Point. wrote:tututuuuu wrote:
Pa lazes eto sta. Prvo kazes da mijesas, pa ne mijesas je ko biva znas vrlo dobro, pa opet sad mijesas. Pa odluci se vec jednom, Allaha ti. Kad te neko pita kojim jezikom govoris, sta im odgovoris?
Govoris o nepismenosti, ali mjesas rijeci iz dva jezika, znaci ne pricas ni jedan korektno. Zar nije veca nepismenost i zatucanost kad Ante kaze, tamo sa druge strane Neretve zive ljudi tamnije puti i nikad nisam bio tamo? To je veci problem nego kad neko naruci jebeni cevap sa mekim ili tvrdim c.
Ti kad si rekao mijesas, rekao si "tip koji danas kaze tisuca a sutra hiljada", to je mijesanje. a ne govoriti tisuca i ne znam, paradjz ili da sad odjednom pocnem govoriti zrakomlat?

. kazem da pricam hrvatskim, sto ne znaci da pricam cistim hrvatskim kao iz rjecnika. To nije nepismenost, to je stvar izbora, jer sam se jednostavno naucio reci tisuca a naucio sam se reci i paradjz. Dok reci "gospodza je cisto nepismenost.
A kad bi uzeli Bosnjake na taj primjer sta bi tek onda ispalo... Daidza, amidza, aksam... To su bosanske rijeci? Pa nije po bosanskom ni opstina vec opcina pa oet vecina govori opstina. Neki kazu opcina a opet kazu i skupstina. Ja stvarno ne razumijem u cemu je problem, i to nema veze s laganjem. Ti si za "mijesanje" rekao kad osoba kaze danas jedno a sutra drugo za istu stvar, a ja o tome nisam uopce ni govorio.