Hrvatski pogotovo.
A Bulich je najgore od hrvackog nacionalistickog kicha.
Gori goraaaaa gori borovinaaaa
Kajanu smeta advent a da mu ovo ne smetasehohari wrote: ↑22/05/2023 21:36Pa dobro, on objavljuje općenito stvari koje mu smetaju. HB zastave po Aveniji i slične druge akcije su isto na njegovom profilu na društevnim mrežama koliko i istorijski sadržaji.JohnnyS wrote: ↑22/05/2023 21:31
Govorim generalno, ne za ovaj konkretan slučaj.
Tu pjesmu Mate Bulića sviraju na svim svatovima po Hercegovini, ne idem na utakmice Zrinjskog, ali pretpostavljam kako se pušta s razglasa, razumijem da pjesma smeta, ne znam samo što baš sad smeta, kako je sad to postao slučaj.
Ukazuje na očigledne probleme u društvu.
Zaštrašujeće je prije to što je tebi ova pjesma normalna.
Ja ni u jednom njegovom videu ili nekoj poruci nisam vidio poziv na nasilje ili slično. Jedino ako je snimanje ustašluka širenje mržnje.
Jebaji, nisam tako mislio, vec sam tek kasnije vidio da si i kritikovao Kajanov rad opcenito. Ja da mislim da si bot ne bih ti ni odgovarao...JohnnyS wrote: ↑22/05/2023 21:44Ovaj dio je naknadno nadodan. On je nešto poput flejmera ili trola na forumu. Dakle, u nas na forumu imaš masu ljudi koji "objektivno pišu", "smireno", "ne koriste zapaljiv riječnik", ali su itekako tendenciozni u upisima i vrlo vješto namjerno provociraju. Ja prezirem ustaštvo i mislim da je to najveća sramota Hrvata u povijesti. Također sam gorljivi protivnik HDZa kao krimogene skupine zaslužne za raseljenje Hrvata iz Hrvatske i BiH. Opet, itekako osjetim hejt u njegovom tonu usmjeren protiv mene samo zato što sam dominantno Hrvat
Svaka castJohnnyS wrote: ↑22/05/2023 21:44
Ovaj dio je naknadno nadodan. On je nešto poput flejmera ili trola na forumu. Dakle, u nas na forumu imaš masu ljudi koji "objektivno pišu", "smireno", "ne koriste zapaljiv riječnik", ali su itekako tendenciozni u upisima i vrlo vješto namjerno provociraju. Ja prezirem ustaštvo i mislim da je to najveća sramota Hrvata u povijesti. Također sam gorljivi protivnik HDZa kao krimogene skupine zaslužne za raseljenje Hrvata iz Hrvatske i BiH. Opet, itekako osjetim hejt u njegovom tonu usmjeren protiv mene samo zato što sam dominantno Hrvat
Sta znaci "ovo"?tramvajtrojka wrote: ↑22/05/2023 21:52Kajanu smeta advent a da mu ovo ne smetasehohari wrote: ↑22/05/2023 21:36
Pa dobro, on objavljuje općenito stvari koje mu smetaju. HB zastave po Aveniji i slične druge akcije su isto na njegovom profilu na društevnim mrežama koliko i istorijski sadržaji.
Ukazuje na očigledne probleme u društvu.
Zaštrašujeće je prije to što je tebi ova pjesma normalna.
Ja ni u jednom njegovom videu ili nekoj poruci nisam vidio poziv na nasilje ili slično. Jedino ako je snimanje ustašluka širenje mržnje.![]()
, budala i nacionalista u Mostaru nikad nece nestati na obje obale
Nisam 100% nego 75%sehohari wrote: ↑22/05/2023 21:52Jebaji, nisam tako mislio, vec sam tek kasnije vidio da si i kritikovao Kajanov rad opcenito. Ja da mislim da si bot ne bih ti ni odgovarao...JohnnyS wrote: ↑22/05/2023 21:44
Ovaj dio je naknadno nadodan. On je nešto poput flejmera ili trola na forumu. Dakle, u nas na forumu imaš masu ljudi koji "objektivno pišu", "smireno", "ne koriste zapaljiv riječnik", ali su itekako tendenciozni u upisima i vrlo vješto namjerno provociraju. Ja prezirem ustaštvo i mislim da je to najveća sramota Hrvata u povijesti. Također sam gorljivi protivnik HDZa kao krimogene skupine zaslužne za raseljenje Hrvata iz Hrvatske i BiH. Opet, itekako osjetim hejt u njegovom tonu usmjeren protiv mene samo zato što sam dominantno Hrvat
Dobro, tendenciozno, ali po cemu osjetis to? Mislim, moras shvatiti da je meni kao pripadniku iste etnije tesko prepoznati to gdje vi nailazite na takve stvari... ali me ipak interesuje.
