Demografija

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
The BEN10

#1176 Re: Demografija

Post by The BEN10 »

detroit-mercy wrote:Plus, u Americi iako je nejednakost vise izrazena ipak imaju vise djece nego u jednoj Njemackoj ili Austriji. Ima tu dosta svega, od karijera, preko familije do kulture pa i finansija naravno.
Mada to sa jahanjem konja i kursevima ti dodje puno kasnije, 13-14a godina, do tada si imao vremena da nastancas vec dvoje troje.
Opet, moje misljenje je da ljudi sve vise postaju komofortisti, gledaju da ugode svojim guzicama prvo i naravno da im djeca dodju kao prepreka nekim svojim licnim ciljevima.
A ništa od razmišljanja unaprijed u životu? Ono, vidiš kako je drugima pa na osnovu toga donosiš odluke. :roll:
Ah ti pogani Bošnjaci, neće da prave đecu. A Bakiru i eliti će itekako trebati robova. Jadni oni...
Guadalajara

#1177 Re: Demografija

Post by Guadalajara »

The BEN10 wrote:
detroit-mercy wrote:Plus, u Americi iako je nejednakost vise izrazena ipak imaju vise djece nego u jednoj Njemackoj ili Austriji. Ima tu dosta svega, od karijera, preko familije do kulture pa i finansija naravno.
Mada to sa jahanjem konja i kursevima ti dodje puno kasnije, 13-14a godina, do tada si imao vremena da nastancas vec dvoje troje.
Opet, moje misljenje je da ljudi sve vise postaju komofortisti, gledaju da ugode svojim guzicama prvo i naravno da im djeca dodju kao prepreka nekim svojim licnim ciljevima.
A ništa od razmišljanja unaprijed u životu? Ono, vidiš kako je drugima pa na osnovu toga donosiš odluke. :roll:
Ah ti pogani Bošnjaci, neće da prave đecu. A Bakiru i eliti će itekako trebati robova. Jadni oni...
Ima brate robova iz Pakistana, Bangladesha, Filipina i ostalih zemalja cetvrtog svijeta... :D

http://mondo.rs/a1182240/Info/Svet/Rumu ... snagu.html
zlajaBHF

#1178 Re: Demografija

Post by zlajaBHF »

Gdje se mogu naci najnoviji podaci o broj prvacica ili djece u osnovnim skolama po opstinama?

Zna li neko ? :)
The BEN10

#1179 Re: Demografija

Post by The BEN10 »

Kako će samo ovaj egzodus smanjiti fertilni kontingent (broj žena u dobi 20-40 godina), što će za posljedicu imati sve manje novorođenih, što će opet za nove generacije značiti manje žena u fertilnoj dobi. Spirala ka dole...

https://www.klix.ba/vijesti/bih/tuzni-p ... /190506068
Više od stotinu osoba jutros je u centru Banje Luke po kiši i niskim temperaturama stajalo ispred konzulata Republike Slovenije. Svi su stigli sa istim ciljem - dobiti radnu dozvolu i otići iz Bosne i Hercegovine.
Kako javlja reporter portala Klix.ba iz grada na Vrbasu ovo su postali uobičajeni prizori tri puta sedmično kada slovenački konzulat obrađuje zahtjeve državljana BiH.

Banjalučani imaju podijeljena mišljenja o osobama koje čekaju u redu za dokument koji će im omogućiti rad van granica BiH.

Dok ih jedni sažalijevaju, drugi smatraju kako imaju sreće što će dobiti vizu i otići u kvalitetniju državu gdje će moći raditi i adekvatno zaraditi.

Pored Slovenije građani Banje Luke rado odlaze i u Slovačku, Njemačku, Austriju, ali i druge zemlje članice Evropske unije.

Isti prizori često se mogu vidjeti i u glavnom gradu BiH ispred ambasada Slovenije i Njemačke.

