Bosansko-Bosnjacka Strategija
- General War
#1177 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
U kojem kontekstu ti je srbija kocnicar i destabilizator na desavanja u federaciji i kantonima...pa i na drzavnom nivou?nikad_vise wrote:Mene Srbija zanima samo u onolikoj mjeri sto je drzava koji je otvoren neprijatelj mog naroda i najveci kocnicar moje drzave.To je problem moje drzave i mog naroda a sto se tice problema Srba i Srbije,zelim im sve najbolje u njenim granicama.General War wrote:
![]()
...hoooj jebo te, koji politicki autista-avanturista...pa i xsenofob...jer toliko se natandarit sa postovima samo za problem Srba i Srbije ne ide na dobro...
Ne vidjeti problem u drzavi koja hapsi moje sugrađane,koja negira genocid nad mojim narodom,koja i dan danas na svaki moguci nacin poziva na nestajanje mog naroda,negira identitet mog naroda,...i mozemo tako jos cijeli mjesec nabrajati...u njima problem ne vidi samo onaj ko ima glavu zabijenu u pijesak.Zasto je toliko autisticki i avanturisticki pricati o polozaju i strategiji svog naroda.Pa sve druge je drzave imaju jedino je to Bosnjaku glupo i debilno?Digni glavu bolan,odvazi se i pocni da nazivas stvari pravim imenom a probleme etiketiras bez ikakvog straha i uvlacenja.
Srbija je glavni destabilizator na Balkanu,i nju spominjem u kontekstu problema koji ima moja drzava i moj narod.
je li to oni imaju svoje predstavnike u nekom nivou vlasti u BiH?
...Retoricko je to pitanje, znam ja na sta ciljas...ali prvo vidi to sa onim uhljupima kad Ti izvadis glavu iz pijeska voljom naroda birani koji trebaju da bosanjke predstavljaju sta rade i oko cega se bore.
Ja etiketiram stvarni problem a to je da je Bosna izdata i zamjenjena idejom "pan - bosnjastva" nekom suludom idejom novokomponovanih bosnjackih velikodostojnika, Srbija se moze dovesti u red jako brzo da se hoce...a nece ili nezna.
Strategiju bosnjackog (kao i srpskog ili hrvatskog) naroda u BiH nemoj mijesati sa strategijom Bosanskog naroda i nece izgledati debilno.
- General War
#1178 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Fahro u akciji podrske distribucijenikad_vise wrote:Vec sam jednom napominjao ali da opet napomenem.
Podrzimo Ditu i sacuvajmo jednog giganta sa TK koji bi u dogledno vrijeme ako se oporavio mogao da zaposli mnogo nasih sugrađana sa Tuzlanskog kantona.Evo prilike za sve Bosnjake da daju svoj doprinos svom narodu i svojoj drzavi.Podrzimo domacu firmu!!
https://www.youtube.com/watch?v=jiuPvoHub3s

- nikad_vise
#1179 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Politicari su ogledalo naroda.Sto kaze ona "svaki narod ima vlast kakvu zasluzuje".General War wrote:
U kojem kontekstu ti je srbija kocnicar i destabilizator na desavanja u federaciji i kantonima...pa i na drzavnom nivou?
...Retoricko je to pitanje, znam ja na sta ciljas...ali prvo vidi to sa onim uhljupima kad Ti izvadis glavu iz pijeska voljom naroda birani koji trebaju da bosanjke predstavljaju sta rade i oko cega se bore.
Ja etiketiram stvarni problem a to je da je Bosna izdata i zamjenjena idejom "pan - bosnjastva" nekom suludom idejom novokomponovanih bosnjackih velikodostojnika, Srbija se moze dovesti u red jako brzo da se hoce...a nece ili nezna.
Strategiju bosnjackog (kao i srpskog ili hrvatskog) naroda u BiH nemoj mijesati sa strategijom Bosanskog naroda i nece izgledati debilno.
Upravo je moj zadatak ali i tvoj i svih drugih forumasa da se okupljaju,analiziraju,traze ideje,i vrse uticaj kako na forumase tako i na neke vlastodrsce.
Sa tim se ljudima moze ostvariti kontakt,ali i sa mnogim drugim ljudima kojim mozes ukazivati na neke stvari.Znas na sta ciljam i mislim da je bespotrebno da idemo u historiju blokada iz RS-a,kako po pitanju funkcionalnije drzave tako i po pitanju ulaska BiH u EU i NATO.Posljednja u nizu takvih stvari je evropska agenda koja je odbijena u RS.Sto se tice nasih politicara,vjeruj da nisam ni ja nista zadovoljniji od tebe ni sa jednom strankom,jer su mnogi ogrezli u kriminal,a osim toga lutaju sa stavovima i bez ikakve strategije cisto jasuci na grbaci naroda.Ja imam nadu da ce doci bolje generacije, da ce doci sposobniji ljudi ali se moramo svi potruditi da tim ljudima pomognemo da dođu na vlast.Kako?Tako sto cemo ukazivati na neke stvari i anomalije i ja i ti i svi ostali.Dobro ja znam sta rade nasi danasnji politicari,i dovoljno je vidjeti koliko ja prvi kritikujem Bosnjacke politicare zbog nesposobnosti i bezidejnosti.Da ne spominjemo korupciju.Ali ako prihvatimo takvo stanje i pomirimo se sa tim,koja je uopste nasa svrha?
Sto se tice Bosanstva ali i Bosnjastva,mislim da je i jednim i drugim u interesu da imaju drzavu i servis koja ce biti na usluzi građanima i stititi njene interese.Strategija ova dva "bloka" se u najvecoj mjeri poklapa i tu ne pravim veliku razliku kad je u pitanju pogled na drzavu.Ni jednom bloku nije u interesu seperatisticka politika iz drugih naroda,dezintegracija drzave,nefunkcionalnost institucija,...