I sta uopste znaci "dominantno Hrvat"? Koja je definicija toga po tvom misljenju?
Ali sa druge strane, tebi je nesto pretenciozno zato sto ti to gledas iz hrvatske perspektive, pa makar se trudio da budes manje-vise objektivan i neutralan. Odrastanjem i zivotom u dominantno jednonacionalnoj ili nacionalistickoj sredini dovodi do toga da ljudi smatraju i neke nenormalne stvari normalnim ili proizvedu manjak razumijevanja iako vecinom imaju objektivne stavove.JohnnyS wrote: ↑22/05/2023 22:00Nisam 100% nego 75%sehohari wrote: ↑22/05/2023 21:52
Jebaji, nisam tako mislio, vec sam tek kasnije vidio da si i kritikovao Kajanov rad opcenito. Ja da mislim da si bot ne bih ti ni odgovarao...
Dobro, tendenciozno, ali po cemu osjetis to? Mislim, moras shvatiti da je meni kao pripadniku iste etnije tesko prepoznati to gdje vi nailazite na takve stvari... ali me ipak interesuje.
I sta uopste znaci "dominantno Hrvat"? Koja je definicija toga po tvom misljenju?
Da mi kažeš da uprem prstom u nekim konkretni status teško bih mogao, ali je neka nit koja se provlači kroz cijeli njegov profil.
I to sam već jednom napisao, ja to mogu u potpunosti razumjeti, njega je rat dočekao kao tinejdžera, umjesto da pije i puši travu, morao je odrasti preko noći, živjeti u okruženju da mu svaki dan snajper može zaustaviti život i to je ogromna trauma koju ne može svatko isprocesuirati. Tako da ja s Kajanom kao osobom, žrtvom rata, osobom koja je preživjela opsadu nemam nikakvih problema. Tko god živi ovdje, svaka mu čast. Ali Kajan, političar, član stranke koja je nominalno građanska i multietnička i zalaže se za istu takvu državu je po meni malo preupadljivo usmjeren na to da mu smetaju Adventi, Krndelji, hrvatski jezik u javnoj upotrebi i slično.
https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 1543724471sehohari wrote: ↑22/05/2023 22:16Ali sa druge strane, tebi je nesto pretenciozno zato sto ti to gledas iz hrvatske perspektive, pa makar se trudio da budes manje-vise objektivan i neutralan. Odrastanjem i zivotom u dominantno jednonacionalnoj ili nacionalistickoj sredini dovodi do toga da ljudi smatraju i neke nenormalne stvari normalnim ili proizvedu manjak razumijevanja iako vecinom imaju objektivne stavove.JohnnyS wrote: ↑22/05/2023 22:00
Nisam 100% nego 75%
Da mi kažeš da uprem prstom u nekim konkretni status teško bih mogao, ali je neka nit koja se provlači kroz cijeli njegov profil.
I to sam već jednom napisao, ja to mogu u potpunosti razumjeti, njega je rat dočekao kao tinejdžera, umjesto da pije i puši travu, morao je odrasti preko noći, živjeti u okruženju da mu svaki dan snajper može zaustaviti život i to je ogromna trauma koju ne može svatko isprocesuirati. Tako da ja s Kajanom kao osobom, žrtvom rata, osobom koja je preživjela opsadu nemam nikakvih problema. Tko god živi ovdje, svaka mu čast. Ali Kajan, političar, član stranke koja je nominalno građanska i multietnička i zalaže se za istu takvu državu je po meni malo preupadljivo usmjeren na to da mu smetaju Adventi, Krndelji, hrvatski jezik u javnoj upotrebi i slično.
Evo, uzmimo to o Adventu. Nije stvar u tome sto npr. nekome smeta Advent, vec preimenovanje nekog neutralnog naziva u religijski. To jednostavno nosi posebnu poruku sa sobom u gradu gdje se narocito kroz religijska obiljezja nastoji dio grada oznaciti jednonacionalnim teritorijem. U Sarajevu ili Sibeniku npr. tih problema nemas jer su to mjesta gdje jedna etnija ionako dominira.
