Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post Reply
decembar2017

#1176 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by decembar2017 »

Novak20 wrote:
Point. wrote: Plus što je naziv županija neustavan. Kad će se uljudba naučiti da se kaže kanton i samo kanton?
Za početak, u znak dobre volje, mogli bi promijeniti Ustav da se kaže kanton na bosanskom ili županija na hrvatskom.

Jbg. možda je ovo opet problem prevoda sa engleskog. :D

Moze li se onda u znak dobre volje ukinuti i dom naroda ili "dobra volja " ide samo sa jedne strane ?

Jer kada vec trazis da se Ustav promjeni samo da bi se ubacilo nesto sto je sudski dokazano da je neustavno,
nesto sto nema nikakvih istorijskih veza sa Bosnom i Hercegovinom,
nesto sto je cak sam franjo krivosuti potpisao na zvanicnom dokumentu
i nesto sto nije ni na hrvatskom jeziku jer županija nije hrvatska rijec za kanton,

trebalo bi se nesto i da uradi sa druge strane kao "dobra volja ", zar ne :wink:
Novak20

#1177 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

vernes81 wrote:
Novak20 wrote:Nekako mi uhu bliže županija nego riječ kanton izvedena iz francuskog. Brkam ga sa kantun. :D

Uglavnom ovakve stvari su po meni glupe da se oko njih gubi vrijeme.
Koga boli ku... sta je tebi uhu blize imas presudu i cao.
Furate uzp obiljezja gdje god mozete, vartu okacite tamo gdje ce donijeti pare iz budzeta i to bude stidno.
A Bosnjo na utakmici mase i vartom i ljiljanima, a koliko znam vartu smo zajednicki usvojili.
Evo ko nadje u mjestima gdje su Hrvati vecinski ili ravnopravni da neko ima kuci vartu zastavu ja cu u po Starog Viteza okaciti sahovnicu.
Zato mojne mi supljirati molim te, lafo ti objektivan ti realan. Jarane svrbi supak od tvoje price.
Varta stoji gdje treba biti po Zakonu. Većina ne zna ni kako se ispravno postavlja u vertikali.

Ja u kući nemam ni jednu zastavu, nisam je nikad imao. Koji će mi k.... ? Da glumim patriotu dok potkradam državu ?
Sanjarko

#1178 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Sanjarko »

Alfons Kauders wrote:Zupanija je nesekularni pojam i zvuci pomalo glupo kada covjek cuje konstrukcije poput "zupan Hasan Hasanhodzic"...

Ukratko, ako se mogu nazvati zupama i zupanijama, onda po defaultu moraju biti i emirat i eparhija/metohija, da se ne zapostave druga dva konstitutivna naroda :D
Greska kolega ne emirat nego dzemat valjda ako i ja ne grijesim. :D

A na temu. Sta je to? Realno nakon ovoliko stranica. Sta je to?
Hafis

#1179 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Hafis »

Alfons Kauders wrote:Zupanija je nesekularni pojam i zvuci pomalo glupo kada covjek cuje konstrukcije poput "zupan Hasan Hasanhodzic"...

Ukratko, ako se mogu nazvati zupama i zupanijama, onda po defaultu moraju biti i emirat i eparhija/metohija, da se ne zapostave druga dva konstitutivna naroda :D
Pa i šehid je vjerski termin pa je ušao u zakone.
Ako je glupa konstrukcija "zupan Hasan Hasanhodzic" meni je još gluplja ''šehid Robert Horvat ''.

Treba uvesti u Ustav i taj hrvatski izraz za kanton, a ne pametovati je li primjeran ili nije. I onda nek se obadva koriste u praksi, kako kome odgovara.
decembar2017

#1180 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by decembar2017 »

Hafis wrote:

Ako je glupa konstrukcija "zupan Hasan Hasanhodzic" meni je još gluplja ''šehid Robert Horvat ''.

Treba uvesti u Ustav i taj hrvatski izraz za kanton, a ne pametovati je li primjeran ili nije. I onda nek se obadva koriste u praksi, kako kome odgovara.

Ali problem je da to nije hrvatski izraz za kantone, ne znam koliko puta vam vam se treba da ponovi : županija je administrativna jedinica u Hrvatskoj , županija nije hrvatska rijec za kanton !

