Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
stakasa

#1176 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by stakasa »

edo_79 wrote:
Gray wrote:Upravo suprotno, treba da budu veći nameti na auta sa manjom normom, a manji na auta sa većom normom, tako da skontaš da ti se više isplati kupiti novije auto nego plaćati eko porez na auta koja više zagađuju.
Kad mi budu obezbijeđeni uslovi da mogu zaraditi toliko da si mogu priuštiti novije auto sve 5, nije niko lud ovdje ..... a trenutno i da imam pare, s ovim cijenama registracije, goriva, poreza, NE PADA MI NA PAMET da uzimam bilo šta novije .... I u Njemačkoj se voze golfovi kečevi i dvice, koji imaju euro -4, a isto tako u Njemačkoj imate gradova gdje ni euro 6 nema pristupa tako da nemojte šuplje bezveze
Komsija nisi se rodio u autu, nije to neko pravo zagarantovano UN konvencijama. Nemas para - nemoj vozit i cao
salik79

#1177 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by salik79 »

edo_79 wrote:
salik79 wrote:U Njemackoj i sudovi donijeli takve odluke, plus sto je eko-porez obrnutoproporcionalan s ekonormom, tj. sto je manja euro-norma to je veci porez.
Ako je veći porez za auto s manjom normom, onda nemaš osnova da mi zabraniš ulaz jel tako? Kao što rekoh, riješiti se kotlovnica koje lože bog zna šta, pa tek onda automobile ... koliko se para godišnje inkasira na račun registracija vozila, eko testova, i ostalih lelemudanja, i gdje su pare?
Slazem se u potpunosti s tobom, samo velim kada dodje do toga da zabranjuju ulazak u uza gradska jezgra u gradovima onda to nema veze sto taj neko s manjom euro normom placa veci porez od onoga sa vecom, a koji smije vozati auto.

Ali gdje je Njemacka, gdje smo mi... I najzagadjeniji grad je Igman u poredjenju s ovim sto mi imamo. Oni teze perfekcionizmu. Da se kod njih ovo desava naredili bi hitnu evakuaciju stanovnistva.
salik79

#1178 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by salik79 »

edo_79 wrote:
Gray wrote:Upravo suprotno, treba da budu veći nameti na auta sa manjom normom, a manji na auta sa većom normom, tako da skontaš da ti se više isplati kupiti novije auto nego plaćati eko porez na auta koja više zagađuju.
Kad mi budu obezbijeđeni uslovi da mogu zaraditi toliko da si mogu priuštiti novije auto sve 5, nije niko lud ovdje ..... a trenutno i da imam pare, s ovim cijenama registracije, goriva, poreza, NE PADA MI NA PAMET da uzimam bilo šta novije .... I u Njemačkoj se voze golfovi kečevi i dvice, koji imaju euro -4, a isto tako u Njemačkoj imate gradova gdje ni euro 6 nema pristupa tako da nemojte šuplje bezveze
Gdje euro 6 nema pristup? Jedino ako ke zabrana za sva motorna vozila.
edo_79

#1179 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by edo_79 »

stakasa wrote:
edo_79 wrote:
Komsija nisi se rodio u autu, nije to neko pravo zagarantovano UN konvencijama. Nemas para - nemoj vozit i cao
Imam pare i vozim Euro3 .... i jebe mi se što to smeta nekome ko ima Euro 5 ili 6 .... Izvezi sad sve dvojki dizela što imaš u Sarajevu, i pusti ih cijeli dan nek kruže, neće ovoliko zadimiti kao ove vaše kotlovnice koje troše Bog dragi zna šta .... ma pitanje je dali i on zna.....

