FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post Reply
Banksy

#1176 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Banksy »

Chmoljo wrote:
Banksy wrote:Nije sporan novi zakon, već nepoštivanje već postojećih i nepostojanje novih kojim bi se istovremeno zaštitila prava radnika i zaustavilo i sankcioniralo njihovo brutalno iskorištavanje i zlostavljanje od strane poslodavca. Zapravo, temeljni problem ove zemlje je nepoštivanje zakona, kako u ovom slučaju, tako i generalno. To je izvor sveg zla.
tako da u suštini imamo pritisak da se promijeni zakon koji se nikad nije ni primjenjivao u cijelosti.

što se tiče parazita, kako to da njih čuva isti zakon koji lomi kičmu jadnim ljudima u realnom sektoru? da ne treba mijenjati nešto drugo?

al haj... da hoćemo doć' više do tog dna... dojadilo padati.
Nema dna, ne postoji. Baždarili su nas od '92. - '95. Sve dok ne puca, ima vode bar po redukcijama i struje za sijalicu :thumbup:
Thorgerson

#1177 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Thorgerson »

Chmoljo wrote:
Banksy wrote:Nije sporan novi zakon, već nepoštivanje već postojećih i nepostojanje novih kojim bi se istovremeno zaštitila prava radnika i zaustavilo i sankcioniralo njihovo brutalno iskorištavanje i zlostavljanje od strane poslodavca. Zapravo, temeljni problem ove zemlje je nepoštivanje zakona, kako u ovom slučaju, tako i generalno. To je izvor sveg zla.
tako da u suštini imamo pritisak da se promijeni zakon koji se nikad nije ni primjenjivao u cijelosti.

što se tiče parazita, kako to da njih čuva isti zakon koji lomi kičmu jadnim ljudima u realnom sektoru? da ne treba mijenjati nešto drugo?

A sta mislis da prvo svi budemo jednaki. Pa da onda nesto mijenjamo zajedno.

Vidis sad kako su se lezihljebi uzjebali kad su im poceli cackati gnijezdo. Neka, treba proci jos malo da se povrati povjerenje, pa onda mozemo svi zajedno sjesti za sto i traziti sta hocemo.

Ali moramo imati svi startne pozicije.

Znaci tebi je sasvim normalno da jednom radniku elektroprivrede NE MOZE biti smanjena plata. I da on moze tuzit drzavu. I tako bi jel trebalo biti u svim firmama? Gdje ima to na svijetu? Ko to posluje tako, da se zaposlis dobijes platu i ne smije ti je smanjiti, moze firma propast, moze opast prodaja, proizvodnja, ali ja hocu istu platu. Odakle? Kako? Tako nam onaj rece iz Elektroprivrede, kaze nemojte nama zelit zlo, nego se i vi borite da vam bude ovako. Rece monopolista i uhljeb.

E pa novim zakonom nece moci tako. Plata ti 1800, neces da radis za 1500? Ok, izvoli, trazi drugi posao imamo 1000 kandidata koji ce radit za te pare. Pa jarane napucali sebi plate, a ovamo mi racuni sve veci i veci...ko da jebote pedalaju u onoj zgradi i preko diname stvaraju struju sta ih je...isto i za telekom, vjerovatno rucno prespajaju ono kad zoves, pa ih treba bit mali milion tamo...
Last edited by Thorgerson on 28/07/2015 14:32, edited 1 time in total.
madner

#1178 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by madner »

Pitas se zaista gdje se moraju postovati potpisani ugovori? :shock: :D
Thorgerson

#1179 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Thorgerson »

madner wrote:Pitas se zaista gdje se moraju postovati potpisani ugovori? :shock: :D
Ako firma losije posluje, onda ide revizija ugovora, otpustaju se radnici, rade se ustede... naravno, u normalnim drzavama i normalnim firmama.

Kod nas to ne moze. Zasto? Pa jer su sebe zastitile pande nase. Ne mozes mu nista, ko da je bogom dat.

