Irak
- Lincoln-Burrows
#1176 Re: ISIS zauzeo Mosul
Kurdi - 30 milijuna i nemaju državu i netko priča o uspjehu Kurda.
Imaju tu hebenu autonomiju u Iraku a to je tek treća država po brojnosti Kurda.
Kurdi su inače iranski narod pa u Iranu može se reći da su svoji na svome.
Imaju tu hebenu autonomiju u Iraku a to je tek treća država po brojnosti Kurda.
Kurdi su inače iranski narod pa u Iranu može se reći da su svoji na svome.
- amoninan
#1177 Re: ISIS zauzeo Mosul
Hvala kolega. good to be backAleksoMKD wrote:Hvala ti kolega, good to have you back.amoninan wrote:
imam više zamjerki, osvrnuću se na one najvažnije.
- autor previđa činjenicu da je sigurnosni vakum koji je ISIS iskoristio, ustvari njihovih ruku djelo. ISIS je stvorio taj vakum postepeno iscrpljujući/eliminirajući vladin sigurnso-obavještajni aparat u Anbaru, Ninawi... kako su to radili, možeš pogledati u njihovom serijalu Saleel Sawarim (ima ga na netu) To je u biti bila faza 1.
- razlike između AQ i ISIS-a, odnosno sukob, je doktrinarni (možeš nafatati obrise tih razlika u onom pismu koje sam postavio stranicu prije). On je totalno predvidio tu činjenicu i nazvao to "corporate boardroom feud". Stvari su malo dublje prirode.
- ISIS nema namjeru stati u granicama tzv sunijskog trokuta. Uspostavljanje kontrole je istina prioritet, ali samo u ovoj fazi. Mosul za Irak, što je Raqqa za Siriju. Iako je istina da ih kurdski dio ne zanima previše. faza 2
- Najveća snaga ISISa nisu Čečeni. U Mosulu npr, jurišne jedinice su bile sastavljene većinom od Kurda, Tunižana i Jemenaca.
helem, ovo je po meni najpreciznija analiza :
Examining the Causes of the Islamic State’s Resurgence in Iraq
http://tahrirsouri.com/2014/06/16/exami ... e-in-iraq/
inače, Vice-ov Danny Gold je trenutno u Kurdistanu, interesatnih detalja :
https://twitter.com/DGisSERIOUS
-
alenthekiller
#1178 Re: ISIS zauzeo Mosul
Evo pise mi otac da im je pola parlamenta pobjeglo van drzave... Tamo bas havarija 
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#1179 Re: ISIS zauzeo Mosul
najveći domet kurda jeste država u iraku i to je vrlo upitno ... ko kako kada
a i ako bude biće vazalska država republike turske
turci su ih poklopili i poklopiće ih još više ekonomski politički obavještajno
nemaju kurdi snage za više a bore se već nekoliko decenija za veliki kurdistan
drago mi je da su shvatili svoje domete i da neče srljati u avanture koje bi izazvale velike ljudske žrtve
a i ako bude biće vazalska država republike turske
turci su ih poklopili i poklopiće ih još više ekonomski politički obavještajno
nemaju kurdi snage za više a bore se već nekoliko decenija za veliki kurdistan
drago mi je da su shvatili svoje domete i da neče srljati u avanture koje bi izazvale velike ljudske žrtve
- Ecci
- Vozim: Biciklam
#1180 Re: ISIS zauzeo Mosul
Kurdi svoju drzavu vec godinama lagano grade.
Prije 20 godina nisu imali nista, a sad imaju i svoju vojsku i svoju vladu.
Ovaj ISIL ce doci i proci, ali Kurdi su ti koji ce iz ovoga izaci jos snazniji.
Prije 20 godina nisu imali nista, a sad imaju i svoju vojsku i svoju vladu.
Ovaj ISIL ce doci i proci, ali Kurdi su ti koji ce iz ovoga izaci jos snazniji.
- Joe McCarthy
#1181 Re: ISIS zauzeo Mosul
I Turska će doći na red (u njoj 20 miliona Kurda, a biće ih još 3-4 miliona kad dođu Turcima po naplatu), samo trebaju jednu stabilnu bazu u kojoj će se jedna platforma koncentrirati i dalje širit kroz Kurdski korpus.General War wrote:Sve to al pod uslovom da ne cackaju Tursku...ili Turska njih. A da bog da...Gojeni H wrote:Joe McCarthy wrote: Na kraju Kurdi će dobiti sve i više nego što su se ikada nadali, kao jedini "racionalni, ne-Turski" igrač u regiji dobiće Mosul i naftna polja, dio njihove države i bit će most Iransko-Sirijske alijanse zbog njihove multi polarne aligmentacije.
