj link, to je proisteklo nakon 5 min trazenja, samo sam htio negdje da pise o principalnim momentima inercije Zemlje. Tek sad vidim da ovaj autor spominje kako se zapravo u drugim nekim radovima to koristi kao (pojednostavljujuca) pretpostavka. Koliko sam skontao, ono sto je bitno kada spominjemo momente inercije i oblik Zemlje u ovom kontekstu je zapravo rasprostranjenost mase u unutrasnjosti Zemlje i tu postoje razliciti modeli. Prema tome, da budemo fer, ovakva idealizirana pretpostavka je u stvarnosti vise aproksimacija i nije u potpunosti tacna.

Medjutim to opet ne znaci da ovo sto Smrle postavlja ima veze. S obzirom da Zemlja ima oblik spljostenog sferoida, ako pogledamo opce formule za momente inercije jednog elipsoida uniformne gustine (http://scienceworld.wolfram.com/physics ... psoid.html), vidimo da je najveci momenat inercije oko ose c (sto je u slucaju Zemlje osa rotacije). Naravno, Zemlja nema uniformnu gustinu, niti je savrsen elipsoid, ali vjerujem da su ta odstupanja zanemariva i ulaze kao neki clanovi viseg reda u ovakvim kalkulacijama. Poenta je da osa rotacija ima najveci moment inercije, a samim time je stabilna jer Dzanibekov efekat (https://en.wikipedia.org/wiki/Tennis_racket_theorem), koliko sam uspio upratit govori o nestabilnosti rotacije oko srednje principalne ose. Fino pise tamo: rotation of an object around its first and third principal axes is stable, while rotation around its second principal axis (or intermediate axis) is not. Ako to nije dovoljno, evo link gdje vjerovatno najbolji matematicar na svijetu Terry Tao kaze upravo to: https://plus.google.com/+TerenceTao27/posts/e3GLg4Ki4dj (pogledati njegov komentar ispod videa upucen Vladimiru Nesovu).
Smrcak15 wrote:kako onda experiment u svemirskoj stranici sa lopticom od plastelina iako je poput zemlje opet dodje do obrtaja 180stepeni?
Nisam bio tamo na toj stanici da vidim tu loptu, ali u skladu s ovim gore recenim, logican odgovor bi bio da nije poput Zemlje. Ne vidimo sta se nalazi unutar plastelina, ali da bi se efekat uopste desio, mora se raditi o srednjoj, nestabilnoj principalnoj osi. To zavisi od distribucije mase unutar lopte, a oni su to ocito podesili upravo tako tako za potrebu videa. Ocito se vidi metalni dio kako viri iz lopte.
Smrcak15 wrote:ako ja lupetam to znaci da oni na dokumentarcu lupetaju , jer sam to pokupio sa ruskog dokumentarca
Pogledao sam par minuta tog dokumentarca. Video montaze prirodnih katastrofa uz pretjerano dramaticnu muziku - check, prognoze predstojece neizbjezne apokalipse uz nuzne konspiratorske aluzije vezane za protok takve jedne informacije (al dzaba sve zavjere i tajne organizacije kad ih youtuberi uvijek provale) - check, pomalo kripticne reference na religijsku mitologiju i narativ (Nojeva arka, veliki potop) - check. Nekome ko iole posjeduje sposobnost kritickog razmisljanja bi se trebalo upaliti bar nekoliko crvenih lampica u glavi nakon par minuta ovog dokumentarca. Stoga je sasvim jasno zasto si ti naglavacke upao u ovu kao i u maltene svaku drugu mogucu jamu pseudonaucnih, konspiratorskih internet fenomena. Tacno nisam ni morao onomad otvarati temu o vakcinaciji, da bi recimo znao da ces ti prosipati antivaxx baljezgarije.
Smrcak15 wrote:kako mozes sporediti tocak na zemlji sa onim sto se desava gore u svemirskoj stanici u 0 gravitaciji???
Po obicaju, nista ti ne kontas.
Last edited by Maxxtro on 30/04/2018 17:42, edited 1 time in total.
r_faruk

#1182 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by r_faruk »

Ova zemlja od plastelina ima tri razlicita momenta inercije. Joj smrle....... Opet podvaljujes... Pa vidis da je zamotao plastelin oko leptir navrtke.....

