Arapi u Sarajevu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Naslovnica

#1176 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Naslovnica »

Da li je izgradnja na Vrelu Bosne, manje od 100m zračne linije od izvora, po zakonu države? Nije. A kuvajćani grade.
Jednog jutra kada krenemo na Igman ili Bjelašnicu, a dočeka nas rampa u Krupcu ili Žunovnici, jer je bogati šeik kupio planinu. Samo se vi tješite.
Bukvalno će se to desiti, a političarska bagra bi to bez problema aminovala, samo da se ugrade.
JThomas

#1177 Re: Arapi u Sarajevu

Post by JThomas »

to je pitanje dvije-tri godine, ne više. otprilike još ovoliko koliko ih ima sad, i oni počinju formirati enklave u kojima će zavoditi svoj red. eto živi bili pa vidjeli.
kazo

#1178 Re: Arapi u Sarajevu

Post by kazo »

Naslovnica wrote:Da li je izgradnja na Vrelu Bosne, manje od 100m zračne linije od izvora, po zakonu države? Nije. A kuvajćani grade.
Jednog jutra kada krenemo na Igman ili Bjelašnicu, a dočeka nas rampa u Krupcu ili Žunovnici, jer je bogati šeik kupio planinu. Samo se vi tješite.
Bukvalno će se to desiti, a političarska bagra bi to bez problema aminovala, samo da se ugrade.
Nije njima narod pustio da tu grade nego Memic vocar i El bake ( on se najvise mota oko arapa). Ovo ne pricam kao pristalica druge politicke stranke, cak sta vise na zadnjim opcinskim izborima sam glasao za Memica. Gradice oni gdje im je volja, sve dok Bakir bude imao koristi od toga.

I bolje da mi arapi i turci hodaju drzavom nego c.tnici i u.tase koji bi te sutra zaklali samo da im se ukaze prilika.
Drinski

#1179 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Drinski »

Pa nije to do arapa nego do pravne drzave. A svakako ce biti naselja, ko u Americi, gdje vlasnik naselja odredjuje kucni red, imaju vlastitu komunalnu sluzbu, vlastito osiguranje, ne mozes uci bez najave itd.
Naslovnica

#1180 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Naslovnica »

kazo wrote:
Naslovnica wrote:Da li je izgradnja na Vrelu Bosne, manje od 100m zračne linije od izvora, po zakonu države? Nije. A kuvajćani grade.
Nije njima narod pustio da tu grade nego Memic vocar i El bake ( on se najvise mota oko arapa). Ovo ne pricam kao pristalica druge politicke stranke, cak sta vise na zadnjim opcinskim izborima sam glasao za Memica. Gradice oni gdje im je volja, sve dok Bakir bude imao koristi od toga.

I bolje da mi arapi i turci hodaju drzavom nego c.tnici i u.tase koji bi te sutra zaklali samo da im se ukaze prilika.
Ja i napisah da političarska bagra to aminuje.
A ako nisi primijetio, četnici i ustaše uveliko hodaju državom? :-)
S tim da uskoro ti nećeš moći šetati svojom državom...kada šeik postavi ogradu i rampu.
Ne znam zašto se lažemo da ovo nije problem.
kazo

#1181 Re: Arapi u Sarajevu

Post by kazo »

Naslovnica wrote:
kazo wrote:

Ja i napisah da političarska bagra to aminuje.
A ako nisi primijetio, četnici i ustaše uveliko hodaju državom? :-)
S tim da uskoro ti nećeš moći šetati svojom državom...kada šeik postavi ogradu i rampu.
Ne znam zašto se lažemo da ovo nije problem.
Nisam ovo primjetio da si napisao da bi politicka bagra aminovala, odmah mi pritisak skoci kad se sjetim nase politike. Zar ne hodaju ? 49% teritorije pripada RS-u a za mene su oni veci cetnici nego ovi iz Srbije.
Sto se mene tice nek postavi, bolje nek oni zarade i uloze nego da bakir zaradi, zamaze nam oci i samo ode.
Naslovnica