- General War
#1180 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
OK, slazem se sa zadnjim postom da nam je isti cilj drugacijim mozda putem a to je bolja BiH...nikad_vise wrote:Politicari su ogledalo naroda.Sto kaze ona "svaki narod ima vlast kakvu zasluzuje".General War wrote:
U kojem kontekstu ti je srbija kocnicar i destabilizator na desavanja u federaciji i kantonima...pa i na drzavnom nivou?
Upravo je moj zadatak ali i tvoj i svih drugih forumasa da se okupljaju,analiziraju,traze ideje,i vrse uticaj kako na forumase tako i na neke vlastodrsce.
Sa tim se ljudima moze ostvariti kontakt,ali i sa mnogim drugim ljudima kojim mozes ukazivati na neke stvari.Znas na sta ciljam i mislim da je bespotrebno da idemo u historiju blokada iz RS-a,kako po pitanju funkcionalnije drzave tako i po pitanju ulaska BiH u EU i NATO.Posljednja u nizu takvih stvari je evropska agenda koja je odbijena u RS.Sto se tice nasih politicara,vjeruj da nisam ni ja nista zadovoljniji od tebe ni sa jednom strankom,jer su mnogi ogrezli u kriminal,a osim toga lutaju sa stavovima i bez ikakve strategije cisto jasuci na grbaci naroda.Ja imam nadu da ce doci bolje generacije, da ce doci sposobniji ljudi ali se moramo svi potruditi da tim ljudima pomognemo da dođu na vlast.Kako?Tako sto cemo ukazivati na neke stvari i anomalije i ja i ti i svi ostali.Dobro ja znam sta rade nasi danasnji politicari,i dovoljno je vidjeti koliko ja prvi kritikujem Bosnjacke politicare zbog nesposobnosti i bezidejnosti.Da ne spominjemo korupciju.Ali ako prihvatimo takvo stanje i pomirimo se sa tim,koja je uopste nasa svrha?
Sto se tice Bosanstva ali i Bosnjastva,mislim da je i jednim i drugim u interesu da imaju drzavu i servis koja ce biti na usluzi građanima i stititi njene interese.Strategija ova dva "bloka" se u najvecoj mjeri poklapa i tu ne pravim veliku razliku kad je u pitanju pogled na drzavu.Ni jednom bloku nije u interesu seperatisticka politika iz drugih naroda,dezintegracija drzave,nefunkcionalnost institucija,...
Da bi dosli sposobni, Mi makar moramo se uhvatiti u kostac sa korupcoijom i elitizmom pa sta kosta...ako mi nemamo snage i nacina moramo traziti pomoc prijatelja (SAD, EU) da to urade za nas, sve je ocigledno...sudije se boje, policija se boji uhvatiti u kostac sa mafijom (ili su i jedni i drugi sluge mafije)ali niko ne napusta funkciju kad se vec boji...Srbija je tako minoran problem, nek pickousti laje u svom dvoristu koliko hoce, "nasi" ratni profiteri su najgori sljam.
- Leo_alfa
#1181 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Iako se ne slazem sa tvrdnjama koje navodis necu pocinjati raspravu o tome, jer to nije poenta mog pocetnog pitanja.nikad_vise wrote:Nece ta filozofija odvesti u krvoprolice,jer su Srbi navikli da napadaju slabije i nespremnije.Primjer imas u BiH,na Kosovu,Hrvatskoj...itd..Nikad oni nisu napali nikog jaceg u novijoj povijesti.Urusavanje sistema je i kad Srbija blokira cijelu BiH na putu prema EU ili NATO paktu.Mi u BiH imamo najbolji primjer urusavanja sistema od strane Srbije kroz mnoge nivoe vlasti.Leo_alfa wrote: Nisi za vojne nemire, ali...
Takva filozofija vodi jedino u nova krvoprolica. Moje pitanje je fokusirano na dio u kojem pises o destabilizaciji Srbije, Albaniju spominjes u istoj recenici pa se taj dio podkrada u ovoj prici. Ne vidim nista lose u jacanju veza izmedju BiH i bilo koje druge drzave s kojom se moze ostvariti obostrana korist, a koja pri tome drzi do ljudskih prava kako ih opisuju UN.
Fokusirati se na urusavanju sistema druge drzave sa opravdanjem kako "im treba zadati udarac" jer "poznaju samo jezik sile" iskreno djeluje vise nego primitivno.
Bosnjaci treba da shvate jednu bitnu stvar:Njemacka je poslije svojih genocidnih avantura prosla proces denacifikacije i Njemacka je osudila svoje zlocince,Jevrejima isplatila ostetu i danas dan ti Jevreji su ko polarni medvjedi kako u Njemackoj tako i sirom svijeta.
Srbi nisu poslije svojih genocidnih avantura i razaranja Balkana prosli proces rehabilitacije od svog fazisma.Za razliku od Njemacke
-Srbi ni danas dan ne priznaju svoje zlocine(i ono sto priznaju,to priznaju kad ih prisile sa zapada i onda za njih imaju jednu pricu a za Srbe sirom Balkana drugu pricu i historiju),
-Srbi i dan danas slave svoje zlocince,
-negiraju svoje zlocine,(genocid i mali milion ostalih)
-oslobađanju ih od onog sto su pocinili(najnoviji primjer je prije par dana)
-skrivaju svoje zlocince(pa i po 10 godina pod pritiskom cijelog svijeta)
-sa nista manjom mrznjom gledaju na sve oko sebe krenuvsi od BiH,Hrvatske pa do Kosova i Albanije.(Noz,zica,Srebrenica;Oj Pazaru Novi Vukovaru,oj Sjenice nova Srebrenice i jos mali milion povika kolji turke,i slicno)
-Srbi rehabilituju svoje fasisticke i cetnicke vođe
-Srbija dozvoljava cetnicke pokrete i sasvim su legalni
-Srpske nacionalne TV kuce rade propagandu nista manju nego onu iz devedesetih(napad u Zvorniku,napad u Kumanovu itd)
-Srbija na vlasti ima ljude koji su bili jedni od direktnih ucesnika desavanja 90ih(Nikolic-cetnicki vojvoda,Vucic:Ubit cemo 100 muslimana itd)
Vjeruj pasa da bi mogao jedno pet dana pisati argument za argumentom zasto je to fasisticka tvorevina i zasto se sa tom fasistickom tvorevinom ne moze izboriti tako sto cemo staviti glavu u pijesak i cekati da nas opet pokolju jer oni se nisu pokajali za ono sto su radili,nego su se primirili pod silnim pritiskom zapada.
