Egipat (pročitati prvi post)

Post Reply
muhafuca

#1176 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by muhafuca »

Infrared snimci prikazuju pro-MuslimBrotherhood
protestante kako pucaju na policiju
Egypt unrest: Muslim Brotherhood 'fired on police'

Code: Select all

http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-23701960
mmaar

#1177 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by mmaar »

Opetja033 wrote:
Kada ce ti vise dosaditi da svakog neistomisljenika, svakog sunita nazivas vehabijom? Providna prositska propaganda. Nisam vehabija. Nikada ih nisam volio, nikada ih nisam gotivio. Prema njima sam imao samo prezir. Doduse taj prezir je podobro splasnuo nakon sto je pomahnitalo sitsko i alevitsko teroristicko i ekstremisticko smece pocelo klati muslimane po Siriji, da bi njihovi zlocini dostigli gotovo nivo genocida nad muslimanima. Tako da ni danas ne gotivim vehabije, ali ih barem smatram "korisnim budalama" koji mogu posluziti bespostednoj borbi do zadnje kapi krvi protiv drugih vidova ekstremizma i fanatizma.

I da, za razliku od tvoje sekte - nama sunitskim muslimanima takiya (pretvaranje radi zavaravanja) nije dozvoljeno pa samim tim ako kazem da nisam vehabija, onda to zaista i nisam. Nije svijet ogranicen samo na tu tvoju malu sekticu i njeno ucenje.

Vrlo si bezobrazan i taj tvoj ton mozes nekome drugom prosipati. Itekako si svjestan toga da nisam vehabija, cak su ti i tvoji mentori i tvoji idoli na ovom forumu to govorili ali tvoj najveci domet jeste da svakoga ko se ne slaze sa tobom nazoves vehabijom. Vise o tebi govori nego o bilo kome i bilo cemu drugom.

I na ovome se vidi da je laz i tzv. "tukja" tvoja karakterna osobina. Nigdje te nisam nazvao vehabijom, niti sam pripadnik ikakve "sekte", pa cak na tvoju zalost ni sija, a na druge uvrede i besmislice necu se obazirati. Tema nisam ja vec Egipat i nikakva dalja diskusija s osobom nije moguca. Prijavljen si zbog trolovanja, otvorenog sektaski motiviranog govora mrznje upucenog prema sijama, uvreda i prijetnji upucenih ne samo meni, vec svim drugim neistomisljenicima. Ekstremizmu ovdje ne bi trebalo biti mjesta.
Last edited by mmaar on 15/08/2013 12:04, edited 1 time in total.
madner

#1178 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by madner »

udrch wrote:
madner wrote:
udrch wrote:procedura izbora nije jedino što se mora ispoštovati da bi se neko smatrao legalnim..
ako su unaprijed stvoreni uslovi da bi se neko održao na vlasti i to takvi da nije postojala mogućnost da Mubarak izgubi izbore, onda takvi izbori nikako nisu legalni..to je bespotrebno trošenje novca poreznih obaveznika..u tom smilu Josip je za njih bio Tito, jer nije trošio narodne pare za takve gluposti..bolje se proglasiti doživotnim presjednikom..
i ti to znaš, pa ne vidim uopće potrebu rasprave..

vjerujem da tvoj problem nije oko riječi legalista, već neki drugi..najbliže je da ti voliš vojsku i kad ona demonstrira silu..
Legalni jesu bili, odrzali su se po zakonu. Ne mozete koristiti pojmove kao da nesto sasvim drugo znace. :roll:

Vjerujem da ovaj pokusaj prebacivanja na licni nivo signalizira manjak argumentacije.
naravno da ne prebacujem na lični nivo, jer ti tvrdiš da je tvoj problem sa riječi legalista..

ako je to tvoj problem, onda mi odgovori da li bi bilo legalno da David Cameron izmjeni izborni zakon i prilagodi ga svojim konzervativcima..kakvu moć ima to je sasvim moguće legalno uraditi..
jedini problem bi imao sa narodom, jer vojska ne bi htjela pucati po demonstrantima..

uostalom tvrditi da je Mubarak bio legalno izabran i po zakonu je smiješno..osim što je sve unaprijed namješteno, od zabrane rada političkim opcijama koje su na prvim izborima na kojim su učestovvale dobile većinu, pa do prebrojavnaja glasova koji su brojani odokativnom metodom, ubacivanja miliona glasova, izbornom komisijom pod apsolutnom kontrolom, policijom koja radi po Miloševićevom sitemu, medijima koji veličaju vođu i mnoge druge nezakonitosti..
takvi izbori sigurno nisu legalni..
I to se desavalo, zato nije lako promjeniti ustav.