Komšija, baj d vej ja sam u Maglaju, piče cvaje dizelke ko išta po gradu .... i lijepo, malkice oblačno al nije gasna komora kao u Sarajevu :thumbup:
sumirprimus

#1180 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by sumirprimus »

nemas u sa i ze termoelektranu pa imas slicno zagadjenje.
problem su kuce i lozenje na ugalj.
pogledaj problem zagadjenja gdje je najgore. gdje je najveca dostupnost uglja.
edo_79

#1181 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by edo_79 »

salik79 wrote:
edo_79 wrote:
Zelene zone prijatelju ;-)
edo_79

#1182 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by edo_79 »

sumirprimus wrote:nemas u sa i ze termoelektranu pa imas slicno zagadjenje.
To ja govorim cijelo vrijeme, a oni zapeli euro norme pa euro norme
salik79

#1183 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by salik79 »

edo_79 wrote:
salik79 wrote:
edo_79 wrote: Kad mi budu obezbijeđeni uslovi da mogu zaraditi toliko da si mogu priuštiti novije auto sve 5, nije niko lud ovdje ..... a trenutno i da imam pare, s ovim cijenama registracije, goriva, poreza, NE PADA MI NA PAMET da uzimam bilo šta novije .... I u Njemačkoj se voze golfovi kečevi i dvice, koji imaju euro -4, a isto tako u Njemačkoj imate gradova gdje ni euro 6 nema pristupa tako da nemojte šuplje bezveze
Zelene zone prijatelju ;-)
Kazem, jedino ako je zabrana saobracanja za sva motorna vozila. Ja imam euro 6 i vozam po najuzim gradskim jezgrima, tj. zelenim zonama.
salik79

#1184 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by salik79 »

edo_79 wrote:
sumirprimus wrote:nemas u sa i ze termoelektranu pa imas slicno zagadjenje.
To ja govorim cijelo vrijeme, a oni zapeli euro norme pa euro norme
Bez daljnjeg.
sumirprimus

#1185 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by sumirprimus »

evo kise evo popusta smrada :D
cassius

#1186 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by cassius »

Lukavac, Sarajevo, Tuzla katastrofa , u Evropi najgori.
stakasa

#1187 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by stakasa »

edo_79 wrote:
stakasa wrote:
edo_79 wrote:
Imam pare i vozim Euro3 .... i jebe mi se što to smeta nekome ko ima Euro 5 ili 6 .... Izvezi sad sve dvojki dizela što imaš u Sarajevu, i pusti ih cijeli dan nek kruže, neće ovoliko zadimiti kao ove vaše kotlovnice koje troše Bog dragi zna šta .... ma pitanje je dali i on zna.....

Komšija, baj d vej ja sam u Maglaju, piče cvaje dizelke ko išta po gradu .... i lijepo, malkice oblačno al nije gasna komora kao u Sarajevu :thumbup:
Ma nista licno ali hocu da kazem da to nisu neka neotudiva prava. Ni zivjeti u kuci nije neotudivo pravo. Mislim zivjeti i raditi sta hoces, loziti gume i slicno. Donese se odluka da se gasificira naselje, dadne se razuman rok, nemas para da se grijes na gas - prodaj kucu i kupi u zoni gdje se moze lozit
sumirprimus

#1188 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by sumirprimus »

cassius wrote:Lukavac, Sarajevo, Tuzla katastrofa , u Evropi najgori.
dodaj zenicu i banovice slobodno ne bjeze nam plaho :D
divlja neplanska gradnja, a cumur jeftin los i nikakav :skoljka:
boogy

#1189 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by boogy »

Prosječna plata treba da bude 1500 KM, pa tek onda ima osnova za priču i zakone: grijanje na plin i auta sa euro 5 i više .... kazne.
Više od pola države radi za 500 - 600 KM, ljudi nemaju novca da plate osnove za život ....
Neodgovornost države je dovela do svega ovoga.
Davno je trebalo donjeti zakon o izgradnji do 5 - 6 spratova, dovesti plin do svih potrošača, povećanje životnog standarda i plata, bolja infrastruktura gradskog saobraćaja ... i još mnogo toga.
Nego lakše je ovako vladajućoj eliti, brinu samo za sebe, svoje plate i kad dođe zima, ide šuplja priča "par-nepar, treba riješiti ..." mazanje očiju :roll:
Sanjarko

