Islam - pitanja i odgovori
-
RNG_25
#1176 Re: Islam - pitanja i odgovori
Pitanja...
1) Kome muslimani robuju, vjerski gledano?
3) Šta je "robovanje", vjerski gledano? Je li to pokoravanje u naredbama i zabranama onome koji te naredbe i zabrane donese?
2) Da li je izvršavanje islamskih šarta/postulata (svjedodžba o Jednoti Allaha i poslanstvu Muhammeda a.s., klanjanje namaza, post, zekjat, hadž) vid robovanja?
Možda bih trebao otvoriti novu temu... ali vidjet ću, možda, da li će ići ovako.
Pod "muslimanima" mislim na one koji se otvoreno deklarišu da vjeruju u Allaha kao Jednog Boga i da je Muhammed a.s. Njegov poslanik i rob. Pod "robovanjem u vjerskom pogledu" mislim na ono što se najčešće podrazumijeva kao "robovanje Allahu" - izvršavanje Njegovih naredbi i izbjegavanje Njegovih zabrana. Ne bih dalje da idem u definisanja... mislim da je ovo dovoljno za razumijevanje mog pitanja.
3) Šta je "robovanje", vjerski gledano? Je li to pokoravanje u naredbama i zabranama onome koji te naredbe i zabrane donese?
2) Da li je izvršavanje islamskih šarta/postulata (svjedodžba o Jednoti Allaha i poslanstvu Muhammeda a.s., klanjanje namaza, post, zekjat, hadž) vid robovanja?
Možda bih trebao otvoriti novu temu... ali vidjet ću, možda, da li će ići ovako.
Pod "muslimanima" mislim na one koji se otvoreno deklarišu da vjeruju u Allaha kao Jednog Boga i da je Muhammed a.s. Njegov poslanik i rob. Pod "robovanjem u vjerskom pogledu" mislim na ono što se najčešće podrazumijeva kao "robovanje Allahu" - izvršavanje Njegovih naredbi i izbjegavanje Njegovih zabrana. Ne bih dalje da idem u definisanja... mislim da je ovo dovoljno za razumijevanje mog pitanja.
- nasa
#1177 Re: Islam - pitanja i odgovori
Sve hocu da ti odgovorim ali ne ufatim vremena...Ne bih mogla odnosno mogla bih ali da umjesto Boga uhvatim set drugih, vec kroz historiju izgradjenih stavova I vrijednosti kao sto ateisti rade inace, nema osnove, ne bih morala uzeti dobro kao vodilju....statixx wrote:Ali unutrasnji intuitivni dozivljaji i sudovi su subjektivni. Isti se kroz teologiju i matefiziku preoblikuju i predstavljaju vama kao "objektivne spoznaje".nasa wrote:Ma ja to, mislim mi sebe razortkrivamo iako cesto se koristi samo termin nadogradjujemo....medjutim islam nosi taj jedan poziv na unutrasnju i vanjsku izgradnju, u smislu da unutrasnja podrazumjeva upravo oslobadjanje, pronalazak ciste prirode nas samih i onda mi tu pronalzimo taj ideal, ideju, vjeru...pronalazimo Boga ili sto bi Tolstoj rekao spoznao sam Gospodara isticuci da nista nije otkrio da je to vec bilo u njemu.
Sta mislis da li bi bila u stanju artikulisati svoje unutrasnje dozivljaje i osjecanja, o kojima govoris, na nacin da napises set moralnih principa? Dakle, ostavimo dio koji se odnosi na mitske price po strani.
Ako je odgovor da, zasto ne vjerujes sebi, nego pribjegavas onome sto ti teologija servira kao "objektivnu spozanaju"? Da li je objektivna zato sto je imala uspjeh u stvarnosti?
Ako imas odgovore, zapitaj se zasto religijski (sakralni) sistemi vas poucavaju da je covjek manjkavo i nesavrseno bice i da mu je stoga potrebna pomoc religije tj. njena objektivna spoznaja.
- Leo_alfa
#1178 Re: Islam - pitanja i odgovori
Evo par pitanja:
Zbog cega se vjeruje da je Kuran bozija rijec?
Zbog cega se vjeruje da je Kuran nepromijenjen i potpun?
Zbog cega se vjeruje da je Kuran bozija rijec?
Zbog cega se vjeruje da je Kuran nepromijenjen i potpun?
- nasa
#1179 Re: Islam - pitanja i odgovori
Zato sto je Muhamed to tvrdio kad je prenosio,zato sto vjernik-musliman osjeti kao svoje, tipa to je Bog u kojeg vjerujem...