Ili ako smo vec kod ispunjanja zelja moze i da se ukine dom naroda ili je prekrajanje Ustava samo po ukusu hdz-a ?
Hafis

#1181 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Hafis »

decembar2017 wrote:
Hafis wrote:

Ali problem je da to nije hrvatski izraz za kantone, ne znam koliko puta vam vam se treba da ponovi : županija je administrativna jedinica u Hrvatskoj , županija nije hrvatska rijec za kanton !
Dobro, imaš primjedbe semantičke prirode. Usput, postoje župe i županije. Malo to izguglaj.
Pa i šehid nije riječ iz bosanskog jezika. Valjda se i na bosanskom jeziku kaže poginuli ili pali branitelj ili tako nešto. Otkud šehida...nismo u Siriji ili Iraku
Nego, kad si već tu, kako onda glasi hrvatska riječ za kanton? Imaš li prijedlog, osim što negiraš izraz županija.
Hafis

#1182 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Hafis »

Zajebano je kada ti drugi počnu određivati kako se što pravilno izgovara na tvom jeziku. A nije ni svoj jezik standardizirao...niti će uskoro.
decembar2017

#1183 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by decembar2017 »

Hafis wrote:
decembar2017 wrote:
Hafis wrote: Pa i šehid je vjerski termin pa je ušao u zakone.

Dobro, imaš primjedbe semantičke prirode. Usput, postoje župe i županije. Malo to izguglaj.
Pa i šehid nije riječ iz bosanskog jezika. Valjda se i na bosanskom jeziku kaže poginuli ili pali branitelj ili tako nešto. Otkud šehida...nismo u Siriji ili Iraku
Nego, kad si već tu, kako onda glasi hrvatska riječ za kanton? Imaš li prijedlog, osim što negiraš izraz županija.
postoje župe ali to nema veze sa neustavnim koristenjem naziva županija umjesto kantona.

Vec sam ranije objasnio:

županija je naustavan izraz
županija nema istorijsko znacenje jer nikada nije postojala administrativna jedinca sa takvim nazivom u Bosni i Hercegovini.
županija nije hrvatska rijec za kanton, jer da jeste koristili bi i u slucaju Svicarske a to ne rade. Prije par mjeseci je na HVT ( zvanicnoj drzavnoj TV Hrvatske ) bio intervju sa ambasadorom Hr u Svicarskoj i on je najmanje 5-6 puta koristio izraz kanton a nije ni jednom "prevodio " na hrvatski koristeci izraz županija.
I na kraju sam otac nacije je potpisao da je kanton, mozes se njemu zaliti sto nije vec tada izmislio neku hrvatsku rijec za kanton, prosla maca sa kolacima i zato je ustavni sud i donio presudu da je koristenje tog izraza neustavno.

A koja je hr rijec trebao si pitati krivoustog Franceka...cekaj pa on je potpisao da je kanton :D
Last edited by decembar2017 on 05/06/2018 15:54, edited 1 time in total.
spreca

#1184 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by spreca »

Hafis wrote: Nego, kad si već tu, kako onda glasi hrvatska riječ za kanton? Imaš li prijedlog, osim što negiraš izraz županija.
Srez,Kotar ,Gubernija :mrgreen:....a za vas je najbolje Parohija :lol:
Hafis

#1185 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Hafis »

decembar2017 wrote:
Hafis wrote:
decembar2017 wrote:
postoje župe ali to nema veze sa neustavnim koristenjem naziva županija umjesto kantona.

Vec sam ranije objasnio:

županija nema istorijsko znacenje jer nikada nije postojala administrativna jedinca sa takvim nazivom u Bosni i Hercegovini.
županija nije hrvatska rijec za kanton, jer da jeste koristili bi i u slucaju Svicarske a to ne rade. Prije par mjeseci je na HVT ( zvanicnoj drzavnoj TV Hrvatske ) bio intervju sa ambasadorom Hr u Svicarskoj i on je najmanje 5-6 puta koristio izraz kanton a nije ni jednom "prevodio " na hrvatski koristeci izraz županija.
I na kraju sam otac nacije je potpisao da je kanton, mozes se njemu zaliti sto nije vec tada izmislio neku hrvatsku rijec za kanton, prosla maca sa kolacima i zato je ustavni sud i donio presudu da je koristenje tog izraza neustavno. Francek potpisao da je kanton :D
Ako ćemo mac na konac, riječ šehid nije uopće bosanska riječ za poginulog pripadnika ABiH pa se opet koristi za sve njene pale pripadnike. klasični islamski religijski izraz i opet nitko zbog tog ne pravi nikakve probleme, niti dijeli savjete po tom pitanju.
Ako jedan BiH konstitutivni narod želi ali i koristi jedan izraz za koji smatra da je približan njegovom jeziku, tko to ima pravo da mu osporava jezičnu ispravnost tog naziva? Nebitno je što Švicarci koriste i kako se jedan Hr ambasador izrazio.
Za uvođenje tog izraza nije uopće ni potrebna neka posebna procedura izmjene ustava FbIh, i da ima dobre volje sve bi se obavilo za 5 minuta.
Ali, kao što kažeš, Franjo je potpisao i nema više takac-makac, prošla maca s kolačima. Kako god, izraz se u nekim županijama ustalio i teško će ga biti izbaciti iz upotrebe. Kod jezika ne pomažu nikakve sudske presude .
Alfons Kauders