#1190 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Sanjarko »

Realno u Zenici dosta Mital zagadzuje i auta. Objekti su vecinom na grijanju od Mitala i JP Grijanje. A u Sarajevu kako shvacam je problem sa lozenjem po objektima ko zna cega i jos auta na to, a u Tuzli, TE i auta. A sva tri grada imaju kako sam shvatio jb-nu geografsku poziciju pa se zadrzava zagadzeni zrak, ako sam dobro shvatio.
sumirprimus

#1191 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by sumirprimus »

najzagadjeniji dio na potezu tuzla zenica sarajevo, dobrodosli u bosnjakistan :shock: :skoljka: :run:
sumirprimus

#1192 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by sumirprimus »

boogy wrote:Prosječna plata treba da bude 1500 KM, pa tek onda ima osnova za priču i zakone: grijanje na plin i auta sa euro 5 i više .... kazne.
Više od pola države radi za 500 - 600 KM, ljudi nemaju novca da plate osnove za život ....
Neodgovornost države je dovela do svega ovoga.
Davno je trebalo donjeti zakon o izgradnji do 5 - 6 spratova, dovesti plin do svih potrošača, povećanje životnog standarda i plata, bolja infrastruktura gradskog saobraćaja ... i još mnogo toga.
Nego lakše je ovako vladajućoj eliti, brinu samo za sebe, svoje plate i kad dođe zima, ide šuplja priča "par-nepar, treba riješiti ..." mazanje očiju :roll:
nikakav izgovor.
Sanjarko

#1193 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Sanjarko »

Teska industrija. TE, Zeljezare i slicno. Jos nepovoljna geografska pozicija kako sam shvatio.
512MB

#1194 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by 512MB »

Sto se ne odselite na poljine hiLLs jebote, sta kukate :D
sumirprimus

#1195 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by sumirprimus »

Vizionar 1985 wrote:Teska industrija. TE, Zeljezare i slicno. Jos nepovoljna geografska pozicija kako sam shvatio.
izvini vizionar nisam te prepozno
drndalo

#1196 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by drndalo »

sumirprimus wrote:najzagadjeniji dio na potezu tuzla zenica sarajevo, dobrodosli u bosnjakistan :shock: :skoljka: :run:
I u BL je prilicno smogasto, iako nisu zatvorena kotlina...

Pa ocito ima veze nizak pritisak, i velika kolicina stanovnika...
salik79

#1197 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by salik79 »

Vizionar 1985 wrote:Realno u Zenici dosta Mital zagadzuje i auta. Objekti su vecinom na grijanju od Mitala i JP Grijanje. A u Sarajevu kako shvacam je problem sa lozenjem po objektima ko zna cega i jos auta na to, a u Tuzli, TE i auta. A sva tri grada imaju kako sam shvatio jb-nu geografsku poziciju pa se zadrzava zagadzeni zrak, ako sam dobro shvatio.
TE je najmanji problem, jer ima najbolji sistem sagorijevanja, plus filtere. Najveci problem su individualni objekti bez uredjenig sistema grijanja, a Boga mi i fasada i stolarija...
Sanjarko

#1198 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Sanjarko »

sumirprimus wrote:
Vizionar 1985 wrote:Teska industrija. TE, Zeljezare i slicno. Jos nepovoljna geografska pozicija kako sam shvatio.
izvini vizionar nisam te prepozno
Pa ovo je razlog. Jos auta nikad vise i lozenja svega i svacega. Sta cemo. Zapala nas u Jugi teska industrija. Jos geografski polozaj nam ne ide u prilog.
shake69

#1199 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by shake69 »

Hoce li sta Trebevicka zicara profitirati ovih dana, red je?
sumirprimus

#1200 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by sumirprimus »

e moj salice ne mos ti nasem narodu objasnit, lakse je zajebavat.
Post Reply