Sad imamo primjer hapsenja Orica,pa i ove rezolucije o Srebrenici.Mozes misliti koliko im je zao dragih Bosnjaka kad na sva zvona drece i gledaju kako da sprijece usvajanje ove rezolucije.Ne zanosite se ljudi glupostima,nece Njemci ili Austrijanci ginuti kad ponovo ova fasisticka tvorevina dođe u poziciju da to isto ponovi,nego upravo Bosnjaci("Turci") sa kojim oni imaju "nerasciscenih" racuna.
Tako je bilo 90ih tako ce biti i 2050.
Njemci su u prvom ratu izgubili ali su ostavljeni isto ovako kao i Srbi pa je to trajalo do 2 rata kada su krenuli da zavrse ono sto prvi put nisu uspjeli.
Covjek treba da uci iz historije,a ove pojave koje imamo u nama susjednoj drzavi nisu nimalo bezazlene i samo glupani mogu da vjeruju da ce Srbi jednog jutra ustati i odjednom zavoliti svoje susjede,prestati sa pretenzijama prema teritorijama drugih drzava i odjednom poceti da suosjecaju sa Bosnjacima ili Albancima.
Kad Srbinu spomenes Kosovo,ni jedan nece reci da je ono izgubljeno zbog Srbskih zlocina i promasene politike nego da treba cekati dok se geopoliticka sitvacija u svijetu promjeni pa ce oni da vrate Kosovo(silom naravno jer nemaju druge opcije).
Dajes mi odgovor koji je skoncentrisan iskljucivo na Srbiju i Srbe, a moje je pitanje zasto BiH (znaci MI) treba da radi na njihovoj destabilizaciji. Taman da je sve ovo sto navodis tacno (s cim se ne slazem, ali ponavljam to nije bit ove price pa nema smisla razglabati o tome), mi iz svega toga mozemo nauciti da trebamo biti vojno jaki, kako samostalno tako i u nekom paktu (NATO) te da se sprovedu reforme koje ce ovu drzavu uciniti jacom i stabilnijom nego sto je sad.
Ukoliko bi danas-sutra osjetili prijetnju ili netrpeljivost ili sta god vec sto ti licno smatras da imamo od Srbije, od strane recimo Poljske, da li trebamo raditi na destabilizaciji Poljske? Nema smisla.
Svjesno raditi na planu stvaranja problema drugome ne znaci rijesavati postojeci problem, nego ga produbljivati. Ne samo da ovakva ideja nije konstruktivna nego nije inteligentna.
- nikad_vise
#1182 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Mi se definitivno moramo uhvatiti u kostac sa tim stvarima.Razlog mog pisanja o Srbiji u posljednje vrijeme je sto je nekoliko stvari aktuelno a koji su u direktnoj vezi sa njom.Nas narod mora promjeniti svijest i postati bolji da bi taj neki politicar koji ce doci na vlast izasao bolji iz tog naroda.Ima ljudi i u danasnjoj politici koji nisu korumpirani,vjerovatno svi znamo nekolicinu takvih i takve ljude treba podrzavati,forsirati,medijski eksponirati,jacati.General War wrote:
OK, slazem se sa zadnjim postom da nam je isti cilj drugacijim mozda putem a to je bolja BiH...
Da bi dosli sposobni, Mi makar moramo se uhvatiti u kostac sa korupcoijom i elitizmom pa sta kosta...ako mi nemamo snage i nacina moramo traziti pomoc prijatelja (SAD, EU) da to urade za nas, sve je ocigledno...sudije se boje, policija se boji uhvatiti u kostac sa mafijom (ili su i jedni i drugi sluge mafije)ali niko ne napusta funkciju kad se vec boji...Srbija je tako minoran problem, nek pickousti laje u svom dvoristu koliko hoce, "nasi" ratni profiteri su najgori sljam.
Nece nama niko pomoci sa strane.Oni to gledaju na drugi nacin i uvijek ce se prikloniti jacoj i organizovanijoj strani.Nemamo racionalno razmisljanje,nismo kriticni i moze se reci da smo u velikoj mjeri jako zatucani svi kolektivno.U mjestu gdje zivim pred izbore je doslo 100 paketa iz S.Arabije pred izbore,pakete je podjelila SDA i skoro svi dobivaoci paketa su glasali za SDA.Na predproslim izborima je SDP u mojoj izbornoj jedinici preko svojih volontera koje je platio po 20 maraka fakticki pokrao izbore na ocigled svih.Sve stranke se sluze svim ovim metodama ali znam i da ima ljudi koji su cistog obraza izasli na izbore i uzeli lopatom.Trebamo ljude s mudima na vlasti.
Svaka ideja i reforma je krenula od jednog covjeka koji je vjerovao da stanje moze biti drugacije.Nista ne ide preko noci ali zato i jest ova tema pa da na njoj mozemo napraviti i listu ljudi kojim se moze povjeriti ovaj narod i ova drzava.Da na njoj iznesemo ideje koje mogu potaknuti i nekog politicara koji cita ovdje na forumu,nekog utjecajnog covjeka koji ce sutra mozda probati nesto da napravi ili pokrene.Mozemo uticati na politiku portala,nekih analiticara,politicara,vjerskih sluzbenika..mozemo uticati na ljude u svojoj okolini..mozemo bilo sta pokusati,i zato mi je muka kad vidim da ljudi trolaju temu.Jednostavno nam je sve sprdancija iako vidimo da smo dotakli dno i da ne mozemo dalje.