#1186 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Alfons Kauders »

Hajde, odluci se, ocemo postovat odluke ustavnog ili ne?

Eto ti zupanija, daj izbor delegata u domove naroda

Nije ti ovo pijaca mladicu
Hafis

#1187 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Hafis »

Alfons Kauders wrote:Hajde, odluci se, ocemo postovat odluke ustavnog ili ne?

Eh. Jebat ga, samo se obostranim popuštanjem dolazi do cilja.
Onda idemo na kompromis: : Svakako ide neminovna izmjena izbornog zakona, a vi se i dalje imate pravo ljutititi što mi koristimo izraz ''županija''.
I svi sretni :)
Alfons Kauders

#1188 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Alfons Kauders »

Hafis wrote:

Onda idemo na kompromis: : Svakako ide neminovna izmjena izbornog zakona, a vi se i dalje imate pravo ljutititi što mi koristimo izraz ''županija''.
Posto pipun?
Maraschino

#1189 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Maraschino »

Hafis wrote:

Zar tako razmisljaju i rade nosioci europskiH vrijednosti?
vernes81

#1190 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by vernes81 »

Novak20 wrote:
vernes81 wrote:
Novak20 wrote:Nekako mi uhu bliže županija nego riječ kanton izvedena iz francuskog. Brkam ga sa kantun. :D

Uglavnom ovakve stvari su po meni glupe da se oko njih gubi vrijeme.
Koga boli ku... sta je tebi uhu blize imas presudu i cao.
Furate uzp obiljezja gdje god mozete, vartu okacite tamo gdje ce donijeti pare iz budzeta i to bude stidno.
A Bosnjo na utakmici mase i vartom i ljiljanima, a koliko znam vartu smo zajednicki usvojili.
Evo ko nadje u mjestima gdje su Hrvati vecinski ili ravnopravni da neko ima kuci vartu zastavu ja cu u po Starog Viteza okaciti sahovnicu.
Zato mojne mi supljirati molim te, lafo ti objektivan ti realan. Jarane svrbi supak od tvoje price.
Varta stoji gdje treba biti po Zakonu. Većina ne zna ni kako se ispravno postavlja u vertikali.

Ja u kući nemam ni jednu zastavu, nisam je nikad imao. Koji će mi k.... ? Da glumim patriotu dok potkradam državu ?
Prvu si recenicu slagao(hrvatske skole).
Hajmo dalje, drugo nema veze sa zivotom a kamoli sa postom (npr. ja: mlijeko je bjelo. ti: hmm... krava ima 4 noge).
Trece ovisi gdje zivis, ako si u Tuzli normala da nemas,
a ako si negdje na teritoriji rahmetli HRHB kuca ti je uredjena ko da Kasparov u njoj zivi (da se ne lazemo).
I zadnje, vi ne potkradate drzavu (mislim potkradate ali vam to ne zamjerim), vi je rusite.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#1191 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by PreWiBa »

Hafis wrote:
Ako ćemo mac na konac, riječ šehid nije uopće bosanska riječ za poginulog pripadnika ABiH pa se opet koristi za sve njene pale pripadnike. klasični islamski religijski izraz i opet nitko zbog tog ne pravi nikakve probleme, niti dijeli savjete po tom pitanju.
Ako jedan BiH konstitutivni narod želi ali i koristi jedan izraz za koji smatra da je približan njegovom jeziku, tko to ima pravo da mu osporava jezičnu ispravnost tog naziva? Nebitno je što Švicarci koriste i kako se jedan Hr ambasador izrazio.
Za uvođenje tog izraza nije uopće ni potrebna neka posebna procedura izmjene ustava FbIh, i da ima dobre volje sve bi se obavilo za 5 minuta.
Ali, kao što kažeš, Franjo je potpisao i nema više takac-makac, prošla maca s kolačima. Kako god, izraz se u nekim županijama ustalio i teško će ga biti izbaciti iz upotrebe. Kod jezika ne pomažu nikakve sudske presude .
Evo mog prijedloga kompromisa: Mi županija primimo a vi više skinite onu zastavu HB-a u ZHK i K10. Po meni ne morate ni skinut šahovnicu, može da bude npr. ko u BPK, ali je ova sadašnja bivše HB jednostavno za mene čista provokacija. A uz to bi vas i da K10 više ne nazivate "Hercegbosanskom".
bh.tornjak