Da se vrati, fulas cijelu loptu. Nisam ja tvrdio da sam ja legalista nego opetja.
Za legalistu bi i sve sto si naveo bilo prihvatljivo i legalno.

Dakle ili koristimo legalisticke argumente u oba slucaja ili zdrav razum.
Opetja033

#1179 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Opetja033 »

mmaar wrote:
Opetja033 wrote:
Kada ce ti vise dosaditi da svakog neistomisljenika, svakog sunita nazivas vehabijom? Providna prositska propaganda. Nisam vehabija. Nikada ih nisam volio, nikada ih nisam gotivio. Prema njima sam imao samo prezir. Doduse taj prezir je podobro splasnuo nakon sto je pomahnitalo sitsko i alevitsko teroristicko i ekstremisticko smece pocelo klati muslimane po Siriji, da bi njihovi zlocini dostigli gotovo nivo genocida nad muslimanima. Tako da ni danas ne gotivim vehabije, ali ih barem smatram "korisnim budalama" koji mogu posluziti bespostednoj borbi do zadnje kapi krvi protiv drugih vidova ekstremizma i fanatizma.

I da, za razliku od tvoje sekte - nama sunitskim muslimanima takiya (pretvaranje radi zavaravanja) nije dozvoljeno pa samim tim ako kazem da nisam vehabija, onda to zaista i nisam. Nije svijet ogranicen samo na tu tvoju malu sekticu i njeno ucenje.

Vrlo si bezobrazan i taj tvoj ton mozes nekome drugom prosipati. Itekako si svjestan toga da nisam vehabija, cak su ti i tvoji mentori i tvoji idoli na ovom forumu to govorili ali tvoj najveci domet jeste da svakoga ko se ne slaze sa tobom nazoves vehabijom. Vise o tebi govori nego o bilo kome i bilo cemu drugom.

I na ovome se vidi da je laz i tzv. "tukja" tvoja karakterna osobina. Nigdje te nisam nazvao vehabijom, niti sam pripadnik ikakve "sekte", pa cak na tvoju zalost ni sija, a na druge uvrede i besmislice necu se obazirati. Tema nisam ja vec Egipat i nikakva dalja diskusija s osobom nije moguca. Prijavljen si zbog trolovanja, uvreda i prijetnji upucenih ne samo meni, vec svim drugim neistomisljenicima. Ekstremizmu ovdje ne bi trebalo biti mjesta.
Ti si ocito izgubljen u svojim lazima. Nazvao si me, citiram te, "pripadnikom ekstremne ideologije uvezene tokom 90-ih iz arapskog svijeta". Da nisi mozda mislio na liberalizam? Anarhokapitalizam? Znaci prestani za pocetak da lazes.

I kome sam ja to molim te prijetio, jesi li ti normalan?! :lol:
Citiraj molim te jednu jedinu moju prijetnju i sam cu sebe banovati. :lol:

Ma da, kada nema istine i argumenata hajdemo barem da se krijemo iza lazi.
mmaar

#1180 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by mmaar »

Rekoh, svaka dalja diskusija s tobom je zavrsena, a za trolanje teme i ostalo, neka se pobrinu moderatori.
Opetja033

#1181 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Opetja033 »

mmaar wrote:Rekoh, svaka dalja diskusija s tobom je zavrsena, a za trolanje teme i ostalo, neka se pobrinu moderatori.
Necemo tako lazove.

A lazov jesi jer si tvrdio:
1) Kako me nisi nazvao vehabijom a ja citiram tvoj komentar koji si ostavio samo par minuta ranije (sizofrenija, senilnost ili bezobrazluk, svejedno) - u kojem me nazivas vehabijom.
2) Tvrdis da sam nekome prijetio. Kada od tebe trazim da postavis taj komentar sa mojim prijetnjama, pobjegnes u misiju rupu jer takve moje komentare ne mozes naci.

Dakle lazov si i vrlo nespretan sa taqiyom. Pocetnik ocito.
Opetja033

#1182 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Opetja033 »

fatamorgana wrote:
"Opetja033"

Spamovanje i trolovanje je zabranjeno na svakom mogucem iole normalnijem forumu na ovoj planeti.
To nije tvoje da određuješ ko spamuje i troluje, naravno ovo je fala bogu demokratski forum, nije vjerski ....

