Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
drug_profi

#1176 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by drug_profi »

Moze li neko dati update kakav je put od Mostara do Stoca? Ja odavno nisam tuda, a znam da je bio sav u rupama.
So What!

#1177 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

Logovan wrote:Koliki je postotak završenih radova Stolac-Neum?
Otprilike od 35% do 40%.

Zeleno - cesta u izgradnji
Plavo - tunel u izgradnji
Crveno - završena cesta
Crno - cesta u tenderskoj proceduri
Crveno (Isprekidana linija) - cesta je u procesu eksproprijacije

Image
So What!

#1178 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

Izgradnja treće pod-dionice rekonstrukcije magistralne ceste M-18 na prijevoju Karaula - 26. 03. 2019.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
So What!

#1179 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#1180 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by mk ultra »

drug_profi wrote:Moze li neko dati update kakav je put od Mostara do Stoca? Ja odavno nisam tuda, a znam da je bio sav u rupama.
Nije toliko los put, gori je capljina stolac
Logovan

#1181 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Logovan »

So What! wrote: Otprilike od 35% do 40%.

Crveno - završena cesta

Image
Otprilike koliko sam i mislio. Super. Hvala. :thumbup: Valjda završe tokom naredne godine.
Gray

#1182 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Gray »

mk ultra wrote:
drug_profi wrote:Moze li neko dati update kakav je put od Mostara do Stoca? Ja odavno nisam tuda, a znam da je bio sav u rupama.
Nije toliko los put, gori je capljina stolac

Meni je skroz dobar put, ima dijelova koje su prije par godina radili pa je i nov asfalt, a i ostatak je sasvim ok.
Haris.ba

#1183 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Haris.ba »

Zar neko iz Mostara ide na Čapljinu da bi stigao do Stoca? Onaj "novi put" je meni odličan.
drug_profi

#1184 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by drug_profi »

Haris.ba wrote:Zar neko iz Mostara ide na Čapljinu da bi stigao do Stoca? Onaj "novi put" je meni odličan.
A može se živjeti i u Čapljini, Gabeli, pa htjeti nekako u Stolac.
Haris.ba

#1185 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Haris.ba »

drug_profi wrote:
Haris.ba wrote:Zar neko iz Mostara ide na Čapljinu da bi stigao do Stoca? Onaj "novi put" je meni odličan.
A može se živjeti i u Čapljini, Gabeli, pa htjeti nekako u Stolac.
Napraviće to Dedo Pjanić.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#1186 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by mk ultra »

A sta ako imas posla i u capljini i u stocu :mrgreen:
Otkrijes tako raznorazne kozije puteve
Alfons Kauders

#1187 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Alfons Kauders »

So What! wrote:Izgradnja treće pod-dionice rekonstrukcije magistralne ceste M-18 na prijevoju Karaula - 26. 03. 2019.

Image
Ti meni ovdje reče da će ovo biti gotovo u februaru... :D Možda ako su fotografije iz oktobra, ali nisu. :D
So What!

#1188 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

Logovan wrote:Otprilike koliko sam i mislio. Super. Hvala. :thumbup: Valjda završe tokom naredne godine.
Iako najavljuju kraj sljedeće godine kao moguči period za završetak kompletne ceste, ja u to čisto sumnjam, pa im optimistično dajem 2022. kao godinu završetka.

S tim da će sve ove završene dionice moći biti privremeno priklljučene na postoječe kozije staze.

Ko ima vremena, nek pusti sebi ovaj video, stavi ga na x2 i uživa u prelijepom krajoliku i mreži najlošijih cesta u državi.

Snimak je napravljen krajem decembra prošle godine, snimljen je Garmin dashcamom i uključuje mnoštvo popratnih podataka te obuhvata najlošije vrijeme, kišu, snijeg i maglu, kao i najgore scenarije poput vožnja iza dva kamionu na visokom nagibu ili mimoilaženje sa više automobila.

Pored toga vidiljivi su i radovi na novoj trasi, negdje u brdima kao i gradilište tunela Žaba te je ovaj snimak odlična edukacija o tome, šta znači ova nova cesta od Neuma do Stolca.

Alfons Kauders wrote:Ti meni ovdje reče da će ovo biti gotovo u februaru... :D Možda ako su fotografije iz oktobra, ali nisu. :D
Rekao sam ti da je rok u februaru, nisam garantovao da će do tada biti završeno. Novi rok je juni, pisao sam na temi ranije o tome.
Porodice Foht

#1189 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Porodice Foht »

So What! wrote:
Logovan wrote:Koliki je postotak završenih radova Stolac-Neum?
Otprilike od 35% do 40%.