Drugo, treoretski svasta je moguce.Imas niz spekulacia da je Kur' an mijenjan djelomicno, da fale neki dijelovi, da se neke stvari pogresno prevode i interpretiraju i na taj nacin stvaraizmijenjeni Kur'an itd. ali u sustini nijedan ozbiljan osvrt niti neki pronalazak niti razlicite usporedbe razlicitih primjeraka Kur'ana, koji su pronadjeni kroz historiju, ne ukazuje na izmjene vec upravo da jeste sacuvan, jako dobro ocjene vjerodostojnosti texta su i od nemuslimana.
Drugo, treoretski svasta je moguce.Imas niz spekulacia da je Kur' an mijenjan djelomicno, da fale neki dijelovi, da se neke stvari pogresno prevode i interpretiraju i na taj nacin stvaraizmijenjeni Kur'an itd. ali u sustini nijedan ozbiljan osvrt niti neki pronalazak niti razlicite usporedbe razlicitih primjeraka Kur'ana, koji su pronadjeni kroz historiju, ne ukazuje na izmjene vec upravo da jeste sacuvan, jako dobro ocjene vjerodostojnosti texta su i od nemuslimana.
- animals
#1180 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ko je gledao seriju Vikingi, mogao je vidjeti, kako su njihovi svestenici, prinosili zrtvu,
svome Bogu Odinu, tako sto su ljudde priklali i pustali im krv..
to su bili barbari..mnoga stoljeca, poslije i neki muslimani prinose zrtvu Bogu na slican nacin..
e, sto ti je religijska bliskost u brutalnostima...
to su bili barbari..mnoga stoljeca, poslije i neki muslimani prinose zrtvu Bogu na slican nacin..
- nasa
#1181 Re: Islam - pitanja i odgovori
Za sve sto ljudi rade ali za sve mozes naci slicnosti u ljudima koroz historiju, razumljivo...animals wrote:Ko je gledao seriju Vikingi, mogao je vidjeti, kako su njihovi svestenici, prinosili zrtvu,
- animals
#1182 Re: Islam - pitanja i odgovori
Fulala si poentu..niko to vise ne radi, radili su davno nekada..nasa wrote:Za sve sto ljudi rade ali za sve mozes naci slicnosti u ljudima koroz historiju, razumljivo...animals wrote:Ko je gledao seriju Vikingi, mogao je vidjeti, kako su njihovi svestenici, prinosili zrtvu,
ali neki to i danas rade, u ime religije..ali samo jedne religije..
znaci, kasni se, puno..
- nasa
#1183 Re: Islam - pitanja i odgovori
A ko bi rekao da ti ciljas na jednu religiju ali opet nisi upravu recimo neki uskrs provode u samobicevanju, nikakve koristi, ovcu bar podijelis siromasnim
- animals
#1184 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ma nisam mislio na ovcunasa wrote:A ko bi rekao da ti ciljas na jednu religiju ali opet nisi upravu recimo neki uskrs provode u samobicevanju, nikakve koristi, ovcu bar podijelis siromasnim
a ti sto se bicuju, ludjaci..ali bicuju sami sebe, nek crknu..
- vazi
#1185 Re: Islam - pitanja i odgovori
evo ja, obicna, najobicnija vjernica:RNG_25 wrote:Pitanja...
To robovanje je figurativno i to je moj izbor
neko robuje modi, neko alkoholu, neko drogi..neko je fan nekoga i obozava ga a ja robujem Bogu i samo Njega obozavam
Izvrsavanje vjerskih duznosti nije ni u kom slucaju vid robovanja jer mi pricinjava dobro, pomaze mi da idem kroz zivot ne gubeci plaho kompas
Bogu to moje praktikovanje ne treba ali mi ga je propisao za moje dobro
moja zavisnost od duhana ...to je robovanje poroku a upraznjavanje necega sto nam cini dobro ne moze biti robovanje
- animals
#1186 Re: Islam - pitanja i odgovori
vazi wrote:evo ja, obicna, najobicnija vjernica:RNG_25 wrote:Pitanja...
To robovanje je figurativno i to je moj izbor![]()
neko robuje modi, neko alkoholu, neko drogi..neko je fan nekoga i obozava ga a ja robujem Bogu i samo Njega obozavam. To robovanje se ocitava u mojem nastojanju da izvrsavam vjerske duznosti i da , koliko mogu, postignem Bozije zadovoljstvo, koje me opet vodi do uslisanja moje molbe/dove
![]()
Izvrsavanje vjerskih duznosti nije ni u kom slucaju vid robovanja jer mi pricinjava dobro, pomaze mi da idem kroz zivot ne gubeci plaho kompasi kao sto vec rekoh, to je moj izbor (miloscu Bozijom
)
Bogu to moje praktikovanje ne treba ali mi ga je propisao za moje dobro![]()
moja zavisnost od duhana ...to je robovanje poroku a upraznjavanje necega sto nam cini dobro ne moze biti robovanje
Ma nije problem vjerovanje, problem su konzumenti, tj .ludjaci..