Sve što mogu reći Kurdima na ovoj dobro odigranoj igri jeste, čestitam.![]()
I od mene. Definitivno, trenutno najpametniji igraci na Bliskom Istoku.
Imaju de-facto drzavu u Iraku. Imaju svoje vojne formacije (peshmerga), izuzetno lojalne, borbene i sa bogatim iskustvom, imaju resurse, strane investicije...
Nek' se sunitski i siitski levati tuku. Kurdistan ide naprijed. A igra ... ravna Majklu Korleoneu iz najboljih dana.
-
jastuk1
#1182 Re: ISIS zauzeo Mosul
AKP šuruje sa cionistima i lihvarima u onoj mjeri na ivici koliko mora da ne bi u Turskoj pravili nove igranke, tako da od tog vlažnog sna raspada Turske, a ustvari samo nek je Muslimana manje, nema ništa.Joe McCarthy wrote: I Turska će doći na red (u njoj 20 miliona Kurda, a biće ih još 3-4 miliona kad dođu Turcima po naplatu), samo trebaju jednu stabilnu bazu u kojoj će se jedna platforma koncentrirati i dalje širit kroz Kurdski korpus.
- amoninan
#1183 Re: ISIS zauzeo Mosul
Idete u iz krajnosti u krajnost.
Peshmarge jesu respektabilna formacija, posebno u poređenju s ISFom. No nisu Wehrmacht
.
Ako se upuste u ovu ujdurmu, pređu granice koje svi znamo... biće vatrometa.
Najbolje im je da se drže svoje linije, i slušaju Turke. Inače će njihova radost biti kratkog vijeka.
Peshmarge jesu respektabilna formacija, posebno u poređenju s ISFom. No nisu Wehrmacht
Ako se upuste u ovu ujdurmu, pređu granice koje svi znamo... biće vatrometa.
Najbolje im je da se drže svoje linije, i slušaju Turke. Inače će njihova radost biti kratkog vijeka.
- Ecci
#1184 Re: ISIS zauzeo Mosul
Kurdi ce to postepeno odradjivati, korak po korak.
Vrijeme borbe za svoju drzavu, patnje pod Sadamom, naucile su ih da budu strpljivi.
Sa druge strane Kurdi su faktor nestabilnosti Turske.
Turska bi, u buducnosti, mogla imati puno problema sa Kurdima.
Na stranu losi odnosi Turske i Izraela i katastrofalni odnosi Turske sa Iranom kao i sa vecinom arapskih zemalja.
Mislim da ce se u neko dogledno vrijeme aktivirati Kurdsko pitanje u Turskoj.
Pogotovo ako Turci ne budu slusali i ne budu radili ono sto im se kaze.
Vrijeme borbe za svoju drzavu, patnje pod Sadamom, naucile su ih da budu strpljivi.
Sa druge strane Kurdi su faktor nestabilnosti Turske.
Turska bi, u buducnosti, mogla imati puno problema sa Kurdima.
Na stranu losi odnosi Turske i Izraela i katastrofalni odnosi Turske sa Iranom kao i sa vecinom arapskih zemalja.
Mislim da ce se u neko dogledno vrijeme aktivirati Kurdsko pitanje u Turskoj.
- vatrogasac
#1185 Re: ISIS zauzeo Mosul
Turska je članica NATO-a još od 1952. Ne vjerujem da bi Kurdima to bio pametan potez.Ecci wrote: Mislim da ce se u neko dogledno vrijeme aktivirati Kurdsko pitanje u Turskoj.
-
costacurta
#1186 Re: ISIS zauzeo Mosul
Jel ti poznato jesu li ušli u Balad?alenthekiller wrote:Evo pise mi otac da im je pola parlamenta pobjeglo van drzave... Tamo bas havarija
- Ecci
#1187 Re: ISIS zauzeo Mosul
Ni u kom slucaju ne mislim da ce Kurdi vojno da napadnu Tursku.vatrogasac wrote:Turska je članica NATO-a još od 1952. Ne vjerujem da bi Kurdima to bio pametan potez.Ecci wrote: Mislim da ce se u neko dogledno vrijeme aktivirati Kurdsko pitanje u Turskoj.
