juga 1950.-1990.

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
vazi

#1176 Re: juga 1950.-1990.

Post by vazi »

Reisova wrote:
stakasa wrote:Jao jao sta uradise... Ono, nemam sta da napisem ali barem mogu zasrat
Ma pametnom i išaret, dosta !

Ko nas jebe kad smo svi glupi....gledaj kakva smo stoka postali ....U suštini platili smo cijenu naše neobrazovanosti, vjeruj samo nam je falila još jedna generacija da zaboravi mržnju ali jbg. balkan je to....
uparavo to, samo jos jedna generacija...ali zeznut nam geo - strateski polozaj , pa ne daju dusmani :-D

@Fudo, muz i ja oboje VShS da ne bude zabune, visa strucna sprema, vozali prvo novog renoa 4, pa onda novu ladu samaru

imali stan, pravili vikendicu

isli na ljetovanje, zimovanje (ne skijam ali radi djece :))

nista nam nije falilo. Fudo, kad sam bila djace imala sam jedne cizme za zimu ali sam bila presretna...kad sam psotala majka i moja su djeca imala jedne gumene jedne kozne cizme ali smo svi bili sretni...taj osjecaj mi vama ne mozemo prenijeti, osjecaj sigurnosti, snage, slobode..;ne znam ti ja to definisati tj nemam bas volje ulaziti u detalje...

danas imam toliko cizama i cipela da me stid, ali to me ne cini srecnijom, veca je radost bila kad se one jedne kupe...Shvati da ipak nije sve u parama i sta se ima sta se imalo....

Onaj sistem sa dozvoljenom religijom (ali onda to nije komunizam ni marxizam al' eto :) ) bio bi najsavrseniji sistem na svijetu, po mjeri covjeka! To je samo moje misljenje i ostavi mi ga a eto i tebi tvoje :-D i ne truni nam u mlijeko svega ti, pusti :)

Ali Kemal

#1177 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ali Kemal »

Image
Fudo387

#1178 Re: juga 1950.-1990.

Post by Fudo387 »

almir90 wrote:Ja kao mlad, ne mogu pričati o svome iskustvu, ali mogu prenijeti od porodice i familije. Uglavnom, svi zadrti komunisti i dan danas
Pa dobro, nisi ti kriv sto si dezinformisan.
almir90

#1179 Re: juga 1950.-1990.

Post by almir90 »

Fudo387 wrote:
almir90 wrote:Ja kao mlad, ne mogu pričati o svome iskustvu, ali mogu prenijeti od porodice i familije. Uglavnom, svi zadrti komunisti i dan danas
Znači, ti ćeš sada da ih ubijediš da je njima zapravo bilo loše, iako oni svi tvrde suprotno?
Ali Kemal

#1180 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ali Kemal »

vazi wrote:nista nam nije falilo. Fudo, kad sam bila djace imala sam jedne cizme za zimu ali sam bila presretna...kad sam psotala majka i moja su djeca imala jedne gumene jedne kozne cizme ali smo svi bili sretni...taj osjecaj mi vama ne mozemo prenijeti, osjecaj sigurnosti, snage, slobode..;ne znam ti ja to definisati tj nemam bas volje ulaziti u detalje...
:thumbup:
Upravo tako, osjecaj srece, sigurnosti, zivot bez stresa, tesko je to objasniti novim generacijama odraslim sa dilerima droge po skolskim dvoristima.
vazi

#1181 Re: juga 1950.-1990.

Post by vazi »

kod nas je bio ovaj :D

Image
dale cooper

#1182 Re: juga 1950.-1990.

Post by dale cooper »

vazi wrote:kod nas je bio ovaj :D

Image
Hahaha, ovo isto oni telefoni za pokretanje nuklearnog arsenala u uredima predsjednika Rusije i Amerike. :mrgreen:
Kod nas su slični bili po domovima zdravlja. :D
Keiko

#1183 Re: juga 1950.-1990.

Post by Keiko »

vazi wrote:kod nas je bio ovaj :D

Image
Mi smo prvo imali ovaj, a onda smo se modernizovali
dale cooper wrote:
Ali Kemal wrote:Ako nije bilo:

Image
Imao sam takav isti, samo crvene boje. :mrgreen: Jebote, radio mi je još dosta iza rata. :mrgreen:
:-D
burger_pasa

#1184 Re: juga 1950.-1990.

Post by burger_pasa »

Koja sluzba placa ove tipove ili mozda tipa sa vise profila da redovno odrzava ovu temu?
Fudo387

#1185 Re: juga 1950.-1990.

Post by Fudo387 »

Ma smijesno...ja se izvinjavam, mislio sam da je tema malo ozbiljnija od pukog mecanja slika nekih praistorijskih telefona.
eto, nastavite...
ocekujem fotografiju i te makine renoa cetvorke :lol:
vazi

#1186 Re: juga 1950.-1990.

Post by vazi »

Fudo387 wrote:Ma smijesno...ja se izvinjavam, mislio sam da je tema malo ozbiljnija od pukog mecanja slika nekih praistorijskih telefona.
eto, nastavite...
dale cooper

#1187 Re: juga 1950.-1990.

