Muzički Almanah (naš život u muzici)

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Ommadawn

#1176 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Ommadawn »

dale cooper wrote:
Ommadawn wrote: Rundgren velis....
Uz njega i pivo moze za dorucak.
Zvuči kao dobar početak jutra. :D
Ommadawn wrote:Predlazem da se ova tema proglasi najboljom na Klix Forumu!
:kakoste: :-D

Evo još jednih podcijenjenih muzičkih genijalaca iz 70-tih:

Imam jednu pjesmu od njih "I´m not in love" na jednoj ploci. Nisu losi. Cak ih je i Bijelo Dugme kopiralo, makar tekstualno "Ne dese se takve stvari pravome muskarcu".

On the Wall street sam uvijek slusao dok sam sluzbeno putovao. I naravno, gas do daske.
Bloo
Globalna šefica

#1177 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Bloo »

dale cooper wrote:
Bloo wrote:mislim da je dale zbog ovolike ljubaFi prema muzici zasluzio da ga jednom pocastimo kartom za jazzfest ..kad izađe program :D
Posao me spriječio prošle godine, a imao sa svaku namjeru da idem. Posebno zbog Henriksena i Fennesza.
Jaran je bio i kaže da su bili fenomenalni.
Kad izađe program za 2016, pick whatever you want :mrgreen:
dale cooper

#1178 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

Ommadawn wrote:
Imam jednu pjesmu od njih "I´m not in love" na jednoj ploci. Nisu losi. Cak ih je i Bijelo Dugme kopiralo, makar tekstualno "Ne dese se takve stvari pravome muskarcu".

On the Wall street sam uvijek slusao dok sam sluzbeno putovao. I naravno, gas do daske.
I´m not in love im je vjerovatno najveći hit, mala subverzija od "ljubavne" pjesme. :mrgreen:

Ustvari možda ponajveći hit su imali Godley & Creme, jedna polovina benda, sa pjesmom Cry i tada
prepoznatljivim i inovativnim video spotom.

Odlična pjesma.
dale cooper

#1179 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

Bloo wrote:
dale cooper wrote:
Bloo wrote:mislim da je dale zbog ovolike ljubaFi prema muzici zasluzio da ga jednom pocastimo kartom za jazzfest ..kad izađe program :D
Posao me spriječio prošle godine, a imao sa svaku namjeru da idem. Posebno zbog Henriksena i Fennesza.
Jaran je bio i kaže da su bili fenomenalni.
Kad izađe program za 2016, pick whatever you want :mrgreen:
Hvala! :D :kakoste:
Bloo
Globalna šefica

#1180 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Bloo »

evo mali blast from the past na jazz fest iz 2007 :D
dale cooper

#1181 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

Ozbiljno? Malo neobičan izbor za jazz fest. Iako, jako dobar album, imam ga čak i na cd-u.

Možda ove godine svratimo ja i Bob da nešto odsviramo.

:mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#1182 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Bloo »

dale cooper wrote:Ozbiljno? Malo neobičan izbor za jazz fest. Iako, jako dobar album, imam ga čak i na cd-u.

Možda ove godine svratimo ja i Bob da nešto odsviramo.

:mrgreen:

:lol: :lol:
tada je bilo vise stageova :D oni su bili na strange fruits stageu u CD-a :D

ako frontman ovog tvog benda IMALO liči na coopera, count me in as a groupie :D
Ommadawn

#1183 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Ommadawn »