Redovi građana koji žele otići iz gradova širom BiH sve su duži, dok političari svakodnevno tvrde kako rade za njihovu dobrobit i kako građani BiH imaju razlog za ostanak. Svi izvještaji pokazuju suprotno.
elcaliente

#1180 Re: Demografija

Post by elcaliente »

Koliku paniku dizete rekao bi covjek nema zivog roba u BiH a plata jos uvjek 600KM gdje god ima radno mjesto prijavi se deset ljudi a kao svi odose.
славянин

#1181 Re: Demografija

Post by славянин »

elcaliente wrote:Koliku paniku dizete rekao bi covjek nema zivog roba u BiH a plata jos uvjek 600KM gdje god ima radno mjesto prijavi se deset ljudi a kao svi odose.
I sta mislis sta 9 ljudi planira da uradi kada neuspjesno trazi posao 2-3-5 godina ?
elcaliente

#1182 Re: Demografija

Post by elcaliente »

Nije vazno sta planiraju nego sta rade a to sto rade izgleda da nije dovoljno.
The BEN10

#1183 Re: Demografija

Post by The BEN10 »

elcaliente wrote:Koliku paniku dizete rekao bi covjek nema zivog roba u BiH a plata jos uvjek 600KM gdje god ima radno mjesto prijavi se deset ljudi a kao svi odose.
TipiĆni komentar SDA bota ili nekoga ko ih podržava. :roll:
Nije li ti palo na pamet kolika je zapravo cifra 4 miliona stanovnika, koliko smo ih imali nakon rata!? Da se godišnje iseljavalo po 100 000, trebalo bi 40 godina da se isele svi!!!

Ovdje se radi o igri velikih brojeva i procesi iseljavanja nisu toliko uočljivi golim okom, da kažeš - eno nema pola grada u godini dana. Sve one starije generacije, dakle svi iznad 40 godina, a takvih imamo jedno 2 miliona - neće iseliti nikad.
stakasa

#1184 Re: Demografija

Post by stakasa »

The BEN10 wrote:
Nije li ti palo na pamet kolika je zapravo cifra 4 miliona stanovnika, koliko smo ih imali nakon rata!? Da se godišnje iseljavalo po 100 000, trebalo bi 40 godina da se isele svi!!!

Ovdje se radi o igri velikih brojeva i procesi iseljavanja nisu toliko uočljivi golim okom, da kažeš - eno nema pola grada u godini dana. Sve one starije generacije, dakle svi iznad 40 godina, a takvih imamo jedno 2 miliona - neće iseliti nikad.
Kako bolan cetri miliona nakon rata? Pa prije rata je bilo 4,2 miliona meni se cini. Samo je pobijenih sto hiljada. Ja mislim da je u Njemackoj bilo 500-600 hiljada ljudi na kraju rata.
I nije elcalienteova mahnita, reagovalo bi trziste, to je najsigurniji pokazatelj. Bila bi veca plata
The BEN10

#1185 Re: Demografija

Post by The BEN10 »

stakasa wrote:
The BEN10 wrote:

Kako bolan cetri miliona nakon rata? Pa prije rata je bilo 4,2 miliona meni se cini. Samo je pobijenih sto hiljada. Ja mislim da je u Njemackoj bilo 500-600 hiljada ljudi na kraju rata.
I nije elcalienteova mahnita, reagovalo bi trziste, to je najsigurniji pokazatelj. Bila bi veca plata
:-) :roll:
U vražiju mater, kako ljudi ne razumiju suštinu stvari.
Evo, nek nas je bilo 3.5 miliona 1997, pa i 3 nema veze. Da ti svake godine iz države ode 100 hiljada ljudi, potrebno je 30-35 godina! A tih prvih 10-tak godina tempo je bio možda 15-20 hiljada ljudi godišnje. Tek zadnjih par godina imamo godišnji odliv od 30-40 hiljada ljudi. Dakle, treba 100 godina da se iseli zemlja. Svake godine iz države ode 1-1.5% ljudi. A to se ne može tek tako primijetiti. To je poenta!
Sanjarko

#1186 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

Ja kako se sjecam izbjeglica je bilo oko 1,5 miliona mozda i vise ali vecina je bilo internih izbjeglica. A tada ove izbjeglice sto su zbog rata otisle u inostranstvo su se mnoge vratile u Bosnu nakon rata. Imao sam taj slucaj u porodici. Ako se sjecam pola ih se u Bosnu nakon rata vratilo, ovih izbjeglica sto su u inostranstvo otisle. Dok povratak internih izbjeglica nije bio dobar i to se zna danas.

@Ben odlazilo je kako kazes 10-20, pa se svake decenije izgleda to duplalo. Tamo 95-2005 ovoliko, od 2006-2016 duplo vise a sad jos vise i povecava se samo i to znamo.