Tebi zelim ugodno vece kolega,a sebi sam vec dojadio sa forumom.Puno je vala,smorih se.
- nikad_vise
#1183 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Opcija 1:gledati kako ti susjedna drzava koja bez sumnje ima lose namjere prema tebi radi na dezintegraciji tvoje drzave i sutitiLeo_alfa wrote: Iako se ne slazem sa tvrdnjama koje navodis necu pocinjati raspravu o tome, jer to nije poenta mog pocetnog pitanja.
Dajes mi odgovor koji je skoncentrisan iskljucivo na Srbiju i Srbe, a moje je pitanje zasto BiH (znaci MI) treba da radi na njihovoj destabilizaciji. Taman da je sve ovo sto navodis tacno (s cim se ne slazem, ali ponavljam to nije bit ove price pa nema smisla razglabati o tome), mi iz svega toga mozemo nauciti da trebamo biti vojno jaki, kako samostalno tako i u nekom paktu (NATO) te da se sprovedu reforme koje ce ovu drzavu uciniti jacom i stabilnijom nego sto je sad.
Ukoliko bi danas-sutra osjetili prijetnju ili netrpeljivost ili sta god vec sto ti licno smatras da imamo od Srbije, od strane recimo Poljske, da li trebamo raditi na destabilizaciji Poljske? Nema smisla.
Svjesno raditi na planu stvaranja problema drugome ne znaci rijesavati postojeci problem, nego ga produbljivati. Ne samo da ovakva ideja nije konstruktivna nego nije inteligentna.
Opcija 2:poslati poruku toj susjednoj drzavi koja te je pokusala bioloski istrijebit da bi mogla imati problema i u svojoj kuci ako nastavi da rusi moju.
NATO ti blokira upravo ta Srbija i te reforme ti blokiraju najvecim dijelom upravo pripadnici tog naroda.
Ugodno vece.
- Leo_alfa
#1184 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Ako su te dvije opcije jedine koje imamo onda su nam veoma skuceni vidici.nikad_vise wrote:Opcija 1:gledati kako ti susjedna drzava koja bez sumnje ima lose namjere prema tebi radi na dezintegraciji tvoje drzave i sutitiLeo_alfa wrote: Iako se ne slazem sa tvrdnjama koje navodis necu pocinjati raspravu o tome, jer to nije poenta mog pocetnog pitanja.
Opcija 2:poslati poruku toj susjednoj drzavi koja te je pokusala bioloski istrijebit da bi mogla imati problema i u svojoj kuci ako nastavi da rusi moju.
NATO ti blokira upravo ta Srbija i te reforme ti blokiraju najvecim dijelom upravo pripadnici tog naroda.
Ugodno vece.
- nikad_vise
#1185 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Vec sam u svom ranijem pisanju govorio da u IZ ima spremnosti i razuma sto se tice povratka Bosnjaka u Srebrenicu i da ima ljudi koji vide neke stvari koje mogu biti bitne za nas opstanak na rijeci Drini.Tesko da ce proci ovo sa distriktom ali se nadam da ce makar biti nesto od ove price sa fondom koji bi mogao pospjesiti opstanak i dalje naseljavanje Bosnjaka na jednom jako bitnom dijelu BiH.Drago mi je sto je konacno Bosnjacka politika presla u neku manju ofanzivu.Sabor IZ zatražio uspostavu Distrikta Srebrenica i milijardskog fonda za uklanjanje posljedica genocida
Sto se tice ove pompe koja se vodi ovih dana oko Srebrenice u UN,mislim da Bosnjaci nikako ne mogu da budu na gubitku.Ako se usvoji rezolucija(sto bi ja iskreno zelio) to ce biti dobro,ako se i ne usvoji ni na kakvu stetu ne moze ici ovo natezanje Evrope i Amerike sa Rusima i Srbima.Amerikanci su vec pripremili svoju rezoluciju a i evropa ce po posljednjim vijestima izglasati svoju.Lijepo je vidjeti jos jednom da su Americki i Evropski interesi u suprotnosti sa Srpskim i svo ovo natezanje i vucenje za nos Zapada ne moze nikako biti pozitivno za onog ko to radi u njihovom dvoristu.Njihova politika ce jos agilnije i aktivnije stati na Bosnjacku stranu i to je svakako dobro.
Svakim danom se sve vise ljudi,politicara,lidera i slicno upoznaje sa svim onim sto se ovdje desavalo ali i sa stanjem Srbije koje su fasisti na vlasti vjesto pokusali okreciti.Kokice u ruke i gledati kako ce se odraziti ovo natezanje sa Americke i Evropske strane i Ruske i Srpske.