Kod nas? Pa nista, povecas racune. Nek narod plati, ha ja.
Thorgerson

#1180 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Thorgerson »

channel10 wrote:@opetja033, kako ti ne shvatas da nisu toliki problem javna preduzeca, nego budzetski korisnici. Raznorazna ministarstva, kantonalni kurci palci, uposleni u federalnim institucijama, opstinari. Oni su problem i zato se sve ovo radi, da njima ne bi falilo, a ostale ko jebe. Nece njima smanjiti platu, nego se bore da im obezbijede plate u narednom periodu jer im fali.

Toliko ih ima da vise ni javna preduzeca im ne mogu obezbijediti njihove plate. E sad hajmo uzeti od javnih preduzeca da nama ne bi falilo. Usput cemo progurati zakon za poslodavce i svima dobro, osim obicnom svijetu.

Nigdje ne spominju da ce smanjiti opterecenje na platu da bi tako povecali zaposlenost, a narod se prima ko saucesce jer ovim zakonom nece povecati zaposlenost. Samo ce je smanjiti. Sa smanjenjem opterecenosti ce mozda povecati zaposlenost, ali o tome niko ne trubi.

Kako smo glup narod :run:
Nisu problem javna preduzeca?

Jok, eto ja sam problem.

Pa pogledaj broj radnika u pojedinim preduzecima. Pogledaj im plate. Sta mislis odakle to dolazi? Ko to placa?

Mozda bi racun za telefon bio 40% jeftinijih da ih nema tamo viska ihihi...
Mozda bi racun za struju bio 50% jeftiniji da plata tamo nekakvom sluzbeniku nije 1800 KM
Mozda bi grijanje bilo jeftinije itd
GRAS viska 500-600 ljudi...sta mislis ko namiri tu bagru?
itd
itd...

I jel, kazes nisu problem javna preduzeca. Jesu. Itekako su problem. Hrpa neradnika, zasticenih (pojedini monopolom), hoce da i dalje imaju u uslovima trzisne ekonomije zagarantovani profit, zaradu...ljepota...

Isto kao i ministarstva, kantoni, opstine...ali polako doci ce i to na red. Nije valjda da mislis da njih ovo nece zakaciti. Kreditori hoce kamate. A znaju oni da kamate ne vraca sigurno sluzbenik u opstini, salteras...nego onaj koji kopa.
madner

#1181 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by madner »

Thorgerson wrote:
madner wrote:Pitas se zaista gdje se moraju postovati potpisani ugovori? :shock: :D
Ako firma losije posluje, onda ide revizija ugovora, otpustaju se radnici, rade se ustede... naravno, u normalnim drzavama i normalnim firmama.

Kod nas to ne moze. Zasto? Pa jer su sebe zastitile pande nase. Ne mozes mu nista, ko da je bogom dan.

Kod nas? Pa nista, povecas racune. Nek narod plati, ha ja.
Opet lupas. Nema revizije ugovora nigdje. Ugovor koji je potpisan vazi. Ako firma zeli smanjiti plate, mora ponuditi novi ugovor. Radnik moze isti prihvatiti ili ne prihvatiti. Ako prihvati, plata je smanjena. Ako ne prihvati, kada se mak na konac, mora pred sudom dokazati da je egistencija firme bila u opasnosti.

Naravno u normalnim drzavama.

Zasto neko misli da su ovi uslovi u realnom sektoru normalnim ne znam, no znam da ti ljudi pojma nemaju sta je normalno u normalnim drzavama.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1182 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Chmoljo »

Thorgerson wrote:Znaci tebi je sasvim normalno da jednom radniku elektroprivrede NE MOZE biti smanjena plata. I da on moze tuzit drzavu. I tako bi jel trebalo biti u svim firmama? Gdje ima to na svijetu? Ko to posluje tako, da se zaposlis dobijes platu i ne smije ti je smanjiti, moze firma propast, moze opast prodaja, proizvodnja, ali ja hocu istu platu. Odakle? Kako? Tako nam onaj rece iz Elektroprivrede, kaze nemojte nama zelit zlo, nego se i vi borite da vam bude ovako. Rece monopolista i uhljeb.