Post by dale cooper »

burger_pasa wrote:Koja sluzba placa ove tipove ili mozda tipa sa vise profila da redovno odrzava ovu temu?
Čuj tebe. Pa KOS jebo ga ti. Tema je o Jugi, ne bi imalo logike da CIA ili Mossad stoje iza ovoga. :mrgreen:
John Cleese

#1188 Re: juga 1950.-1990.

Post by John Cleese »

Keiko wrote:
Mi smo prvo imali ovaj, a onda smo se modernizovali
dale cooper wrote:

Image
Imao sam takav isti, samo crvene boje. :mrgreen: Jebote, radio mi je još dosta iza rata. :mrgreen:
:-D
:D

Image
dale cooper

#1189 Re: juga 1950.-1990.

Post by dale cooper »

EH TAJ!!! :srce: :D
Keiko

#1190 Re: juga 1950.-1990.

Post by Keiko »

Ja nikad nisam saznala čemu služi ovo crno dugme u donjem desnom uglu.
stakasa

#1191 Re: juga 1950.-1990.

Post by stakasa »

Fudo387 wrote:Ma smijesno...ja se izvinjavam, mislio sam da je tema malo ozbiljnija od pukog mecanja slika nekih praistorijskih telefona.
eto, nastavite...
Promasio si temu i ideju. Ovo jeste tema za te slike i ta sjecanja, simbole tog vremena. Bez usporedivanja
stakasa

#1192 Re: juga 1950.-1990.

Post by stakasa »

burger_pasa wrote:Koja sluzba placa ove tipove ili mozda tipa sa vise profila da redovno odrzava ovu temu?
Slikovito - livno si se na dernek ( samo da burazeru ostavim kljuc) i onda odredujes koja ce se muzika pustat
dale cooper

#1193 Re: juga 1950.-1990.

Post by dale cooper »

Keiko wrote:Ja nikad nisam saznala čemu služi ovo crno dugme u donjem desnom uglu.
Zar nije za ono kad veza krči, pa kad pritisneš to dugme ona se ko malo popravi. :D Ili je to imalo
placebo efekat na mene. :lol:
John Cleese

#1194 Re: juga 1950.-1990.

Post by John Cleese »

dale cooper wrote:
Keiko wrote:Ja nikad nisam saznala čemu služi ovo crno dugme u donjem desnom uglu.
Zar nije za ono kad veza krči, pa kad pritisneš to dugme ona se ko malo popravi. :D Ili je to imalo
placebo efekat na mene. :lol:
:lol:

Za privremeno iskljucivanje slusalice, navodno (s osobitim osvrtom na mikrofon) - ne bih rekao da sam ikad provjerio u praksi :D
Fudo387

#1195 Re: juga 1950.-1990.

Post by Fudo387 »

stakasa wrote:
eto, nastavite...
Promasio si temu i ideju. Ovo jeste tema za te slike i ta sjecanja, simbole tog vremena. Bez usporedivanja
Pa dobro, sto odmah ne kazete vec me svi ubijedjujete kako je bilo dobro. :lol:

Evo i moj mali doprinos temi,

Image

:D

Al' dobro, shvatam ja tu pricu, bio mlad, sretan i zadovoljan...
Samo, kako u ovo cudo mos' serbez rahat sjest' i zalaufat se niz Ivan Sedlo?
Manje gume nego na bmx petici. :lol:
vazi

#1196 Re: juga 1950.-1990.

Post by vazi »

jao, dobro si, ne znam ni ja :lol:
stakasa

#1197 Re: juga 1950.-1990.

Post by stakasa »

Manje ili vece - nije tema
Fudo387

#1198 Re: juga 1950.-1990.

Post by Fudo387 »

almir90 wrote:
Fudo387 wrote:
Znači, ti ćeš sada da ih ubijediš da je njima zapravo bilo loše, iako oni svi tvrde suprotno?
Oni nisu realni, vidi bold.
astrid

#1199 Re: juga 1950.-1990.

Post by astrid »

dale cooper wrote:

Image
Ovaj telefon je dobio svjetsku nagradu za dizajn i dio je zbirke Museum of Modern Art u u New Yorku . :)
radostan dan

#1200 Re: juga 1950.-1990.

Post by radostan dan »

Fudo387 wrote:
radostan dan wrote:fudu se treba zahvaliti...zaista.
zašto?
zato što vas čovjek voza za džabe, bez plaćene karte...
dobro majke ti, de ti mene demantuj necim konkretnim...nemoj samo, imali smo migoveeeee, tenkoveeeee, pravili zgradu u nekoj pustinji
i sl.
kako si ti zivio, al' iskreno.
sta si vozio, kol'ka ti je bila plata, kupovna moc, u kakvom si studentskom domu boravio, kol'ko si cekao na susret sa zubarom...itd.
eto ovo zadnje kad mi pade na pamet, pa ima li i jedne drzave da se toliko qrcila nekakvim progresom a pola naroda krezavo?
jbt, buraz, pa meni bi trebalo nedelju dana uživo da ti pričam o svim blagodetima ondašnjeg života.
ili da obrnem - nedelju dana da ti pričam u čemu moja djeca neće uživati.