Nema natrag u srednji vijek ....
Naravno da nije moje da odredjujem. Zato sam i prijavio administraciji a ti poceo kmecati radi toga. I slazem se. Proslo je vrijeme jednoumlja, nejma natrag.
Shahab

#1183 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Shahab »

Opetja033 wrote:

Ti si ekstremista koji zastupa vjersku mržnju, isključivost i propagira agresivnost. Nadam se da tvoje postove prati antiteroristički odjel u SIPI koji je zadužen za blagovremeno prepoznavanje terorističkih prijetnji putem praćenja društvenih mreža. Radi se o specijalnim metodama praćenja koje je usavršio FBI. Pun si zla i arogancije, a posebno si smiješan u tim svojim vještačkim bliskoistočnim konstrukcijama sukoba tipa suniti-šiti.... Bošnjaci su izolovani od te mentalne bolesti sektašenja. BiH treba da bude vjerski tolerantno društvo u kojem svako ima pravo da slobodno ispovjeda svoje vjerovanje i to u skladu sa evropskim standardima i normama. Ekstremistipoput tebe trebaju biti javno osuđeni. Niko ne želi tekfirijske emirate i ludake iz Sirije i Iraka u BiH....
sarajevoxxxx

#1184 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by sarajevoxxxx »

Egipatsko ministarstvo zdravlja: 464 poginula u jučerašnjim protestima
@mba

#1185 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by @mba »

Shahab wrote:
Ja potenciram demokratski legitimitet. Da je Mursi poslušao savjet Amerikanaca koji si citirao, vjerovatno bi bio izbjegnut tragičan rasplet situacije kakav imamo danas. MB i Mursi snose veliki dio odgovornosti za krizu, ali smatram da ništa ne može opravdati vojni udar a pogotovo ne masakre koji su slijedili.

sta da kazem, mozda bi bilo bolje da je odstupio i otisao negdje u egzil, sta mislis da li bi tada stanje MB-a bilo bolje, isto tako mozemo naglabati da je bosna ostala u sastavu sa srbijom dali bi bilo genocida nad bosnjacima?

najzalosnije u svemu tom je to, sto je mursi izabaran glasovima vecine znaci demokratskim putem, smijete birati ali morate birati onog kog mi (zapad, ili novi svjetski poredak) predlozimo...ista stvar je i sa izborima u palestini tj. u gazi gdje je hamas ubjedljivo pobijedio na izborima...

ista stvar je prije par sedmica bila u turskoj, na svu srecu zavrsilo se sve kako treba!
Kaćunak

#1186 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Kaćunak »

Shahab wrote:
Opetja033 wrote:

Ti si ekstremista koji zastupa vjersku mržnju, isključivost i propagira agresivnost. Nadam se da tvoje postove prati antiteroristički odjel u SIPI koji je zadužen za blagovremeno prepoznavanje terorističkih prijetnji putem praćenja društvenih mreža. Radi se o specijalnim metodama praćenja koje je usavršio FBI. Pun si zla i arogancije, a posebno si smiješan u tim svojim vještačkim bliskoistočnim konstrukcijama sukoba tipa suniti-šiti.... Bošnjaci su izolovani od te mentalne bolesti sektašenja. BiH treba da bude vjerski tolerantno društvo u kojem svako ima pravo da slobodno ispovjeda svoje vjerovanje i to u skladu sa evropskim standardima i normama. Ekstremistipoput tebe trebaju biti javno osuđeni. Niko ne želi tekfirijske emirate i ludake iz Sirije i Iraka u BiH....

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Opetja033

#1187 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Opetja033 »

Shahab wrote:
Opetja033 wrote:

:lol: :lol: :lol: :lol:

Jos ti samo @antimobbing nedostaje na ovoj temi da bude potpuni urnebes.

Nabijem ja na neku stvar tekfirdzije zajedno sa sitsko-alevitskim fanaticima, teroristima i ekstremistima. Vjerujem da ti pogotovo sada nista nije jasno jer se to ne uklapa u tvoj zatvoreni crno-bijeli svijet.
sarajevoxxxx

#1188 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by sarajevoxxxx »

Egipatsla vojska, tj koljači i ubice vlastitog naroda na djelu:

5 0 5

#1189 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by 5 0 5 »

doniram 10 maraka unicef-u bih, za svaki @opetja post koji zapravo ima veze sa temom, a da se ne bavi prozivanjem i vrijedjanjem kolega forumasa.
sarajevoxxxx

#1190 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by sarajevoxxxx »

Bivši libanonski ministar prijeti da će srušiti i Kabu ako je to potrebno za Bešara al Asada.