#1192 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by bh.tornjak »

Hafis wrote:
Nego, kad si već tu, kako onda glasi hrvatska riječ za kanton? Imaš li prijedlog, osim što negiraš izraz županija.[/quote]

ja bih rekao "kotar".

ili je i to "pozajmljena" rijec...ali mi zvuci nekako prirodnije
Mirza007

#1193 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Mirza007 »

bh.tornjak wrote:
Hafis wrote:

ja bih rekao "kotar".

ili je i to "pozajmljena" rijec...ali mi zvuci nekako prirodnije[/quote]
Da skratimo muku. Evo sta kaze nas prijatelj gosp. Google:
Engleski: Hrvatski
- canton -kanton
ili ce biti da (G)uznik zna bolje.
decembar2017

#1194 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by decembar2017 »

Hafis wrote:
decembar2017 wrote:
Hafis wrote:

Vec sam ranije objasnio:

I na kraju sam otac nacije je potpisao da je kanton, mozes se njemu zaliti sto nije vec tada izmislio neku hrvatsku rijec za kanton, prosla maca sa kolacima i zato je ustavni sud i donio presudu da je koristenje tog izraza neustavno. Francek potpisao da je kanton :D
Ej moj afise , pa ti nisi ni na nivou prasinara, ti si bio za krampe i kopanje septickih jama , pusku dati tebi u ruke bi bilo opasnije za ostale UZP-ovce nego za neprijatelja kakav intelektualni nivo pokazujes :lol:

da krenemo:

Rijec šehid je univerzalna rijec koju muslimani koriste sirom svijeta , kao sto su npr Selam Alejkum, dzennet i sl i koriste se samo za borce muslimanske ispovjesti tako da nije istina da se koristi za sve pale pripadnike, zato se uvijek sluzbeno koristi termin sehid/ poginuli borac npr Student čiji je roditelj šehid / poginuli borac
http://www.ff.unsa.ba/files/16_17/nirma ... i_2017.pdf

Za razliku od toga , kao sto sam vec nekoliko puta objasnio, rijec županija nema istorijsko znacenje jer se nikada nije koristila u Bosni i Hercegovini za administrativnu jedinicu, protiv Ustava je i nema veze sa hrvatskim jezikom jer županijama nije hrvatska rijec za kanton. Ima jedino veze sa hrvatskom jer je tu ime za teritorijalnu jedinicu i jedino se tu i koristi. I zato se i sluzbeno u Svicarskoj koristi na hrvatskom jeziku kanton a ne županija.

I glupost je pitati koja je hrvatska rijec za kanton jer takve nema, kao sto nema za srez ili entitet, kanton je kanton, srez je srez , entiet je entitet.

I sta se naviklo u nekim kantonima nema veze jer su navikli da i praljka i ostalu ekipu da zovu guznici a oni obicni ratni zlocinci.

Nije ni cudo da te je raja provalila da si kupio diplomu , sta cec, negativna kombinacija gena i clanske knjize hdz-a izlazi na vidjelo :D
Novak20

#1195 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

Nema čovjek vremena da se bavi porijeklom riječi, značenju, razvoju i prisvajanju ali riječ župan i županija nisu nepoznati u S/B/H.

http://www.anubih.ba/godisnjak/god45/Godisnjak45-10.pdf

Povelja kralja Tvrtka I Kotromanića Dubrovniku*
(Žrnovnice, 10. april 1378 – Trstivnica, 17. juni 1378)

.....I nakon svega ovog obeća [26] kraljevstvo mi s bogodarovanom mi kraljevstva
mi materom, gospođom kira Jelenom i sgospođom kraljicom kira Dorotejom i s izabranom
vlastelom kraljevstva mi, [27] a tu biše pri kraljevstvu mi vlastela: župan Branko Pribinić, dvorski
Vukosav Stefković, Dobrašin Stefanović, vojvoda Vlatko Vuković, knez Vukašin [28] Milatović,
knez Priboje Mastnović, župan Bjeljak Sanković, stavilac Tvrtko Vlađević, Vukac Vladisalić. I tako
obećavamo da bude među kraljev[29]stvom mi i među gradom Dubrovnikom i njegovom vlastelom
vjerna i svesrdačna ljubav, kakvu su imali s njim praroditelji i roditelji kraljevstva mi gospoda
srpska [30] i bosanska.
Alfons Kauders

#1196 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Alfons Kauders »

Novak20 wrote:Nema čovjek vremena da se bavi porijeklom riječi, značenju, razvoju i prisvajanju ali riječ župan i županija nisu nepoznati u S/B/H.