Crveno - završena cesta

Image
Ima li rok za ove radove u zelenoj boji?

Nikad se nisam vozio tamo a kako vidim kad se zavrsi ovo u zelenoj boji najgori dio se izbjegava. To se vidi po ovoj krivudavoj staroj cesti.
Kako smo aljkavi i to bi moglo biti dovoljno dok se sve ne zavrsi. Zato me zanima ima li neki rok za ovo zapoceto.
So What!

#1190 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

Porodice Foht wrote:
Ima li rok za ove radove u zelenoj boji?

Nikad se nisam vozio tamo a kako vidim kad se zavrsi ovo u zelenoj boji najgori dio se izbjegava. To se vidi po ovoj krivudavoj staroj cesti.
Kako smo aljkavi i to bi moglo biti dovoljno dok se sve ne zavrsi. Zato me zanima ima li neki rok za ovo zapoceto.
Cesta je bila već jednom započeta, izgrađeno je nekih pet kilometara i presvučeno prvim slojem asfalta te su započeti radovi dalje i tu je iz nekog razloga sve stalo.

Tih pet kilometara od Babinog Dola do Neuma je pušteno tako sa jednim slojem asfalta i sada kada se to počelo ponovo raditi, LOT 1, uključuje završetak asfaltiranja tih pet kilometara, zatim izgradnju ceste prema brijegu Oštrovac i izgradnju tunela kroz isti (L=190m), a posao je dobio Integral Inžinjering.

Tabla kaže da su radovi započeli u februaru 2018. godine, a rok je bio 10 mjeseci, te su sve prilike da će taj posao biti završen krajem aprila ove godine.

Image

LOT 2, uključuje izgradnju ceste podnožjem planine Žaba, gdje se postepeno penje do mjesta Broćanac, a radove izvodi JP HP Investing i Putovi d.o.o. Grude.

Na ovoj dionici su radovi započeli krajem marta 2018. godine, a rok je otprilike bio sličan, oko 10 mjeseci ili 300 dana kao piše na tabli i biće vjerovatno završen do početka maja ove godine.

Dakle već početkom turističke sezone u ovoj godini, ova ceste će se moći koristiti, s obzirom da će kod Broćanca biti spojena na trenutni put prema Neumu, što znači, nekih dvanaest kilometara ugodne vožnje, nakon vratolomija preko krša u neumskom zaleđu.

Image

Ako si primjetio na mapi, između dvije zelene linije, postoji kratki dio na kojem se još uvijek ništa ne radi niti je raspisan tender, jer se još uvijek obavlja eksproprijacija ilitiga izuzimanje zemljišta.

Druga zelena i plava linija predstavljaju izgradnju tunela Žaba (L=975m) i pristupnih cesta s dvije strane tunela. Radove izvodi Euro-Asfalt, gradilište je otvoreno u novembru prošle godine, a rok za izvođenje radova je 24 mjeseca, što znači da ćemo se malo načekati za taj krivudavi dio.

Image
Alfons Kauders

#1191 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Alfons Kauders »

So What! wrote:
Alfons Kauders wrote:Ti meni ovdje reče da će ovo biti gotovo u februaru... :D Možda ako su fotografije iz oktobra, ali nisu. :D
Rekao sam ti da je rok u februaru, nisam garantovao da će do tada biti završeno. Novi rok je juni, pisao sam na temi ranije o tome.
Nema frke, eto mene opet u junu da napomenem da nije gotovo... Jer neće biti gotovo ni tad :D
drug_profi

#1192 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by drug_profi »

Porodice Foht wrote: Ima li rok za ove radove u zelenoj boji?

Ja sam se vozio cesto i ovaj krivudavi dio kojeg tunel Žaba rješava uopšte nije najgori. Tu je riječ o širokoj cesti sa solidnim asfaltom i branicima na rubovima. U stvari je najteži i najgori dio postojeće ceste ovaj koji prethodi Hutovu i ovaj dio kraj Broćanca. Uska krivudava cesta sa losim kolovozom. E sad će dobar dio toga biti rješen već ove godine. Ne znam kakav je ovaj dio od Cerovice prema Stocu posto sam uglavnom dolazio preko R426 do Cerovice. Zanimalo bi me nečije iskustvo ako je svježije.
doktor78

#1193 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by doktor78 »

Alfons Kauders wrote:
So What! wrote:
Nema frke, eto mene opet u junu da napomenem da nije gotovo... Jer neće biti gotovo ni tad :D
Ovo, kako izgleda meni kao laiku, neće biti gotovo do lokalnih izbora 2020. :roll:
So What!