Na temu uce ljudi Njemacki jezik i pripremaju se da idu za Njemacku iz komsiluka mnogi. Cak i oni koji imaju 40+ godina.
elcaliente

#1187 Re: Demografija

Post by elcaliente »

Pa dobro zasto praviti frku za nesto sto ce se mozda desiti za 100 godina?
Vecina nas to nece docekati.
Sanjarko

#1188 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

Pa polako se to osjeti. Odlazi i otisao je vitalniji dio stanovnistva. Mladzi, sposobniji a ostaju stariji, manje sposobni. Gledam juce na televiziji redovi za Sloveniju pred njihovom ambasadom. Neki dan gledam demografa koji kaze da gubimo ne znam za koliko godina osrednji grad od oko 100.000 stanovnika.
megaman4

#1189 Re: Demografija

Post by megaman4 »

Vizionar 1985 wrote:Ja kako se sjecam izbjeglica je bilo oko 1,5 miliona mozda i vise ali vecina je bilo internih izbjeglica. A tada ove izbjeglice sto su zbog rata otisle u inostranstvo su se mnoge vratile u Bosnu nakon rata. Imao sam taj slucaj u porodici. Ako se sjecam pola ih se u Bosnu nakon rata vratilo, ovih izbjeglica sto su u inostranstvo otisle. Dok povratak internih izbjeglica nije bio dobar i to se zna danas.

@Ben odlazilo je kako kazes 10-20, pa se svake decenije izgleda to duplalo. Tamo 95-2005 ovoliko, od 2006-2016 duplo vise a sad jos vise i povecava se samo i to znamo.

Na temu uce ljudi Njemacki jezik i pripremaju se da idu za Njemacku iz komsiluka mnogi. Cak i oni koji imaju 40+ godina.
1,7 miliona izbjeglica je bilo.

Trenutno nas ima između 2,5 - 2,7 miliona što je davno postalo alarmantno. :sad:
Sanjarko

#1190 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

Najalarmantnije je sto primanja ovih van budzeta stagniraju a cijene svega polako rastu. Primanja ista, a cijene idu na gore. Plus ovaj pad populacije, zaduzivanje da bi se servisirala drzava i budzetski korisnici i eto recepta za fail da ne kazem bankrot i raspad sistema.

Evo danas su se zaduzili za autoput 210 miliona. Hajd za autoput i nekako. Ali su se zaduzili i za 100 miliona putem berze za servisiranje drzavnih izdataka. Ovo zaduzenje od 100 miliona je Federacija upitanju. Dok RS se malo, malo zaduzuje da servisira drzavne sluzbe i sluzbenike.

Znaci danas su se zaduzili 310 miliona.

Poslovi upitni mnogi kao i primanja. Vise u zraku. Barem sto se tice mog okruzenja. Zenica je upitanju.
elcaliente

#1191 Re: Demografija

Post by elcaliente »

Pa primjetis li ti u Zenici ikako masovni odlazak?
MMM1977

#1192 Re: Demografija

Post by MMM1977 »

Ovo je apsolutno netačno.
Sanjarko

#1193 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

elcaliente wrote:Pa primjetis li ti u Zenici ikako masovni odlazak?
Pola porodice skoro mi je vani. Od nas 16 potomaka, 6 je vani, cak 7 jer povremeno ide mi jos neko vani. Dosta poznanika vani isto tako. Cak citave porodice poznanika. Bivsih prijatelja isto. Ne bi znao reci koliko se njih svih iselilo. Dosta ih je vani a vidi se na Fejsbuku ali i inace. Od generacije mojih roditelja dosta i njihovih je vani. Raselili se nakon rata vecina a neki prije rata i u toku rata. Najvise ih se raselilo poslije rata. Ove generacije oko mojih godina, starije ili mladze ili blizu mog godista dosta se iselile isto tako. Pogotovo u zadnje vrijeme. U Njemacku, Austriju itd. Vecinom Europa i EU. Jedan je cak dobacio do Rusije.

Ali ne bi znao koliko. Kako kazem ima ih od Amerike do Australije. Rasporedzeni ovako, vecina Zapadnije, ono bas vecina, Istocnije slabo ih je se iselilo, Australija jedno, a jedno, dvoje izmedzu, Srednji Istok. Znaci ima cak nasih iz Zenice i na Srednjem Istoku. Mislim da su upitanju Emirati ako se sjecam dobro.

Ovo je vezano za Zenicu. Sto znam da je se iselilo. Ne znam ih sve licno ali znam preko drugih nesto o njima.