#1182 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Naslovnica »

Jarane, tih 49% je moja država isto kao i ovih 51% u kojem živim.
Bratunac smatram svojim isto kao i Bihać, prelijepo Trebinje je moj drugi Mostar, a Neum veći od Dubrovnika. Ko kaže da je Jahorina fuj, a Bjelašnica i Igman super (samo zato što je Jahorina u onih 49%) taj je za mene gori od najgoreg četnika.
Nestaće jednog dana i RS i FBiH.
Samo dabogdo da mi to dočekamo.
drndalo

#1183 Re: Arapi u Sarajevu

Post by drndalo »

kazo wrote: Sto se mene tice nek postavi, bolje nek oni zarade i uloze nego da bakir zaradi, zamaze nam oci i samo ode.
Malo nas je, al' smo govna... :sinbad:
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#1184 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Matijevic_Vlado »

Jebo te, onda mi ono izadje na izbore i glasa za Memica i njemu slicne
drndalo

#1185 Re: Arapi u Sarajevu

Post by drndalo »

I jos se pofali time...!? :cry:
oldtajmer

#1186 Re: Arapi u Sarajevu

Post by oldtajmer »

Mjesta Barice i Čavljak, desetak kilometara od Sarajeva, na nadmorskoj visini od 1.200 metara, s čistim zrakom i impresivnim pogledom na grad, popularna su izletišta, koja privlače mnoge građane, ali odnedavno i potencijalne kupce iz arapskih zemalja zainteresirane za zemljište.

"Arapi često dođu ovdje, izađu iz kombija, poslikaju sve okolo, malo se raspitaju čije je zemljište, da li državno ili ne, i odu. Onda dođu posrednici, koji za njih kupuju", objašnjava nam jedan domaćin.

Pokazuje nam prostrane livade koje su državljani arapskih zemalja već kupili te govori za koja su sve sela zainteresirani u okolini tog mjesta.
odose barice i cavljak,nece nam nista ostati na kraju :D
Bodkin

#1187 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Bodkin »

oldtajmer wrote:
Mjesta Barice i Čavljak, desetak kilometara od Sarajeva, na nadmorskoj visini od 1.200 metara, s čistim zrakom i impresivnim pogledom na grad, popularna su izletišta, koja privlače mnoge građane, ali odnedavno i potencijalne kupce iz arapskih zemalja zainteresirane za zemljište.

"Arapi često dođu ovdje, izađu iz kombija, poslikaju sve okolo, malo se raspitaju čije je zemljište, da li državno ili ne, i odu. Onda dođu posrednici, koji za njih kupuju", objašnjava nam jedan domaćin.

Pokazuje nam prostrane livade koje su državljani arapskih zemalja već kupili te govori za koja su sve sela zainteresirani u okolini tog mjesta.
Sve ba prodali za saku petrodolara. Sitotinju je lako kupiti. Da su bar politicari pmetni pa da udare dupli porez za strance ali sta zna stoka seljacka od nacelnika sa ilidze sta je dobro za drzavu i grad. Samo daj pare da se potomci ne brinu
KB9

#1188 Re: Arapi u Sarajevu

Post by KB9 »

JThomas wrote:to je pitanje dvije-tri godine, ne više. otprilike još ovoliko koliko ih ima sad, i oni počinju formirati enklave u kojima će zavoditi svoj red. eto živi bili pa vidjeli.
:thumbup:

serijat kuca na vrata
oridjidji

#1189 Re: Arapi u Sarajevu

Post by oridjidji »

nekome smeta sto Bosnje okrecu pare na Arapima, da Ruje hoce po Federaciji kupovat i njima bi prodali, pa i Amerima i ovim Evropljanima, ali kuVac, nece da trose u BiH ko kad znaju da je ovdje mir na tankoj kanafi...
Drinski