To bi bilo suludo i bilo bi samoubistvo.
Aktivirace se politicki.
Pitanja manjina i manjinskih prava, autonomija.
Pogotovo sto Turska u posljednje vrijeme klizi u diktaturu.
-
HM 2011
#1188 Re: ISIS zauzeo Mosul
Oficijelno uključivanje Irana (isto se dešava u državi koja graniči sa Iranom i koja je ratovala sa Iranom), a uzimajući u obzir činjenicu da su u pitanju akcije koje imaju natruhe na "Sunii Vs. Shia & vice versa" - povlači za sobom tezu - šta ako pod pritiskom aktivnog uključivanja zvaničnog Irana dođe do ujedinjenja svih brigada "ISIS AQ i šta ti ja znam" u klofanje i višestrukog multipliciranja podrške Sunita tzv. "odbrani" od Šii - ita...
Fino smo na temi pročitali o političkoj/rukovodstvenoj Šiitizaciji Iraqa od strane zvaničnog premijera Malikija, itd....
Kurdska zona Iraqa je koliko shvatam tampon zona između Irana i Iraqa, šta će oni dobiti, koliko u svemu tome ?
U svakom slučaju ratom i konfliktima se generalno slabe narodi i "nacije" tako da što više ratuju nisu sve jači nego sve slabiji.
I sad će neko reći da je post totalni off topic - potpuno nezanimljiv i bezvezan.....
Međutim, meni odjednom ovo interesantno....
Fino smo na temi pročitali o političkoj/rukovodstvenoj Šiitizaciji Iraqa od strane zvaničnog premijera Malikija, itd....
Kurdska zona Iraqa je koliko shvatam tampon zona između Irana i Iraqa, šta će oni dobiti, koliko u svemu tome ?
U svakom slučaju ratom i konfliktima se generalno slabe narodi i "nacije" tako da što više ratuju nisu sve jači nego sve slabiji.
I sad će neko reći da je post totalni off topic - potpuno nezanimljiv i bezvezan.....
Međutim, meni odjednom ovo interesantno....
-
ex-Efendija
#1189 Re: ISIS zauzeo Mosul
Mudžiza, ništa drugo. Pola parlamenta pobjeglo a drugo pola došlo tobe i vratili se islamucostacurta wrote:Jel ti poznato jesu li ušli u Balad?alenthekiller wrote:Evo pise mi otac da im je pola parlamenta pobjeglo van drzave... Tamo bas havarija
- Challenger__
#1190 Re: ISIS zauzeo Mosul
I Kurdi su muslimani, bili u Turskoj ili izvan nje.jastuk1 wrote:AKP šuruje sa cionistima i lihvarima u onoj mjeri na ivici koliko mora da ne bi u Turskoj pravili nove igranke, tako da od tog vlažnog sna raspada Turske, a ustvari samo nek je Muslimana manje, nema ništa.
- amoninan
#1191 Re: ISIS zauzeo Mosul
Ako Erdogana skinu, Kurdi su naj.ebali. Ukratko.Ecci wrote:Ni u kom slucaju ne mislim da ce Kurdi vojno da napadnu Tursku.vatrogasac wrote:Turska je članica NATO-a još od 1952. Ne vjerujem da bi Kurdima to bio pametan potez.Ecci wrote: Mislim da ce se u neko dogledno vrijeme aktivirati Kurdsko pitanje u Turskoj.
Aktivirace se politicki.
- Ecci
#1192 Re: ISIS zauzeo Mosul
To su spekulacije.
Bez posebne vrijednosti.
Bez posebne vrijednosti.
-
HM 2011
#1193 Re: ISIS zauzeo Mosul
Burageru - meni ovo nešto žestoko smrdi - posebno ovo hilafet i slično.....ex-Efendija wrote:Mudžiza, ništa drugo. Pola parlamenta pobjeglo a drugo pola došlo tobe i vratili se islamucostacurta wrote:Jel ti poznato jesu li ušli u Balad?alenthekiller wrote:Evo pise mi otac da im je pola parlamenta pobjeglo van drzave... Tamo bas havarija! Hilafet raste brze nego za vrijeme prvih generacija najboljih muslimana!
Slabo ja pojma imam o svemu tome, međutim, kako se ono kaže, šubha jel ? e šubha je da je ovo hilafet.....