E pa novim zakonom nece moci tako. Plata ti 1800, neces da radis za 1500? Ok, izvoli, trazi drugi posao imamo 1000 kandidata koji ce radit za te pare. Pa jarane napucali sebi plate, a ovamo mi racuni sve veci i veci...ko da jebote pedalaju u onoj zgradi i preko diname stvaraju struju sta ih je...isto i za telekom, vjerovatno rucno prespajaju ono kad zoves, pa ih treba bit mali milion tamo...
stvarno bih volio da i ja pročitam gdje sam to napisao...

ili si onako paušalno počeo da mi trpaš ono što nikad nisam ni mislio, ni otipkao?
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#1183 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by JoseMujica »

privatnici ga nikada nisu ni poštovali i postojeći zakon se odnosi i primjenjuje samo na budžetske korisnike, znaći od administracije, preko policije i sudstva, do školstva i zdravstva. I jedino tu i postoje tzv. kolektivni ugovori, koji zapravo onemogućavaju fleksibilno pregovaranje sa MMF-om za novi kredit :D

privatnici, ko što nisu poštovali postojeći neće poštovati ni ovaj predloženi zakon, a isti će samo političkim partijama omogućiti da državnim jaslama raspolažu kao privatnom prćijom
channel10

#1184 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by channel10 »

Thorgerson wrote:
channel10 wrote:@opetja033, kako ti ne shvatas da nisu toliki problem javna preduzeca, nego budzetski korisnici. Raznorazna ministarstva, kantonalni kurci palci, uposleni u federalnim institucijama, opstinari. Oni su problem i zato se sve ovo radi, da njima ne bi falilo, a ostale ko jebe. Nece njima smanjiti platu, nego se bore da im obezbijede plate u narednom periodu jer im fali.

Toliko ih ima da vise ni javna preduzeca im ne mogu obezbijediti njihove plate. E sad hajmo uzeti od javnih preduzeca da nama ne bi falilo. Usput cemo progurati zakon za poslodavce i svima dobro, osim obicnom svijetu.

Nigdje ne spominju da ce smanjiti opterecenje na platu da bi tako povecali zaposlenost, a narod se prima ko saucesce jer ovim zakonom nece povecati zaposlenost. Samo ce je smanjiti. Sa smanjenjem opterecenosti ce mozda povecati zaposlenost, ali o tome niko ne trubi.

Kako smo glup narod :run:
Nisu problem javna preduzeca?

Jok, eto ja sam problem.

Pa pogledaj broj radnika u pojedinim preduzecima. Pogledaj im plate. Sta mislis odakle to dolazi? Ko to placa?

Mozda bi racun za telefon bio 40% jeftinijih da ih nema tamo viska ihihi...
Mozda bi racun za struju bio 50% jeftiniji da plata tamo nekakvom sluzbeniku nije 1800 KM
Mozda bi grijanje bilo jeftinije itd
GRAS viska 500-600 ljudi...sta mislis ko namiri tu bagru?
itd
itd...

I jel, kazes nisu problem javna preduzeca. Jesu. Itekako su problem. Hrpa neradnika, zasticenih (pojedini monopolom), hoce da i dalje imaju u uslovima trzisne ekonomije zagarantovani profit, zaradu...ljepota...