#1190 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Drinski »

Bodkin wrote:
oldtajmer wrote:

Sve ba prodali za saku petrodolara. Sitotinju je lako kupiti. Da su bar politicari pmetni pa da udare dupli porez za strance ali sta zna stoka seljacka od nacelnika sa ilidze sta je dobro za drzavu i grad. Samo daj pare da se potomci ne brinu
Mozda se plase da ih ne optuze za diskriminaciju ako budu razlicite poreske stope za strane i domicilne kupce. Vidis sta ispade sa CEFTom i uvozom.
Connaisseur Karlin

#1191 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Connaisseur Karlin »

oridjidji wrote:nekome smeta sto Bosnje okrecu pare na Arapima, da Ruje hoce po Federaciji kupovat i njima bi prodali, pa i Amerima i ovim Evropljanima, ali kuVac, nece da trose u BiH ko kad znaju da je ovdje mir na tankoj kanafi...
Problem je lopovluk ,a koji se opisuje kao leglano poslovanje!
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1192 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Truba »

zasto se kinezi nisu vidjeli..?koliko ih je bilo kad ih je bilo najviše??

mislim da je s arapima problem sto coporativno idu u setnju pa se ima dojam da ih je 5 puta vise...i povedu citave obitelji i sluge i batlere ...
izgubljena dusa

#1193 Re: Arapi u Sarajevu

Post by izgubljena dusa »

JThomas wrote:to je pitanje dvije-tri godine, ne više. otprilike još ovoliko koliko ih ima sad, i oni počinju formirati enklave u kojima će zavoditi svoj red. eto živi bili pa vidjeli.
Nazalost :-?
Umjesto da se oni prilagode, tjerace nas da promjenimo nacin zivota u skladu sa njihovim plemenskim obicajima :oops:

Ne pada mi na pamet da zamotam sve osim ociju i van kuce izlazim samo u pratnji muza ili sina.
Kao da mi je odredjena mjera "kucnog pritvora" - mogu izaci samo uz najavu i necije odobrenje, mogu hodati samo pod pratnjom i moram biti umotana bez obzira na vremenske uslove :roll: ..... za to vrijeme muski rod landara u bermudama, majici kratkih rukava i kacketic na glavi...

Mogu to nazivati "serijatom" ali za mene je to cista diskriminacija prema zenskom rodu :sad: i ne pada mi na pamet da to prihvatim
Ne znam na cija vrata kuca serijat, ali znam da na moja nece uci.

A "nasi" politicari su toliko plitki, ograniceni.... cim im se ucini da bi moglo biti para - trce tamo da se dodvore i ulizu. Vise ni pertle ne vire, moraju uraditi kolonoskopiju da ih nadju :shock:
Last edited by izgubljena dusa on 03/04/2016 16:53, edited 1 time in total.
oridjidji

#1194 Re: Arapi u Sarajevu

Post by oridjidji »

Connaisseur Karlin wrote:
oridjidji wrote:nekome smeta sto Bosnje okrecu pare na Arapima, da Ruje hoce po Federaciji kupovat i njima bi prodali, pa i Amerima i ovim Evropljanima, ali kuVac, nece da trose u BiH ko kad znaju da je ovdje mir na tankoj kanafi...
Pa Arapi preko njima sklonih Bosnja otvaraju firme i kupuju nekretnine ili kupuju zemljiste, na kojima opet nase firme grade njima objekte. Malo im je teze doci u posjed imovine pjesice bez nasih posrednika u tome. Oni koji se odluce sami na kupnju, onda se kvalitetno istresu da bi postali vlasnici necega u BiH, ali opet dobrano poderu nase agencije.