Kad bih ti postavio par slikica kako gore aVta, zgrade, par masovnih grobnica, ljude razapete u 21 stoljeću, djecu kako nosaju prave puške, uče bacati bombe i slično - uglavnom jako uznemirujuće scene koje su svakodnevnica tog regiona - a ispod napisao Ovo je HIlafet - kaže ex Efendija - Bujrum dođite....
Sumnjam da bi ti iko došao - nego bi čak od lica od kojih bi očekivao podršku dobio negativan odgovor.....
Eh sad ako je cilj mir i mirno stanje - kako postići mir - pa da Selam Alejkum zaista dođe do svog značenja.
-
costacurta
#1194 Re: ISIS zauzeo Mosul
Nisam mislio na to, mislio sam je li ISIL ušao grad Balad (Salah ad Din) blizu Bagdadaex-Efendija wrote:Mudžiza, ništa drugo. Pola parlamenta pobjeglo a drugo pola došlo tobe i vratili se islamucostacurta wrote:Jel ti poznato jesu li ušli u Balad?alenthekiller wrote:Evo pise mi otac da im je pola parlamenta pobjeglo van drzave... Tamo bas havarija! Hilafet raste brze nego za vrijeme prvih generacija najboljih muslimana!
- Challenger__
#1195 Re: ISIS zauzeo Mosul
Kaže se šuha.HM 2011 wrote:Slabo ja pojma imam o svemu tome, međutim, kako se ono kaže, šubha jel ? e šubha je da je ovo hilafet.....
Ma kakav hilafet. Samo novo pozicioniranje zapada i njihovih marioneta nakon izgubljenog rata u Siriji:
America's Covert Re-Invasion of Iraq - LINK
-
HM 2011
#1196 Re: ISIS zauzeo Mosul
nije nego na arapskom - Šubha - spletka ?Challenger__ wrote:Šuha.HM 2011 wrote:Slabo ja pojma imam o svemu tome, međutim, kako se ono kaže, šubha jel ? e šubha je da je ovo hilafet.....
Ma kakav hilafet. Samo novo pozicioniranje zapada i njihovih marioneta nakon izgubljenog rata u Siriji:
America's Covert Re-Invasion of Iraq - LINK
- Challenger__
#1197 Re: ISIS zauzeo Mosul
OK. Smutnja. Mislio sam da ti imaš osjećaj (šuhu) da je ovo sve laž.
- vatrogasac
#1198 Re: ISIS zauzeo Mosul
To smo već gledali i znaš kako je završio PKK-a sa Abdulahom Odžalanom.Ecci wrote:Ni u kom slucaju ne mislim da ce Kurdi vojno da napadnu Tursku.vatrogasac wrote:Turska je članica NATO-a još od 1952. Ne vjerujem da bi Kurdima to bio pametan potez.Ecci wrote: Mislim da ce se u neko dogledno vrijeme aktivirati Kurdsko pitanje u Turskoj.
Aktivirace se politicki.
- vatrogasac
#1199 Re: ISIS zauzeo Mosul
Tačno.Challenger__ wrote:
Ma kakav hilafet.
-
energy star
#1200 Re: ISIS zauzeo Mosul
Kurdistan može u Siriji i Iraku a ne može u Turskoj??jastuk1 wrote:
Nego ovo vam je realno:
Kurdi mogu dobiti državu u Iraku, kad i ako dođe do zvanične podjele, isto kao i u Siriji, s tim što će u Sriji imati problem eventualnog dogovora da Turska i Davla podjele njihove teritorije. Ili da Turci ne zauzimaju Sirijski Kurdistan, zauzvrat Devla neće širiti planove na Tursku. Znači u Siriji Kurdu u klinču - Turci sa sjevera, Devla sa juga. Još sad pošto je Devla uzela Tel Afar, Hasaka će biti u centru zbivanja.
A na dijelove u Iranu i Turskoj mogu zaboraviti. Pokušaju li šta - kaš što sam rekao na prethnofnim stranicama, Turska će zaprijediti neuvozom nafte iz Kurdskog Iraka i povlačenjem velikih investicija iz Erbila i drugih Kurskih centara. Isto tako Turska, za određene druge ustupke, može uvijek tražiti od Davle pomoć za smirivanje Kurda na različitim terenima, ako se "previše uznervoze."
A u Turskoj 15 milijuna Kurda.
I šta je ta wtf. 'Devla'?