Isto kao i ministarstva, kantoni, opstine...ali polako doci ce i to na red. Nije valjda da mislis da njih ovo nece zakaciti. Kreditori hoce kamate. A znaju oni da kamate ne vraca sigurno sluzbenik u opstini, salteras...nego onaj koji kopa.
Mislio sam na BHT i EP. Oni dobro posluju i sta je problem sa njima. Upravu si za Gras, JP Grijanja u svim gradovima, Vodovodu.. BHT je recimo ove godine dobro pao i tu bi trebalo nesto uraditi. AKo neko misli da ce nesto ustediti smanjivanjem njihove plate za 10 posto, grdno se zajebao. Ista stvar sa EP. U takvim preduzecima je potrebno uraditi jednu kvalitetnu sistematizaciju radnih mjesta i pravedno odrediti platu za svako radno mjesto kako treba i tu bi se sigurno jako puno ustedilo. U tim firmama su velike razlike u platama i tu vise imas administracije nego pravih radnika. Zato im je i usluga za qrc jer nemaju dovoljno terenskih radnika dok se u kancelarijama guraju i ne znaju sta ce od dosade.

Racun za struju ti nece nikad biti nizi nego sto je sad. Za telefon uvijek imas Viber, a pocele su padati cijene u telefonskom saobracaju.

Sta je sa ebenim grijanjem koji ti ne da da se iskljucis. Ako ti i daju, onda ti nelegalno naplacuje 40 posto od regularne cijene :shock: . Haloooo 40 posto za nista. Zasto tu stoka ne reaguje??? Vodovod ti naplacuje vodu ko da je aman-zaman ljekovita. Zasto hajvani tu nesto ne urade??? Nego hajmo opet po radniku, smanji im maximalno plate da nama ostane vise.

Kazes za ministarstva, kantone i opstine, polako doci ce i oni na red :-) . Nije bolan i ne bio polako, nego su oni trebali biti prvi na listi za odstrijel jer oni ne stvaraju novu vrijednost. Oni ne proizvode nista osim ebenih troskova. Sve ovo se zbog njih i radi da bi oni imali dovoljno za sebe. Nestalo stoci para pa hajmo udariti na ovo malo sto je ostalo da valja. Da Bog sacuva!
sunceKOtepsija

#1185 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by sunceKOtepsija »

analiticki clanci na klixu insajderski info imaju navodno :shock:
Šta je cilj opozicije u FBiH: Dobrobit građana ili smjena vlade Fadila Novalića?
http://www.klix.ba/vijesti/bih/sta-je-c ... /150728050
Jedan od članova najužeg rukovodstva jedne od opozicionih stranaka u FBiH, koji je želio ostati anoniman, postavlja logično pitanje, da li je stvarni cilj opozicije napredak BiH na evropskom putu, ili je sa druge strane njen krajnji cilj izglasavanje nepovjerenja aktuelnoj Vladi Federacije BiH na čelu sa Fadilom Novalićem.

U demokratskim zemljama, ukoliko opozicija radi u interesu građana onda zastupnici iz opozicionih političkih stranaka ulažu amandmane na prijedloge zakona, odnosno ne odbijaju ga po automatskom principu.

"Opozicija u BiH šuti, a šutnjom šalje jasnu poruku da njen krajnji cilj nisu interesi građana BiH, nego smjena vlade Fadila Novalića", rekao nam je jedan od članova najužeg rukovodstva jedne od opozicionih stranaka u FBiH.
Kikibombona

#1186 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Kikibombona »

Chmoljo wrote:

Za oba komentara :thumbup: :thumbup:

Tacno pozelim da propadnemo sto prije da se ne mucimo bvz......
Opetja033

#1187 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Opetja033 »

Srecom vecina ljudi shvata da je ovo kukanje samo za uhljebljene parazite koji se boje za svoja radna mjesta, plate i privilegije. S kim god sam danas pricao, podrzava novi zakon o radu i jebe deseto koljeno neradnicima i njihovim privilegijama.

