Sloboda govora

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
biscanka2

#1176 Re: Sloboda govora

Post by biscanka2 »

Muhamed Đakmić wrote:Ponukan likom i djelom Lejle Čolak i cijelim razvojem one njene teme, odlučih da otvorim malo općenitiju temu sa nadom da se neće držati Lejle Čolak niti same vjere ili ateizma.

Dakle, šta je danas sloboda govora? Zapravo, na otvaranje teme me ponukao ovaj post, jer mislim da mu je posvećeno premalo pažnje, a smatram jako dobro secirao neke stvari:
Lakat Jebić wrote:

sloboda govora je tu da ispuni određenu svrhu. nije data i garantovana tek tako. a kao i svaka sloboda, o ova mora biti ograničena. jer ne postoji apsolutna sloboda. apsolutna sloboda je anarhija. anarhija znaci vladavinu zakona jačeg. to znači prirodno stanje. ako pristajes na prirodno stanje, ponistavas sve ono sto drustveni ugovor jeste, jer on sklopljen da se ne bi zivjelo u priodnom stanju. to su osnovni postulati zapadne moderne liberalne ustavne drzave i vladavine prava. od hobsa preko monteskjea na ovamo.

edit: a upravo ovi nazor liberali unistavaju slobodu govora. jer jedno od najvecih dostignuca civilizacije, slobodu govora, za koju su ljudi prolili litre i litre krvi, derogiraju i omalovazavaju svodeci je na mogucnost nekog bosnjackog billa mahara da se na federalnoj obuce ko hodza i psuje boga.
U zemlji (ex Jugoslavija pa i Balkan) gdje je decenijama komunizam vladao,sto znaci i uskracenost slobode govora bila, za ocekivati je
da ce mnogi u toj slobodi pretjerati ili je zloupotrijebiti . :cry:
Zemljama koje sad u slobodi govora "uzivaju" potrebna je jedna vrsta da kazem intergracije,sto znaci ako cemo se prema zapadu
orijentirati onda se u taj sistem moramo intergrirati.
Intergracija je duza vremenska procedura koju mora i drzavni sistem podrzavati to jest u slucajevima zloupotrebe odredjene sankcije
sprovoditi ( kao na primjer moderatori ovog naseg foruma :roll: koji do duse dosta toga i propuste :mrgreen: ).
Zivim decenijama u demokratskoj zemlji zapada gdje se ova drustvene vrijednost cuva ali zloupotrebe,pogotovo odkad elektronske medije
imamo se cesto pojavljuju ali procedure sankcioniranja ne zaostaju. Ako pratimo u raznim medijima mozemo vidjeti da se sa odbranom ovih vrijednosti bave pravna i drustvena tijela i to ne samo u Njemackoj gdje i zivim nego i na evropskom nivou.
Moje misljenje - sloboda govora kao i demokratija su drustvene vrijednosti za koje se svakodnevno boriti moramo ako nista a ono radi nase
djece jer ono sto im ostavimo to ce i naslijediti a ako ih naucimo i njegovati i dogradjivati.
MyTao

#1177 Re: Sloboda govora

Post by MyTao »

oxymoron je to da se sloboda govora moze zloupotrebiti.
walk_M-A-N

#1178 Re: Sloboda govora

Post by walk_M-A-N »

Gdje je nestala tema o koncertu Merlina? Zar to što drugi Dino plati Klixu podršku u člancima znači da treba brisati temu na forumu!?
Znači čim neko plati, ključaj ili briši temu gdje postoji interes, a neka ljudi laprdaju tamo gdje se još nije našao neko da plati.
Znam da je bilo za pedere, sada za koncert i ko zna koliko još.
hAZNADAR

#1179 Re: Sloboda govora

Post by hAZNADAR »

trener-profesionalac wrote:zanimljiv je stepen slobode govora ovih kao lejla sto kazu islam je najgora religija,treba ih protjerati i zabraniti i svu mrznju prema islamu izgovaraju,pisu i govore.
eh kada oni dodzu na red da im neko kaze da su njagori da im prijeti eh onda nije sloboda govora.komunjare i ateisti..
U principu preslikan model slobode govora koji vlada u svijetu.

A to je sljedece:

Ako kritikujes osobe druge rase - onda si rasista.
Ako kritikujes izraelsku politiku - onda si nacista i antisemit.
Ako kritikujes homoseksualce - onda si homofob.
Ako kritikujes krscanstvo - onda si islamski terorista.

Ako kritikujes islam - onda je to sloboda govora, pamet, kultura,...