Ako npr. imas razne projekte zapisavanja teritorija religijskim objektima i obiljezima (gradnja megolomanskog tornja Franjevacke crkve, krst na Humu koji se vidi iz svakog dijela grada, krstovi po skolama), sumnja da se i ovdje radi o nekom alatu zapisavanja uopste nije toliko neutemeljena, pa cak i kad to mozda i nije bila namjera. Ako sto puta nesto uradis sa istom namjerom, drugoj strani je tesko povjerovati da je 101x put bio bez zle namjere.
Evo npr. imas na drugim stranicama teme o gradnji HNK. Iako bi svako sa dvije celije u glavi mogao zakljuciti da izgradnja tako ogromnog objekta tacno uz liniju razgranicenja nosi ogromnu simboliku, ima ljudi koji inace imaju totalno normalne stavove i nisu ni po cemu "obojeni" ne vide nikakav problem i smatraju da je kritika tog projekta samo plod fobije prema Hrvatima.
E vidis, to su po meni mentalne barijere, manjak razumijevanja. I to je najveci problem.
Mrzitelji mrze i mrze, oni su svakako vec otislu u onu stvar. Nade moze biti samo kod normalnih ljudi koji po defaultu nemaju problem sa drugim (kakvih je najvise), ali koji su jednostavno plod drustva iz kojeg dolaze, pa jednostavno ne razumiju drugu stranu i njihove zahtjeve. Ta problematika je obostrana.
Evo vidiš, upravo sad imamo to o čemu sam pisao.JohnnyS wrote: ↑23/05/2023 18:36https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 1543724471sehohari wrote: ↑22/05/2023 22:16
Ali sa druge strane, tebi je nesto pretenciozno zato sto ti to gledas iz hrvatske perspektive, pa makar se trudio da budes manje-vise objektivan i neutralan. Odrastanjem i zivotom u dominantno jednonacionalnoj ili nacionalistickoj sredini dovodi do toga da ljudi smatraju i neke nenormalne stvari normalnim ili proizvedu manjak razumijevanja iako vecinom imaju objektivne stavove.
Evo, uzmimo to o Adventu. Nije stvar u tome sto npr. nekome smeta Advent, vec preimenovanje nekog neutralnog naziva u religijski. To jednostavno nosi posebnu poruku sa sobom u gradu gdje se narocito kroz religijska obiljezja nastoji dio grada oznaciti jednonacionalnim teritorijem. U Sarajevu ili Sibeniku npr. tih problema nemas jer su to mjesta gdje jedna etnija ionako dominira.
Ako npr. imas razne projekte zapisavanja teritorija religijskim objektima i obiljezima (gradnja megolomanskog tornja Franjevacke crkve, krst na Humu koji se vidi iz svakog dijela grada, krstovi po skolama), sumnja da se i ovdje radi o nekom alatu zapisavanja uopste nije toliko neutemeljena, pa cak i kad to mozda i nije bila namjera. Ako sto puta nesto uradis sa istom namjerom, drugoj strani je tesko povjerovati da je 101x put bio bez zle namjere.
Evo npr. imas na drugim stranicama teme o gradnji HNK. Iako bi svako sa dvije celije u glavi mogao zakljuciti da izgradnja tako ogromnog objekta tacno uz liniju razgranicenja nosi ogromnu simboliku, ima ljudi koji inace imaju totalno normalne stavove i nisu ni po cemu "obojeni" ne vide nikakav problem i smatraju da je kritika tog projekta samo plod fobije prema Hrvatima.
E vidis, to su po meni mentalne barijere, manjak razumijevanja. I to je najveci problem.
Mrzitelji mrze i mrze, oni su svakako vec otislu u onu stvar. Nade moze biti samo kod normalnih ljudi koji po defaultu nemaju problem sa drugim (kakvih je najvise), ali koji su jednostavno plod drustva iz kojeg dolaze, pa jednostavno ne razumiju drugu stranu i njihove zahtjeve. Ta problematika je obostrana.