Nije mi nepoznata ta bransa.
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#1195 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Matijevic_Vlado »

izgubljena dusa wrote:
Umjesto da se oni prilagode, tjerace nas da promjenimo nacin zivota u skladu sa njihovim plemenskim obicajima :oops:

Ne pada mi na pamet da zamotam sve osim ociju i van kuce izlazim samo u pratnji muza ili sina.
Kao da mi je odredjena mjera "kucnog pritvora" - mogu izaci samo uz najavu i necije odobrenje, mogu hodati samo pod pratnjom i moram biti umotana bez obzira na vremenske uslove :roll: ..... za to vrijeme muski rod landara u bermudama, majici kratkih rukava i kacketic na glavi...

Mogu to nazivati "serijatom" ali za mene je to cista diskriminacija prema zenskom rodu :sad: i ne pada mi na pamet da to prihvatim
Ne znam na cija vrata kuca serijat, sli znam da na moja nece uci.

A "nasi" politicari su toliko plitki, ograniceni.... cim im se ucini da bi moglo biti para - trce tamo da se dodvore i ulizu. Vise ni pertle ne vire, moraju uraditi kolonoskopiju da ih nadju :shock:
De Malo vode i secera, smiri se, ne drami toliko
Connaisseur Karlin

#1196 Re: Arapi u Sarajevu

oridjidji wrote:
Pa Arapi preko njima sklonih Bosnja otvaraju firme i kupuju nekretnine ili kupuju zemljiste, na kojima opet nase firme grade njima objekte. Malo im je teze doci u posjed imovine pjesice bez nasih posrednika u tome. Oni koji se odluce sami na kupnju, onda se kvalitetno istresu da bi postali vlasnici necega u BiH, ali opet dobrano poderu nase agencije.

Da,a drzava koja je jako korumpirana upravo podrzava lopovluk! To je vjerovatno uzrok straha BiH stanovnistva,a koje ne vjeruje ni odgovornim licima u vlastitoj drzavi.Ko ce zastiti BiH gradjane od takvih "poslovnih" poteza?
oridjidji

#1197 Re: Arapi u Sarajevu

Post by oridjidji »

izgubljena dusa wrote:

Ne znam na cija vrata kuca serijat, sli znam da na moja nece uci.

Nema potrebe da se pisu gluposti. Sa Arapima i bez njih ovdje se zivjelo kako se zivjelo, bice onih koji ce poci do dzamije radije nego do kafane i obratno, onih koji ce prihvatiti tu religijsku formu oblacenja i koji nece, isto je tako i sa tim dobrim i losim odnosom prema zenama i vjecitog pitanja tog serijata koji vazda u BiH treba da zazivi, a ne zazivi nikad. BiH je takva i oduvijek sarena. Sindrom Arapa u BiH, moze se porediti sa sindromom Rusa u Estoniji, svako trazi svoj nacin da se priblizi Evropi. Da se desi kao u Estoniji, da drzava kaze ko kupi stan u njoj, ima pravo drzavljanstva, sto su mnogi Rusi u Estoniji iskoristili kako bi lakse kretali, zivjeli i poslovali u EU, mi imali mozda jos vecu poplavu istocnjaka. U CG vlada malo drugaciji zakon, pa i njih su istocnjaci poplavili radi toga, doduse kod njih je ko investira pola miliona ili milion dobija pravo drzavljanstva, pa znamo da su se neki koji su bjezali od zakona u svojim zemljama skrili u CG poput Sinavatre. Medjutim u BiH se to ne desava, oni ne postaju tako lako ni vlasnistvi imovine u BiH, a kamoli njeni gradjani, al palimo alarme kao da sa Isilovcima imamo posla.