Nadam se da vam nece smetati moje opisivanje kako otkrivam novu muziku :D

Bio sam na godisnjem odmoru na Azorskom ostrvu Sao Miguel, boravili smo u Ponta Delgadi... Negdje drugu ili trecu noc, rjesim da prosetam malo kroz grad navecer. Ponio sam kameru sa sobom, nadajuci se da ce bar neki snimak uspjeti jer mi stativa nije mogla stati u kofer. Setajuci tako, dodjem do gradskog trga i vidim da se ispred opstinske zgrade sprema nesto - poredane su stolice ispred, narod zauzima mjesta, osvijetljena scena... Vidim da je nekoliko mjesta slobodno, te zauzmem jedno mjesto i sjednem. Nakon nekih 15-ak minuta, izadjose dvojica ljudi na scenu sa instrumentima - jedan sa klasicnom gitarom a drugi sa portugalskom gitarom, koja izgledom podsjeca na mandolinu samo je veca i ima 12 zica. Jedan od njih uzima mikrofon, pozdravlja publiku i krece sa nekom pricom. Sve sto sam razumio bilo je: fado, istoria, Portugal, maestro (pri tom je rukom pokazao na gitaristu a publika mu dala kratki aplauz). I onda je krenula muzika. Prvo instrumental, pa se na binu popeo jedan stariji muskarac te poceo pjevati. Poslije dvije-tri pjesme, pridruzila mu se i jedna pjevacica. Bila je to vecer Fado-muzike. Jedan od onih najljepsih momenata u zivotu, kada bi od dragosti i srece najradije zaplakao, kada ti je svejedno hoces li sutra umrijeti...

Fado je, sto bi rekao moj prijatelj muzicar, portugalska sevdalinka. Karakterizira ga melankolicna melodija a pjesme obicno govore o moru i zivotu siromasnih. Vjeruje se da je potekao od mjesavine ritmova brazilskih robova, pjesme ruralnog Portugala te arapske muzike. Najpoznatija pjevacica modernog Fada je Mariza, koja je prije par godina odrzala koncert u Beogradu.

Amalia Rodrigues

Mariza
Bloo
Globalna šefica

#1184 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Bloo »

Mali projekat Amande Palmer iz Dresden Dollsa :) bowie + string quartet

http://amandapalmer.net/strungoutinheaven/

na dnu je playlist

Neil Gaiman izvodi Space Oddity uz string quartet :D uz Jherek Bischoff i Amanda Palmer
Bloo
Globalna šefica

#1185 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Bloo »

Ommadawn wrote:Nadam se da vam nece smetati moje opisivanje kako otkrivam novu muziku :D

Bio sam na godisnjem odmoru na Azorskom ostrvu Sao Miguel, boravili smo u Ponta Delgadi... Negdje drugu ili trecu noc, rjesim da prosetam malo kroz grad navecer. Ponio sam kameru sa sobom, nadajuci se da ce bar neki snimak uspjeti jer mi stativa nije mogla stati u kofer. Setajuci tako, dodjem do gradskog trga i vidim da se ispred opstinske zgrade sprema nesto - poredane su stolice ispred, narod zauzima mjesta, osvijetljena scena... Vidim da je nekoliko mjesta slobodno, te zauzmem jedno mjesto i sjednem. Nakon nekih 15-ak minuta, izadjose dvojica ljudi na scenu sa instrumentima - jedan sa klasicnom gitarom a drugi sa portugalskom gitarom, koja izgledom podsjeca na mandolinu samo je veca i ima 12 zica. Jedan od njih uzima mikrofon, pozdravlja publiku i krece sa nekom pricom. Sve sto sam razumio bilo je: fado, istoria, Portugal, maestro (pri tom je rukom pokazao na gitaristu a publika mu dala kratki aplauz). I onda je krenula muzika. Prvo instrumental, pa se na binu popeo jedan stariji muskarac te poceo pjevati. Poslije dvije-tri pjesme, pridruzila mu se i jedna pjevacica. Bila je to vecer Fado-muzike. Jedan od onih najljepsih momenata u zivotu, kada bi od dragosti i srece najradije zaplakao, kada ti je svejedno hoces li sutra umrijeti...

Fado je, sto bi rekao moj prijatelj muzicar, portugalska sevdalinka. Karakterizira ga melankolicna melodija a pjesme obicno govore o moru i zivotu siromasnih. Vjeruje se da je potekao od mjesavine ritmova brazilskih robova, pjesme ruralnog Portugala te arapske muzike. Najpoznatija pjevacica modernog Fada je Mariza, koja je prije par godina odrzala koncert u Beogradu.
samo ti piši :D ja čitam i klikam i slušam :)
na prvu me Amalia podsjeti na pjesme naših sefardskih Jevreja, s tim da je ovo malo vokalno intenzivnije