- nikad_vise
#1186 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Sabor poziva nadležne organe u Bosni i Hercegovini da na osnovu prezentiranja novih činjenica pred Međunarodnim sudom u Hagu obnove tužbu protiv Jugoslavije (Srbije i Crne Gore) za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici i Bosni i Hercegovini i za agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu;
Sabor poziva nadležne institucije države Bosne i Hercegovine i međunarodnu zajednicu da formiraju distrikt Srebrenica na prostoru općina: Srebrenica, Zvornik, Vlasenica, Bratunac, Rogatica, Žepa i Milići, gdje su uglavnom živjele žrtve genocida nad Bošnjacima, s obzirom da vlasti Republike Srpske, uporno poričući genocid, u proteklih dvadeset godina nisu uspjele osigurati jednaka prava i standarde svim građanima, posebno Bošnjacima. Distrikt bi bio pod jurisdikcijom države Bosne i Hercegovine primjenjujući etnička prava predstavljanja u svim institucijama i organima distrikta prema popisu stanovništva u Bosni i Hercegovini iz 1991. godine;
Sabor traži od Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu da odmah donese Zakon o zabrani poricanja genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i trajnu zabranu službene upotrebe, nošenja, isticanja ili korištenja naziva, oznaka, zastava, amblema i simbola koje su koristile Vojska Republike Srpske i Policija Republike Srpske kao izvršioci genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, za cijeli teritorij Bosne i Hercegovine;
Sabor očekuje da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, Vlada Republike Srpske i Vlada Federacije Bosne i Hercegovine izrade program NE GENOCIDU, koji bi u periodu od 15 godina osigurao sve potrebne uvjete za uklanjanje posljedica genocida nad Bošnjacima na prostoru Srebrenice, Zvornika, Vlasenice, Bratunca, Milića i Žepe i povratak na demografsko stanje iz popisa stanovništva 1991. godine, i to: izgradnjom infrastrukture, razvojem poljoprivrede, izgradnjom modernih proizvodnih kapaciteta, punim zapošljavanjem povratnika, modernim školstvom, zdravstvenom zaštitom, socijalnom brigom, privlačenjem mladih, sigurnošću, uključivanjem i sigurnošću žena, a posebno brigom prema žrtvama genocida Sabor s razlogom vjeruje da će se u ovaj program uključiti Ujedinjene nacije, Evropska unija, Organizacija islamske saradnje i dr., jer takav program garantira sigurnost svima, izgrađuje, jača i učvršćuje povjerenje;
-
krater
#1187 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
nikad_vise wrote:Vec sam u svom ranijem pisanju govorio da u IZ ima spremnosti i razuma sto se tice povratka Bosnjaka u Srebrenicu i da ima ljudi koji vide neke stvari koje mogu biti bitne za nas opstanak na rijeci Drini.Tesko da ce proci ovo sa distriktom ali se nadam da ce makar biti nesto od ove price sa fondom koji bi mogao pospjesiti opstanak i dalje naseljavanje Bosnjaka na jednom jako bitnom dijelu BiH.Drago mi je sto je konacno Bosnjacka politika presla u neku manju ofanzivu.Sabor IZ zatražio uspostavu Distrikta Srebrenica i milijardskog fonda za uklanjanje posljedica genocida
Sto se tice ove pompe koja se vodi ovih dana oko Srebrenice u UN,mislim da Bosnjaci nikako ne mogu da budu na gubitku.Ako se usvoji rezolucija(sto bi ja iskreno zelio) to ce biti dobro,ako se i ne usvoji ni na kakvu stetu ne moze ici ovo natezanje Evrope i Amerike sa Rusima i Srbima.Amerikanci su vec pripremili svoju rezoluciju a i evropa ce po posljednjim vijestima izglasati svoju.Lijepo je vidjeti jos jednom da su Americki i Evropski interesi u suprotnosti sa Srpskim i svo ovo natezanje i vucenje za nos Zapada ne moze nikako biti pozitivno za onog ko to radi u njihovom dvoristu.Njihova politika ce jos agilnije i aktivnije stati na Bosnjacku stranu i to je svakako dobro.
Svakim danom se sve vise ljudi,politicara,lidera i slicno upoznaje sa svim onim sto se ovdje desavalo ali i sa stanjem Srbije koje su fasisti na vlasti vjesto pokusali okreciti.Kokice u ruke i gledati kako ce se odraziti ovo natezanje sa Americke i Evropske strane i Ruske i Srpske.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#1188 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Mislim da Bošnjaci i Bosanci kao narod nikad nisu bili zreliji, valjda i nisu imali kad, jer su morali biti muslimani sa velikim ili malim m, neopredjeljeni, srbi, hrvati, svašta im se dešavalo.
Ipak, nekako ovih dana vidim nevjerovantu istu tugu, bol i sjećanje. Od Edina Džeke koji je promijenio fb profil sa natpisom Srebrenice do svakog diplomate "orijentalnog imena" (kako kažu iz NS, tj prof. Haverić), do Bosanaca u Barcelonu koji su se odazvali na doduše Katalansku incijativu (nije njihova, ali svjedno) i nemaju svi "orjentalna imena". Što je najbolji dokaz, da je Bosanska i Bošnjačka politika skoro identična, da su iste vrijednosti cilj i poštovanje i radi toga sam presretna, posebice posmatrajući fašisodino sa jedne i čisto fašističko okruženje sa druge strane.
Strategija je malo širi pojam, i nisam znala na koju temu napisati ovu refleksiju, pa sam odabrala ovdje
Zato, što bi rekao jedan ofrumaš nabijem na q, sve koji drže lekcije u stilu "Oj Bošnjaci nećete se nikada osvjestiti": I Bosanci i Bošnjaci svjesniji nego ikad. ONo što nam hronično nedostaje je sistem.
Ipak, nekako ovih dana vidim nevjerovantu istu tugu, bol i sjećanje. Od Edina Džeke koji je promijenio fb profil sa natpisom Srebrenice do svakog diplomate "orijentalnog imena" (kako kažu iz NS, tj prof. Haverić), do Bosanaca u Barcelonu koji su se odazvali na doduše Katalansku incijativu (nije njihova, ali svjedno) i nemaju svi "orjentalna imena". Što je najbolji dokaz, da je Bosanska i Bošnjačka politika skoro identična, da su iste vrijednosti cilj i poštovanje i radi toga sam presretna, posebice posmatrajući fašisodino sa jedne i čisto fašističko okruženje sa druge strane.
