Ovo je vec prilicno nategnuto.maraccana wrote:Još jedna činjenica, mislim da sam nedavno čitao, a potvrđuje upravo ovo što sam govorio, jeste u tome da nas nikakav oblik vanzemaljaca nije ni posjetio ni poslao ikakvu poruku, iz razloga što smo ustvari nebitni i nepotrebni (hipotetskim) bićima koji su toliko razvijeniji. Niko ne može povezati logiku, da ih se mi tičemo, nema jednostavno nikavog smisla.
Mislim da danas vise niko ne moze negirati postojanje UFO/NLO fenomena. Pa i ozbiljna nauka se time bavi, pobogu...
Samo da te pitam - da li si procitao onaj "Projekat Plava planeta"? Inace, ono je sve pokupljeno iz dnevnika Phila Shneidera, covjeka koji je radio u jednoj od tajnih baza, tj. bazi "Dulce", za koju se zna isto kao i za famoznu "Area 51" bazu. Ta prica koja je tamo ispricana naprosto moze biti samo ili prihvacena ili odbacena u komadu. Prakticno je nemoguce dio uzeti, a dio odbaciti jer je, po mom licnom MISLJENJU, sve ono i te kako logicno, a daje i dosta odgovora na razna pitanja o nasem drasticno ubrzanom razvoju, ali i o religijama, "duhovima" - fenomenu poltergeist-a, zivotu poslije smrti i jos kojecemu. Procitaj, ako nista drugo, a ono zabave radi. Usput, njega su ubili ubrzo nakon sto je poceo javno pricati,, isto kao i onu dr. Kristinu Sanchez, koja je takodjer bila insider (cini mi se da se tako zvala).
Bravo Sizife. Lijepo povucena paralela. Konacno da se ti i ja slazemo u necemu u potpunosti (iako ni ranije ni bas da nismo, samo smo istoj stvari prilazili s razlicitih stranasizifinho wrote: Obje stavke imaju logike, jer govorimo o stvarima o kojim nemamo nikakvu mogućnost da dokažemo empirijski bilo šta.
Ali ja, s druge strane, imam argument odnosno alegoriju koja kaže da im možemo biti interesantni.
Mrav je naspram čovjeka nebitan. Mi smo za njih inteligencija koju oni nikad neće dosegnuti. Prema tvojoj retorici - mravi bi nama bili nebitni.
No svejedno, ljudi znaju skoro sve o mravima i njihovom društvu, anatomiji i fizionomiji, sociologiji jer su ih promatrali.
Uprkos veličini čovjeka, nestanak mrava bio bi poguban za ekosistem planete Zemlje.
Možda mi nismo svjesni univerzalnog ekosistema svemira u kojem smo, ponavljam: možda, jako bitna karika i kao takvi smo objekt promatranja i izučavanja nekakvog visokointeligentnog organizma koji je dosegao nove nivoe ineligencije i sad obzervira druge organizme.
Ne vidim zašto bih Zemlju posmatrao kao izoliranu sredinu u kojoj je prisutna znatiželja, ali tamo negdje kod hipotetskog organizma znatiželje nema.
To mi već nema logike.
Na prvu recenicu, boldiranu, samo bih dodao - jos uvijek. Ali, mozda cak ni to nije istina. Jer, sta cemo ako je istina da nase vlade znaju sve to vec decenijama, a kriju od ostatka svijeta? To bi, jednostavno, znacilo da mi, ljudi, odavno imamo i te kakve empirijske dokaze, ali je manjina nase vrste odlucila da to sakrije od vecine. Da li radi interesa, radi moguce planetarne panike, radi straha, ili radi svega toga zajedno...valjda cemo nekada saznati.
Ali, u svakom slucaju, ja mislim da vec postoji poprilicno dokaza u vidu neobjasnjivih desavanja, a za koja se sa 99,9% sigurnosti moze reci da nismo sami.