ženi se baš može opipati težnja i neka tuga u glasu (veze nemam o čemu pjeva :D)
dale cooper

#1186 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

Ommadawn wrote:Nadam se da vam nece smetati moje opisivanje kako otkrivam novu muziku :D

Amalia Rodrigues

Mariza
E pa, ovo je prokleto divno. :cry:
Bloo
Globalna šefica

#1187 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Bloo »

Ommi, sad smo dobili kolektivni PMS :D :cry: :cry: :cry:
dale cooper

#1188 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

Kada smo već krenuli sa tugom, de da kolektivno potonemo. :mrgreen: Malo bluesa iz zemlje izlazećeg sunca
od jedne od najboljih pjevačica koje je Japan ikada imao.

Bloo
Globalna šefica

#1189 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Bloo »

dale cooper wrote:Kada smo već krenuli sa tugom, de da kolektivno potonemo. :mrgreen: Malo bluesa iz zemlje izlazećeg sunca
podsjeti me glasom na Ljiljanu Buttler
dale cooper

#1190 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

Bloo wrote:
dale cooper wrote:Kada smo već krenuli sa tugom, de da kolektivno potonemo. :mrgreen: Malo bluesa iz zemlje izlazećeg sunca
podsjeti me glasom na Ljiljanu Buttler
Blues (pod ovim mislim na osjećanje više nego na konkretan muzički žanr) je nešto zajedničko svim
ovim izvođačima. Od Amalie, Maki pa do Ljiljane. Tako da se slažem sa tobom. :)
Last edited by dale cooper on 08/02/2016 23:53, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#1191 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Bloo »

žensko veče :D

daj rakije!
dale cooper

#1192 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

Na 1:45 umalo ne upadoh sa stolice. :shock: :D

Jedna od mene za kraj transmisije ove večeri od preokeanske čuvarice folk/blues tradicije. :)

Laku noć! :kakoste:
el ma

#1193 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by el ma »

Amalia Rodrigues

Mariza
prelijepo... ove se pjesme sjetim koju sam davno cula. bas tako... portugalska sevdalinka. :)

dale cooper

#1194 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

Kralj melankoličnog art popa i drugi omiljeni David (nakon Bowiea naravno) :)

Kišni dani dolaze...a ovo je savršen soundtrack.
kucniljubimac

#1195 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by kucniljubimac »

Vani je novi album Brkova, Torzo Dade Topića :thumbup: :thumbup:
shin

#1196 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by shin »

zg1911

#1197 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by zg1911 »

manje me ima u zadnje vrijeme zbog promjene u rl-u, no moram s vama podijelit odusevljene prekjucerasnjim koncertom kriesa.

najintenzivniji koncert kojem sam prisustvovao. a ovako, poslije dvije prospavane veceri, rekao bih i najbolji. kakva glazba! neusporedivo s icim drugim. mojmir novakovic, frotmen, je saman. saman koji publiku baci u kolektivni trans na 2 i pol sata koliko je komcert trajao.

citam osvrte raznih portala i novina na koncert i kritika masovno svrsava. jedan, meni jako dobar naslov, je "hrvatska kozmicka glazba" s ocitom aluzijom na grama parsonsa.

nema mi smisla izdvajat odredjenu pjesmu niti gnjavit s youtube linkovima (koga zanima neka upise kries live u youtube), samo cu preporucit svim ljubiteljima glazbe. narocito onima otvorenijim za "nesto drukcije". fenomenalan bend! sto se mene tice let 3 je debelo detroniziran s pozicije najboljeg live benda regije
cLo

#1198 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by cLo »

Artist Creates Swallowable ‘Audiopill’ That Creates a Rave inside Your Body
The Audiopill is ingested orally and creates “a feeling like you are standing in the middle of a concert hall with a powerful audio-system” inside your own body.
Image
http://www.odditycentral.com/art/artist ... -body.html
https://vimeo.com/148525461
Ramzess Veliki

#1199 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Ramzess Veliki »

Ide li ko na koncert Marije Šerifović na Zetru? :oops:
Ommadawn

#1200 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Ommadawn »

Ko ti je to? Neka narodnjakinja?
Post Reply