Strategija je malo širi pojam, i nisam znala na koju temu napisati ovu refleksiju, pa sam odabrala ovdje
Zato, što bi rekao jedan ofrumaš nabijem na q, sve koji drže lekcije u stilu "Oj Bošnjaci nećete se nikada osvjestiti": I Bosanci i Bošnjaci svjesniji nego ikad. ONo što nam hronično nedostaje je sistem.
-
zavrzlama
#1189 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Ako bi se nakracoj formi mogla opisati realnost BIH,izgeladalo bi ovako:
"Nema normalne BIH na cijelom njenom teritorijumu bez prihvatanja iste od strane i srba i hrvata,a nema ni podjele BIH bez pristanka bosnjaka"
Kako ovi drugi(posebice srbi) nece nikad prihvatiti BIH,predstoji duga rahat patnja,pa ko izdrzi...bosnjaci moraju da znaju da ce srbija kad tad gurnut BIH srbe u secesiju i rat u BIH...ako to medjuvrijeme bosnjaci ne sazru politicki,ekonomski ojacaju i bezbejdnonosno ne budu spremni,nisu ni zasluzili da imaju svoju drzavu....
BIH danas cuva od raspada srpska glupost i kolicina barbarizma kojeg su pocinili 90-tih,na srecu srpska politika nezna drugacije inace bi BIH davno bila bivsa..
"Nema normalne BIH na cijelom njenom teritorijumu bez prihvatanja iste od strane i srba i hrvata,a nema ni podjele BIH bez pristanka bosnjaka"
Kako ovi drugi(posebice srbi) nece nikad prihvatiti BIH,predstoji duga rahat patnja,pa ko izdrzi...bosnjaci moraju da znaju da ce srbija kad tad gurnut BIH srbe u secesiju i rat u BIH...ako to medjuvrijeme bosnjaci ne sazru politicki,ekonomski ojacaju i bezbejdnonosno ne budu spremni,nisu ni zasluzili da imaju svoju drzavu....
BIH danas cuva od raspada srpska glupost i kolicina barbarizma kojeg su pocinili 90-tih,na srecu srpska politika nezna drugacije inace bi BIH davno bila bivsa..
-
L u c i f e r
#1190 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Konto otvorit temu, kad ono vec ima. 
-
svi u napad
#1191 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Cista desetka za analizu.zavrzlama wrote:Ako bi se nakracoj formi mogla opisati realnost BIH,izgeladalo bi ovako:
P.S.- pocnimo od malih stvari: kupujmo domace, ne pljujmo po dijaspori i Sandzaklijama, pricajmo djeci o onome sto nam se dogodilo i ko nam je to uradio, isto to pricajmo i strancima koje upoznamo. O drugim (vecim) stvarima drugi put. Zivjeli.
- madner
#1192 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Koja mitomanija, Srbi su u novijoj povijesti samo ratovali protiv vecih protivnika od sebe.
- draganbl
#1193 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Više se plašim za Bosnu kad vidim ko je brani, a ne ko je napada.
- nikad_vise
#1194 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
postby svi u napad
]ali ima jedna pozitivna stvar koja se nezaustavljivo kotrlja a to je da se nasa nacionalna svijest probudila i da svakim danom sve vise jaca
postby KatarinaKosaca
Mislim da Bošnjaci i Bosanci kao narod nikad nisu bili zreliji, valjda i nisu imali kad, jer su morali biti muslimani sa velikim ili malim m, neopredjeljeni, srbi, hrvati, svašta im se dešavalo.
Kolege su vec poentirali sa nekim stvarima.Dugo vremena su Bosnjaci bili obezglavljeni i na racun toga nismo ni mogli da pravimo strategiju jer nam je podvaljivano svasta nesto da se narod razjedini.Prvi znakovi oporavka Bosnjaka su popis,stvaranje BANU,i ostalih Bosnjackih institucija.Sad to nekako dosta kompaktinije tece i vremenom ce ici jos bolje.Bosnjacke ali i Bosanske stranke kojih je bezbroj jos uvijek nisu u mogucnosti da izbace jedan zajeban i sposoban tim ljudi,ali ce u grotlu svog ovog previranja izmedu sebe,prebacivanja,zajebavanja i ostalog vremenom da se napravi jedna jaka ekipa koja ce moci ovaj narod da povede na pravi put.Ovi danasnji kokosari su vecinom neka predekipa iz cijih krvenja i kriminala ce da izraste jedna sposobna garnitura u buducnosti.Zemlje na zapadu su godinama gradile sistem i usavrsavale ga,mi to radimo 20 godina i trebat ce jos zivaca i zivaca da se istrpe uhljupi i lopovi dok ne dođu sposobni ljudi.Vjerujem da ce ove stranke sa ovim međusobnim ratovima na kraju biti prinuđene da jedino mogu lansirati sposobne ljude.BY zavrzlama
bosnjaci moraju da znaju da ce srbija kad tad gurnut BIH srbe u secesiju i rat u BIH...ako to medjuvrijeme bosnjaci ne sazru politicki,ekonomski ojacaju i bezbejdnonosno ne budu spremni,nisu ni zasluzili da imaju svoju drzavu....
Dosad su nam isle geopoliticke okolnosti na ruku,a posebno zadnjih mjeseci.Uz svu nesposobnost vlasti ipak su uspjeli da poentiraju u nekim stvarima.
Zavrzlama je gore spomenuo da Srbi nikad nece prestati sa secesionistickom politikom i to je tacno.Pa pratim intervjue Cavica,Ivanica i ostalih koji su kao umjereni i njihov jedini razlog da ne idu u secesiju je taj sto im je tadic 2000 i neke rekao da Srbija nema ni ekonomske ni politicke kapacitete za takvo nesto.Da Srbija ima takve kapacitete oni bi to krenuli vec danas.I to su misljenja onih umjerenijih/tacnije realnijih u ovom momentu.