Challenger__

#1191 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Challenger__ »

Ma koliko to zvučalo paradokslano, ova različita mišljenja jesu dokaz demokratskog potencijala našeg društva, te je, definitivno, šteta ako se ide linijom ličnih uvreda. Možemo mi to bolje.

Egipat... Uz sve rečeno, ne mogu da se otmem utisku da u cijeloj priči fali neko do sada neimenovan, neko iz sjene. Kako god da okrenem, ovo mi izgleda kao jednačina sa više od dvije (Armija/MB) nepoznate.

Lijep pozdrav kolegama forumašima.
sarajevoxxxx

#1192 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by sarajevoxxxx »

Protesti ispred saudijske ambasade u Ankari zbog saudijske podrške vojnoj hunti

Image

http://www.assabeel.net/egypt/item/565- ... 9%87%D8%A7
AleksoMKD

#1193 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by AleksoMKD »

http://www.foxnews.com/world/2013/08/14 ... -ministry/

43 policajaca medju poginulima. Po navodima Egipatskog ministarstva zdravlja.

Ovo mi na zalost sve vise lici na pocetak vecih sukoba, metci lete sa obje strane, iako puno vise sa jedne.

Pro-Morsijevi demonstranti pucaju na policiju
Image
AleksoMKD

#1194 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by AleksoMKD »

Oficijalno 525 mrtvih i 3717 ranjenih po Egipatskim vlastima http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-23711534 dok po MB-u preko 2000 samo mrtvih.

Norveska i Danska prekinule svaku saradnju sa Egiptom zbog nasilja nad demonstrantima.
bogoljub

#1195 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by bogoljub »

sarajevoxxxx wrote:Bivši libanonski ministar prijeti da će srušiti i Kabu ako je to potrebno za Bešara al Asada.

Bezveze si se zahmetio i ti i ovi koji su stavili ovaj snimak na youtube.
Nigdje se na snimku ne čuje riječ Kaba. Čovjek govori u jednoj političkoj emisiji ako treba srušit će mo i Mekku i Medinu i Rijad. Dakle u političkom smislu, a ne u vojnom. Izofirali ste se i prozirni ste skroz, kao da niko drugi na svijetu ne zna arapski jezik!!! :lol:
bogoljub

#1196 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by bogoljub »

Challenger__ wrote:Ma koliko to zvučalo paradokslano, ova različita mišljenja jesu dokaz demokratskog potencijala našeg društva, te je, definitivno, šteta ako se ide linijom ličnih uvreda. Možemo mi to bolje.

Egipat... Uz sve rečeno, ne mogu da se otmem utisku da u cijeloj priči fali neko do sada neimenovan, neko iz sjene. Kako god da okrenem, ovo mi izgleda kao jednačina sa više od dvije (Armija/MB) nepoznate.

Lijep pozdrav kolegama forumašima.
Problem je kada tu jednačinu sa više nepoznatih gledaju prvačići i misle da je mogu riješiti! :lol:
Herr Flick

#1197 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Herr Flick »

bogoljub wrote: Bezveze si se zahmetio i ti i ovi koji su stavili ovaj snimak na youtube.
Nigdje se na snimku ne čuje riječ Kaba. Čovjek govori u jednoj političkoj emisiji ako treba srušit će mo i Mekku i Medinu i Rijad. Dakle u političkom smislu, a ne u vojnom. Izofirali ste se i prozirni ste skroz, kao da niko drugi na svijetu ne zna arapski jezik!!! :lol:
Pogrijesio je temu :-) :-)
odesveuhonduras
Location: Ne interesuje me vaše mišljenje o deklinaciji Edinovog prezimena. FaLa :)

#1198 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by odesveuhonduras »

Odlukom reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazovića u džamijama u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, i bošnjačkoj dijaspori, u petak, 16. augusta 2013. godine, će nakon džume namaza biti organizirano klanjanje dženaze namaz u odsutnosti egipatskim šehidima stradalim proteklih dana:

- Pozivam sve imame u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i bošnjačkoj dijaspori da u petak, 09. ševvala 1434. po H. / 16. avgusta 2013. godine, nakon džuma- namaza, klanjaju salatu dženazeti-l-gaib (dženazu u odsutnosti) šehidima Egipta ubijenim od strane vojne vlasti tokom masovnih protesta nakon svrgavanja demokratskim putem izabranog predsjednika Egipta, kazao je reisu-l-ulema.
AleksoMKD

#1199 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by AleksoMKD »

Sve vise naoruzanih ljudi po ulicama, ovo moze da pukne na veliko. Nadam se da ce razum prevladati.