Znas li gdje je teziste ovakvom tijelu i koliki su momenti inercije? Da li su jednaki po y i z osi ?

Ko su naucnici na videu? Trebalo bi naci pravi prevod i relevantne izvore... Ovo o cemu ti pricas se kosi sa zakonima fizike/mehanike..... Nema nikakve veze da li je u pitanju tocak ili saturn, zakoni fizike su isti..... Osim kod tebe...

Samo podvaljujes i petljas.....

Daj nam jedan naucni rad koji kaze da ce zemlja promijeniti smijer rotacije
Smrcak15

#1183 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Image

Image

Image

Image
zforumas

#1184 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by zforumas »

r_faruk

#1185 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by r_faruk »

zar ova tema nije zamandaljena, nesto mi se sve pomijesalo :D
Bloo
Globalna šefica

#1186 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Bloo »

r_faruk wrote:zar ova tema nije zamandaljena, nesto mi se sve pomijesalo :D
Ne. Zamandaljena je Da li je Kuran od Boga.
r_faruk

#1187 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by r_faruk »

Bloo wrote:
aaaaaaa, sejtani sejtani
Smrcak15

#1188 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

zforumas wrote:
svjestan sam ja ovoga, ali reci da na hiljade slucajnosti u jednoj knjizi kao sto je Kuran to nemoze biti, hajde evo da je 10 neki slucajnosti mogli bi reci, ali na hiljade slucajnosti ne moguce. upravo to mnogstvo tih podudarnosti ga cine da nije slucajnost.
beni-bu-man

#1189 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by beni-bu-man »

Bloo wrote:
i sta bi, od koga je kuran ?

Axel Springer Verlag :mrgreen:
Smrcak15

#1190 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Eh ovo je nevjerovatno fantasticno, pogledajte ovo programiranje brojeva sura i ajeta
Image
Smrcak15

#1191 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Poziv svim ateistima i onima koji nevjeruju da je Kur'an brojcano programirana knjiga koja nadmasuje sve ostale knjige, knjiga kojoj se cuda mogu vidjeti i opipati svojim rukama.

Ovaj primjer je najbolji pokazatelj zasto je Kur'an od Boga a ne od ljudi a pogotovo ne od nepismenog Muhammeda.

Image

Oni koji neznaju engleski iz samo dva reda brojeva (sura i ajeta) mozemo izvuci sledece:

Suma svih sura = Suma svih neparnih brojeva

Suma svih ajeta = Suma svi parnih brojeva

Suma svih sura sa parnim totalnim brojem = Suma svih ajeta sa neparnim totalnim brojem

i na kraju slag na tortu kada podijelimo

Sumu svih ponavljajucih cifri sa sumom neponavljucih cifri iz tebele dobijemo zlatni 1.618...

Kada znamo da je Kuran pisan na te materijale u pocetku, nije bilo nikakvih brojeva ajeta i sura, onda mozete shvatiti zasto je Kuran od Boga a ne od ljudi. Mozete da vizuelno vidite cudo Kur'ana zasto je Kuran od BOga a ne od ljudi, zasto se moze vjerovati da je Kur'an od Boga a ne od ljudi.
Last edited by Smrcak15 on 18/05/2018 11:13, edited 1 time in total.
Mišo_Kovač

#1192 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Mišo_Kovač »

7906/4885 je zlatni rez koliko je 22/7 pi... Znači, nije...
Smrcak15

#1193 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Mišo_Kovač wrote:7906/4885 je zlatni rez koliko je 22/7 pi... Znači, nije...
znaci ovo nije zlatni rez kad imas 3 tacne cifre poslije decimale .618

zlatni rez se uzima sa 3 decimale, a ne moze se cijeli uzeti jer je iracionalan , beskonacan broj decimala , pa zato se uzima samo 3 decimale.
Smrcak15

#1194 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Sta je ovo, usutili se ateisti :D a na sav glas govore kako nema boga nema dokaza ovo ono...kad im se ponudi nesto onda izbjegavaju ili draze izgovore samo da ne bi vjerovali :-)
Smrcak15

#1195 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Image

Poslanik je rekao da ce dzenetlije u Dzennetu imati 33 godine

Ajet gdje se govori o atraktivnim zenama u Dzennetu da ce biti istig godina kao muskarci nalazi se u upravo ajetu 33, pa govor o njihovoh dobi od 33 godine pozicioniran u ajet 33.