Sto se tice referenduma u RS,mislim da bi Bosnjaci konacno trebali da se pocnu pozivati na referendum o ukidanju RS na nivou drzave,ali uporedo sa tim insistirati sa distriktom Srebrenica.Mislim da bi i opstinske vlasti u kojim su Bosnjaci u vecini u RS trebali da potegnu za nekim svojim lokalnim referendumima za izdvajanje iz RS-a.Moze nekom biti smijesno i neozbiljno,jer je to neozbiljno,ali je isto i referendum u RS smijesan i neozbiljan jer nemaju ustavno pravo isto kao ni opstine pa se usuduju to proklamovati.
Dodik je trenutno na crnoj listi EU i SAD-a pogotov i sa ovim nekim avanturistickim idejama mozda sta i upali jer sam siguran da nece prezati nacin da mu zadaju udarac.
Ovih dana sam gledao emisiju o rezoluciji u RS i malo ozbiljniji analiticari su svjesni da je ovo samo jedan od pokusaja "diskreditacije" RS-a i da na ovom nece sigurno stati sad kad im je odbijena rezolucija.Pohvalno je i Miletovo pljuvanje Britanaca onako javno i mudro,kao i javno hvalenje i zahvaljivanje Rusiji sto je u konsultaciji sa njim blokirala ovo.Pohvalno je i ulazak RS-a pod Ruski kisobran zvanicno.
Nedavno sam slusao interviju generala Grahovca koji gaze da Srbijom upravljaju tajne sluzbe pod KGB patronatom.Mislim da covjek nije daleko od istine,jer ici uporno protiv evropskog i americkog geostrateskog interesa iako su okruzeni sa NATO.To je donekle i sreca nasih Bosnjackih politicara koji su posljednjih 20 godina proveli u raspodjeli fotelja i natjecanju u korupciji i nepotizmu..Al et polahko sazrijevamo i ni krivi ni duzni smo jos dodatno poljuljali i onako poljuljan Srpski kredibilitet.
-
L u c i f e r
#1195 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Sto se tice referenduma u RS,mislim da bi Bosnjaci konacno trebali da se pocnu pozivati na referendum o ukidanju RS na nivou drzave,ali uporedo sa tim insistirati sa distriktom Srebrenica.Mislim da bi i opstinske vlasti u kojim su Bosnjaci u vecini u RS trebali da potegnu za nekim svojim lokalnim referendumima za izdvajanje iz RS-a.
Niko nije pobijedio braneći se niti izbjegavajući sukob.
Bika za rogove.
- nikad_vise
#1196 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
L u c i f e r wrote:![]()
Niko nije pobijedio braneći se niti izbjegavajući sukob.
Bika za rogove.
Pobili nas,poklali nas,zeljeli nas bioloski istrijebiti,zele nas i danas bioloski istrijebiti i trebamo kao u takvim uvjetima da pruzamo ruku pomirenja.
Cetalji ce ici sve dokle vide da mogu,kad vide da mi mogli imati ogromno sranje tad ce stati.Tako ti je i kad komsija komsiji krade njivu.Pomjerat ce među dokle god ovaj drugi suti.Kad drugi lijepo dođe sa puskom,nece je pomjeriti vise sigurno.
REIS KAVAZOVIĆ: Nisam bio iznenađen, a ni razočaran što se dogodilo u UN. Čovjek se samo može razočarati u prijatelje. Bošnjaci su jasno odvojili počinioce zločina od srpskog naroda, ali oni ne mogu da prihvate činjenice što je presudio međunarodni sud. Mi moramo napraviti da istina genocida u Srebrenici dopre do srpskog naroda. Očito je bilo lobiranje Srbije i bh. entiteta RS prema Rusiji. Ali šta smo od Aleksandra Vučića mogli očekivati? Da pređe prag kod prijatelja bošnjačkog naroda. To nismo mogli očekivati. Živjet ćemo i dalje zajedno i ostat ćemo komšije, ako već nismo prijatelji. Živjet ćemo da ne činimo jedni drugima ponovo što je počinjeno u Srebrenici – kazao je reis Kavazović
Vučić će doći 11. jula u Srebrenicu, zar to nije kotradiktorno?
REIS KAVAZOVIĆ: Vučić će doći u subotu, ali on nije smogao snage, a možda još više Nikolić, da prihvati pruženu ruku Bošnjaka. Islamska zajednica prije nekoliko mjeseci je Vučiću otvorila vrata Gazi Husre-begove džamije. Primali smo ga pružili mu ruku on je naravno tu ruku odbio. Kasnije je izjavljivao da on želi doći su Srebrenicu da pokaže kako Srbi žele pomirenje a da to Bošnjaci ne žele. Primili smo ga na najsvetijem mjestu i znajući kakava je bila njegova prošlost. Dolazak Vučića u Srebrenicu je isto kao i njegov nedolazak, isto nam znači, poruka je reisa.
-
Paul F.
#1197 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Samo zbog SH stanovništva u BiH ili ima još nešto ? Hvala.Skijaš wrote: BiH ne može u zajednicu samo sa Hrvatskom niti može u zajednicu samo sa Srbijom.
-
L u c i f e r
#1198 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Cetalji ce ici sve dokle vide da mogu,kad vide da bi mogli imati ogromno sranje tad ce stati.
- nikad_vise
#1199 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Zao mi je incidenta koji se desio.Vec sam govorio da tom covjeku nije mjesto tu,da poslije Nasera,rezolucije...dođe na jedno takvo mjesto.
Tu je trebao reagovati organizacioni odbor ali i neke vise instance i na vrijeme sprijeciti.Zar je neko stvarno mislio da ce od 50 000 ljudi svi presutiti sve ono sto je Vucic dosada govorio,i sto je radio posljednjih mjeseci.
Nekako mi ga je bilo zao sa ljudske strane,ali opet kad razmislim isti taj Vucic i slicni i dan danas sute o grombnicama i nestalim Bosnjacima.