Image
snaga_znanja

#1200 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by snaga_znanja »

Egipat je jos jednom pokazao da demokratija sama po sebi ne znaci nista i da u nestabilnim drzavama ona ne ide tako glatko. Na kraju i razvijene zemlje su bas kroz demokratiju imale svoje turbulentne procese iz kojih su izasle ovakve kakve su sad.

Egipat je ogromna zemlja sa velikim brojem razlicitih grupacija koje kao i svugdje drugo u svijetu imaju razlicite interese i ciljeve, svoje vizije kako bi to trebao izgledati Egipat i njihova buducnost. Medjutim svaka od njih ocigledno ide krajnje nasilno i iskljucivo prema ostailm pod parolom nas ima vise ili mi smo jaci od vas pa cemo se cerati dok se ne isceramo. Ali to tako ne ide i jedino sto mogu dobiti je ekspresno vracanje u srednji vijek kroz zestoke borbe i sukobe.

Da se ne lazemo MB je daleko od demokratskog uzora i vec sam na pocetku teme pisao o tome da su pali na prvom ispitu kada su insistirali na tome da u novom ustavu stoji stavka po kojoj Kopt ne moze biti predsjednik Egipta. Dakle automatsko iskljucivanje i demonstriranje snage prema skoro 10 miliona ljudi. Samo zbog toga sto su druge vjere. Dakle maloumno. Sitnim populizmom pokusavaju se zastititi od radikalnijih struja u Egiptu.

Sa druge strane na granici Egipta Palestina i niti jedan dan nije ta granica bila otvorena za prolaz ljudi i roba. Sto vam jasno govori o kvalitetu vlasti. Izivljavaj se na slabijem, a jacem (Izraelu) podilazi gdje mozes i koliko mozes umjesto da svoju snagu iskoriste do kraja da se rjesi Palestinsko pitanje i patnja tog jadnog naroda.

Toliko pljuckanja po MB.

MB sa druge strane je dobilo izbore. I tu nema price. Svrgavanje Morsija nakon godine dana je vise smijesno nego tragicno. Za jednu godinu nakon visedecenijske diktature za mene bi imao prolaz kad bi svi imali hrane da prezive. Jer svi moguci i nemoguci kanali su prekinuti. Vojska je to zajedno sa opozicijom jedva docekala i krehnula MB kako stvari stoje za duzi period.

Masakar juce koji je pocinjen samo je jos jednom pokazao koliko su diktature i vojne hunte ogavna stvar. Udariti na desetine hiljada automatskim oruzijem je van svake pameti. Hiljade ranjenih i stotine (ako ne i hiljade) mrtvih samo u Kairu, a sta se desavalo u ostalim provincijama vjerovatno necemo nikad niti saznati. Ocigledno je ubijano sve sto hoda i musko i zensko, ali i sve sto zeli dokumentovati ova dogadjanja tj. tri mrtva novinara. Ovo je dovoljno da svaka ozbiljna zemlja koja drzi do svoje vanjske politike i ugleda prekine svaki javni odnos sa ovom sramnom vojnom diktaturom.

Mnogi ce reci da je i Erdoan uradio isto. Medjutim Erdoan je primjenio odgovarajucu silu stanju na terenu i nije natjerao policiju sa automatima da puca vec je suzavcem i gumenim metcima rijesio problem. Iako i takav nacin gusenja javnog protesta je retardiran pogotovo ako uzmemo u obzir da Tursku ipak vise treba porediti sa EU nego sa istocnim im komsijama. Pa zbog toga i malo veci standard ocekujem od njih.

Jucerasnji dan ce ostati crnim slovima upisan u istoriju Egipta i unjece vjerovatno stoljetnu netrpeljivost u sam narod. I prema svemu vidjenom ocigledno Egipat ce biti destabilizovan na dugi period. I to da razjasnimo za sva vremena iskljucivo njihovom domacom zaslugom i klasicnim prokletstvom zelje za vlascu.

Prije godinu dana smo pricali o Egiptu kao regionalnoj sili, a bojim se da cemo u narednom periodu pricati o Egiptu kao slucaju.

Iskreno mi je zao svakog obicnog egipcanina kojem ce se ovaj sukob slomiti od ledja, a nije ga se nista pitalo o tome.

Eto toliko..
Post Reply