#1194 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

Alfons Kauders wrote:Nema frke, eto mene opet u junu da napomenem da nije gotovo... Jer neće biti gotovo ni tad :D
Da istaknem, ja ne garantujem ni za juni, ni za kraj 2019. ni za kraj 2020., to uopšte nije u mom domenu, nit ja mogu garantovati za tako nešto.

Mene nemaš šta napominjati, kao što vidiš odlično sam upoznat sa situacijom na terenu, iskreno jedan od razloga, zbog kojeg jedva čekam da se ovo što prije završi je samo da ne budeš dosadan više ovoliko, ali ko da gledam, da ćeš se uhvatiti već nečeg drugog. :D
Porodice Foht

#1195 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Porodice Foht »

So What! wrote:
Alfons Kauders wrote:Nema frke, eto mene opet u junu da napomenem da nije gotovo... Jer neće biti gotovo ni tad :D
Da istaknem, ja ne garantujem ni za juni, ni za kraj 2019. ni za kraj 2020., to uopšte nije u mom domenu, nit ja mogu garantovati za tako nešto.

Mene nemaš šta napominjati, kao što vidiš odlično sam upoznat sa situacijom na terenu, iskreno jedan od razloga, zbog kojeg jedva čekam da se ovo što prije završi je samo da ne budeš dosadan više ovoliko, ali ko da gledam, da ćeš se uhvatiti već nečeg drugog. :D
Dobro si ti objasnio jer ja nemam pojma o tom dijelu BiH upravo zbog putne komunikacije. Bio samo u Stocu.
Veliki ce posao biti obavljen vec ove godine kad samo vidim koliko se ruzne ceste izbjegava od Neuma do negdje sredine puta prema Stocu.
Ovo je vrijedan pomak jer s trasom koja je u tenderskoj proceduri do kraja 2020 g. mozda bude 70% cijele ceste zavrseno sto zvuci nevjerovatno kakvi smo.
:thumbup:
sumirprimus

#1196 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by sumirprimus »

lijepi kinezi, ujutro osvanu, navece cesta legla :lol:
a eu nek se sipu.
lajkujMe

#1197 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by lajkujMe »

drug_profi wrote:
Porodice Foht wrote: Ima li rok za ove radove u zelenoj boji?

Ja sam se vozio cesto i ovaj krivudavi dio kojeg tunel Žaba rješava uopšte nije najgori. Tu je riječ o širokoj cesti sa solidnim asfaltom i branicima na rubovima. U stvari je najteži i najgori dio postojeće ceste ovaj koji prethodi Hutovu i ovaj dio kraj Broćanca. Uska krivudava cesta sa losim kolovozom. E sad će dobar dio toga biti rješen već ove godine. Ne znam kakav je ovaj dio od Cerovice prema Stocu posto sam uglavnom dolazio preko R426 do Cerovice. Zanimalo bi me nečije iskustvo ako je svježije.
Ja se vozio prosle godine u dva navrata. Nista bolje od ostatka puta, asfalt je u boljem stanju od ostalih dijelova puta ali je put uzi nema puno prosirenja i veoma je krivudav. I iskren da budem usamljen je put jer nema izmedju Stoca i Cerovina nista samo put i nista vise u oba navrata sam prosao put a da nisam sreo ni jedno auto, ni jednog covjeka pa cak ni jednu ovcu.
Seyfo

#1198 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Seyfo »

Kako ja vidim stvari, bar će nekretnine u Neumu vjerovatno malo poskupiti i povećat će se potražnja za njima. Vlasnici nekretnina imaju nadu u vidu svjetla na kraju tunela. Do sada su mogli samo sjediti i plakati, bar bih ja do sada sjedio i plakao na osnovu svega što sam u Neumu vidio.
Još jedna stvar, kad se uradi ova cesta, iz unutrašnjosti će se više ići na more (u Neum) preko vikenda, a na ljetovanje će se ići negdje drugo. Tako u Sloveniji npr, iz Ljubljane do Kopra začas, pa oni to i ne smatraju morem.
sumirprimus

#1199 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by sumirprimus »

sejfo dragi pa neum je i sad pun ljudi iz unutrasnjosti, i nista brze neces stid do neuma iz recimo gradacca il tesnja :D
Porodice Foht

#1200 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Porodice Foht »

sumirprimus wrote:sejfo dragi pa neum je i sad pun ljudi iz unutrasnjosti, i nista brze neces stid do neuma iz recimo gradacca il tesnja :D
Moja iskustva s GP Doljani petkom popodne i subotom ujutru su godinama losa pa ce ova obnovljena cesta gdje nema GP do obale biti vjerovatno malo brza. Jedino da sad svak navali tamo pa se i tu stvore kolone.
Post Reply