Brexit

Post Reply
stakasa

#1176 Re: Brexit

Post by stakasa »

bole1st wrote:Po logici stvari moze biti novi referendum cim se sprovede ovaj, sto znaci za jedno dvije godine, o ponovnom ulasku UK u EU.

U vezi Skotske, imaju pravo na nezavisnost i mogu ga iskoristiti kad god budu htjeli, to nije nikakva opasnost za UK. Ubjedljivi poraz iz 2014-te (samo 44% za nezavisnost) im jasno govori da treba da cekaju bar josh 10-tak godina.
Ne trebaju cekati toliko kada su se stvari ovako drasticno promjenile
hAZNADAR

#1177 Re: Brexit

Post by hAZNADAR »

Point. wrote:
emmir1 wrote:
Point. wrote:Postoji li ikakva sansa da ova incijativa koju je potpisalo vise o milion ljudi, utice na konacan rezultat?

Parlament mora razmatrati zahtjev ako ga potpiše 100 hiljada građana
Ma znam to, nego nego kontam milion je ozbiljna cifra, cak i za Britaniju da se zanemari. Postoji li sansa da se ponovi referendum?
Opet ostaje problem tog njihovog ostrvskog mentaliteta. Kako rece jedan danski politicar i analiticar jucer - mogu se uvijek vratiti u zajednicu ali da zaborave na prijasnje privilegije.
tututuuuu

#1178 Re: Brexit

Post by tututuuuu »

pici wrote:
tututuuuu wrote:
Point. wrote:Postoji li ikakva sansa da ova incijativa koju je potpisalo vise o milion ljudi, utice na konacan rezultat?
Postoji. Nije to mal broj ljudi koji zahtjeva novi referendum. 100.000 je inace dovoljno za parlamentarnu raspravu o peticiji a ovdje ima deset puta vise glasova i jos je daleko od zavrsetka.

pa mogu kroz parlament da odgadjaju razdruzivanje sa EU dok se ne raspise novi referendum a i skoti ce traziti svoj tako da najvjerovatnije od svega bude trla baba lan da joj prodje dan... ovo je sve ostrvski okrsaj i njima se odbija od glavu, EU i da izadje pet-sest clanica ostaje jaka njemacka zapravo dominantna i to nebi odgovaralo nikome do svabama, raspad citave EU je malo vjerovatan al sve je moguce... de je BRE onaj RUSIJA DOMINIRA, krme ga ubolo :mrgreen:
Vec sam napisao, blef koji se oteo kontroli. To se vidi po izjavama Borisa Johnsona koji sad kaze kako "nema zurbe". Kako god, zajebati ce se ako izadju a ako ne idu u Brisel podvijena repa. :D Kako god, zajebali su se. Ovako su imali poseban status a otvoreno trziste i sta sad imaju, ne znam...
stakasa

#1179 Re: Brexit

Post by stakasa »

Dobra konstatacija - blef koji se oteo kontroli
bole1st

#1180 Re: Brexit

Post by bole1st »

stakasa wrote:
bole1st wrote:Po logici stvari moze biti novi referendum cim se sprovede ovaj, sto znaci za jedno dvije godine, o ponovnom ulasku UK u EU.

U vezi Skotske, imaju pravo na nezavisnost i mogu ga iskoristiti kad god budu htjeli, to nije nikakva opasnost za UK. Ubjedljivi poraz iz 2014-te (samo 44% za nezavisnost) im jasno govori da treba da cekaju bar josh 10-tak godina.
Ne trebaju cekati toliko kada su se stvari ovako drasticno promjenile
Zavisi sta im je cilj, ako budu odvec nestrpljivi dobice 34% umjesto 44%. Poraz mora da odlezi.
Toffee karamela

#1181 Re: Brexit

Post by Toffee karamela »

tututuuuu wrote:
Postoji. Nije to mal broj ljudi koji zahtjeva novi referendum. 100.000 je inace dovoljno za parlamentarnu raspravu o peticiji a ovdje ima deset puta vise glasova i jos je daleko od zavrsetka.
Rasprava se može provesti ali niko pri zdravoj pameti u GB neće se usuditi ići protiv želje naroda. Nije se s Englezima zajebavati kad je takvo nešto u pitanju, nije to Egipat da vojska nakon godinu dana pohapsi regularno izabranu vlast i nikom ništa.