P.S. Mogu li se ikako sve ove teme o novom ZOR staviti pod jednu? Svaki usplahireni budzetlija koji dodje na forum, panicno otvori novu temu.
hizo ramidovic

#1188 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by hizo ramidovic »

umenemi rodzo akif budjetlija kaze daovaj novi zakon ni je dobar zanjiha zbog nekakije kolektivni ugovora pace ion ic naproteste a jos kaze dasu him nekakvi dusmani najavili provijeru i reviziu diploma sfakulteta pacese izato bunit kaze stahin imaju provjeravat i djaba gubit vrjeme
madner

#1189 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by madner »

Napravio sam anketu, ako je IQ bio iznad 90 bili su protiv ove Fadilove logike, ispod su podrzavali.
Opetja033

#1190 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Opetja033 »

Ambasada SAD dala punu podrsku novom ZOR i premijeru Novalicu:

smrdim/cormack-porucila-noval ... odrzavaju/

Dakle na jednoj strani SAD i EU, na drugoj uhljebljeni budzetski paraziti, SDP i Fahro.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#1191 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by JoseMujica »

Tornjak prešo u komuniste da brani tekovine socijalizma :lol: :lol: :lol: :lol:
madner

#1192 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by madner »

Fadil logika ima punu podrsku jer nema boljeg skeca. :D
ultima_palabra

#1193 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by ultima_palabra »

JoseMujica wrote:
a isti će samo političkim partijama omogućiti da državnim jaslama raspolažu kao privatnom prćijom
A dosad to nisu radili :mrgreen:
StupskaBitanga

#1194 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by StupskaBitanga »

ultima_palabra wrote:
JoseMujica wrote:
a isti će samo političkim partijama omogućiti da državnim jaslama raspolažu kao privatnom prćijom
A dosad to nisu radili :mrgreen:
Sad ce biti PO ZAKONU
JThomas

#1195 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by JThomas »

a dosad nije bilo, dosad su ljudi išli u zatvor za to. ili pak ne...? :mrgreen:
nosara

#1196 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by nosara »

Kakav naslov...

EU: Novi zakon o radu u FBiH omogućit će dosta novih prilika za zaposlenje

Novi zakon omogucit ce mogucnost da se stvori prilika za mogucnost da se neko nekad u buducnosti, jel', zaposli, mozda, tom prilikom... :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1197 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Chmoljo »

lakše donijeti novi zakon nego kazniti doktore koji potpisuju lažno bolovanje. bilesi.

nejse, dok imam svojih deset prstiju i dok sam zdrav, zaradiće se. al često se ovakve stvari obiju o glavu najviše onima koji ih zagovaraju.

opet podsjećam na Žerminal i ona muda na štapu. bukvalno, muda na štapu.
veiz

#1198 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by veiz »

Il je ovaj premijer lud ili je patološki lažov

Čovjek priča o nekim stepenicama ,čovjek priča o zapošljavanju do 28 godina.
Kad će posao naći oni preko 28 (dosad je ta granica bila 35 godina)
Ovakvu su nam priču pričali prilikom uvođenja PDV-ea (uvjeravali nas da neće ništa poskupiti-a samo šećer skoćio sa pola KM na 2KM)
Ovakve cijene su i formirali poslodavci ,nas su uvjeravali suprotno.

Uvjeravali su nas u da će po uvođenju PDV-ea napraviti socijalne programe (ja dosad nisam vidio nijedan)
Niko više ne govori o potrošačkoj korpi
Niko više ne govori o stvaranju novih vrijednosti
VjecitiStudent

#1199 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by VjecitiStudent »

Kad stranački tranzicijski idioti "analiziraju"
U skladu sa datim reformama, aktuelne izmjene Zakona o radu koje je usvojila Vlada Federacije BiH na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem, predstavljaju tek hrabar iskorak u odnosu na djelovanja prethodnih vlada koje nisu imala snage da se obračunaju sa karcinogenim nasljeđima socijalizma u ekonomiji ove države.
smrdim/stav-strucnjaka-zasto- ... na-o-radu/
zubi

#1200 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by zubi »

madner wrote:Napravio sam anketu, ako je IQ bio iznad 90 bili su protiv ove Fadilove logike, ispod su podrzavali.
:mrgreen:
Post Reply