.....I nakon svega ovog obeća [26] kraljevstvo mi s bogodarovanom mi kraljevstva
mi materom, gospođom kira Jelenom i sgospođom kraljicom kira Dorotejom i s izabranom
vlastelom kraljevstva mi, [27] a tu biše pri kraljevstvu mi vlastela: župan Branko Pribinić, dvorski
Vukosav Stefković, Dobrašin Stefanović, vojvoda Vlatko Vuković, knez Vukašin [28] Milatović,
knez Priboje Mastnović, župan Bjeljak Sanković, stavilac Tvrtko Vlađević, Vukac Vladisalić. I tako
obećavamo da bude među kraljev[29]stvom mi i među gradom Dubrovnikom i njegovom vlastelom
vjerna i svesrdačna ljubav, kakvu su imali s njim praroditelji i roditelji kraljevstva mi gospoda
srpska [30] i bosanska.
Po ko zna koji put, BiH je sekularna drzava.

Nema emirata, dzemata, zupanija, metohija.

Nema niti ce biti dok se ja ista pitam. :D
decembar2017

#1197 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by decembar2017 »

Novak20 wrote:Nema čovjek vremena da se bavi porijeklom riječi, značenju, razvoju i prisvajanju ali riječ župan i županija nisu nepoznati u S/B/H.

srpska [30] i bosanska.

Znaci uvodimo teritorijalne jedinice iz srednjeg vijeka ??? Znaci pasaluci u Bosni, na madjarskom po Slavoniji a na italijanskom po Istri i Dalmaciji a njemacki po Zagrebu....ili to ide samo onako kako majorizarni hoce ?

I vidim da se trazi mijenje Ustava da bi se ubacio naziv koji je protiv Ustava , pa kada bi se vec mijenjao da li ste za to da se ubaci i da su katolici u BiH manjina a ne narod ?? Moze li to da bude kompromis ili je mijenjanje samo kako i kada ejropljani to zele ?
Novak20

#1198 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

Alfons Kauders wrote:

Očito brkaš vjersku sa državnom organizacijom. :D Srednjovjekovni župani nisu bili vjerski službenici nego vlastela. Ali nebitno u odnosu na veće probleme koje imamo.

Župa(župnik) - dekanat - biskupija/nadbiskupija

MZ - općina - kanton (premijer)/županija (župan) - F BiH
Novak20

#1199 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

decembar2017 wrote:

Znaci uvodimo teritorijalne jedinice iz srednjeg vijeka ??? Znaci pasaluci u Bosni, na madjarskom po Slavoniji a na italijanskom po Istri i Dalmaciji a njemacki po Zagrebu....ili to ide samo onako kako majorizarni hoce ?

I vidim da se trazi mijenje Ustava da bi se ubacio naziv koji je protiv Ustava , pa kada bi se vec mijenjao da li ste za to da se ubaci i da su katolici u BiH manjina a ne narod ?? Moze li to da bude kompromis ili je mijenjanje samo kako i kada ejropljani to zele ?
:lol: :lol:

Ovo je bilo samo za one koji tvrde da je u Bosni nepoznat naziv župan. Pa i Bosna nije samo Bosna nego je i Hercegovina koja je ime dobila po srednjovjekovnoj plemićkoj tituli u Germana.

Ne treba promjena ustava nego samo prijevod na Hrvatski. Ko hoće da kaže kanton, nije problem. Isto važi za županiju. :D
Alfons Kauders

#1200 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Alfons Kauders »

Novak20 wrote:
Alfons Kauders wrote:

Očito brkaš vjersku sa državnom organizacijom. :D Srednjovjekovni župani nisu bili vjerski službenici nego vlastela. Ali nebitno u odnosu na veće probleme koje imamo.

Župa(župnik) - dekanat - biskupija/nadbiskupija

MZ - općina - kanton (premijer)/županija (župan) - F BiH
Zupan Islam ef. Efendic

Zvuci ok...
Post Reply