Ovi sad što potpisuju peticiju su oni koji su prekjučer prespavali dan ili bili u šopingu a jučer shvatili šta ih je tresnulo. Sad bi i oni da izađu i glasaju.
tututuuuu

#1182 Re: Brexit

Post by tututuuuu »

Toffee karamela wrote:
tututuuuu wrote:
Rasprava se može provesti ali niko pri zdravoj pameti u GB neće se usuditi ići protiv želje naroda. Nije se s Englezima zajebavati kad je takvo nešto u pitanju, nije to Egipat da vojska nakon godinu dana pohapsi regularno izabranu vlast i nikom ništa.

Ovi sad što potpisuju peticiju su oni koji su prekjučer prespavali dan ili bili u šopingu a jučer shvatili šta ih je tresnulo. Sad bi i oni da izađu i glasaju.
Pa nije bas to protiv zelje naroda. Ovo je peticija samo za novi referendum, gdje ce narod opet dati svoje misljenje (ovaj put pametnije :D ).
stakasa

#1183 Re: Brexit

Post by stakasa »

Toffee karamela wrote:
tututuuuu wrote:
Rasprava se može provesti ali niko pri zdravoj pameti u GB neće se usuditi ići protiv želje naroda. Nije se s Englezima zajebavati kad je takvo nešto u pitanju, nije to Egipat da vojhska nakon godinu dana pohapsi regularno izabranu vlast i nikom ništa.

Engleska je ozbiljna drzava, kakav ponovljeni referendum, ljudi pobjedili, treba im cestitati na pobjedi i ici dalje.
tututuuuu

#1184 Re: Brexit

Post by tututuuuu »

Skoti su odlucili ostati u UK ponajvise zbog EU, jer da su izasli iz UK izasli bi i iz EU. Sad traze referendum upravo iz tog razloga, da ako UK napusti EU da oni kao samostalna zemlja mogu zapoceti pregovore.
hAZNADAR

#1185 Re: Brexit

Post by hAZNADAR »

stakasa wrote:

Ja se drzim teme, usput sam i pokretac iste. Dok se ti bavis prezvakanim stvarima. Hem si pogresno shvatio hem si OT. Odmori malo
Ja citam sto ljudi pisu i shvatam doslovno. Ako si u ovoj temi uspio uporediti EU i YU, i na isti nacin protumaciti one sto su izasli iz tih zajednica - ipak si sam malko skrenuo.
Progresivni dio Engleske je glasao za ostanak, luzerski je podcjenjen i to im se je razbilo o glavu. Kao mnogo puta dosad, na mnogim drugim mjestima. Npr u Jugoslaviji.
Ma jasno ko dan sta je pjesnik htio reci.

Al eto, zarad teme - nema veze. Necemo sad o tome. Tema je Brexit a ne YU.
bole1st

#1186 Re: Brexit

Post by bole1st »

tututuuuu wrote: Vec sam napisao, blef koji se oteo kontroli. To se vidi po izjavama Borisa Johnsona koji sad kaze kako "nema zurbe". Kako god, zajebati ce se ako izadju a ako ne idu u Brisel podvijena repa. :D Kako god, zajebali su se. Ovako su imali poseban status a otvoreno trziste i sta sad imaju, ne znam...
"Nema zurbe" znaci da proces odvajanja treba smireno sprovesti da bude sto manje problema.

UK ce svakako imati jake veze sa EU, na primjer slicne Norveskoj i Svicarskoj. Saradjivace sa EU onoliko koliko je u njihovom interesu i u onim poljima u kojima postoji obostana korist. Ovo je skakako veliki plus za UK, otprilike kao pad berlinskog zida za Njemacku.
Edin H.

#1187 Re: Brexit

Post by Edin H. »

Challenger__ wrote:
Imam klimu ali je nastao neki kvar. Danas sam čitav dan čekao majstora i na kraju me ispalio. Pogledaću video čim malo padne temperatura, imam utisak da mi je koncentracija ravna nuli.
Popravi li vise tu klimu, pa da vodimo konstruktivnu raspravu. :D
tututuuuu

#1188 Re: Brexit

Post by tututuuuu »

stakasa wrote:
Toffee karamela wrote:
tututuuuu wrote:
Rasprava se može provesti ali niko pri zdravoj pameti u GB neće se usuditi ići protiv želje naroda. Nije se s Englezima zajebavati kad je takvo nešto u pitanju, nije to Egipat da vojhska nakon godinu dana pohapsi regularno izabranu vlast i nikom ništa.