problem su oni koji kazu, samo je moja vjera ispravna, ostale su bljuvotine..
problem su masa koja sljedi ludjake, kao sto vidimo na primjeru ISIL..
problem je kad moj radni kolega kaze neka kolju, i trebaju..
on je slucajno Bosnjak..
problem je kad ludjaci dodju na vodeca mjesta u religijskim strukturama, pa ih mase odusevljeno podupiru..
za mene je nevjerovatno, kad vidim u gradu gdje ja zivim , zenu pokrivenu od glave do pete, koja prica moj jezik..
za onu sa bliskog istoka, me jedino cudi, sto je izabrala, cafirsku zemlju, a ne neku muslimansku..
cudno, stvarno..
- vazi
#1187 Re: Islam - pitanja i odgovori
eh, to o cemu ti pricas je vec pAlitikaanimals wrote:vazi wrote:evo ja, obicna, najobicnija vjernica:RNG_25 wrote:Pitanja...
neko robuje modi, neko alkoholu, neko drogi..neko je fan nekoga i obozava ga a ja robujem Bogu i samo Njega obozavam. To robovanje se ocitava u mojem nastojanju da izvrsavam vjerske duznosti i da , koliko mogu, postignem Bozije zadovoljstvo, koje me opet vodi do uslisanja moje molbe/dove
![]()
Izvrsavanje vjerskih duznosti nije ni u kom slucaju vid robovanja jer mi pricinjava dobro, pomaze mi da idem kroz zivot ne gubeci plaho kompasi kao sto vec rekoh, to je moj izbor (miloscu Bozijom
)
Ma nije problem vjerovanje, problem su konzumenti, tj .ludjaci..
problem su oni koji kazu, samo je moja vjera ispravna, ostale su bljuvotine..
problem su masa koja sljedi ludjake, kao sto vidimo na primjeru ISIL..
problem je kad moj radni kolega kaze neka kolju, i trebaju..
on je slucajno Bosnjak..
problem je kad ludjaci dodju na vodeca mjesta u religijskim strukturama, pa ih mase odusevljeno podupiru..
za mene je nevjerovatno, kad vidim u gradu gdje ja zivim , zenu pokrivenu od glave do pete, koja prica moj jezik..
za onu sa bliskog istoka, me jedino cudi, sto je izabrala, cafirsku zemlju, a ne neku muslimansku..
cudno, stvarno..
ko je sve to smislio, organizovao, ko sta financira ? da ne kazem na ovoj finoj temi tu se vise ne zna iz cije dujice cije none vire ...
odkud ISIL?
- nasa
#1188 Re: Islam - pitanja i odgovori
A to, izvini ne skontah...animals wrote:Ma nisam mislio na ovcunasa wrote:A ko bi rekao da ti ciljas na jednu religiju ali opet nisi upravu recimo neki uskrs provode u samobicevanju, nikakve koristi, ovcu bar podijelis siromasnimmislio sam na one u Siriji..sto ljude kolju i uzvikuju parole religije..
a ti sto se bicuju, ludjaci..ali bicuju sami sebe, nek crknu..
-
RNG_25
#1189 Re: Islam - pitanja i odgovori
Uredu, hvala. Vidjet ću kad uhvatim vremena da nešto malo još priupitam, a vezano za tvoje odgovore.vazi wrote:evo ja, obicna, najobicnija vjernica:
![]()
)
- GAU8
#1190 Re: Islam - pitanja i odgovori
Kako se (DANAS) gleda na starost Aise i znacajnu razliku u godinama gada je udata za Muhameda?
-
kerima1
#1191 Re: Islam - pitanja i odgovori
Kako si ti na to gledao dok si bio vjernik?GAU8 wrote:Kako se (DANAS) gleda na starost Aise i znacajnu razliku u godinama gada je udata za Muhameda?
- GAU8
#1192 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ja sam trazio opravdanje u smislu da je to bila manje-vise praksa u Muhamedovo vrijeme. Ne znam je li to bilo pravilo, ali nadao sam se da jeste.kerima1 wrote:Kako si ti na to gledao dok si bio vjernik?GAU8 wrote:Kako se (DANAS) gleda na starost Aise i znacajnu razliku u godinama gada je udata za Muhameda?
Medjutim moje pitanje je bilo to koji je danasnji stav.
-
kerima1
#1193 Re: Islam - pitanja i odgovori
Danasnji?GAU8 wrote:Ja sam trazio opravdanje u smislu da je to bila manje-vise praksa u Muhamedovo vrijeme. Ne znam je li to bilo pravilo, ali nadao sam se da jeste.kerima1 wrote:Kako si ti na to gledao dok si bio vjernik?GAU8 wrote:Kako se (DANAS) gleda na starost Aise i znacajnu razliku u godinama gada je udata za Muhameda?