Da je se ovo desilo bilo gdje drugo podrzao bi svakako,lik je umiveni cetnik,al u Srebrenici je nekako degutantno i tesko za progutat.
Sto e tice pojedinih prica da ce nas neko gledati kao teroriste,to je totalna glupost.Ovo su samo efekti blokiranja Ruske rezolucije koja je donijela onaj efekt koji je trebala donijeti "mir na Balkanu".Na jednoj drugoj temi neko rece da ce se svi gosti osjecati kao Vucic i vidjeti se u njemu..Svi ostali gosti su docekani srdacno i prijateljski i razlog zasto je Vucic ovako docekan je jasan i njima.Mislim da je svo ono desavanje malo previse za moj ukus,al et bilo sta bilo..nije da nije zasluzio i gore..mjesto događanja je malo neadekvatno..
Tu je trebao reagovati organizacioni odbor ali i neke vise instance i na vrijeme sprijeciti.Zar je neko stvarno mislio da ce od 50 000 ljudi svi presutiti sve ono sto je Vucic dosada govorio,i sto je radio posljednjih mjeseci.
Nekako mi ga je bilo zao sa ljudske strane,ali opet kad razmislim isti taj Vucic i slicni i dan danas sute o grombnicama i nestalim Bosnjacima.
Da je se ovo desilo bilo gdje drugo podrzao bi svakako,lik je umiveni cetnik,al u Srebrenici je nekako degutantno i tesko za progutat.
Sto e tice pojedinih prica da ce nas neko gledati kao teroriste,to je totalna glupost.Ovo su samo efekti blokiranja Ruske rezolucije koja je donijela onaj efekt koji je trebala donijeti "mir na Balkanu".Na jednoj drugoj temi neko rece da ce se svi gosti osjecati kao Vucic i vidjeti se u njemu..Svi ostali gosti su docekani srdacno i prijateljski i razlog zasto je Vucic ovako docekan je jasan i njima.Mislim da je svo ono desavanje malo previse za moj ukus,al et bilo sta bilo..nije da nije zasluzio i gore..mjesto događanja je malo neadekvatno..
- nikad_vise
#1200 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Bezveze je sto je to bilo na dzenazii volio bi da je bilo gdje drugo,ali et kad se sve sabere da vidimo na cemu smo.
-Vucic dobio po gubici da manje laprda,i razmisli o iskrenom pokajanju
-Srpski narod(negatori) dobio poruku da sa svojim negiranjem genocida nije dobrodosao,
-95% ljudi Bosnjaka smatra da je zasluzeno dobio po labrnji,
-5% Bosnjaka ce ocistiti obraz onih 95% koji to misle,
-Vucic se vratio u Srbiju i poslao ruku pomirenja(ali sad zna lekciju da mu ubuduce takav blef sa tom pricom i odlaskom u Srebrenicu nece proci)
-80 i kusur ostalih delegacija uljudno docekani i aplauzom nagrađeni
-Reis Kavazovic koji je islamski vrhovni poglavar na tako fin nacin pozvao da se ne dira gost i poslao sliku Islamske zajednice BiH svim prisutnim delegacijama.Ovoj ljudskosti nisu odolili ni srpski RTS1.
-Komemoracija je zavrsena i tijela su sahranjena.
..............................................................
-pojedini politicari osudili napad na Vucica
-pojedini evropski duznosnici osudili napad na Vucica(isti osuduju i Dodika za negiranje genocida pa nikom nista)
-Svjetski mediji prenijeli vijest o napadu na Vucica i objasnjenje da je isti izjavljivao "1 srbin-100 Bosnjaka",Ruski veto,kao i negiranje genocida.
.............................................................
I sta ce biti dalje?Pogorsat ce se odnos Srbije prema Bosnjacima
Sta to oni nisu radili i sta mogu uraditi sto vec ne rade sada?Mogu poslati samo novu ruku pomirenja,ali nadam se ovaj put svjesni posljedica u koliko ta ruka bude licemjerna i neiskrena.Ovo je direktno plod onog ruskog veta da se sprijeci narusavanje mira na Balkanu.
-Vucic dobio po gubici da manje laprda,i razmisli o iskrenom pokajanju
-Srpski narod(negatori) dobio poruku da sa svojim negiranjem genocida nije dobrodosao,
-95% ljudi Bosnjaka smatra da je zasluzeno dobio po labrnji,
-5% Bosnjaka ce ocistiti obraz onih 95% koji to misle,
-Vucic se vratio u Srbiju i poslao ruku pomirenja(ali sad zna lekciju da mu ubuduce takav blef sa tom pricom i odlaskom u Srebrenicu nece proci)
-80 i kusur ostalih delegacija uljudno docekani i aplauzom nagrađeni
-Reis Kavazovic koji je islamski vrhovni poglavar na tako fin nacin pozvao da se ne dira gost i poslao sliku Islamske zajednice BiH svim prisutnim delegacijama.Ovoj ljudskosti nisu odolili ni srpski RTS1.
-Komemoracija je zavrsena i tijela su sahranjena.
..............................................................
-pojedini politicari osudili napad na Vucica
-pojedini evropski duznosnici osudili napad na Vucica(isti osuduju i Dodika za negiranje genocida pa nikom nista)
-Svjetski mediji prenijeli vijest o napadu na Vucica i objasnjenje da je isti izjavljivao "1 srbin-100 Bosnjaka",Ruski veto,kao i negiranje genocida.
.............................................................
I sta ce biti dalje?Pogorsat ce se odnos Srbije prema Bosnjacima
Sta to oni nisu radili i sta mogu uraditi sto vec ne rade sada?Mogu poslati samo novu ruku pomirenja,ali nadam se ovaj put svjesni posljedica u koliko ta ruka bude licemjerna i neiskrena.Ovo je direktno plod onog ruskog veta da se sprijeci narusavanje mira na Balkanu.