Na temu cuo neki dan za jedno selo u Hercegovini, negdje kod Sirokog da ima oko 5 ljudi u tom selu a 300 kuca. Imucno selo pravo kako sam shvatio. Ali dzaba iselili se ljudi.
elcaliente

#1194 Re: Demografija

Post by elcaliente »

Da, ali primjetis li ti u gradu da tih ljudi nema, jeli ti lakse do posla, da li imas mogucnost za vecu platu?
Dali te bilo ko vuce za rukav i nudi ti posao?
Evo recimo kao u Njemackoj da mole ljude da dodzu i da rade?
elcaliente

#1195 Re: Demografija

Post by elcaliente »

MMM1977 wrote:

Ovo je apsolutno netačno.
Kako netacno? Evo prijavi se u Bingo kao prodavac, prijavis se ti i jos peteorica najmanje i to sve za urednih 600KM.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1196 Re: Demografija

Post by _BataZiv_0809 »

Ma naravno da nije vidljivo golim okom, suplja prica.
Sanjarko

#1197 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

elcaliente wrote:Da, ali primjetis li ti u gradu da tih ljudi nema, jeli ti lakse do posla, da li imas mogucnost za vecu platu?
Dali te bilo ko vuce za rukav i nudi ti posao?
Evo recimo kao u Njemackoj da mole ljude da dodzu i da rade?
Nisam zdrav. Treba neko pravo da ostvarim sto se tice bolesti ali oduzilo se to zbog nekih porodicnih problema. Sto se tice poslova, nema ih bas puno. Sto i ima slabo je placeno a teski su poslovi vecinom. Propada i propalo je dosta preduzeca. Evo Zenicatrans je najnovije u nizu.

A sto se tice ljudi sto su se odselili. Naravno da se primjeti to. Neke licno znam, neki su mi porodica, a neke posredno znam ili znam o njima posredno.
elcaliente

#1198 Re: Demografija

Post by elcaliente »

Ja isto imam raje koja je otisla ali to se na trzistu rada uopste ne primjeti.

Evo konobari rade za 400-500 stoja, imas taksista divljaka za 2 marke te voze, imas i onih sto voze po bus linijama za marku. Bingo 600km plata itd. Hocu da kazem iako je otislo raje nije dovoljno otislo da ima bilo kakav uticaj na ove sto su ostali, jer bi onda po defaultu poslodavci placali vise da zadrze i bilo bi lakse do posla, sto jos nije slucaj. Eto prodji GGMom, novih objekata ima na svakom koraku ulaze se jer ima dovoljno i musterija i radnika.
Ovi sa Zenicatransom je cista politika, 5,5 mioliona poreznog duga je lopovluk. Tamo i treba 50 posto odpustiti da firma prodise.
Sanjarko

#1199 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

Stoji to. Ali vidi se iseljavanje. Rodice i rodzaci mi otisli vani, pola znaci nas potomaka skoro. Otislo komplet porodica iz komsiluka dosta vani itd. Ali eto drzi se Zenica. Valjda sto ima i unutrasnjih migracija. Sa sela da dolaze ljudi okolnih da zive u Zenici.

Primjerice u nekim okolnim Zenickim selima ima kuca za kupiti po cak za 20.000 km. Istina jednospratnice samo. Mislim tako sam ja cuo da je bilo prodatih kuca po tim cijenama. Dok u Zenici cijena nekretnina je idalje visoka, i kirije su visoke.

Bas nam je drzava ko basna. :-)
geralt

#1200 Re: Demografija

Post by geralt »

elcaliente wrote:Ja isto imam raje koja je otisla ali to se na trzistu rada uopste ne primjeti.

Evo konobari rade za 400-500 stoja, imas taksista divljaka za 2 marke te voze, imas i onih sto voze po bus linijama za marku. Bingo 600km plata itd. Hocu da kazem iako je otislo raje nije dovoljno otislo da ima bilo kakav uticaj na ove sto su ostali, jer bi onda po defaultu poslodavci placali vise da zadrze i bilo bi lakse do posla, sto jos nije slucaj. Eto prodji GGMom, novih objekata ima na svakom koraku ulaze se jer ima dovoljno i musterija i radnika.
Ovi sa Zenicatransom je cista politika, 5,5 mioliona poreznog duga je lopovluk. Tamo i treba 50 posto odpustiti da firma prodise.
Ovoliko mozda primaju konobari u kafani u Bosanskom Grahovu. Gledam prije neki dan oglas za posao u kaficu u mom naselju, nude neto dnevnicu 40 KM.
Post Reply