Engleska je ozbiljna drzava, kakav ponovljeni referendum, ljudi pobjedili, treba im cestitati na pobjedi i ici dalje.
Ne znam sta ce biti. Samo kazem da je ovo jako veliki broj glasova za peticiju i jos ce rasti a taj broj nije nikako za zanemariti. Stvar je da ovaj referendum uopce nije obavezan, pa vrlo lako da je upravo to bio i razlog sto je tek obicna vecina dovoljna za prolaznost. Nije ni ozibljno da o ovakvoj stvari se odlucuje sa tako malom razlikom u glasovima.

vec 1,124,572 signatures
Last edited by tututuuuu on 25/06/2016 12:33, edited 1 time in total.
tututuuuu

#1189 Re: Brexit

Post by tututuuuu »

bole1st wrote:
tututuuuu wrote: Vec sam napisao, blef koji se oteo kontroli. To se vidi po izjavama Borisa Johnsona koji sad kaze kako "nema zurbe". Kako god, zajebati ce se ako izadju a ako ne idu u Brisel podvijena repa. :D Kako god, zajebali su se. Ovako su imali poseban status a otvoreno trziste i sta sad imaju, ne znam...
"Nema zurbe" znaci da proces odvajanja treba smireno sprovesti da bude sto manje problema.

UK ce svakako imati jake veze sa EU, na primjer slicne Norveskoj i Svicarskoj. Saradjivace sa EU onoliko koliko je u njihovom interesu i u onim poljima u kojima postoji obostana korist. Ovo je skakako veliki plus za UK, otprilike kao pad berlinskog zida za Njemacku.
oke. ako ti tako kazes.
bole1st

#1190 Re: Brexit

Post by bole1st »

tututuuuu wrote: Skoti su odlucili ostati u UK ponajvise zbog EU, jer da su izasli iz UK izasli bi i iz EU. Sad traze referendum upravo iz tog razloga, da ako UK napusti EU da oni kao samostalna zemlja mogu zapoceti pregovore.
Ne mora nista da traze, mogu da raspishu novi referendum kad god hoce, sto prije raspisu imace manje glasova za izlazak. Bolje im je da budu strpljivi.
asdf1

#1191 Re: Brexit

Post by asdf1 »

Nije ovo bio samo blef. Referendum je obecanje Camerona koje je on dao kao ustupak UKIP-u kako bi osigurao podrsku za svoj reizbor. Znaci zbog svoje guzice tip je raspisao referendum.
Edin H.

#1192 Re: Brexit

Post by Edin H. »

tututuuuu wrote:
Toffee karamela wrote:
tututuuuu wrote:

Pa nije bas to protiv zelje naroda. Ovo je peticija samo za novi referendum, gdje ce narod opet dati svoje misljenje (ovaj put pametnije :D ).
Ovaj put zabraniti starijima, doseljenicima iz bivsih kolonija, te osobama slabijeg imovinskog stanja da ucestvuju. :skoljka:
tututuuuu

#1193 Re: Brexit

Post by tututuuuu »

bole1st wrote:
tututuuuu wrote: Skoti su odlucili ostati u UK ponajvise zbog EU, jer da su izasli iz UK izasli bi i iz EU. Sad traze referendum upravo iz tog razloga, da ako UK napusti EU da oni kao samostalna zemlja mogu zapoceti pregovore.
Ne mora nista da traze, mogu da raspishu novi referendum kad god hoce, sto prije raspisu imace manje glasova za izlazak. Bolje im je da budu strpljivi.
znam da ne moraju nista da traze.
The Scottish first minister told a press conference in Edinburgh that the prospect of a second referendum on independence is back on the table, but before that her first priority is to find some way to keep Scotland in Europe. Small nations such as Greenland and the Faroes were allowed to opt out of Denmark’s EU membership – and while that’s obviously different from a small nation trying to remain in while the “mothership” departs, it might not be impossibly different.
https://www.theguardian.com/commentisfr ... dependence
stakasa