A sto se tice Lejle - na njenoj sam strani i ima pravo reci sto hoce bez ovolike medijske stigmatizacije. Ali se usput i mora priznati da nije narocito pametna. Sto sve zajedno nije vrijedno ovolike hajke.
Connaisseur Karlin

#1180 Re: Sloboda govora

Post by Connaisseur Karlin »

hAZNADAR wrote:
trener-profesionalac wrote:zanimljiv je stepen slobode govora ovih kao lejla sto kazu islam je najgora religija,treba ih protjerati i zabraniti i svu mrznju prema islamu izgovaraju,pisu i govore.
eh kada oni dodzu na red da im neko kaze da su njagori da im prijeti eh onda nije sloboda govora.komunjare i ateisti..

A to je sljedece:

A sto se tice Lejle - na njenoj sam strani i ima pravo reci sto hoce bez ovolike medijske stigmatizacije. Ali se usput i mora priznati da nije narocito pametna. Sto sve zajedno nije vrijedno ovolike hajke.
tad si na forum islamofob,mrzitlej Bosnjaka i sl. ;-)
kakavdanakneiskustvu

#1181 Re: Sloboda govora

Post by kakavdanakneiskustvu »

Connaisseur Karlin wrote:
hAZNADAR wrote:

A to je sljedece:

tad si na forum islamofob,mrzitlej Bosnjaka i sl. ;-)

da,bas tako
apsidejzi

#1182 Re: Sloboda govora

Post by apsidejzi »

Vezano za Konakovica i sva desavanja u vezi njega, imam jedan komentar vezan za ovu temu. Citam clanak na kliksu i ne mogu vjerovati svojim ocima sta citam. Znaci, haj kontam poziciju da je Konakovic odlucio da ode iz stranke i da oni sad ko biva pokusavaju da ga smjene. Haj, ko biva i kontam zasto to rade. Al da procitam sljedeci pasos sa linka ispod... za mene je strasno. Mislim, jednoumlje i nedostatak slobode govora su necuveni:

"Također, donesena je odluka o pokretanju procedure isključenja iz stranke Kemala Ademovića, Mirze Selimbegovića i Elvedina Okerića, kao i Nermina Muzura i Tarika Stambolića, kadra koji je podržao Konakovića."

https://www.klix.ba/vijesti/bih/sda-pok ... /180214114

Shvati ovo, bemti slobodu. Ne znam ko su ovi nabrojani ljudi ali ko god da su, ovo nije normalno da se iskljucuju iz stranke samo zato sto imaju drugacije misljenje. Tako sam stekao utisak na osnovu ovog clanka, al opet nikad ne mozes biti 100% siguran da se novinari nisu poigrali sa rijecima i napravili da tako izgleda. Ako su ovi ljudi iskljuceni samo zato sto drugacije razmisljaju, onda ja zaista ne mogu a da ne pomislim kako je rijec o primitivnom mentalitetu. Zaista primitivno...
piupiu

#1183 Re: Sloboda govora

Post by piupiu »

Zakuhalo se....
Sanjarko

#1184 Re: Sloboda govora

Post by Sanjarko »

MyTao wrote:oxymoron je to da se sloboda govora moze zloupotrebiti.
Hitler.
Sanjarko

#1185 Re: Sloboda govora

Post by Sanjarko »

apsidejzi wrote:Vezano za Konakovica i sva desavanja u vezi njega, imam jedan komentar vezan za ovu temu. Citam clanak na kliksu i ne mogu vjerovati svojim ocima sta citam. Znaci, haj kontam poziciju da je Konakovic odlucio da ode iz stranke i da oni sad ko biva pokusavaju da ga smjene. Haj, ko biva i kontam zasto to rade. Al da procitam sljedeci pasos sa linka ispod... za mene je strasno. Mislim, jednoumlje i nedostatak slobode govora su necuveni:

"Također, donesena je odluka o pokretanju procedure isključenja iz stranke Kemala Ademovića, Mirze Selimbegovića i Elvedina Okerića, kao i Nermina Muzura i Tarika Stambolića, kadra koji je podržao Konakovića."

https://www.klix.ba/vijesti/bih/sda-pok ... /180214114

Shvati ovo, bemti slobodu. Ne znam ko su ovi nabrojani ljudi ali ko god da su, ovo nije normalno da se iskljucuju iz stranke samo zato sto imaju drugacije misljenje. Tako sam stekao utisak na osnovu ovog clanka, al opet nikad ne mozes biti 100% siguran da se novinari nisu poigrali sa rijecima i napravili da tako izgleda. Ako su ovi ljudi iskljuceni samo zato sto drugacije razmisljaju, onda ja zaista ne mogu a da ne pomislim kako je rijec o primitivnom mentalitetu. Zaista primitivno...
Pa upravu si donekle. Ali danas je na snazi kapitalizam a ovi svi navedeni su na platnoj listi stranke i samim tim ih ima pravo stranka da ih iskljuci, tj. da ih ne placa dalje. Ima vjerovatno pravo i po ugovoru, tj. pristupu u stranki prihvacanjem njenog statuta, jer ko zna sta u statutu stranke pise a ovi su to prihvatili kada su se u nju uclanjivali.
Post Reply