U zemlji (ex Jugoslavija pa i Balkan) gdje je decenijama komunizam vladao,sto znaci i uskracenost slobode govora bila, za ocekivati jeMuhamed Đakmić wrote:Ponukan likom i djelom Lejle Čolak i cijelim razvojem one njene teme, odlučih da otvorim malo općenitiju temu sa nadom da se neće držati Lejle Čolak niti same vjere ili ateizma.
Dakle, šta je danas sloboda govora? Zapravo, na otvaranje teme me ponukao ovaj post, jer mislim da mu je posvećeno premalo pažnje, a smatram jako dobro secirao neke stvari:
Lakat Jebić wrote:
sloboda govora je tu da ispuni određenu svrhu. nije data i garantovana tek tako. a kao i svaka sloboda, o ova mora biti ograničena. jer ne postoji apsolutna sloboda. apsolutna sloboda je anarhija. anarhija znaci vladavinu zakona jačeg. to znači prirodno stanje. ako pristajes na prirodno stanje, ponistavas sve ono sto drustveni ugovor jeste, jer on sklopljen da se ne bi zivjelo u priodnom stanju. to su osnovni postulati zapadne moderne liberalne ustavne drzave i vladavine prava. od hobsa preko monteskjea na ovamo.
edit: a upravo ovi nazor liberali unistavaju slobodu govora. jer jedno od najvecih dostignuca civilizacije, slobodu govora, za koju su ljudi prolili litre i litre krvi, derogiraju i omalovazavaju svodeci je na mogucnost nekog bosnjackog billa mahara da se na federalnoj obuce ko hodza i psuje boga.
da ce mnogi u toj slobodi pretjerati ili je zloupotrijebiti .
Zemljama koje sad u slobodi govora "uzivaju" potrebna je jedna vrsta da kazem intergracije,sto znaci ako cemo se prema zapadu
orijentirati onda se u taj sistem moramo intergrirati.
Intergracija je duza vremenska procedura koju mora i drzavni sistem podrzavati to jest u slucajevima zloupotrebe odredjene sankcije
sprovoditi ( kao na primjer moderatori ovog naseg foruma
Zivim decenijama u demokratskoj zemlji zapada gdje se ova drustvene vrijednost cuva ali zloupotrebe,pogotovo odkad elektronske medije
imamo se cesto pojavljuju ali procedure sankcioniranja ne zaostaju. Ako pratimo u raznim medijima mozemo vidjeti da se sa odbranom ovih vrijednosti bave pravna i drustvena tijela i to ne samo u Njemackoj gdje i zivim nego i na evropskom nivou.
Moje misljenje - sloboda govora kao i demokratija su drustvene vrijednosti za koje se svakodnevno boriti moramo ako nista a ono radi nase
djece jer ono sto im ostavimo to ce i naslijediti a ako ih naucimo i njegovati i dogradjivati.