Image

Sura Grom
13:2. Allah je nebesa, vidite ih, bez stubova podigao, i onda svemirom zavladao, i Sunce i Mjesec potčinio, svako se kreće do roka određenog; On upravlja svim i potanko izlaže dokaze da biste se uvjerili da ćete pred Gospodara svoga stati.

Mjesec u jednom danu od 24 sahata predje 13.2 stepeni --->ajet 13:2
To je ekvivalentno oko 26 mjesecevih diametara-----> ajet 13:2 ima 26 rijeci
Rijec sunce se nalazi na polovici (1/2) ajeta, sunce predje pola(1/2) stepena na svoj diametara, to znaci na 1 dan predje 1 stepen.
Connaisseur Karlin

#1196 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Connaisseur Karlin »

Smrcak15 wrote:
Ikrime, r.a., je rekao: ''Stanovnici Dženneta će biti u životnoj dobi od 33 godine, i žene i muškarci. Njihova tijela će biti veličine kao što je njihov otac Adem a.s. bio, 30 metara visina i 3.5 m širina. Svi će biti nasmijanog lica, surmom podvučenih očiju i potpuno čisti i blistavi. Na njima će biti 70 džennetskih odijela/haljina. Kada muž pogleda u lice svoje žene, u njeno tijelo, pa čak i nogu, zbog blistavila i sjaja njene kože moći će se ogledati na njoj. Isto tako i žena, kad pogleda svoga muža, moći će se od ogledati na njemu. Pri njima neće biti nikakvih nečistoća." (Ahmed b. Hanbel; Taberani; Ebu Nuajm; Hejsemi)

:D :lol:
Smrcak15

#1197 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Connaisseur Karlin wrote:
Smrcak15 wrote:
Ikrime, r.a., je rekao: ''Stanovnici Dženneta će biti u životnoj dobi od 33 godine, i žene i muškarci. Njihova tijela će biti veličine kao što je njihov otac Adem a.s. bio, 30 metara visina i 3.5 m širina. Svi će biti nasmijanog lica, surmom podvučenih očiju i potpuno čisti i blistavi. Na njima će biti 70 džennetskih odijela/haljina. Kada muž pogleda u lice svoje žene, u njeno tijelo, pa čak i nogu, zbog blistavila i sjaja njene kože moći će se ogledati na njoj. Isto tako i žena, kad pogleda svoga muža, moći će se od ogledati na njemu. Pri njima neće biti nikakvih nečistoća." (Ahmed b. Hanbel; Taberani; Ebu Nuajm; Hejsemi)

i sta je smijesno , da cujem :)
Connaisseur Karlin

#1198 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Smrcak15 wrote:
Smrcak15 wrote:

i sta je smijesno , da cujem :)
:lol:
Connaisseur Karlin

#1199 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Smrcak15 wrote:
Dok ti udaras po ovome arapi sa kojima suradjujem iz Dubaija gdje mi rade verifikacije pronalazaka i rade video na osnovu toga, upravo je izasao video na arapskom, a trnutno se radi na engleskoj verziji. Ako su zaista tolike nebuloze zasto bi organizaija iz Dubajia radila videa na osnovu tih pronalazaka gdje urade prvo verifikaciju pa onda se to prenese u video format, uostalom to je njihov jezik, valjda bi znali ljudi jesu li nebuloze ili nisu.

hajde, sad nam fino objasni , kakve metode racunanja koristis , nismo jos dobili tvoj odgovor na temi
Smrcak15

#1200 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Smrcak15 wrote:
Dok ti udaras po ovome arapi sa kojima suradjujem iz Dubaija gdje mi rade verifikacije pronalazaka i rade video na osnovu toga, upravo je izasao video na arapskom, a trnutno se radi na engleskoj verziji. Ako su zaista tolike nebuloze zasto bi organizaija iz Dubajia radila videa na osnovu tih pronalazaka gdje urade prvo verifikaciju pa onda se to prenese u video format, uostalom to je njihov jezik, valjda bi znali ljudi jesu li nebuloze ili nisu.

hajde, sad nam fino objasni , kakve metode racunanja koristis , nismo jos dobili tvoj odgovor na temi
jao cudna pitanja

racunanje cega pobogu si????

Brojcana cuda Kurana su raznolika preciziraj pitanja
Locked