Kaže li možda za Red Army da "urla o Veležu"? Ne znam je li bio kraj škole po bosanskom programu, ali živo me zanima hoće li ispratiti i tu proslavu. Moguće da neće biti ni alkohola ni galame, sigurno je gospodin Kajan sto posto objektivan pa ako bude nešto loše onda će i to ovako ispratiti
https://bljesak.info/vijesti/crna-kroni ... ama/421042sehohari wrote: ↑24/05/2023 00:01Evo vidiš, upravo sad imamo to o čemu sam pisao.JohnnyS wrote: ↑23/05/2023 18:36
https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 1543724471
Kaže li možda za Red Army da "urla o Veležu"? Ne znam je li bio kraj škole po bosanskom programu, ali živo me zanima hoće li ispratiti i tu proslavu. Moguće da neće biti ni alkohola ni galame, sigurno je gospodin Kajan sto posto objektivan pa ako bude nešto loše onda će i to ovako ispratiti
Ti gledaš na njegov tekst iz nacionalne perspektive, i sada kada čuješ da neko piše o "urlanju", automatski misliš na to kako autor hoće da imponira da su svi navijači Zrinjskog neotesani.
Ja sa druge strane sam isto čitao ovu riječ, upravo danas mi je danas bila na feedu, i proletio sam je bez ikakvog daljeg razmišljanja. Više sam mislio da se to odnosi na neko nedolično ponašanje maturanata po gradu, a ne na uvredu kluba kao takvog.
Ma koliko god se trudili da budemo objektivni, uvijek gledamo na neke stvari kroz "obojene" naočale, pa čak i ako to ne želimo. Ne želim uopšte prejudicirati šta je Sanel ovdje naumio da kaže, samo pišem o različitim perspektivama.
Za ovo boldano: Mislim da nisi u pravu. Kritikovao je on i navijače Veleža par puta, prije svega zbog grafita po gradu i nereda kojeg prave.
Pa samo kopiras recenicu na Google i dobijes izvor
Pa jel problem postat izvor umjesto samo naslovapinkman wrote: ↑03/06/2023 15:16Pa samo kopiras recenicu na Google i dobijes izvor![]()
https://balkans.aljazeera.net/videos/20 ... cene-u-bih
Nije nama Hrvatska kriva za ovo gore navedeno, već mi. Mi smo ovo dopustili.mishic wrote: ↑03/06/2023 15:41 Suština je malo dublja i nije to samo "gola" politika. Ima tu malo i ekonomije. A ima i jako puno kriminala.
Desetine hiljada srednjoškolskih diploma su rezultat jednodnevne posjete Širokom Brijegu ( i ne samo njemu, on je jedan u nizu) gdje se za određenu
sumu doalzi do tih brzih "diploma".
Privatni "univerziteti" u BiH su takođe komercijalne filijale. I to traje već dugo. A što je još gore to javnost zna ali vlast ništa ne poduzima.
Ili čak i kada nešto pokuša poduzet ne uspije kao u slučaju Osmice. Tako da na kraju ne priznavanje diploma ima realnu pozadinu ali je i ona upitna.
Iza i iznad svega ovoga je ipak politika i njena uvezanost sa kriminalom.
I kada si već tako sitničav ni ovo nije tačno. Nismo ni samo mi krivi jer u nas se mnogo toga što nije prihvatljivo i dopustivo ipak dopusti jer kao što gornja diskusija sugerira tu je malo politike, malo kriminala, malo trgovine ili jednostavno nedostatka pravno uređenog sistema, društva i države.
Mislim da se pitanje vise odnosi na taj neki ekonomski odnos dvije strane grada.
Ne mozes postaviti onakvo pitanje I ocekivati da te netko ozbiljno shvati. A to da ima ljudi koji nisu dalje od Pazarica otisli I svasta misle mi je dobro poznato.sehohari wrote: ↑07/06/2023 23:50Mislim da se pitanje vise odnosi na taj neki ekonomski odnos dvije strane grada.
Jos prije 10 godina ovdje je se pisalo da je zapadni dio "Las Vegas" za istok, pa valjda covjeka interesuje trenutno stanje.
Uz to i taj neki politicki balans.
Primjetio sam kroz razgovore da ljudi u Bosni slabo znaju bilo sta o tom gradu i odnosima.
Moji su sve do prije par godina npr. mislili da je odmah iza juznog logora bila linija, primjera radi.
Teško buraz. Struju nam puštaju tri puta sedmično, vode ima svaki dan ali samo sat vremena dnevno.