Ako mislis kakvo su misljenje vjernici imali prije,a kakvo sada pa isto kao i to sto si imao nadju opravdanja za Muhamedove postupke.
Znaci opravdavaju,niko se ne slaze sa tim
- zagortenej
#1194 Re: Islam - pitanja i odgovori
Kod arapa uopšte nije bilo pravilo da se žene/udaju u ranoj dobi. ali muslimanima je draži Buharija od Poslanika a.s..GAU8 wrote:Ja sam trazio opravdanje u smislu da je to bila manje-vise praksa u Muhamedovo vrijeme. Ne znam je li to bilo pravilo, ali nadao sam se da jeste.kerima1 wrote:Kako si ti na to gledao dok si bio vjernik?GAU8 wrote:Kako se (DANAS) gleda na starost Aise i znacajnu razliku u godinama gada je udata za Muhameda?
- zagortenej
#1195 Re: Islam - pitanja i odgovori
To ti je isto kao kad imaš dobrog jarana i neko ti dodje i kaže da je taj jaran uradio nešto ružno. Ti, posto ga dobro znaš, kažeš to je nemoguće, on to ne bi nikad uradio, on nije takav. A ako ti je svejedno, ako ne voliš jarana, onda povjeruješ sve sto ti neko kaze o njemu.
- vazi
#1196 Re: Islam - pitanja i odgovori
U vatikanu je bilo zenidbi sa curicama od 6 godina ali taj brak se nije "uzivao" dok djevojcica ni bi postala djevojka...Kralj je zenio pred papom curicu od 6 godina...GAU8 wrote:Ja sam trazio opravdanje u smislu da je to bila manje-vise praksa u Muhamedovo vrijeme. Ne znam je li to bilo pravilo, ali nadao sam se da jeste.kerima1 wrote:Kako si ti na to gledao dok si bio vjernik?GAU8 wrote:Kako se (DANAS) gleda na starost Aise i znacajnu razliku u godinama gada je udata za Muhameda?
Sto se Aise raa tice, ona je imala 19 godina kad se udala za Poslanika saws i ta tvrdnja je zasnovana na Buharijinim kazivanjima. Naime, kao sto mi danas odgovaramo na pitanje: kad si rodjen? - odgovor je npr osamdesete
Kaze ako pitas posto ovca arap ce ti reci 250 a podrazumijeva se da je 1250 i to se podrazumijeva kod njih
Abu Bakir je pitao kad si se udala ona kaze zaruke od 6 god i udaja od 9 godina (Hadis Buhari)
Interesantno da se niko nije pobunio u vrijeme Poslanika protiv takve zenidbe , da je to istina bilo bi onih koji bi se suprotstavljali tome cinu ili skrenuli Poslaniku saws paznju na tu gresku ali toga nije bilo...niti jedne krtike...Sto znaci da se to nije ni desilo
Zenidba je bila godinu dana poslje hidzre ili 13 godina po prelasku Ebu Bekra na islama. Asma , starija Aisina sestra je bila starija 10 godina od Aise i to pise crno na bijelo. Preselila na ahiret 73 godine poslje hidzre, rodjena je - 28 godine , znaci u godini hidzre je imala 29 godina a njena sestra Aisa raa 19 godina.
izvinjavam se ovo je napreskok prevod ovog videa
-
5 0 5
#1197 Re: Islam - pitanja i odgovori
- vazi
#1198 Re: Islam - pitanja i odgovori
ma kak'i, samo treba promuckati tikvicom , sto bi fata rek'o5 0 5 wrote:![]()
![]()
![]()
koje mozgovne akrobacije. pa mislis da smo ovdje svi vesla sisali?
-
5 0 5
#1199 Re: Islam - pitanja i odgovori
vrijedjas ljude ovdje. smatras nas moronima?vazi wrote: ma kak'i, samo treba promuckati tikvicom , sto bi fata rek'o
- vazi
#1200 Re: Islam - pitanja i odgovori
smmmokva, smmmokvica5 0 5 wrote:vrijedjas ljude ovdje. smatras nas moronima?vazi wrote: ma kak'i, samo treba promuckati tikvicom , sto bi fata rek'o
ako te covjek zreo i ozbiljan vrijedja ja ti tu ne mogu pomoci
Misina teorija se zasniva na doktorskoj tezi nekog strucnjaka, ne upamtih ime, koji je sve izracunao kako gore rekoh, e sad reci ti meni koja ti hisorijska cinjenica ili godina ne pase u navedenom, s cime se , konkretno, ne slazes ?