Sta bi nasi rekli kad bi nam onaj kineski poslodavac u BiH doveo na sedmicu par hiljada radnika na odmor, kakvi smo sovinisti, rekli bi invazija Kineza, hoce da nam otmu BiH.
oridjidji

#1198 Re: Arapi u Sarajevu

Post by oridjidji »

oridjidji wrote:

Da,a drzava koja je jako korumpirana upravo podrzava lopovluk! To je vjerovatno uzrok straha BiH stanovnistva,a koje ne vjeruje ni odgovornim licima u vlastitoj drzavi.Ko ce zastiti BiH gradjane od takvih "poslovnih" poteza?
To su rupe u zakonu, koje se legalno koriste. Naravno, nije uvijek sve tako, ima tu i lopovluka, korupcije. Nazalost gradjani i sami pristaju da svoju imovinu prodaju strancima, nego domacima, nema mnogo cjenkanja, a nekretnine idu i za vecu vrijednost od realne.
Connaisseur Karlin

#1199 Re: Arapi u Sarajevu

oridjidji wrote:
Nema potrebe da se pisu gluposti. Sa Arapima i bez njih ovdje se zivjelo kako se zivjelo, bice onih koji ce poci do dzamije radije nego do kafane i obratno, onih koji ce prihvatiti tu religijsku formu oblacenja i koji nece, isto je tako i sa tim dobrim i losim odnosom prema zenama i vjecitog pitanja tog serijata koji vazda u BiH treba da zazivi, a ne zazivi nikad. BiH je takva i oduvijek sarena. Sindrom Arapa u BiH, moze se porediti sa sindromom Rusa u Estoniji, svako trazi svoj nacin da se priblizi Evropi. Da se desi kao u Estoniji, da drzava kaze ko kupi stan u njoj, ima pravo drzavljanstva, sto su mnogi Rusi u Estoniji iskoristili kako bi lakse kretali, zivjeli i poslovali u EU, mi imali mozda jos vecu poplavu istocnjaka. U CG vlada malo drugaciji zakon, pa i njih su istocnjaci poplavili radi toga, doduse kod njih je ko investira pola miliona ili milion dobija pravo drzavljanstva, pa znamo da su se neki koji su bjezali od zakona u svojim zemljama skrili u CG poput Sinavatre. Medjutim u BiH se to ne desava, oni ne postaju tako lako ni vlasnistvi imovine u BiH, a kamoli njeni gradjani, al palimo alarme kao da sa Isilovcima imamo posla.

Sta bi nasi rekli kad bi nam onaj kineski poslodavac u BiH doveo na sedmicu par hiljada radnika na odmor, kakvi smo sovinisti, rekli bi invazija Kineza, hoce da nam otmu BiH.
Kakve veze imaju Rusi u Estoniji,a koji tamo zive vjekovima/generacijama?

Invazija bilo koga, Kineza,Arapa,bilo koga, u BiH je dozivljena kao napad na egzistencijalna pitanja ,a koje nisu nikad nije rijesena!
Strancima moze BiH biti odlicna investicija,kao sto se desilo odredjenom broju povratnika u BiH.
Connaisseur Karlin

#1200 Re: Arapi u Sarajevu

oridjidji wrote:
oridjidji wrote: Pa Arapi preko njima sklonih Bosnja otvaraju firme i kupuju nekretnine ili kupuju zemljiste, na kojima opet nase firme grade njima objekte. Malo im je teze doci u posjed imovine pjesice bez nasih posrednika u tome. Oni koji se odluce sami na kupnju, onda se kvalitetno istresu da bi postali vlasnici necega u BiH, ali opet dobrano poderu nase agencije.

To su rupe u zakonu, koje se legalno koriste. Naravno, nije uvijek sve tako, ima tu i lopovluka, korupcije. Nazalost gradjani i sami pristaju da svoju imovinu prodaju strancima, nego domacima, nema mnogo cjenkanja, a nekretnine idu i za vecu vrijednost od realne.
To nisu rupe u zakonu,vec je uzrok nepostivanje zakona! Rupe u zakonu su takodjer rezultat nerada na osnivanju novih ili obnavljanju starih zakona,a takav proces se "tumaci" kao "leglano koristenje rupa u zakonu,
Locked