dal da se zadam pa da počnem, il da odustanem?
aj, malko ću -

evo npr, rodio sam se, a da mi otac nije morao mjesec dana potplaćivati raznne dotore i sestre da mi majka ima spešli tretman.
dok nisam pošao u školu, imao sam sve preglede, vakcine i ostalo što se podrazumjeva - džabe.
gripe, prehlade, malokrvnost, slijepo crijevo, ili nedaj bože nešto teže - besplatno.
ah da...važna stavka - besplatno kod STRUČNJAKA, dakle dupli benefit.
sve ovo besplatno podrazumjeva i b vitamin, sirupe, sve što je neophodno, sve vrste lijekova itd.
pošto se radi o mojoj guzici, jbg valjda ćeš razumjeti da mi je to bilo jako važno.

onda sam pošao u vrtić. tamo su radile neke tete. i one su bile STRUČNJACI. bilo mnogo igračaka u pičku materinu. u tom vrtiću hrana bila bogovska. ne daj bože da neko bude neuhranjen. a bilo i puno smjeha. i nas djece i ovih pomenutih teta. a tete nekakve vedre, bilo mlađe, bilo starije...nekako, mater mu jebem, rekO bih - nništa ih posebno nije handrilo u votuži, pa su imale vremena da nam se predaju u cjelosti.
jesam li napomenuo da je to bilo besplatno? i nije mi trebala štela za to?

onda nas izvizitali pred odlazak u školu...mene i još par stotina djece tog dana - pedijatri, pedagozi, psiholozi. jeS ta škola bila rigorozna majku joj jebem, od starta nije dozvoljavala da se neko sa vaškama provuče u klupe, da neko bude neuhranjen a da se to ne evidentira i reaguje i obavjeste nadležni, rahitičan, itd, itd. jbg jaro, nemam fiskalni račun za to, nisu mi ga dali jer nisu naplaćivli, nosi ih kurac krasni.

e onda smo ti pošli u školu. bilo nas jaraniko 34 u razredu. triEs nas ko jaje jajetu, bila 4 onako...bi rekO - malo drugačija, ono po garderobi, ako ni po čemu drugom.
e vidiš tu sam počO plaćati sveske i knige. i užinu. ali to četvoro drugara nisu plaćali ni knjige ni sveske. ni užinu što smo je jeli SVI ZAJEDNO i SVIMA JE BILA ISTA. pa mi sad nekako drago što ti i u ovoj stavki mogu napisati - bilo je besplatno, makar za njih.

ja,još bI ti neštO dodO - od ova 4 drugara, dva - nisamu kontaktu sa njima, a druga dvojica danas imaju više nego ja. a bogami i bolje škole imaju, što jeS - jeS. nekako mi se čini da je to insistiranje na jednakosti, da je to ujednačavanje, mamu mu jebem, učinilo da se nas 34 ZAJEDNO i danas držimo und podsjećamo na jednu dobru staru - u zlu ne poklekni, u dobru se ne ponesi-...

za velike odmore obično smo skupljali pomoć za gladne etiopije, za unesrećene palestine, ranjene u vijetnamu...boga mi, menSčini, znao se tu naći i po koji paket za ovu današnju eu gospodu i jebačae- mađare, čehe, bugare, negdašnje au papke i ruske kurave...jebi im mater, ono što se kaže - pomozi sirotu na svoju sramotu.
bitna napomena - i ona 4 -drugačija- su učestvovala u pomaganju i pomoći.

ee,i ovo...ovo ti je mnogo bitno, mislim meni i mojih impresijama...jebo mater, taj komunizam i režim, to si u pravu, to su dželati...svako malo, ili bi nas vodili u kino džabe, ili bi nam neko pozorište došlo da igra, recituje...i to ti ovako bude - npr, ja ti gledam ljubivoja ršumovića ko biva u nedeljnom zabavniku na tv-u, a preksutra on kod mene u školi, recituje...i tako redom, neki drugi.
a džabe. ništa se ne plaća. jebi ti mene ako to nije lično drug stari sproveo sa pištooljem na čelenki, prislonio Vako ršumu i kaže - recituj pizda ti materina, nema -o ha era- i -o es cea- da te brani.
a nama godra, jebi ga, djeca ko djeca, ne znaju ona za ljubivojeve boli...

napomena br. dva - eto šta ti je život, neće ljubivoje bogu na istinu, neće pa neće...jok, umjesto kod svetog petra,, eto ti ljubivoja, paaap - pravo u školu. Đe? u školu...koju? moju...
šta će ljubivoje u školi, pred samrtni ropac? došO da recituje mom djetetu. i izbi mi 5 maraka iz džepa, jebo mu ja mater kapitalističku.
i 3 marke fotograf...i njemu isto.

ovdje ti jarane moram napraviti malu stanku...mislim, nije mi do mene, nego mi frka za tebe, ja stigO tek do drugog razreda...moReš li izduraT?
Locked