#1194 Re: Brexit

Post by stakasa »

hAZNADAR wrote:
stakasa wrote:

Ja se drzim teme, usput sam i pokretac iste. Dok se ti bavis prezvakanim stvarima. Hem si pogresno shvatio hem si OT. Odmori malo
Ja citam sto ljudi pisu i shvatam doslovno. Ako si u ovoj temi uspio uporediti EU i YU, i na isti nacin protumaciti one sto su izasli iz tih zajednica - ipak si sam malko skrenuo.
Progresivni dio Engleske je glasao za ostanak, luzerski je podcjenjen i to im se je razbilo o glavu. Kao mnogo puta dosad, na mnogim drugim mjestima. Npr u Jugoslaviji.

Konstantno se podcjenjuje uticaj nazoviseljaka, luzera, primitivnih, manje obrazovanih, nepopularnih i tako dalje. To se je upravo Britaniji obilo od glavu. To se desava u slucaju uspjeha Donalda Trumpa kao i u rastu desnice u evropskim zemljama. Tesko je ne napraviti paralelu sa Jugoslavijom, Bosnom i Hercegovinom te gradanskim suzivotom i zdravim razumom sto su one predstavljale. To je zagovarala kulturna elita, establishment, tzv prava raja, nacionalisti su se nalazili na drustvenim marginama, smatrani polusvjetom kao sto to i jesu, ignorisani i duboko podcjenjeni. Pokazace se sa fatalnim posljedicama.
Last edited by stakasa on 25/06/2016 12:35, edited 1 time in total.
emmir1

#1195 Re: Brexit

Post by emmir1 »

Za sat vremena novih 30 000 potpisa

ovi će do kraja dana da idu preko milion i 500 hiljada, sutra vjerovatno 2 miliona
tututuuuu

#1196 Re: Brexit

Post by tututuuuu »

Edin H. wrote:
Ovaj put zabraniti starijima, doseljenicima iz bivsih kolonija, te osobama slabijeg imovinskog stanja da ucestvuju. :skoljka:
Samo penzice drzati podalje. :D Ti ljudi su opasni. :D
tututuuuu

#1197 Re: Brexit

Post by tututuuuu »

asdf1 wrote:Nije ovo bio samo blef. Referendum je obecanje Camerona koje je on dao kao ustupak UKIP-u kako bi osigurao podrsku za svoj reizbor. Znaci zbog svoje guzice tip je raspisao referendum.
I to, da. A mislim da ni Cameron nije mislio da ce ovo proci. Tako da blef, al sta je tu je, kako god...
Last edited by tututuuuu on 25/06/2016 12:44, edited 1 time in total.
Edin H.

#1198 Re: Brexit

Post by Edin H. »

tututuuuu wrote:
asdf1 wrote:Nije ovo bio samo blef. Referendum je obecanje Camerona koje je on dao kao ustupak UKIP-u kako bi osigurao podrsku za svoj reizbor. Znaci zbog svoje guzice tip je raspisao referendum.
I to, da.

Ovo je rekao Alister Cambell (Labout spin doctor) prije nego su rezultati poznati, da nije trebalo dozvoliti referendum.
Edin H.

#1199 Re: Brexit

Post by Edin H. »

stakasa wrote:
hAZNADAR wrote:
stakasa wrote:

Konstantno se podcjenjuje uticaj nazoviseljaka, luzera, primitivnih, manje obrazovanih, nepopularnih i tako dalje. To se je upravo Britaniji obilo od glavu. To se desava u slucaju uspjeha Donalda Trumpa kao i u rastu desnice u evropskim zemljama. Tesko je ne napraviti paralelu sa Jugoslavijom, Bosnom i Hercegovinom te gradanskim suzivotom i zdravim razumom sto su one predstavljale. To je zagovarala kulturna elita, establishment, tzv prava raja, nacionalisti su se nalazili na drustvenim marginama, smatrani polusvjetom kao sto to i jesu, ignorisani i duboko podcjenjeni. Pokazace se sa fatalnim posljedicama.
Potpis. :oops:
Edin H.

#1200 Re: Brexit

Post by Edin H. »

Nicola Sturgeon upravo najavljuje da ce biti novi referendum u Skotskoj da zastiti interese Skotske i ostanak u EU.
Post Reply